Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Confruntări violente la Kiev

Ziarul de Vrancea
20 ian 2014 247 vizualizări
Peste o sută de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce protestul pro-european a căpătat accente violente

Ciocnirile au continuat în cursul zilei de ieri la Kiev, unde manifestanţii au aruncat cu pietre sau coctailuri Molotov în direcţa forţelor de ordine. Sute de manifestaţi se aflau în continuare în Piaţa Independenţei, după o noapte petrecută în stradă la temperaturi de minus 10 grade Celsius. Serviciile medicale din Kiev au anunţat că 103 persoane au cerut îngrijiri de la începutul ciocnirilor de duminică, iar 42 dintre acestea au fost spitalizate.
De asemenea, Ministerul de Interne a anunţat că aproape 100 de poliţişti au fost răniţi şi că 61 au fost spitalizaţi, în urma unor traumatisme craniene.
Duminică, după o manifestaţie antiguvernamentală la care au luat parte aproximativ 200.000 de persoane în Piaţa Independenţei, mai multe sute de manifestanţi, unii purtând fulare şi cagule şi înarmaţi cu bâte de basebal sau cu lanţuri, au încercat să treacă de un cordon de poliţişti pentru a ajunge la Parlament şi au distrus maşini ale poliţiei. Într-un acces de violenţă rar văzută de la începutul protestelor, ei au dat foc la două dintre ele, la cinci autobuze şi au aruncat cu pietre şi fumigene în forţele de ordine. Acestea au răspuns cu gaze lacrimogene, grenade asurzitoare şi bastoane. La aproape trei ore de la începerea confruntărilor, poliţia a folosit tunuri cu apă, la o temperatură de minus 7 grade Celsius, fără a reuşi să-i disperseze pe protestatari, potrivit unor martori citaţi de AFP. Poliţia a negat că a folosit tunuri cu apă. Potrivit Ministerului de Interne, aproximativ 20 de manifestanţi au fost arestaţi în legătură cu ciocnirile din Piaţa Independenţei.

SUA ameninţă cu sancţiuni

În acest context, Washingtonul a făcut apel la încheierea imediată a confruntărilor şi a ameninţat Kievul cu eventuale sancţiuni. "Agravarea tensiunilor din Ucraina este o consecinţă directă a eşecului guvernului de a recunoaşte revendicările legitime ale populaţiei", a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională, Caitlin Hayden. "Statele Unite continuă să examineze măsuri suplimentare, inclsuiv sancţiuni, ca răspuns la folosirea forţei", a adăugat ea.
De la începutul ciocnirilor, liderii opoziţiei, în special boxerul Vitali Kliciko, au făcut apel la calm, însă acestea nu au fost respectate. Mai mult, liderii opoziţiei au fost fluieraţi de manifestanţi, care le-a reproşat că nu au un plan de acţiuni şi nici un lider adevărat. În încercarea de a găsi un compromis, Kliciko s-a întâlnit cu Viktor Ianukovici la reşedinţa acestuia de la Kiev. Preşedintele ucrainean l-a anunţat că o comisie specială cu reprezentanţii opoziţiei va fi înfiinţată de secretarul Consiliul Naţional de Securitate. Mişcarea de protest din Ucraina a mobilizat sute de mii de persoane din decembrie, după refuzul preşedintelui Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu UE în favoarea unei relaţii mai strânse cu Rusia.
Protestele s-au intensificat când Ianukovici a încheiat, la 17 decembrie, cu omologul său rus, Vladimir Putin, acorduri economice în vederea acordării unui credit de 15 miliarde de dolari Ucrainei, în condiţiile în care ţara se află în pragul falimentului. După adoptarea, săptămâna trecută, a unor noi legi care au în vedere pedepse cu închisoarea, potenţiale sancţiuni pentru manifestanţi, şi introduc, la fel ca în Rusia, noţiunea de "agent străin" pentru anumite ONG-uri, protestele au luat din nou amploare.

O reţea de filamente leagă galaxiile din Univers

n aceasta a fost obervată în premieră de astronomi

O reţea uriaşă de filamente care leagă galaxiile între ele a fost descoperită de astronomi, datorită efectului de strălucire al unui quasar imens.
Conform modelului standard care explică formarea Universului, galaxiile nu sunt repartizate la întâmplare, ci sunt integrate într-o reţea de materie, o "pânză cosmică" formată din acumulări de galaxii foarte dense şi din alte regiuni aproape vide. Cu ajutorul unor simulări pe computer ale structurii Universului la scară mare, fizicienii au ajuns la concluzia că aceste acumulări de galaxii sunt legate între ele printr-un fel de "filamente galactice" formate din gaze difuze. Însă, până de curând, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să vizualizeze aceste filamente, pentru a le reproduce ulterior cu ajutorul imaginilor de sinteză.
Într-un studiu publicat duminică în revista Nature, cercetătorii au relatat că au detectat pentru prima oară unul dintre capetele acestei reţele intergalactice datorită luminii intense degajate de un quasar. "Acest quasar iluminează gazele difuze - la o scară fără precedent - şi ne oferă prima imagine a gazelor dintre diferite galaxii. Este o vedere de ansamblu formidabilă asupra structurii generale a Universului", a declarat Xavier Prochaska, profesor de astrofizică la Universitatea nord-americană din Santa Cruz.
Energia degajată de acest quasar îndepărtat, denumit UM287, este atât de mare încât face ca hidrogenul din aceste filamente să devină fluorescent, asemenea bliţului puternic al unui aparat de fotografiat care poate lumina un nor alcătuit din vapori, invizibil în alte condiţii. Datorită acestui "proiector" care luminează spaţiul în profunzime, astronomii au putut detecta o nebuloasă de gaz uriaşă, cu un diametru de aproximativ două milioane de ani-lumină. O parte din acest gaz va fi absorbită de alte galaxii, însă mare parte ca rămâne "difuză" şi nu va forma niciodată o stea, potrivit lui Cantalupo.

Ciocolata şi vinul roşu pot preveni diabetul

Ciocolata, vinul roşu şi fructele de pădure, bogate în antioxidanţi, reglează nivelul de glucoză din sânge, prevenind astfel diabetul de tip 2, afirmă cercetătorii britanici, într-un studiu publicat ieri în Journal of Nutrition.
Flavonoidele sunt antioxidanţi regăsiţi în plante, dar şi în ceai, vin roşu şi ciocolată, care protejează împotriva unor boli precum afecţiunile cardiovasculare, hipertensiune, unele forme de cancer şi demenţă.
Studiul cercetătorilor englezi de la Universitatea Anglia de Est (UEA) şi de la King's College, din Londra, a relevat că o dietă bogată în flavonoide şi antocianine - regăsite în căpşuni, coacăze negre, mure şi afine - este asociată cu o insulinorezistenţă mai scăzută şi cu o reglare mai bună a glucozei din sânge. Conform rezultatelor studiului, acest tip de antioxidanţi reduce riscul de inflamaţii cronice, care pot cauza diabet, obezitate, boli cardiovasculare şi cancer. "Ne-am concentrat asupra flavonelor, care se regăsesc în verdeţuri şi legume precum pătrunjel, cimbru şi ţelină, şi asupra antocianinelor, regăsite în fructe de pădure, struguri negri, vin şi alte fructe şi legume de culoare albăstruie. Acesta este unul dintre primele studii pe scară largă, efectuate pe oameni, care examinează modul în care aceşti compuşi bioactivi puternici ar putea reduce riscul de diabet", a declarat profesorul Aedin Cassidy, de la şcoala medicală din Norwich, afiliată UEA.
Cercetătorii britanici au testat aproape 2.000 de femei sănătoase de la fundaţia TwinsUK, care au completat un chestionar despre obiceiurile lor alimentare, pentru a estima aportul zilnic de flavonoide. "Am descoperit că femeile care au urmat o dietă bogată în antocianine şi flavone au avut un grad de insulinorezistenţă mai scăzut. Insulinorezistenţa ridicată este asociată cu formele de diabet de tip 2, prin urmare, persoanele care consumă alimente bogate în aceşti compuşi - cum ar fi fructe de pădure, verdeţuri, struguri negri, vin - au o probabilitate mai redusă de îmbolnăvire", a adăugat Aedin Cassidy

Obama: Fumatul canabisului nu este mai periculos decât consumul de alcool

Preşedintele Barack Obama a apreciat că fumatul canabisului nu este mai periculos decât consumul de alcool, dar consideră că aceasta este "o idee proastă", potrivit unor fragmente dintr-un interviu exclusiv oferit revistei The New Yorker, publicat în ediţia de duminică. Preşedintele şi-a exprimat totodată regretul faţă de faptul că tineri provenind din cadrul unor minorităţi sărace din ţara sa sunt mai susceptibili să fie condamnaţi la închisoare pentru că au fumat iarbă decât tinerii din mediile bogate. "După cum s-a dezvăluit, am fumat iarbă atunci când eram tânăr şi consider acest lucru un obicei prost şi un viciu, nu foarte diferit de cel de a fuma ţigări, pe care l-am avut de când eram tânăr şi până la o vârstă înaintată a vieţii mele de adult", a spus Obama, potrivit revistei. "Nu cred că este mai periculos decât alcoolul", a adăugat el. Preşedintele a precizat că le-a avertizat pe cele două fiice ale sale, Sasha şi Malia, că "este o idee proastă, o pierdere de timp şi nu prea sănătoasă" să fumezi canabis. În opinia lui Obama, "tinerii din clasa medie nu ajung la închisoare pentru că au fumat iarbă, însă copii săraci da". "Iar copiii de origine afro-americană şi hispanică sunt mai adesea mai săraci şi au mai puţine şanse să aibă resursele şi susţinerea necesare pentru a evita pedepse foarte severe şi nemeritate", a mai spus preşedintele american. El a salutat decizia recentă a statelor Colorado şi Washington de a legaliza marijuana, adăugând că "este important pentru o societate să nu se confrunte cu o situaţie în care o mare parte a oamenilor a încălcat, la un moment sau altul, legea, iar doar o mică parte este pedepsită pentru acest lucru". Însă "cei care afirmă că legalizarea (consumului de) marijuana este panaceul şi că acest lucru va soluţiona toate problemele sociale, cred că probabil exagerează", a mai apreciat şeful statului american. Marijuana utilizată în scopuri medicale este autorizată în 19 state americane. "Dar cred că, atunci când este vorba despre droguri mai dure, acest lucru dăunează grav sănătăţii consumatorilor, iar costurile sociale sunt importante", a adăugat Barack Obama.

Iranul suspendă activităţile de îmbogăţire a uraniului la 20%

Activităţile de îmbogăţire a uraniului la 20% au fost suspendate începând de ieri, conform acordului nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, a anunţat şeful Organizaţiei iraniene pentru Energie Nucleară, Ali Akbar Salehi. "Suspendarea voluntară a îmbogăţirii uraniului la 20% este măsura principală pe care noi o luăm luni, la ora 12.00 (08.30 GMT)", a precizat Salehi. Acordul încheiat între Iran şi Grupul 5^1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China plus Germania), la sfârşitul lunii noiembrie 2013 la Geneva, intră în vigoare la 20 ianuarie.
Textul prevede ca Teheranul să-şi limiteze pentru o perioadă de şase luni o parte din activităţile sale nucleare sensibile, în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor occidentale. Acordul stipulează o supraveghere intensificată a programului nuclear iranian, în special în ceea ce priveşte suspendarea îmbogăţirii uraniului la nivelul de 20%.
Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se află la Teheran începând din 18 ianuarie pentru a pregăti aplicarea acordului de la Geneva.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.