Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Bulgaria speră să adere la Schengen peste trei ani

Ziarul de Vrancea
20 ian 2014 426 vizualizări
Spre deosebire de Romania, ţara vecină s-a resemnat cu ideea că procesul de integrare va mai dura cel puţin pană în 2017

Bulgaria a admis că aderarea sa la spaţiul Schengen este susceptibilă să aibă loc abia în 2017, cu un an înainte ca Sofia să preia preşedinţia Uniunii Europene, relatează site-ul Euractiv.com. Ministrul bulgar de Externe Kristian Vighenin a declarat că aşteaptă ca o decizie cu privire la aderarea Bulgariei să fie adoptată în 2014. Invitat de Euractiv să ofere detalii în acest sens, ministrul a spus că, potrivit acestui scenariu, aderarea cu frontierele aeriene ar urma să aibă loc în 2015, iar cu cele terestre în 2017, când Bulgaria va deveni membru deplin al spaţiului de liberă circulaţie. Vighenin a apreciat că acest calendar este necesar să fie considerat mai degrabă o "orientare" realistă, decât un plan, la care se angajează pe deplin.
Comisia Europeană (CE) consideră, de peste doi ani, că România şi Bulgaria, care au aderat la UE în 2007, sunt pregătite din punct de vedere tehnic să adere la spaţiul Schengen. Fostul premier bulgar Boiko Borisov declara în 2009 că obiectivul Bulgariei era aderarea la acest spaţiu în 2011. Însă un număr de state membre UE, în special Olanda şi Germania, se opun în continuare aderării celor două ţări şi şi-au folosit dreptul de veto în acest sens în mai multe rânduri.
CE urmează să publice astăzi rapoarte MVC atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România. Ministrul bulgar a recunoscut că nu se aşteaptă la un "raport foarte pozitiv", din "motive obiective". Pe de altă parte, diplomaţi bulgari care au solicitat protecţia anonimatului, s-au plâns Euractiv că rapoartele MCV generează "o presă nefavorabilă", care afectează mediul investiţiilor. "Multe ţări europene se confruntă cu probleme în aplicarea legii. De ce să fie stigmatizate numai Bulgaria şi România?", a declarat un diplomat.
În schimb, România s-a declarat pregătită să adere la Schengen, dar nu va mai solicita stabilirea unei date în acest sens, pentru că s-a săturat să i se spună "data viitoare". "Suntem pregătiţi pentru Schengen atunci când sunteţi voi pregătiţi", le-a spus ministrul român de Interne Radu Stroe omologilor săi europeni recent, sugerând că ţara este victima ascensiunii populismului în unele state UE.
România va asigura preşedinţia UE în a doua jumătate a lui 2019.

Rusia condamnă susţinerea "indecentă" oferită de Occident opoziţiei ucrainene

Moscova condamnă susţinerea "indecentă" oferită de anumite guverne europene opoziţiei ucrainene, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, apreciind că situaţia din această ţară este pe cale să scape de sub orice control. "Am fi preferat ca anumiţi colegi de-ai noştri să nu se comporte cu atâta dezinvoltură faţă de criza ucraineană", a spus şeful diplomaţiei ruse. El a evocat evenimente din decembrie, când "membri ai mai multor guverne europene au luat parte la manifestaţii antiguvernamentale într-o ţară cu care întreţin relaţii diplomatice". "Este pur şi simplu indecent", a apreciat Lavrov. El a declarat că manifestanţi, care ocupă de două luni Piaţa Independenţei din Kiev, au ocupat inclusiv clădiri publice, ca de exemplu Primăria. "Imaginaţi-vă că acest lucru se întâmplă în orice ţară din Uniunea Europeană. Este posibil? Nu s-ar fi permis niciodată aşa ceva", a apreciat ministrul rus. "Acum sunt (comise) progromuri, atacuri asupra poliţiei, incendii, (se aruncă cu) cocteiluri Molotov, un fel de dispozitive explozive. Este îngrozitor, este o încălcare a tuturor normelor europene", a adăugat el. "Apreciez că îndemnurile la calm pe care le lansează lideri ai opoziţiei ca Vitali Kliciko arată că situaţia este pe cale să scape de sub orice control", a mai declarat şeful diplomaţiei ruse.
Manifestaţiile din Ucraina au început în urmă cu două luni, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a renunţat să semneze un acord de asociere cu UE, în schimbul unei reorientări către Rusia. Europenii au acuzat regimul lui Vladimir Putin că a exercitat presiuni asupra Ucrainei, în special de natură economică.
O serie de oficiali europeni, inclusiv ministrul german de externe din perioada respectivă Guido Westerwelle, dar şi adjuncta secretarului de Stat american Victoria Nuland s-au dus, în decembrie, printre manifestanţi, în Piaţa Independenţei.

Persoanele fericite au o condiţie fizică mai bună decât cele triste

Un studiu recent a arătat că persoanele care se bucură de viaţă merg mult mai repede şi sunt mai active la vârste înaintate, în comparaţie cu persoanele nefericite. De asemenea, oamenii în vârstă care sunt fericiţi au mai puţine probleme în a se da jos din pat, în a se îmbrăca şi spăla. Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii de la University College London au evaluat 3.199 de bărbaţi şi femei cu vârsta de peste 60 de ani, care locuiesc în Marea Britanie. Oamenii de ştiinţă au monitorizat legătură dintre starea de bine emoţională şi bunăstarea fizică a participanţilor, pe o durată de opt ani. Participanţii la studiu au fost împărţiţi în trei grupuri - 60-69 de ani, 70-79 de ani şi 80 de ani sau mai mult - şi au fost întrebaţi despre bucuriile lor în viaţă. Apoi, cercetătorii au realizat o serie de interviuri cu voluntarii pentru a determina dacă au întâmpinat dificultăţi în realizarea activităţilor zilnice, cum ar fi să se dea jos din pat, să se îmbrace şi să se spele. "Studiul a arătat că oamenii în vârstă care sunt mai fericiţi şi se bucură de viaţă au prezentat un declin mai scăzut în ceea ce priveşte activităţile fizice odată cu înaintarea în vârstă. Aceştia sunt mai puţin predispuşi să dezvolte deficienţe în activităţile zilnice, cum ar fi să se îmbrace sau să se ridice din pat, iar viteza lor de mers arată un declin fizic mai scăzut, comparativ cu cei care se bucură mai puţin de viaţă", a spus Andrew Steptoe, care a făcut parte din echipa de cercetători ce a realizat studiul.

Douăzeci şi şase de terorişti executaţi în Irak

Douăzeci şi şase de persoane condamnate pentru activităţi teroriste au fost executate în Irak, a anunţat ieri Ministerul irakian al Justiţiei. "Ministerul Justiţiei a procedat, duminică, la executarea a 26 de bărbaţi condamnaţi pentru terorism", informează un comunicat oficial. "Cele 26 de persoane executate au comis crime teroriste împotriva poporului irakian, au fost judecate şi condamnate, iar verdictul a fost aprobat de Preşedinţie", a explicat ministrul irakian al Justiţiei, Hassan al-Shammari.
În pofida numeroaselor apeluri în favoarea unui moratoriu, cel puţin 169 de persoane au fost executate în Irak în 2013.

Tortura psihologică, mai puţin vizibilă, dar devastatoare

Tortura psihologică, deşi mai puţin vizibilă decât cea fizică, nu este mai puţin devastatoare, a avertizat ieri organizaţia franceză Acţiunea Creştinilor pentru Abolirea Torturii (ACAT), cu ocazia lansării raportului său anual privind fenomenul torţionar în lume. "Să fii obligat să asculţi muzică foarte tare, umilirile — aceste lucruri pot da naştere unor glume. Oamenii nu-şi dau seama că este ceva extrem de devastator, cu consecinţe dezastruoase", a comentat pentru agenţia franceză de presă Jean-Etienne de Linares, delegat general al ACAT, dând ca exemplu de astfel de consecinţe "halucinaţii, probleme de memorie sau de somn, probleme relaţionale".
Torturi psihologice precum simularea execuţiei în Siria, expunerea la temperaturi extreme în Sudan, obligaţia de a sta aşezat, fără permisiunea de a merge la toaletă, în Myanmar, sunt metode utilizate de state represive, dar şi de cele democratice, precum Statele Unite, unde raportul evocă cifra de 80.000 de persoane închise în izolare extremă, în penitenciare de înaltă securitate.
În Japonia, "condamnaţii la moarte sunt încarceraţi în celule de cinci metri pătraţi, luminate tot timpul, supravegheaţi cu o cameră video şi separaţi de alţi deţinuţi zi şi noapte. Ei trebuie să stea aşezaţi în permanenţă şi să ceară permisiunea să se ridice sau să se culce. Trebuie să stea în tăcere şi să se uite drept în faţă", potrivit raportului. ACAT face apel la state să urmeze recomandările lui Juan Mendez, raportorul special al Naţiunilor Unite pe subiectul torturii, care prevăd interzicerea menţinerii unui deţinut în izolare absolută timp de mai mult de 15 zile.
Raportul analizează practica torturii în 19 ţări, între care Siria, unde tortura "a devenit generalizată şi sistematică", şi Libia, unde vizează "4.000 de persoane deţinute în afara oricărui cadru legal, închise de miliţii şi grupări armate", precum şi muncitori migranţi şi solicitanţi de azil în drum către Europa.

NSA deţine "amprenta electronică" a lui Merkel

Ziarul german Bild susţine că preşedintele SUA, Barack Obama, s-ar putea să nu fi spus adevărul când a declarat că nu o va mai spiona pe Angela Merkel. Potrivit publicaţiei, Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA ar fi renunţat să mai intercepteze telefonul mobil al cancelarului german, însă instituţia dispune de un sofisticat program de supraveghere ce controlează toate comunicaţiile electronice dintre Merkel şi consilierii ei direcţi.
Programul, intitulat "amprenta comunicaţiilor", este capabil să analizeze toate comunicaţiile electronice făcute de cancelar, inclusiv apelurile telefonice şi mesajele prin poşta electronică. Informaţia culeasă de NSA este trimisă direct la Biroul Oval, notează Bild, care precizează că a obţinut această informaţie de la diferiţi agenţi anonimi ai NSA. "Pentru a elabora această amprentă electronică se înregistrează numerele de telefon şi adresele de e-mail cu care comunică Angela Merkel", a declarat un agent al NSA ziarului Bild. "Se urmăreşte apoi cu cine comunică la un anumit număr sau la o anumită adresă. Se realizează astfel «mostre de comunicare» la care putem să recurgem în orice moment", a precizat el.
Rezultatul aruncă o lumină îngrijorătoare asupra tunelului întunecat al spionajului electronic realizat de NSA şi care a provocat protestele, justificate, ale liderilor ţărilor prietene ale SUA, între care şi cancelarul Angela Merkel. Potrivit agenţilor consultaţi de Bild, NSA este capabilă să controleze întregul flux informativ din biroul cancelariei, când Merkel trebuie să ia o decizie de politică externă importantă, fără să fie nevoită să o spioneze direct pe şefa guvernului. "După ce culegerea datelor s-a făcut de-a lungul mai multor ani, amprentele electronice devin atât de precise, încât ştim de fiecare dată când guvernul ia o decizie importantă şi ce consilieri sunt implicaţi în adoptarea ei", a mărturisit un agent. "În ajunul unui summit G-8, de exemplu, putem supraveghea toate comunicaţiile pe care le realizează membrii importanţi ai unei delegaţii", a adăugat el.

Cele mai vizitate ţări din lume

Spania a fost a treia cea mai vizitată ţară din lume în 2013, după Franţa şi SUA, depăşind pentru prima dată cifra de 60 de milioane de turişti, a anunţat ieri premierul spaniol Mariano Rajoy la Forul alianţei pentru excelenţa turistică, inaugurat cu o zi înainte de deschiderea Târgului de turism de la Madrid (Fitur 2014). Aceste cifre privind activitatea turistică "sunt cele mai bune din istoria Spaniei, cifre care vorbesc de la sine", a spus el. Mariano Rajoy şi-a reiterat cu această ocazie angajamentul de a aborda turismul drept o politică de stat.
Ministerul spaniol al Industriei, Energiei şi Turismului anunţa anterior creşterea semnificativă a numărului turiştilor în Spania în 2013, în special al celor proveniţi din nordul Europei, dar şi din Marea Britanie, Franţa sau Italia. Cele mai mari creşteri procentuale au fost însă înregistrate în rândul turiştilor ruşi şi chinezi, cu 31,6%, respectiv 35,1% faţă de anul anterior.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.