Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: NASA construieşte racheta care va transporta oameni pe Marte

Ziarul de Vrancea
16 ian 2014 3456 vizualizări
NASA a anunţat că va construi cea mai mare rachetă fabricată vreodată pe Terra, mult mai mare decât navetele spaţiale şi rachetele Saturn - folosite în programul "Apollo" în misiunile pe Lună - , care va fi utilizată pentru a transporta astronauţi pe planeta Marte.

NASA a publicat miercuri un set de fotografii uluitoare cu noul ei lansator SLS (Space Launch System), care va fi capabil să transporte pe orbită încărcături de până la 130 de tone. Noua rachetă va fi folosită pentru a transporta astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale şi pentru a-i ajuta pe oameni să exploreze limitele îndepărtate ale Sistemului Solar.
Specialiştii speră că noul vehicul spaţial va juca un rol important în misiunile spaţiale spre Marte cu echipaje umane la bord.
Aflat încă în perioada de construcţie, Sistemul de Lansare Spaţială (SLS) al NASA va deveni cel mai puternic vehicul lansator din lume. Conceput pentru misiunile de explorare a profunzimilor spaţiului şi cu echipaj uman la bord, inclusiv spre asteroizi şi spre Marte, SLS va avea zborul său inaugural în anul 2017. Pentru acel prim zbor de testare, racheta va plasa o încărcătură de 77 tone pe orbita joasă a Terrei - o greutate de aproape trei ori mai mare decât încărcăturile transportate de navetele americane.
De acolo, SLS va evolua spre o configuraţie care va fi capabilă să transporte 143 de tone, o greutate mult mai mare decât aceea transportată vreodată de oricare altă rachetă. "Deşi mulţi oameni se gândesc la Space Launch System în termeni care ţin de explorarea umană, SLS ar putea avea aplicaţii mai largi în mult mai multe domenii, inclusiv în ştiinţa spaţială", a declarat Steve Creech, asistent manager al departamentului de strategie şi parteneriat din cadrul NASA. "Pentru misiunile spre alte planete, de exemplu, SLS ar putea face lucruri care în prezent sunt imposibil de realizat, precum trimiterea unei nave ştiinţifice mai mari, cu mai multe instrumente la bord, spre destinaţii mult mai îndepărtate, într-un timp de tranzitare redus", a adăugat el.
"Space Launch System ar putea schimba complet regulile jocului în domeniul ştiinţei spaţiale", a spus Reggie Alexander, manager al Advanced Concepts Office (ACO), un centru afiliat NASA. "Pentru anumite misiuni, SLS va face ca ele să devină mult mai uşoare şi rapide. O misiune de revenire de pe Marte, de exemplu, va putea fi realizată cu o singură rachetă în loc de trei. Însă pentru alte destinaţii, SLS îţi va permite să faci anumite lucruri pe care înainte puteam doar să le visăm - să colectezi mostre din gheizerele de pe Enceladus, satelitul planetei Saturn", a adăugat el.

Record mondial:Elevii norvegieni au rezolvat 5 milioane de ecuaţii într-o săptămână

Elevii norvegieni au rezolvat aproape 5 milioane de ecuaţii de algebră într-un concurs desfăşurat timp de o săptămână, folosind o aplicaţie creată pentru popularizarea matematicii în rândul copiilor din această ţară.
Elevii norvegieni doreau să doboare precedentul record de 400.000 de ecuaţii, stabilit de elevii americani din Washington folosind aplicaţia Dragonbox. Acel record a căzut după doar trei ore, au precizat organizatorii evenimentului. "A fost o experienţă uluitoare pentru noi", a spus Jean Baptiste Huynh, cofondator al aplicaţiei Dragonbox, după această competiţie care s-a încheiat miercuri."Nimeni nu a făcut vreodată aşa ceva, la scala unei ţări întregi", a mai spus acesta. "Partea cea mai bună constă în faptul că acţiunea poate fi făcută la scară naţională. Sperăm să lansăm un eveniment similar în Statele Unite şi în Brazilia în decurs de un an. Iar apoi vrem să mergem la scară globală cu aceste evenimente", a adăugat el.
Elevii norvegieni au ocupat locul al 30-lea în clasamentul PISA (Programme for International Student Assessment) din 2012 - o scădere considerabilă faţă de locul al 21-lea ocupat cu trei ani înainte. Elevii americani au coborât pe locul al 36-lea de pe locul al 31-lea.
Aplicaţia Dragonbox doreşte să redefinească limbajul matematic pentru jocuri video şi să transforme procesul de învăţare într-o serie de jocuri create pentru elevii din şcoala generală şi liceu.

Moldova, dispusă să ofere regiunii transnistrene o autonomie largă

R. Moldova este gata să ofere regiunii transnistrene o autonomie largă, de tipul celei din Catalonia, afirmă premierul Iurie Leancă, într-un interviu pentru cotidianul rus Vedomosti. Premierul Iurie Leancă a afirmat în interviul pentru publicaţia rusă că autorităţile de la Chişinău nu intenţionează "să elaboreze un plan de soluţionare cuprinzător pentru reglementarea conflictului transnistrean şi se vor "concentra pe paşi mici, înţelegând foarte bine care sunt limite de care nu pot trece". "Suntem gata sa oferim regiunii transnistrene o autonomie largă, astfel încât statul să fie unit şi, în acelaşi timp, funcţional, iar ramurile Guvernului să nu poată fi paralizate. Desigur, putem elabora un document ambiţios, dar nu cred că acesta va avea mari perspective. Evgheni Şevciuk, la o conferinţă în Germania a propus experienţa Sudanului, nu cred că este cea mai bună soluţie în cazul nostru. Suntem o ţară europeană şi trebuie să preluăm exemplele ţărilor europene, cum ar fi cel din Catalonia. Nu uitaţi că doar în Chişinău sunt mai mulţi cetaţeni ruşi decât în toată Transnistria", a afirmat premierul Iurie Leancă.
Declaraţia premierului intervine în condiţiile în care negocierile în formatul 5^2 în vederea soluţionării conflictului transnistrean nu au înregistrat progrese anul trecut, iar parafarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE a declanşat dispute între Chişinău şi Tiraspol.
În acelaşi timp, Rusia a avertizat R. Moldova că apropierea de UE ar putea duce la pierderea regiunii transnistrene, iar Sovietul Suprem de la Tiraspol a aprobat anul trecut în primă lectură o lege propusă de liderul separatist Evgheni Şevciuk, care are în vedere preluarea legislaţiei ruse de către administraţia separatistă.

Sângele creştinilor ucişi în Siria, vândut cu 100.000 de dolari sticla

Fanaticii consideră că, spălandu-şi mâinile cu sângele victimei, îi aduc o jertfă lui Allah, susţine călugăriţa care a investigat aceste cazuri

Sângele creştinilor ucişi pentru credinţa lor în Siria este vândut cu 100.000 de dolari sticla în Arabia Saudită, a susţinut o călugăriţă siriană. Ea a  prezentat recent la Viena, în cadrul unei conferinţe dedicate Zilei drepturilor omului, rezultatele investigaţiei sale. ''Vânzarea de sânge de la creştinii ucişi a devenit o mare afacere. Pentru o sticlă mică de sânge, fanaticii din Arabia Saudită plătesc 100.000 de dolari'', a spus călugăriţa Hatune Dogan, citând mărturia unui bărbat pe care l-a identificat ca fiind unul din "acei asasini, care, suferind grave probleme psihologice, s-a convertit la creştinism". Potrivit călugăriţei, "ei (fanaticii) consideră, conform concepţiei islamice, că, atunci când îşi spală mâinile cu sângele victimei, participă la o jertfă pentru Allah".
În cadrul conferinţei de la Viena, călugăriţa Hatune Dogan, care conduce Fundaţia de caritate "Sora Hatune", prezentă în 35 de ţări, a descris, totodată, întâlnirile avute cu victimele musulmanilor radicali, multe din acestea denunţând cazuri de viol, asasinate, torturi şi mutilări. Hatune Dogan a informat, de asemenea, asupra a numeroase cazuri în care femei siriene au fost răpite, violate şi apoi eliberate în schimbul unor răscumpărări. Călugăriţa a indicat că dispune de 174 materiale video ce conţin cazuri teribile de abuzuri, torturi şi asasinate pe care le-a primit de la membrii familiilor care au fost victime ale persecuţiilor islamiste.
Un sondaj anual realizat de asociaţia "Open Doors" şi ale cărui rezultate au fost anunţate recent indica faptul că, anul trecut, în Siria, au fost înregistrate mai multe cazuri de creştini ucişi pentru credinţa lor decât totalul mondial în 2012.

Un francez a descărcat un camion plin cu bălegar în faţa Adunării Naţionale

Un camion, pe care era scris sloganul "Hollande şi toată clasa politică, afară!", a deversat, ieri dimineaţa, bălegar în faţa Adunării Naţionale.
Poferul camionului, care a descărcat bălegarul sub coloanele Adunării Naţionale cu puţin timp înainte de ora 11.00 (12.00 ora României), a fost reţinut şi dus la comisariat, a anunţat unul dintre serviciile Adunării. Forţe ale poliţiei şi jandarmeriei au încercuit camionul şi grămada de bălegar după câteva minute.
În momentul derulării acţiunii, AFP a primit un e-mail care afirma: "Chiar în acest moment ... un francez îşi manifestă furia în faţa Adunării Naţionale! Hollande, ajunge! Acesta este mesajul pe care a vrut să îl transmită şi pe care preşedintele şi-l va aminti mult timp".


China a testat o armă hipersonică

China a testat pentru prima dată un vehicul hipersonic care zboară cu o viteză de câteva ori mai mare decât viteza sunetului, o tehnologie menită să îi permită ca pe viitor să atace rapid ţinte îndepărtate, potrivit unei surse de la Pentagon. Prin acest test, China devine a doua ţară după Statele Unite care a efectuat zboruri experimentale cu aceste planoare, concepute să zboare cu o viteză extrem de mare în straturile superioare ale atmosferei terestre, cu scopul de a atinge ţinte aflate în orice punct de pe planetă. "Suntem la curent cu acest test de vehicul hipersonic, dar nu comentăm", a confirmat locotenent-colonelul Jeff Pool, un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Testarea acestei arme experimentale, numite WU-14, s-a desfăşurat pe 9 ianuarie. Vehiculul a zburat cu viteza Mach 10, de zece ori viteza sunetului. Postul de stat China Radio International l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării afirmând că "cercetările ştiinţifice şi experimentele efectuate în China sunt normale şi nu vizează vreo ţară sau ţintă" anume. Însă el nu a confirmat şi nici nu a infirmat acest test.
Creşterea puterii militare a Chinei în ultimii ani este însoţită de noi echipamente, ca portavioane şi rachete balistice antinavă, şi de o intensificare a eforturilor Beijingului în domeniul cercetării.
În cadrul proiectului "Atac mondial rapid", Pentagonul testează HTV-2, conceput să zboare cu viteza Mach 22 (27.000 de kilometri pe oră). El testează, de asemenea, o serie de alte vehicule, inclusiv X-51, capabil să zboare cu viteza de Mach 6 (7.300 de kilometri pe oră) sau o bombă zburătoare cunoscută sub numele de "arma hipersonică avansată" (AHW).

Peste 1.000 de morţi în două săptămâni, în luptele din Siria

Peste 1.000 de persoane, majoritatea combatanţi, au fost ucise în Siria în două săptămâni de lupte între rebeli şi susţinători ai jihadului, a anunţat ieri o organizaţie neguvernamentală siriană. Printre cei 1.069 de morţi figurează 608 rebeli, 312 membri ai Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL), grupare aliată Al-Qaida, şi 130 de civili, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO). Celelalte 19 victime nu au fost identificate, potrivit OSDO.
Dintre cei 130 de civili ucişi, 21 au fost executaţi într-un spital pentru copii din Alep, pe care susţinătorii jihadului îl folosesc ca bază. Majoritatea celorlalţi civili au murit în schimburile de focuri sau atentate comise de SIIL.
Dintre rebelii ucişi, 99 au fost executaţi de SIIL. Rebelii au executat, la rândul lor, 56 de membri ai SIIL pe care îi deţineau, potrivit OSDO. Ieri, luptele continuau între SIIL şi grupurile rebele la Saraqeb, în provincia Idleb (nord-vest).
Revolta populară lansată în martie 2011 împotriva preşedintelui Bashar al-Assad s-a militarizat progresiv în faţa unei represiuni sângeroase. Conflictul a devenit din ce în ce mai complex cu confruntări între rebeli şi susţinători ai jihadului, veniţi în mare parte din străinătate.
Luptele între SIIL şi rebeli au început la 3 ianuarie. Rebelii, sătui de abuzurile atribuite SIIL şi de dorinţa grupării de hegemonie, au întors armele împotriva foştilor lor aliaţi în lupta împotriva regimului, în zonele pe care le controlează din nordul ţării.

Putin: Rusia speră într-o "cooperare mai consistentă cu România"

Moscova speră într-o "cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă cu România", a declarat ieri preşedintele rus Vladimir Putin, la ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare a 18 ambasadori în Rusia. "Ne aşteptăm la o cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă cu România. Suntem pregătiţI şi colaborăm pentru aprofundarea legăturilor politice, economice şi umanitare", a declarat Putin. Vladimir Putin a primit, ieri, scrisorile de acreditare din partea a 18 ambasadori în Rusia, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala Aleksandrov a Palatului Mare de la Kremlin. Printre cei 18 ambasadori s-a aflat şi cel al României, Vasile Soare, a cărui acreditare a fost semnată de preşedintele român, Traian Băsescu, la 3 septembrie.
Soare, director în Centrala MAE la Direcţia Europa de Est şi Asia Centrală, a mai fost între 2002 şi 2008 ambasador al României în Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan

Decalajul dintre bogaţi şi săraci, riscul major pentru omenire

Decalajul tot mai mare între cei mai bogaţi şi cei mai săraci este principalul risc cu care se va confrunta lumea în următorii ani, a avertizat ieri Forumul Economic Mondial (WEF), care organizează anual celebrul Forum de la Davos. "Decalajul persistent dintre veniturile celor mai bogaţi cetăţeni şi cele ale celor mai săraci este considerat drept riscul susceptibil să provoace cele mai grave daune omenirii în următorul deceniu", a indicat Forumul Economic Mondial, în raportul său anual privind riscurilor globale, prezentat la Londra. Conform acestui studiu, la care au participat mai mult de 700 de experţi de nivel mondial, evenimentele meteorologice extreme, schimbarea climatică şi atacurile cibernetice urmează în ierarhia celor mai grave riscuri, care ar putea să "să provoace un şoc sistemic la scară mondială".
Raportul WEF - publicat cu o săptămână înainte de cea de-a 44-a ediţie a Forumului de la Davos, programat să se desfăşoare în perioada 22-25 ianuarie - menţionează de asemenea crizele bugetare sau potenţiala criză de apă printre riscurile care suscită cea mai mare îngrijorare astăzi, precum şi riscul tot mai mare de "cybergeddon" (eşecul masiv al sistemelor informatice care ar avea consecinţe catastrofale pentru economia globală).
"Dependenţa tot mai mare" de Internet şi "expansiunea masivă a echipamentelor care sunt conectate la acesta face riscul de eşec sistemic mai important decât oricând în 2014", avertizează Forumul.

Orbirea ar putea fi tratată prin terapie genetică

O echipă de chirurgi de la Oxford a testat o tehnică de terapie genetică pentru a îmbunătăţi vederea a şase pacienţi care altfel ar fi orbit.
Operaţia a presupus inserţia unei gene în ochi, manevră prin care au fost reactivate celulele care detectează lumina. Medicii implicaţi în intervenţie consideră că tratamentul va putea fi folosit, cu timpul, la tratarea formelor obişnuite de orbire. Profesorul Robert MacLaren, care a condus cercetările privind noua metodă de intervenţie, s-a declarat "absolut încântat" de rezultat.
Primul dintre pacienţi, Jonathan Wyatt, care avea 63 de ani la începutul cercetărilor, acum doi ani, suferă de coroideremie, o boală genetică în care celulele ce detectează lumina mor treptat, iar înainte de operaţie abia mai putea să vadă. Wyatt şi un alt pacient din cadrul testului au constatat după intervenţie o îmbunătăţire a vederii, iar ceilalţi, aflaţi în stadii mai timpurii de orbire, au constatat o îmbunătăţire a vederii nocturne.
Dacă vor fi înregistrate îmbunătăţiri la acest grup de pacienţi, tratamentul va putea fi pus şi la dispoziţia altor bolnavi de coroideremie, mai tineri, pentru a nu-şi pierde vederea.

Liechtenstein îşi închide singura maternitate

Guvernul principatului Liechtenstein a anunţat că a decis să închidă singura maternitate din ţară unde se nasc aproximativ 200 de copii pe an, ca urmare a demisiei ginecologilor care lucrează acolo. "Guvernul regretă închiderea maternităţii", a declarat ministrul sănătăţii Mauro Pedrazzini, citat într-un comunicat. Maternitatea îşi va închide porţile în primăvară, precizează autorităţile, explicând că plecarea medicilor de la maternitate este legată de incertitudini asupra viitorului instituţiei.
Cetăţenii din Liechtenstein au refuzat în 2011 creditul pentru proiectul unei noi clădiri a spitalului pentru a înlocui infrastructura actuală îmbătrânită. De atunci, autorităţile nu au reuşit să pună în aplicare un plan de modernizare a actualei maternităţi şi să-i satisfacă pe medicii care lucrează acolo. În fiecare an, aproximativ 200 de copii s-au născut acolo. Aproape 200 de alţi copii cu mamă din Liechtenstein se nasc de asemenea în fiecare an în străinătate, în principal în Elveţia şi Austria situate foarte aproape.
După închiderea maternităţii, bebeluşii din Liechtenstein vor veni pe lume într-una din maternităţile din aceste două ţări.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.