Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Haosul se instalează încet, dar sigur, la Kiev

Ziarul de Vrancea
22 ian 2014 790 vizualizări
Doi manifestanţi au fost împuşcaţi de forţele de ordine, după ce autorităţile au cerut intervenţia în forţă împotriva protestarilor baricadaţi în piaţa centrală

Uniunea Europeană s-a declarat ieri "şocată" de violenţele din Ucraina, avertizând Kievul cu "posibile acţiuni" şi "consecinţe" asupra relaţiilor bilaterale. "Deplângem în termenii cei mai puternici utilizarea forţei şi violenţele", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Este prematur să spun care vor fi aceste acţiuni; vor fi decise la nivel colectiv. Suntem şocaţi de ultimele ştiri venite din Ucraina", a subliniat Barroso.
Doi bărbaţi au fost ucişi prin împuşcare, în centrul Kievului, unde se desfăşurau confruntări violente între poliţie şi manifestanţi, a anunţat ieri Parchetul General ucrainean, într-un comunicat. Pare să fie vorba despre primele victime directe ale confruntării între manifestanţi şi forţele de ordine, angajate de două luni în Ucraina. Parchetul a precizat că trupul unui bărbat, rănit prin împuşcare la nivelul capului şi pieptului, a fost găsit ieri într-o bibliotecă, folosită de manifestanţi ca infirmerie. La puţin timp după aceea a fost găsit şi corpul altui bărbat, rănit de gloanţe, a adăugat aceeaşi sursă
Membri ai serviciului medical improvizat de către opoziţie a anunţat decesul unui manifestant ieri dimineaţa, afirmând că a fost ucis prin împuşcare de către forţele de ordine. Ministerul ucrainean de Interne şi parchetul nu au precizat cine se face vinovat de moartea celor doi bărbaţi. De asemenea, opoziţia a afirmat că alt manifestant a decedat marţi, după ce a căzut, duminică, de la peste zece metri înălţime, de pe o clădire, la intrarea stadionului Dinamo. Potrivit opoziţiei, tânărul a murit în timp ce forţele de ordine luau cu asalt clădirea de pe care manifestanţi aruncau cu cocteiluri Molotov şi proiectile asupra poliţiştilor. Această informaţie nu a fost confirmată, pentru moment, de surse oficiale.
Poliţia ucraineană a lansat ieri dimineaţa un asalt asupra baricadelor ridicate de manifestanţi în centrul Kievului, puterea optând să acţioneze în forţă în a patra zi de confruntări. Începând de duminică, situaţia este foarte tensionată la Kiev, unde au loc confruntări în care sunt folosite cocteiluri Molotov, gloanţe de cauciuc şi grenade asurzitoare.
Confruntările au fost declanşate în urma unei manifestaţii la care au participat aproximativ 200.000 de persoane în centrul capitalei, care au denunţat adoptarea unor legi împotriva manifestanţilor considerate represive.

NASA: 2013, unul dintre cei mai calzi ani din ultimii 133 de ani

dioxidul de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de seră, se află la cel mai înalt nivel din ultimii 800.000 de ani, arată cercetorii americani

Anul 2013 a fost unul dintre cei mai calzi, pe glob, de când s-a început colectarea datelor despre temperaturi, în 1880, fapt ce confirmă tendinţa de încălzire a planetei, potrivit celor mai recente rapoarte realizate de NASA şi de National Oceanic and Atmospheric Administration. Temperatura medie combinată rezultată din datele colectate la nivelul continentelor şi al oceanelor a fost, în 2013, de 14,52 grade Celsius, cu 0,62 grade mai mare decât media secolului al XX-lea. Astfel, 2013 se situează pe locul al patrulea în topul celor mai calzi ani din ultimii 133, se precizează în raportul National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). De altfel, toţi anii secolului al XXI-lea (2001 - 2013) se numără printre primii 15 cei mai calzi, la nivel global, din 1880. 2010, 2005 şi 1998 ocupă, în ordine, primele trei locuri în topul celor mai calzi ani, din 1880.
Totodată, 2013 este al 37-lea an consecutiv cu o temperatură medie superioară celei a secolului al XX-lea. În medie, temperatura globului a crescut cu 0,06 grade pe deceniu, din 1880 până în 2013.
Tendinţa generală de încălzire a planetei nu poate fi negată, spun specialiştii NASA, care adaugă că este necesară monitorizarea evoluţiei temperaturilor pe termen lung. Fiecare nou an nu va fi neapărat mai cald decât precedentul, însă, cu nivelul actual al gazelor de seră din atmosferă, cercetătorii estimează că fiecare nou deceniu va fi mai cald decât anteriorul.
Dioxidul de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de seră, care provine mai ales din arderea combustibililor şi alte activităţi industriale, se află la cel mai înalt nivel din ultimii 800.000 de ani. În 1880 era de 285 părţi pe milion şi depăşea 400 de părţi pe milion în 2013.
Încălzirea planetei afectează gheţurile arctice, fapt care determină creşterea nivelului oceanelor, ameninţând populaţiile care trăiesc pe coaste.

De parcă mai era necesar un studiu:Calculatoarele lente ne îmbolnăvesc

Calculatoarele insuficient de puternice pot fi o mare sursă de stres, fără a mai pune la socoteală faptul că îi împiedică pe utilizatori să se dedice altor activităţi, benefice pentru sănătate, arată un sondaj recent. Calculatorul este departe de a fi recomandat, din punct de vedere al sănătăţii, pentru ochi, spate şi creier, şi cu atât mai puţin când pune răbdarea la încercare. Este cazul majorităţii utilizatorilor şi într-o măsură mai mare decât s-ar crede, potrivit sondajului de Harris Interactive. Studiul arată că oamenii pierd în medie două ore pe săptămână din cauza vitezei mici a calculatorului, lucru care îi oboseşte mai mult decât ar trebui, fără a mai vorbi de faptul că se şi enervează. Acest fenomen ar putea avea efecte durabile asupra sănătăţii. Lucrând un an la un calculator nu destul de puternic, utilizatorul pierde mai mult de o lună aşteptând să pornească, să deschidă anumite programe sau să realizeze alte lucruri care se fac de obicei rapid. Este un timp preţios fiindcă, întrebaţi ce ar face dacă nu ar pierde acest timp la calculator, 31% din adulţii intervievaţi au spus că ar face mai multă mişcare, iar 26% ar dormi mai mult. "Un calculator lent duce nu numai la pierdere de timp, care ar putea fi folosit pentru îmbunătăţirea sănătăţii, ci este şi o mare sursă de frustrare şi de stres constant, două lucruri nefaste pentru sănătate", afirmă o specialistă, referindu-se la rezultatele sondajului.

România, pe lista ţărilor în care Rusia desfăşoară ample campanii de spionaj informatic

Guvernul Federaţiei Ruse desfăşoară campanii de spionaj informatic ce vizează sute de companii din Europa, SUA şi Asia, arată un raport al companiei de securitate CrowdStrike care include şi România în lista ţărilor vizate. Directorul de tehnologie al companiei a spus pentru Reuters că pană acum China era arătată cu degetul pentru cyber-spionaj, însă Rusia copiază pas cu pas reţeta chineză pentru a obţine caştiguri economice substanţiale. Ţintele sunt mai ales din domeniul energetic.
CrowdStrike a publicat un raport despre spionajul informatic internaţional şi un capitol este dedicat grupării de hackeri Energetic Bear care, spune compania americană, ar fi susţinută de Moscova. Activităţile grupării au fost atent urmărite în ultimii doi ani şi ţintele arată clar că statul rus susţine totul.
Cele mai multe victime ale campaniei de cyber-spionaj sunt în SUA, Spania, Japonia, Franţa şi Polonia, iar în lista de zece ţări este inclusă şi România. "Atacurile nu au un scop politic, ci economic. Au fost motivate de dorinţa guvernului Federaţiei Ruse de a ajuta industria să rămană competitivă în domenii de importanţă naţională", spune reprezentantul CrowdStrike.

Liber la exploatarea gazelor de şist în UE

Comisia Europeană a adoptat ieri o recomandare care permite exploatarea gazelor de şist în Europa cu condiţia respectării "principiilor comune" minime, în special a normelor sanitare şi a celor pentru protecţia mediului.
În pofida recomandărilor organizaţiilor pentru protecţia mediului şi ale Parlamentului European, Comisia Europeană a refuzat să impună norme juridice constrângătoare privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist.
"Gazele de şist suscită speranţe în unele regiuni ale Europei, dar şi preocupări. Comisia răspunde solicitărilor formulând principii minime pe care statele membre sunt invitate să le urmeze în scopul de a ţine cont de aspectele ecologice şi sanitare şi pentru a oferi companiilor de exploatare şi investitorilor previzibilitatea necesară", a explicat comisarul UE pentru Mediu, Janez Potocnik.
Recomandările Bruxellesului sunt "total insuficiente pentru protejarea locuitorilor şi mediului de riscurile asociate extracţiei acestor hidrocarburi", a reacţionat organizaţia Prietenii Pământului, denunţând "lipsa de curaj" a UE, care "nu a luat măsuri concrete în acest domeniu".
"O locaţie pentru exploatarea gazelor de şist nu va putea fi selectată decât dacă evaluarea riscurilor demonstrează că fracturarea hidraulică nu antrenează eliberarea directă a substanţelor poluante în pânzele freatice", recomandă CE. De asemenea, statele vor trebui să se asigure că instalaţiile pentru exploatarea gazelor de şist sunt construite în aşa fel încât "să se evite scurgerile la suprafaţă şi deversările în sol, apă sau aer", adaugă CE.

Medicamentele contra gripei contribuie la răspândirea microbilor

Medicamentele pentru tratarea răcelii şi gripei îi pot face pe pacienţi să se simtă mai bine, însă pot afecta sănătatea prietenilor şi a colegilor, întrucât contribuie la răspândirea cu mai multă uşurinţă a microbilor, se arată într-un studiu citat de dailymail.co.uk. Cercetătorii canadieni au constatat că medicamentele luate de persoanele care au gripă, pentru a scăpa de transpiraţie şi frisoane, sunt responsabile pentru cel puţin 1 din alte 20 de cazuri de boală şi mai multe decese. Aceştia sunt de părere că persoanele bolnave ar trebui, mai degrabă, să stea acasă, să se odihnească şi să mănânce supă, decât să ia pastile. Oamenii de ştiinţă de la McMaster University din Ontario, autorii acestui studiu, au analizat mai multe studii despre gripă. Printre acestea se numără şi o cercetare care arată că dihorii au eliberat mai multe virusuri ai gripei, iar infecţia a rămas în corp mai mult timp, după ce li s-au administrat medicamente pentru scăderea temperaturii. Se crede că temperaturile ridicate în urma instalării febrei determină sistemul imunitar să lupte contra infecţiei. În absenţa febrei, cantitatea de virusuri din tuse şi strănut creşte, astfel încât microbii se răspândesc mai repede. Deşi, pentru unii oameni, dihorii ar putea părea o alegere ciudată în acest studiu, se pare că simptomele gripei manifestate de aceste animale sunt similare cu cele ale oamenilor, spun cercetătorii.

Snowden candidează pentru postul de rector al Universităţii Glasgow

Fostul consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden, inculpat pentru spionaj în ţara sa şi refugiat în Rusia, şi-a prezentat candidatura pentru postul de rector al Universităţii Glasgow, a anunţat ieri instituţia scoţiană. Patru persoane - şi anume Edward Snowden, fostul campion scoţian la ciclism Graeme Obree, scriitorul Alan Bissett şi clericul Kelvin Holdsworth - au candidat pentru acest post, iar alegerile urmează să aibă loc pe 17 şi 18 februarie. Toţi candidaţii "sunt persoane capabile, active în viaţa publică", a apreciat universitatea.
Principalul rol al rectorului este să "reprezinte interesele studenţilor, iar alegerea rectorului revine integral studenţilor", a precizat aceeaşi sursă.
Americanul Edward Snowden, care se află la originea numeroaselor dezvăluiri despre NSA, a primit în august, pentru o perioadă de un an, statutul de refugiat în Rusia, după ce a petrecut peste o lună în zona de tranzit de pe Aeroportul Şeremetievo, la Moscova. Fostul consilier NSA, căruia autorităţile americane i-au retras paşaportul, nu a mai apărut în public de când a obţinut azilul în Rusia.

România, număr dublu de avorturi faţă de media europenaă

România înregistrează un număr dublu de avorturi faţă de regiunea europeană şi cam de trei ori mai mult faţă de Uniunea Europeană, a declarat ieri cu prilejul unei dezbateri Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru România. El a spus că OMS recomandă statelor membre să asigure femeilor acces la servicii de sănătate sigure. "Femeia trebuie să fie informată, ea decide ce face cu corpul ei. Informarea începe de la o vârstă fragedă. Nu putem să abordăm probleme de sexualitate doar de la o vârstă în sus. Această educaţie trebuie să se facă nu numai la şcoală, ci şi în familie", a subliniat Olsavszky. Reprezentantul OMS a susţinut că în Europa occidentală deşi politica privind avorturile este una liberală, se constată un număr mic de avorturi. În opinia sa, măsurile coercitive privind stimularea natalităţii nu au dus la niciun rezultat.

Mai mult de jumătate dintre bărbaţii francezi îşi mărturisesc infidelitatea

Mai mult de unul din doi bărbaţi şi aproape o femeie din trei recunosc faptul că au fost infideli, potrivit unui sondaj online realizat de IFOP (Institutul francez pentru opinie publică). Conform sondajului, 55% dintre bărbaţi recunosc că au fost infideli, iar 32% dintre femei admit că şi-au înşelat soţii. Acest comportament este în progres accentuat la ambele sexe în ultimii 40 de ani, trecând de la 19% în 1970 la 30% în 2001 şi 43% în prezent, mai arată sondajul. Însă infidelitatea este văzută diferit în funcţie de sex. Două femei din trei consideră că "să săruţi înseamnă să înşeli", iar 57% din repondenţii de ambele sexe apreciază că şi schimbul de mesaje cu un anumit sens constituie o formă de infidelitate.
Francezii rămân totuşi optimişti: 68% dintre ei cred că o persoană poate fi credincioasă alteia toată viaţa. În schimb, 63% (faţă de 53% în 2010) dintre soţi sunt de părere că poţi iubi pe cineva fiindu-i totuşi infidel.
În ceea ce priveşte fanteziile, trei bărbaţi din patru (76%) şi două femei din trei (67%) s-au visat în posturi erotice cu altcineva decât partenerul lor, iar 32% au recunoscut că au avut contacte intime cu partenerul gândindu-se la altcineva.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.