Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Băsescu respinge Memorandumul cu FMI

Ziarul de Vrancea
14 ian 2014 534 vizualizări
În contextul unor atacuri informatice de amploare, România a intrat din nou în vizorul presei americane. Corespondentul local al USA Today scrie un articol despre Ramnicu Valcea, capitala hackerilor, unde cei care-i păcălesc pe americani conduc maşini super-scumpe pe drumuri pline de gropi şi merg la saloane de înfrumuseţare situate în blocuri comuniste cenuşii.

România are minţi strălucitoare şi facultăţi bune, însă e greu să găseşti un loc de muncă, astfel ca tinerii talentaţi sunt tentaţi să o ia pe căi greşite pentru a caştiga bani, spune un specialist în securitate, citat de publicaţie.
Articolul vine în contextul în care în ultimul timp au fost atacuri informatice de proporţii, precum cel asupra Target, dar şi unul asupra retailer-ului Neiman Marcus de la care hackerii au obţinut date financiare despre clienţi, companiile de securitate informatică spunand că atacul ar putea să fi pornit din Europa de Est.
Poliţia din România spune că 80% dintre atacurile de aici se îndreaptă către cetăţenii americani şi companii din SUA, iar datele Ambasadei SUA indică faptul ca hackerii romani fură anual în valoare de un miliard de dolari de pe computerele americanilor. Departamentul care lupta împotriva fraudei informatice în România s-a extins în şapte ani de la caţiva poliţişti, la un total de 280. Departamentul a investigat 1.000 de cazuri de criminalitate informatică în 2012 şi în Ramnicu Valcea, oraş cu 120.000 de locuitori, sunt arestaţi anual cam 100 de oameni în legătură cu astfel de infracţiuni.
Raoul Chiesa, un fost hacker care acum este consultant şi a trecut de partea "băieţilor buni" spune că România, la fel ca Bulgaria, China şi India, are şcoli bune şi tineri extrem de inteligenţi care însă sunt tentaţi să o ia pe cai ilegale fiindcă e greu să îşi găsească un loc de muncă bun. Participand la acţiuni ale hackerilor, ei pot caştiga rapid bani frumoşi şi le va fi greu să se oprească, fiindcă se obişnuiesc cu un anumit stil de viaţă, mai spune Chiesa. Despre Ramnicu Valcea, articolul din USA Today menţionează că a cunoscut un adevărat "boom" datorită hackerilor care conduc maşini scumpe pe drumuri pline de gropi, iar oraşul este plin de centre spa şi cluburi "de fiţe" în clădiri ale unor foste fabrici sau în blocuri comuniste cenuşii.

Tensiuni la şcolile romaneşti din Transnistria

n conturile unui liceu din Tiraspol cu predare în limba romană au fost blocate de autorităţile separatiste

Conturile liceului teoretic cu predare în limba română Lucian Blaga de la Tiraspol au fost blocate, a anunţat luni directorul instituţiei, Ion Iovcev, în cadrul unei întruniri la Ministerul Educaţiei, relatează Jurnal de Chişinău.
Iovcev a subliniat, în cadrul acestei reuniuni la care au participat cele opt şcoli cu predare în limba română de la Tiraspol, că această măsură riscă să blocheze activitatea instituţiei.
Guvernul de la Chişinău şi-a reiterat criticile la adresa autorităţilor transnistrene pentru situaţia şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, potrivit postului de radio Europa Liberă. Ministrul Educaţiei şi Biroul pentru reintegrare au subliniat că aceste presiuni şi obstrucţionarea procesului instructiv-educativ de către reprezentanţii de la Tiraspol sunt inacceptabile. Tot luni, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, şefa misiunii OSCE în R. Moldova, Jennifer Brush, a afirmat că în cadrul tensiunilor din jurul şcolilor transnistrene ar trebui să prevaleze dreptul la educaţia copiilor.
Liceul Teoretic cu predare în limba română Lucian Blaga din Tiraspol a fost percheziţionat, la începutul lui decembrie, de către angajaţii procuraturii transnistrene, iar directorul instituţiei şi adjunctul său au fost interogaţi.

Preşedintele solicită intervenţia OSCE

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat ieri misiunii OSCE în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, urmare a "presiunilor administrative" făcute de Tiraspol.
Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, "Traian Băsescu a luat act cu preocupare de presiunile administrative din partea autorităţilor separatiste din regiunea nistreană la care sunt supuse şcolile în limba română aflate sub administrarea autorităţilor Republicii Moldova". Preşedintele Băsescu consideră că "acţiunile represive şi provocatoare împotriva cadrelor didactice, părinţilor şi copiilor care doresc să studieze în limba română sunt inacceptabile şi trădează încălcarea consistentă a drepturilor omului în regiunea separatistă". "Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, solicită Misiunii Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor, pe baza opţiunii făcută de părinţii lor, la învăţătură şi la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, cu atât mai mult cu cât aceasta este limbă de stat în Republica Moldova", se mai arată în comunicat.

S-a dublat numărul ţiganilor expulzaţi din Franţa

Franţa a expulzat în 2013 aproape 20.000 de romi din taberele lor, de două ori mai mult decât în 2012, arată un raport prezentat ieri de Liga pentru Drepturile Omului şi Centrul european pentru drepturile romilor. Potrivit studiului, în 2013 autorităţile au desfiinţat 165 de tabere din cele 400 înregistrate în Franţa, expulzând 19.380 de persoane, faţă de 9.404 în 2012, când au fost desfiinţate 97 de tabere, şi 8.455 în 2011. În plus, au avut loc 22 de evacuări în urma unor incendii, fiind afectate 2.157 de persoane.
Aproximativ 17.000 de romi, în principal din România sau Bulgaria, trăiesc în tabere ilegale, potrivit statisticilor oficiale. Numărul expulzărilor este ridicat deoarece unele persoane au fost strămutate în mai multe rânduri.
"Evacuările forţate sunt expresia politicii de respingere a romilor, care "a luat amploare" în timpul guvernării de stânga, spun autorii raportului. "Autorităţile doresc un singur lucru: revenirea lor în ţările de origine", mai afirmă autorii raportului. Ei subliniază însă că "această politică nu este justificată, este costisitoare şi inutilă", deoarece nu-i poate împiedica pe romi să revină în Franţa.
În anumite cazuri, familiile se reinstalează chiar într-o tabără desfiinţată, a subliniat pentru AFP unul dintre autorii studiului, Philippe Goossens, care a dat exemplu o tabără din apropiere de Porte de la Chapelle, un cartier situat la nord de Paris.
Ministrul de interne, Manuel Valls, a apărat frecvent politica Guvernului de desfiinţare a taberelor, motivând că, în opinia sa, "romii au vocaţia să revină în România sau în Bulgaria". De asemenea, în septembrie anul trecut el a pus sub semnul întrebării dorinţa romilor de a se integra, ceea ce a provocat o criză profundă în Guvernul de la Paris.

Revolte la o închisoarea din Cipru, după ce un român a fost victima unui viol în grup

Un deţinut român a fost victima unui viol în grup iar un iranian s-a sinucis la închisoarea centrală din Nicosia, ceea ce a declanşat o revoltă a deţinuţilor. Închisoarea a devenit duminică teatrul unei revolte la care au luat parte sute de deţinuţi, după sinuciderea unui iranian în celula sa şi violul în grup a cărui victimă a fost un tânăr român. Un bulgar în vârstă de 28 de ani a fost, de asemenea, găsit spânzurat ieri în celula sa.
Guvernul cipriot a anunţat o serie de măsuri şi a decis suspendarea din funcţie a şapte gardieni şi a unui responsabil, precum şi trimiterea unei unităţi de intervenţie a poliţiei la centrul de detenţie.
Într-un gest fără precedent, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades l-a vizitat la spital pe tânărul român rănit şi a promis că va restabili ordinea în sistemul penitenciar. În urma incidentelor, poliţia va patrula în centrul de detenţie, va verifica toate camerele de supraveghere şi îi va va perheziţiona pe angajaţii penitenciarului care intră şi ies din clădire.
Autorităţile au luat, de asemenea, măsuri pentru a se asigura că simplii infractori, reţinuţi pentru o perioadă scurtă, nu vor fi închişi în acelaşi loc cu criminalii.
Potrivit cifrelor oficiale, sinuciderea de ieri a cetăţeanului bulgar ridică la cinci numărul deţinuţilor care şi-au pus capăt zilelor în ultimele luni, în timp ce tentativele de sinucidere în închisoare au crescut de la 20 în 2011 la 50 în 2012.
Ministrul justiţiei, Ionas Nicolaou, a declarat luni în Parlament că persoane din conducerea închisorii, construită de britanici în 1849, au încercat să ascundă incidentele.

Cărtărescu a câştigat premiul pentru cea mai bună carte străină, în Spania

Scriitorul Mircea Cărtărescu este câştigătorul premiului Tormenta pentru ediţia spaniolă a volumului "Nostalgia". Publicat la prestigioasa editură Impedimenta din Madrid, în traducerea semnată de Marian Ochoa de Eribe, volumul "Nostalgia" a fost considerat de presa spaniolă una dintre cele mai bune cărţi străine apărute în 2012. "Un tur de forţă narativ surprinzător, afrodiziac, impresionant din punct de vedere literar, semnat de unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai literelor europene actuale", se arată în descrierea volumul "Nostalgia" de pe site-ul editurii Impedimenta.
Premiul Tormenta al mejor libro de autor extranjero (premiul Tormenta pentru cea mai bună carte străină) este acordat de revista online de critică literară La tormenta en un vaso, iniţiată şi coordonată de Care Santos, scriitoare şi critic literar. Optzeci de cunoscuţi oameni de litere spanioli sunt colaboratori permanenţi ai revistei, autorii articolelor şi recenziilor care au transformat La tormenta en un vaso într-un punct de referinţă în critica literară spaniolă.
În România, la sfârşitul anului 2013, la 20 de ani de la prima apariţie în ediţie completă, "Nostalgia" se situa în topul celor mai bine vândute cărţi ale editurii Humanitas, cu peste 50.000 de exemplare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.