Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Violenţele din Ucraina se apropie de graniţa cu Romania

Ziarul de Vrancea
24 ian 2014 703 vizualizări
Protestele s-au întins vineri în toată jumătatea centrală şi vestică a ţării, atingand şi oraşul Cernăuţi n la presiunile cancelariilor occidentale, Ianukovici a promis că va modifica legile contestate de Opoziţie

Manifestanţii opoziţiei ucrainene au atacat vineri administraţia regională de la Cernăuţi, în vestul ţării, în apropiere de graniţa cu România, iar poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene. Potrivit AFP, ciocnirile au continuat în tot cursul zilei. De asemenea, preşedintele Consiliului Regional din Cernăuţi a fost rănit când a ieşit în faţa protestatarilor.
Manifestanţii opoziţiei ucrainene ocupau vineri sediile administraţiilor regionale în patru regiuni din vestul ţării, ceea ce duce la extinderea mişcării de protest, care s-a radicalizat cu ciocniri violente la Kiev.
La Liov, bastion naţionalist, 200 de manifestanţi şi-au petrecut noaptea în sediul administraţiei regionale, pe care au ocupat-o joi, forţându-l pe guvernatorul Oleg Salo, numit de preşedintele Ianukovici, să-şi dea demisia. Ca şi la Kiev, unde Piaţa Independenţei şi străzile învecinate din centrul capitalei sunt înconjurate de baricade, manifestanţii de la Lvov au ridicat baricade cu pneuri şi saci de nisip în faţa sediului administraţiei.
Guvernatorul a afirmat că demisia sa, semnată sub constrângere, nu este validă. El a sosit vineri dimineaţă la sediul administraţiei, dar nu a fost lăsat să intre şi a plecat. De asemenea, manifestanţii au blocat o autostradă care duce spre frontiera cu Polonia "în semn de solidaritate cu acţiunile de la Kiev". Administraţiile au fost, de asemenea, ocupate în regiunile Rovno, Ternopol, Hmelniţki, în vestul ţării. La Cerkasî, în centrul ţării, poliţia a reuşit să-i alunge pe manifestanţii care au atacat joi seara administraţia, şi a arestat 50 de persoane. La Luţk, în vestul ţării, 1.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa administraţiei regionale pentru a cere demisia guvernatorului.

Ianukovici: Vom utiliza "toate mijloacele" împotriva demonstranţilor

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a avertizat vineri seară că va utiliza "toate mijloacele" împotriva manifestanţilor dacă nu se va ajunge la un acord cu opoziţia. El a promis că va efectua o remaniere guvernamentală săptămâna viitoare şi va modifica legile contestate de opoziţie. Ianukovici a făcut aceste declaraţii după întrevederea pe care a avut-o cu Stefan Füle, comisarul UE pentru Extindere. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a sunat joi pe preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, pentru a-i cere să retragă legile care prevăd sancţiuni dure pentru participanţii la proteste.

Unul din liderii manifestanţilor, dispărut fără urmă

Un militant foarte activ împotriva preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici este dat dispărut de două zile, ridicând temeri cu privire la soarta sa. Dmytro Bulatov (35 ani), unul din liderii Automaddan - mişcarea manifestanţilor cu maşini-, care a organizat numeroase acţiuni spectaculoase în faţa reşedinţei de la ţară a şefului statului - Mejigorie, devenită un simbol al corupţiei-, este de negăsit de miercuri după-amiază, potrivit colegilor săi. Soţia lui Bulatov a semnalat joi seara dispariţia sa poliţiei şi a cerut o anchetă, a indicat un responsabil al forţelor de ordine. "Băieţii noştri merg acolo unde sunt probleme. A devenit periculos să fii militant Automaidan", a declarat bărbatul, tată a trei copii, într-un interviu recent pentru publicaţia electronică de opoziţie Ukrainska Pravda. "Dacă se întâmplă ceva cu mine, indignarea va fi şi mai mare. Dacă aceasta ar ajuta protestatarii să câştige, atunci să se întâmple. Am crescut în URSS şi nu vreau ca ai mei copiii să trăiască la fel", a continuat el.
Un alt lider al mişcării Automaidan, Serghei Koba, a fugit intempestiv din Ucraina. "Cred că e mai bine să fiu liber şi să fac tot ce pot pentru ţară decât să execut o sentinţă de 15 ani de închisoare", a scris el pe pagina sa de Facebook, fără alte explicaţii.
Dispariţia lui Dmytro Bulatov este cu atât mai îngrijorătoare cu cât un alt militant, Iuri Verbiţki, a fost găsit mort, "cu semne de tortură" pe corp, miercuri, la o periferie a Kievului, după ce a fost răpit cu o zi înainte cu un alt activist, Igor Luţenko, care, bătut şi abandonat într-o pădure, a reuşit totuşi să scape cu viaţă. O altă militantă activă a Automaidan, jurnalista de opoziţie Tatiana Ciornovol, a fost bătută cu sălbăticie de necunoscuţi într-o suburbie a Kievului în luna decembrie.
Această agresiune condamnată de Occident a crescut mobilizarea la Kiev, unde manifestanţii proeuropeni contestă de peste două luni regimul preşedintelui Viktor Ianukovici, după refuzul de a semna Acordul de asociere la Uniunea Europeană, în favoarea unei apropieri de Rusia.

Ca în Evul Mediu

Condamnat la moarte, după ce a pretins că era profet

Un tribunal pakistanez l-a condamnat la moarte pentru blasfemie pe un britanic care a pretins că este "profet al islamului", avocaţii lui argumentând că are probleme psihice. Mohammad Asghar, în vârstă de 65 de ani, de origine pakistaneză, a fost arestat în 2010 în Rawalpindi, în apropiere de Islamabad, după ce britanicul afirmase în unele scrisori că era profet musulman. O instanţă specială a respins argumentele privind problemele mentale, condamnându-l pe britanic la moarte pentru blasfemie. "Asghar a afirmat că este profet chiar şi în instanţă", a explicat un oficial judiciar pakistanez. Conform avocaţilor, Asghar avea de mult timp probleme psihice, fiind spitalizat în Scoţia în anul 2003. Potrivit analiştilor, este improbabil ca britanicul să fie executat dat fiind că în Pakistan există un moratoriu privind execuţiile din anul 2008.

Bărbaţii căsătoriţi au oase mai puternice

Bărbaţii care au o căsnicie stabilă sau sunt implicaţi într-o relaţie de lungă durată au oase mai puternice decât cei ale căror căsnicii au eşuat, se arată într-un nou studiu. Pentru realizarea acestui studiu a fost considerată importantă şi vârsta bărbaţilor. Potrivit cercetătorilor, bărbaţii care se căsătoresc înainte de a împlini vârsta de 25 de ani au oase mai slabe decât cei care au spus "da" mai târziu. Studiul, publicat în jurnalul Osteoporosis International, nu a evidenţiat aceeaşi legătură între o relaţie bună şi sănătatea oaselor, în cazul femeilor. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au observat că femeile care au parteneri înţelegători au o rezistenţă osoasă mai bună decât cele ale căror parteneri nu le apreciază sau nu sunt înţelegători din punct de vedere emoţional.
"Căsătoriile timpurii au fost în detrimentul bărbaţilor, probabil din cauza stresului că trebuie să aibă grijă de familie", a spus Arun Karlamangla, coautor al studiului. De exemplu, autorii spun că bărbaţii care se căsătoresc de tineri sunt mai puţin educaţi şi câştigă mai puţini bani, din acest motiv ar putea fi mai stresaţi. Acesta este primul studiu care analizează legătura dintre căsnicie şi sănătatea oaselor, potrivit autoarei cercetării, Carolyn Crandall.

Voronin i-a cerut comisarului Füle să condamne declaraţiile lui Băsescu

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, s-a întâlnit, vineri, cu Stefan Füle, comisarul european pentru Extindere, căruia i-a cerut să condamne declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la identitatea românească a R. Moldova. "Noi cerem Bruxelles-ului deschis să condamne afirmaţiile preşedintelui Romaniei. Moldova nu este al doilea stat românesc, nu este pământ românesc, iar moldovenii nu sunt români", a declarat Vladimir Voronin, în cadrul unei întrevederi cu Stefan Füle, comisarul european pentru Extindere, care efectuează o vizită la Chişinău.
Totodată, liderul comunist a atras atenţia asupra faptului că Bucureştiul atacă constant statalitatea şi identitatea R. Moldova.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie 2013, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, că "următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu R. Moldova".
Declaraţiile preşedintelui au fost criticate şi de premierul R. Moldova, Iurie Leancă, dar şi de preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman.

CIA a plătit Poloniei 15 milioane de dolari pentru a găzdui o închisoare secretă

Dosarul închisorilor secrete CIA se află din nou în centrul atenţiei în Polonia, în urma unui articol publicat în ediţia de joi a ziarului The Washington Post. Potrivit publicaţiei, agenţi CIA au plătit Agenţiei poloneze de informaţii suma de 15 milioane de dolari, ca recompensă pentru instalarea la Stare Kiejkuty (nord) a unei instalaţii secrete de detenţie pentru presupuşi terorişti. "Într-o zi rece de la începutul lui 2003, doi agenţi de rang înalt din cadrul CIA au sosit la ambasada americană de la Varşovia pentru a lua două cutii mari din carton, în care se aflau 15 milioane de dolari în numerar, trimişi din Germania prin curier diplomatic. Cei doi au pus cutiile într-un automobil şi au traversat oraşul până la cartierul general al serviciilor poloneze de informaţii", scrie Washington Post. Aceste dezvăluiri au fost calificate drept "ridicole" şi "demne de un scenariu de Hollywood" de către Leszek Miller, premierul polonez de la acea vreme.
În opinia senatorului Jozef Pinior, care urmăreşte dosarul îndeaproape, dezvăluirile sunt, din contră, "compromiţătoare pentru Polonia, care s-a comportat ca o republică bananieră" în relaţia cu Statele Unite.
Andrzej Seremet, şeful Parchetului polonez, care instrumentează în continuare acest dosar, a apreciat, la rândul său, că dezvăluirile ziarului american sunt "senzaţionale, dar nu neapărat credibile".
La începutul lui decembrie, Polonia a fost nevoită să răspundă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) unor acuzaţii formulate de către un palestinian şi un saudit, care susţin că au fost torturaţi pe teritoriul acestei ţări, după care au fost transferaţi la Guantanamo.

Un mafiot a fost arestat la 35 de ani după un jaf spectaculos

Un mafiot de 78 de ani a fost arestat joi la New York, fiind acuzat de implicare într-un jaf spectaculos comis pe aeroportul John Fitzgerald Kennedy în 1978.  A fost cel mai mare jaf comis în acea perioadă în Statele Unite, iar bijuteriile şi banii furaţi atunci ar valora în prezent 20 milioane de dolari. Vincent Asaro, fost "street boy" al familiei Bonanno, legată de Cosa Nostra, a fost arestat împreună cu fiul său, Jerome Asaro, şi trei membri ai familiei Bonanno, cei cinci urmând să fie prezentaţi în faţa unui magistrat din Brooklyn, a anunţat un purtător de cuvânt al Tribunalului federal.
Pe 11 decembrie 1978, câţiva bărbaţi înarmaţi au furat într-o oră de pe aeroportul JFK 5 milioane de dolari în bani lichizi şi bijuterii de 1 milion de dolari păstraţi într-un seif, după ce sosiseră din Germania cu un avion al companiei Lufthansa. În lunile următoare au fost ucise peste zece persoane implicate mai mult sau mai puţin în jaf. Presupusul creier al acţiunii, Jimmy Burke, din familia Lucchese, a murit de cancer în închisoare, în 1996. Nu s-a formulat nicio acuzare, iar bijuteriile şi banii nu au fost găsiţi. Actul de acuzare al celor cinci bărbaţi, făcut public joi, acoperă în general o perioadă de 45 de ani de jafuri şi extorcări (1 ianuarie 1968 - 30 iunie 2013).
Vincent Asaro mai este acuzat că a ordonat cel puţin două asasinate, unul în decembrie 1969 şi celălalt în anii '80, precum şi de jefuirea unui vehicul de transport de valori, tot în anii '80.
Filmul "The Goodfellas", lansat în 1990, care prezintă ascensiunea şi căderea unor asociaţi ai familiei Lucchese, s-a bucurat de un mare succes.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.