Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Oficial moldovean: Băsescu "a turnat benzină pe focul din Găgăuzia"

Ziarul de Vrancea
23 ian 2014 637 vizualizări
Afirmaţia îi aparţine preşedintelui Parlamentului de la Chuşinău, care precizează însă că şeful statului roman nu vrea răul Republicii Moldova

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu despre unirea României cu R. Moldova au alimentat iniţiativele pentru organizarea referendumului din Găgăuzia privind o eventuală independenţă, a declarat preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman. Preşedintele Parlamentului moldovean, care a efectuat miercuri o vizită la Comrat împreună cu premierul Iurie Leancă pentru discuţii cu administraţia găgăuză referitoare la referendumurile anunţate pentru 2 februarie, a afirmat că "declaraţiile preşedintelui României au turnat multă benzină în focul care încetişor s-a aprins în Găgăuzia". El a adăugat că, pe lângă faptul că Republica Moldova are "o problema şi la nivel de ţară, în plus se confundă procesul de integrare europeană, ideea europeană, cu ideea unirii, pe care încearcă s-o promoveze în ultima perioadă preşedintele Băsescu". Oficialul a mai declarat că astfel de declaraţii "nu ajută" Republica Moldova, iar poziţia este împărtăşită şi de premierul Iurie Leancă. Totodată, Igor Corman consideră ca această poziţie nu pune în niciun caz "în pericol relaţia cu România". "Nu doar preşedintele Băsescu reprezintă ţara, el este la sfârşitul celui de-al doilea mandat. Eu am fost în vizită oficială la Bucureşti, am purtat discuţii şi cu premierul, şi cu preşedintele Parlamentului, cu grupurile parlamentare de acolo. Este o cu totul alta optică, este dorinţa ca să avem un dialog pragmatic, un dialog care reiese din agenda europeană, un dialog care să consolideze relaţiile dintre Republica Moldova şi România, dar să nu creeze probleme", a afirmat Igor Corman.

"Astfel de declaraţii nu-şi au locul"

El a confirmat că le-a transmis autorităţilor de la Comrat că "nu este cazul de a organiza referendumuri în urma unor declaraţii (ale preşedintelui Băsescu -n.r.)". "Vă spun şi acum că în cadrul UE astfel de subiecte cum ar fi pierderea statalităţii Republicii Moldova nici nu pot să existe şi nimeni nu înţelege care este sensul unor astfel de declaraţii. Nici în România, la modul serios, astfel de declaraţii nu sunt luate în considerare", a apreciat Igor Corman. "Eu nu cred ca domnul Băsescu doreşte răul Republicii Moldova. Mi-aş dori foarte mult ca dumnealui, cu mai multă atenţie să urmărească evoluţiile din ţara noastră şi să analizeze care este impactul unor astfel de declaraţii asupra procesului de integrare europeană, asupra coeziunii societăţiii moldoveneşti şi, per ansamblu, eu sper să ajungă la concluzia că, într-adevăr, astfel de declaraţii nu-şi găsesc locul", a conchis preşedintele Parlamentului de la Chişinău.
Preşedintele României Traian Băsescu a declarat recent că următorul proiect important pentru România, după intrarea în NATO şi Uniunea Europeană, trebuie să fie unirea cu Republica Moldova.
Administraţia găgăuză a anunţat pentru 2 februarie un referendum la care populaţia din regiune este chemată să-şi exprime opinia în legătură cu aderarea Republicii Moldova la UE sau la Uniunea Vamală rusă şi dacă este de acord ca regiunea autonomă să-şi declare independenţa în cazul în care Republica Moldova îşi pierde suveranitatea.


Ianukovici, dispus să ofere Opoziţiei capul premierului

n cinci persoane şi-au pierdut viaţa în timpul protestelor care au escaladat în violenţă la Kiev

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a cerut ieri convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru dezbaterea eventualei demiteri a Guvernului, o revendicare solicitată de manifestanţii proeuropeni de la Kiev. Preşedintele Parlamentului, Volodimir Ribak, a precizat că sesiunea extraordinară ar urma să fie convocată săptămâna viitoare.
Cinci protestatari au murit în confruntările cu forţele de ordine produse miercuri la Kiev, iar alţi aproximativ 300 au fost răniţi. Uniunea Europeană s-a declarat "şocată" de violenţele din Ucraina, avertizând Kievul cu "posibile acţiuni" şi "consecinţe" asupra relaţiilor bilaterale. "Deplângem în termenii cei mai puternici utilizarea forţei şi violenţele", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, adăugând că UE analizează "posibile acţiuni şi consecinţe asupra relaţiilor bilaterale".
Pe de altă parte, Viktor Ianukovici l-a asigurat ieri pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că nu intenţionează să declare starea de urgenţă în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olivier Bailly. "Deocamdată, dăm o şansă dialogului politic", deoarece dorim "detensionarea situaţiei, oprirea violenţelor împotriva manifestanţilor paşnici şi a jurnaliştilor", a precizat purtătorul de cuvânt. Întrebat despre eventuale sancţiuni ale UE privind Ucraina, Bailly a asigurat că "prioritară" pentru Bruxelles nu este "redefinirea relaţiilor cu Ucraina". El a confirmat însă că Barroso i-a atras atenţia preşedintelui Ianukovici că, dacă ""situaţia nu se stabilizează", cei 28 vor analiza "posibilele consecinţe asupra relaţiilor dintre Kiev şi Bruxelles".
Statele Unite au anunţat miercuri primele sancţiuni vizând Kievul, anulând vizele pentru mai mulţi ucraineni "care au legătură cu violenţele" din capitală.

Consumul de peşte previne maladia Alzheimer

Consumul de peşte şi suplimente pe bază de ulei de peşte, cu conţinut ridicat de acizi graşi Omega 3, poate preveni instalarea maladiei Alzheimer, împiedicând reducerea dimensiunii creierului odată cu înaintarea în vârstă, au constatat cercetătorii americani. Pe lângă beneficiile asociate cu sănătatea creierului, oamenii de ştiinţă din Statele Unite au descoperit că un nivel crescut de acizi graşi Omega 3, regăsiţi în peştele gras - hering, macrou, sardine, ton, somon -, dar şi în peştele alb, precum codul, poate prelungi viaţa cu până la doi ani. Pentru a preveni reducerea dimensiunii creierului, care este cauzată de înaintarea în vârstă şi de maladia Alzheimer, oamenii de ştiinţă recomandă consumul de peşte de două ori pe săptămână, precum şi administrarea de suplimente cu ulei de peşte o dată pe săptămână. Unul dintre principalii acizi graşi Omega 3 este acidul docosahexaenoic (DHA), care ajută neuronii să comunice mai bine între ei.

Cameron, presat de partid să se opună imigraţiei

David Cameron se confruntă cu o adevărată "revoltă" în cadrul partidului pe care-l conduce, pe tema controalelor la frontieră, în contextul unei escaladări a dezbaterii privind "turismul pentru ajutoare sociale", au dezvăluit ieri surse conservatoare. Zeci de parlamentari ai puterii ameninţă să voteze pentru impunerea unor restricţii pe piaţa muncii imigranţilor români şi bulgari, cu ocazia trimiterii în Camera Comunelor, săptămâna viitoare, a unui proiect de lege privind migrarea, un text controversat iniţiat de către Guvern. Surse de rang înalt afirmă că încercările premierului de a-i tempera pe conservatorii "rebeli" au eşuat. Un reprezentant al aripii de dreapta a declarat că "ceea ce propune Guvernul nu este suficient".
Executivul ar urma să retrimită acest proiect contestat în Camera Comunelor marţi. Textul vizează să restrângă accesul la prestaţii sociale şi servicii publice a imigranţilor din state UE şi să faciliteze "deportarea" celor care încalcă legea.
Un număr semnificativ de parlamentari conservatori au ameninţat să voteze pentru un amendament aparţinând lui Nigel Mills, care cerea extinderea restricţiilor pe piaţa muncii pentru bulgari şi români pentru o perioadă de cinci ani.
Guvernul va încerca, săptămâna următoare, să domolească "rebeliunea" promiţând înăsprirea controalelor la aderarea altor state la UE. Însă mulţi parlamentari conservatori sunt hotărâţi să exercite presiuni în vederea restrângerii libertăţii circulaţiei în statele membre ale Uniunii.

Papa consideră internetul "un dar al lui Dumnezeu"

Papa Francisc le-a recomandat eiri catolicilor să fie "cetăţeni ai erei digitale" constructivi, folosind internetul, pe care îl consideră "un dar al lui Dumnezeu", ca să îşi manifeste solidaritatea. Suveranul Pontif a lansat primul său mesaj despre comunicaţiile sociale, emis în mod tradiţional în fiecare an în ziua Sfântului Francisc de Sales, ocrotitorul ziariştilor.
În mesajul care abordează cu încredere fenomenul reţelelor de socializare, papa atrage atenţia şi asupra pericolelor acestuia. Suveranul Pontif afirmă că "internetul poate oferi oamenilor mai multe ocazii să se întâlnească şi să îşi manifeste solidaritatea, iar acesta este un lucru bun, un dar al lui Dumnezeu". Biserica trebuie să îşi manifeste angajamentul în domeniul internetului, aminteşte Francisc, el însuşi urmărit de peste 10 milioane de internauţi pe Twitter, "pentru a aduce răniţilor", pe cale digitală, "uleiul şi vinul".

Frigul favorizează pierderea în greutate

Expunerea corpului la temperaturi scăzute, mai ales în interiorul locuinţelor, favorizează pierderea în greutatea, având în vedere că organismul consumă mai multe calorii pentru reglarea termică, potrivit unui studiu de zece ani realizat de cercetătorii olandezi. Teoria cercetătorilor olandezi de la Centrul medical al Universităţii din Maastricht, care au analizat efectele frigului asupra metabolismului, sugerează că asigurarea unei temperaturi scăzute în clădiri, mai ales pe timp de iarnă, este benefică pentru menţinerea unei greutăţi optime şi chiar pentru pierderea kilogramelor în plus. Cel puţin în rândul tinerilor şi al persoanelor de vârstă medie, producerea căldurii corporale, care reacţie la senzaţia de frig, poate cheltui până la 30% din rezervele de energie ale corpului. Acest lucru înseamnă că temperaturile scăzute cauzează o ardere semnificativ mai mare a caloriilor, care nu se mai depozitează astfel sub formă de grăsime.
Studiul olandezilor a fost comparat cu cercetările unor oameni de ştiinţă din Japonia, care au detectat o pierdere a grăsimii corporale după ce voluntarii au petrecut două ore pe zi, timp de şase săptămâni, într-un mediu cu o temperatură constantă de 17 grade Celsius. Cercetătorii din Maastricht au descoperit, de asemenea, că oamenii se obişnuiesc cu frigul, după o anumită perioadă de timp.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.