Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Băsescu respinge Memorandumul cu FMI

Ziarul de Vrancea
27 ian 2014 515 vizualizări
Scurtarea summitului UE-Rusia, la iniţiativa părţii europene, este un mod de a exprima nemulţumirea UE faţă de politica agresivă a Rusiei în vecinătatea dintre cele două spaţii, comentează Paul Ivan, analist la European Policy Centre (EPC).

Conform sursei citate, summitul UE-Rusia, redus la mai puţin de o zi după ce fusese iniţial programat să dureze două zile, "va fi mai degrabă o discuţie informală pe subiectele de interes dintre cele două părţi". "Se aşteaptă ca liderii europeni şi cei ruşi să discute despre situaţia internaţională, şi aici cu siguranţă va exista şi dorinţa de a discuta despre situaţia din Ucraina. De asemenea, se vor discuta modalităţi de cooperare între cele două proiecte de integrare, UE şi Uniunea Euroasiatică, proiectul preşedintelui Putin, precum şi despre alte subiecte subiecte bilaterale de un nivel mai redus ca actualitate", a adăugat Paul Ivan. El a precizat că după ce în trecut UE a respins clar să negocieze cu Rusia o chestiune intervenită în relaţiile bilaterale cu Ucraina, respectiv suspendarea semnării Acordului de asociere, cu componenta sa de liber schimb, acum liderii europeni vor ridica în cadrul summitului "problema amestecului rusesc în politica externă a Ucrainei".

O înrăutăţirea a situaţiei din Ucraina convine Moscovei

O soluţionare a crizei din Ucraina cu medierea UE ar putea totuşi să nu fie văzută cu ochi buni de Rusia, care percepe diferit situaţia din această parte a Europei. "Rusia vede situaţia şi relaţiile din această parte a Europei prin alţi ochelari decât îi vede UE, ca pe un joc cu sumă nulă, în sensul că dacă una dintre aceste ţări semnează un acord cu UE înseamnă că este în dauna Rusiei sau că Rusia pierde acea ţară. Practic, Rusia a dorit şi a reuşit să oprească semnarea acordurilor şi va încerca să facă asta în continuare. Putem specula că o înrăutăţire a situaţiei din Ucraina ar conveni Rusiei, pentru că aceasta ar duce la o înrăutăţire a relaţiilor cu UE. Deja vedem că există mai mulţi lideri europeni care au menţionat problema sancţiunilor, în condiţiile în care avem deja mai multe victime la Kiev. Aplicarea de către UE de sancţiuni asupra unora din liderii ucraineni sau care să-i vizeze pe cei care sprijină violenţele din Kiev ar duce clar la o amânarea serioasă a discuţiilor asupra Acordului de asociere", a spus Paul Ivan. Atitudinea Rusiei faţă de Ucraina şi faţă de celelalte ţări ce participă la Parteneriatul Estic (PaE) ar fi fost şi motivul pentru care summitul UE-Rusia a fost redus ca durată şi nivel de participare. "A fost un semnal indirect din partea UE că este nemulţumită de politica agresivă a Rusiei în vecinătatea dintre cele două spaţii, iar scurtarea summitului este un mod de a exprima această nemulţumire", a spus el.

Găgăuzii din Moldova, unealta Rusiei

Totuşi, crede analistul EPC, deşi UE va încerca să transmită clar mesajul că nu va accepta continuarea presiunilor asupra ţărilor din PaE, nu va avea loc o schimbare de ton în relaţiile dintre cele două părţi. "Limbajul a fost tot timpul unul de a calma, de a reduce suspiciunile Rusiei, de a arăta care sunt zonele de cooperare. Şi cred că asta vor încerca şi acum să facă. Deci practic se încearcă un dialog argumentat, raţional, dar problema este că sunt pur şi simplu moduri diferite de a vedea realitatea. Rusia consideră că dacă aceste state vor fi mult mai apropiate de UE şi pârghiile ei de control vor slăbi", a mai afirmat Paul Ivan. Potrivit acestuia, UE va avea în vedere, pe lângă Ucraina, în special Republica Moldova, unde, spre deosebire de Georgia, Rusia deţine mai multe pârghii de influenţă. "Mesajul va fi de a transmite Rusiei că nu vor accepta continuarea presiunilor, în special în R. Moldova, pentru că în Georgia relaţiile sunt deja dificile şi Rusia are mult mai puţine instrumente. În acelaşi timp, şi Georgia a devenit mult mai puţin dependentă de Rusia şi are, dintre toate statele PaE, cel mai mic comerţ cu Rusia ca procentaj. Mai mult, în R. Moldova pârghiile de influenţă ale Rusiei sunt mai puternice decât în Georgia. Şi acolo sunt active, vedem că găgăuzii vor să facă referendum privind aderarea la Uniunea Vamală. Deci ruşii apasă pe Găgăuzia, pe Transnistria şi pe situaţia din Bălţi, unde nordul este rusofon. Pe lângă asta au pârghia politică, au Partidul Comuniştilor, ce rămâne cel mai mare partid, şi deci în Moldova mai e loc şi să se creeze tensiuni până la semnare, poate şi după aceea până la alegeri", a spus analistul. În opinia sa, chiar dacă R. Moldova va semna Acordul de asociere cu UE până la finalul lunii august, implementarea sa ar putea fi pusă în pericol de o revenire la putere a comuniştilor lui Vladimir Voronin.

Cameron afirmă că nivelul migrării din România este "rezonabil"

Premierul britanic David Cameron a declarat ieri că nivelul migrării din România şi Bulgaria, de la începutul anului şi până în prezent, a fost "rezonabil", refuzând noi măsuri în domeniul imigraţiei, solicitate de parlamentari conservatori, relatează Daily Mail. Este pentru prima dată când Cameron se pronunţă asupra numărului de imigranţi, notează publicaţia britanică, adăugând că premierul a subliniat că politicile impuse de coaliţia aflată la putere au prevenit un "aflux" din Europa de Est. Întruntând un grup de conservatori care solicită măsuri suplimentare împotriva imigraţiei, el a insistat că nu se poate face mai mult în cadrul regulilor UE convenite în timpul Guvernului laburist anterior.
Parlamentarul conservator Nigel Mills a subliniat duminică asupra faptului că va "forţa" un vot în vederea înăspririi legislaţiei în domeniul imigraţiei. El doreşte reintroducerea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii, care au fost anulate la 1 ianuarie. "Am făcut tot ceea s-a putut face în cadrul regulilor agreate de fostul Guvern", a declarat Cameron, subliniind că actuala coaliţie a extins restricţiile de la o perioadă de cinci ani la o perioadă de şapte ani, atunci când a devenit el premier. "Acei şapte ani s-au încheiat, nu ni se mai permite, conform reglementărilor actuale, să le prelungim", a adăugat acesta. "Am amânat proiectul legii (imigraţiei) de Crăciun, dar acum cred că putem să vedem, la începutul acestui an, că până în prezent pare să existe un nivel rezonabil al migrării şi sper că vom înregistra progrese cu ajutorul proiectului legii (imigraţiei)", a declarat premierul britanic.
În urmă cu două săptămâni, ambasadorul român la Londra Ion Jinga a declarat că, de la anularea restricţiilor pe 1 ianuarie, în Marea Britanie au venit aproximativ 25 de români.

Valérie Trierweiler se simte "foarte bine" după despărţirea de Hollande

Valérie Trierweiler, venită la Bombay pentru susţinerea unei fundaţii specializate în combaterea foametei, a declarat ieri că se simte "foarte bine" după despărţirea de preşedintele François Hollande. "Mă simt foarte bine aici, această călătorie era programată de şase luni şi nu aş fi ratat-o pentru nimic în lume", a declarat Trierweiler. Referindu-se la activităţile ei în calitatea de Primă Doamnă a Franţei, Trierweiler a precizat: "Nu cred că eu trebuie să fac bilanţul acţiunilor mele".
Valérie Trierweiler părea puţin obosită, dar zâmbea, ieri dimineaţă, în cursul unei vizite la un spital din Bombay, în prima sa ieşire publică după despărţirea de preşedintele François Hollande.
Despărţirea a fost confirmată oficial, sâmbătă, de preşedintele Franţei, în contextul dezvăluirilor despre relaţia pe care el ar avea-o cu actriţa Julie Gayet.

Polonia: Frigul a ucis 17 persoane în weekend

Şaptesprezece persoane au murit din cauza frigului în cursul weekend-ului, în Polonia, unde temperaturile s-au apropiat de -20 în unele regiuni, potrivit unor date ale poliţiei, citate ieri de Centrul guvernamental de criză. "În cursul ultimelor 48 de ore, 17 persoane au murit de hipotermie", ridicând numărul total de victime în ultimele patru zile la 26 de persoane, a indicat pentru France Presse o purtătoare de cuvânt a Centrului, Bozena Wysocka. Bilanţul victimelor înregistrate de la 1 noiembrie se ridică, astfel, la 52 de persoane, a precizat purtătoarea de cuvânt.
În această iarnă, valul de frig a ajuns foarte târziu, însă brusc, în Polonia, unde până acum temperaturile au fost relativ ridicate pentru această perioadă. Valul de frig afectează Polonia de cinci zile. Temperaturile cele mai scăzute au fost înregistrate în estul ţării, în special la Wlodawa, unde au ajuns la -22°C şi -24°C în noaptea de sâmbătă, potrivit unor date ale Institutului de Meteorologie din Polonia. Iarna trecută, circa 200 de persoane au murit de hipotermie în această ţară cu 38 de milioane de locuitori. Majoritatea victimelor sunt persoane fără locuinţă, adesea în stare de ebrietate.

Tiraspolul pregăteşte un nou manual de "limba moldovenească"

Ministerul Educaţiei din regiunea transnistreană pregăteşte un nou manual de "limbă moldovenească", care este elaborat de autorul dicţionarului moldo-român, Vasile Stati, scrie agenţia locală de presă Novostipmr. Potrit sursei menţionate, elaborarea manualului este pregătită de o echipă de cercetători cu sprijinul Facultăţii de Filologie a Universităţii de Stat din Transnistria. Proiectul trebuie să fie finalizat anul viitor. "Manualul limbii moldoveneşti trebuie să fie clar, exact şi în acelaşi timp concis. În primul rând, studiul nostru are drept scop protejarea istoriei Moldovei, limbii moldoveneşti, etnologiei moldoveneşti. Este dificil să realizăm aceste obiective, deoarece în Moldova vecină a fost lansată o campanie împotriva limbii moldoveneşti", a afirmat Vasile Stati la o întâlnire cu participanţii la proiect. Constituţia din regiunea separatistă transnitreană recunoaşte existenţa a trei limbi: moldovenească cu grafie chirilică, rusă şi ucraineană.
Vasile Stati a provocat dezbateri aprinse în mediul academic, după ce a publicat în 2003 un dicţionar "moldo-român".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.