Internațional

NASA a trimis 800 de furnici în spaţiul cosmic

Ziarul de Vrancea
19 ian 2014 758 vizualizări
Agenţia spaţială le va studia comportamentul în vederea construirii unor roboţi capabili să interacţioneze între ei

Agenţia spaţială americană (NASA) a trimis opt colonii de furnici pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pentru a observa modul în care acestea se comportă în condiţii de imponderabilitate, conform dailymail.co.uk. Fiecare colonie, de dimensiunea unei tablete, este formată din aproximativ o sută de furnici, iar oamenii de ştiinţă şi-au propus să le studieze comportamentul în vederea construirii unor roboţi capabili să interacţioneze între ei. Ideea proiectului a pornit de la faptul că furnicile din colonii se deplasează potrivit unor reguli stricte. Acestea îşi folosesc antenele şi simţul olfactiv pentru a vedea cate furnici se află în vecinătate. Lucrand în "echipe" bine organizate, furnicile cercetează temeinic o anumită suprafaţă, în căutarea hranei, precum şi a proviziilor pe care le aduc în colonie. Cand cercetează suprafeţe mai mari, furnicile nu se mai deplasează în cercuri restranse, ci se aliniază în şiruri, pentru a putea acoperi distanţe mai mari. Dar în condiţii de gravitaţie minimă, sistemul de comunicare al furnicilor este dereglat, astfel încat acestea trebuie să dezvolte un nou set de principii înnăscute pe care să le utilizeze pentru orientare. Aceste principii flexibile ar putea fi ulterior adaptate pentru instruirea unei noi generaţii de roboţi, care să funcţioneze într-un mod similar, pentru îndeplinirea unor sarcini, de exemplu identificarea unei clădiri în flăcări. Experimentul va fi urmărit de camere video, iar imaginile vor fi trimise pe Pămant, pentru a fi studiate. Coloniile de furnici de pe ISS vor fi monitorizate de studenţii Colegiului de medicină Baylor, din Houston, statul Texas, care vor compara comportamentul furnicilor în spaţiu cu cel al coloniilor din sala de curs. "Cand densitatea furnicilor (pe o anumită suprafaţă, n.r.) este mare, fiecare furnică cercetează o zonă restransă, pe un traseu circular, ales «la întamplare». Cand densitatea furnicilor este redusă, fiecare furnică cercetează deplasandu-se în şir, pe un traseu relativ liniar, pentru a acoperi o suprafaţă mai mare", a declarat Stefanie Countryman, profesor la Bioserve Space Technologies. Coloniile de furnici au fost transportate pe ISS în cursul acestei săptămani, cu o rachetă fără echipaj uman, care a adus pe Staţia Spaţială şi 28 de minisateliţi, denumiţi "Doves" (porumbei), dotaţi cu microcamere video, pentru detectarea schimbărilor climatice şi a dezastrelor naturale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
nedumeritu', acum 3742 zile, 10 ore, 20 minute, 27 secunde
Mai bine sa trimita o suta de tigani ,sa vedeti ce bine se organizeaza!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.