Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Primul imigrant român ajuns în Marea Britanie în 2014 a fost concediat

Ziarul de Vrancea
9 ian 2014 950 vizualizări
Devenit celebru peste noapte, el ar fi vorbit prea mult la telefon în timpul serviciului, s-a plans patronul

Primul imigrant român care a mers în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii a fost concediat de la spalătoria auto la care se angajase, relatează site-ul ziarului The Times. Românul Victor Spirescu, în vârstă de 30 de ani, a ajuns în Marea Britanie pe 1 ianuarie, fiind întâmpinat pe Aeroportul Luton de jurnalişti şi de parlamentarul laburist Keith Vaz, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor. Cazul său a fost mediatizat, în contextul polemicilor din Marea Britanie privind românii şi bulgarii care ar fi putut veni în ţară după eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii. Românul începuse să lucreze din 2 ianuarie la o spălătorie auto din Biggleswade (comitatul Bedfordshire), dar a fost concediat. Potrivit ziarului The Times, şeful său a fost nemulţumit de faptul că vorbea frecvent la telefon în timpul serviciului.

Condamnat pentru agresarea fostei prietene

Potrivit tabloidului britanic The Sun, Spirescu a fost găsit vinovat de comiterea unei agresiuni, în iunie 2011, şi amendat pentru atacarea prietenei sale. Femeia, identificată de publicaţie ca Ana, în vârstă de 26 de ani, a declarat că acesta a lovit-o şi a trântit-o la pământ, într-un parc, după care a lovit-o în mod repetat. Ea a mai afirmat că Spirescu a ameninţat-o că o va arunca într-un lac. Tânăra a declarat pentru James Beal şi Chris Pollard de la The Sun că s-a despărţit de Spirescu pentru că acesta nu a reuşit să-şi găsească un loc de muncă. "Nu a fost violent cu mine înainte, dar în ultimele două luni nu înţelegea că trebuie să facă ceva cu viaţa lui", a declarat ea pentru The Sun. Cuplul a început să se întâlnească din 2009, însă ea s-a despărţit de el după şapte luni. Până la urmă, ea a fost de acord să se întâlnească cu el într-un parc, în ianuarie 2010, după ce el a încercat să o contacteze de aproximativ 40 de ori. Când s-au întâlnit, a atacat-o, a spus ea publicaţiei.
Potrivit tabloidului, Spirescu a fost amendat cu echivalentul sumei de 600 de lire sterline (aproximativ 3.280 de lei) şi a fost obligat să-i plătească fostei prietene despăgubiri echivalând 400 de lire sterline (aproximativ 2.180 de lei), în iunie 2011, de către Tribunalul Sectorului 3 din Bucureşti. În plus, tânărul a fost condamnat la 35 de zile de închisoare cu suspendare, precizează aceeaşi sursă. Ana a declarat că nu a primit niciun ban din suma pe care tribunalul l-a obligat să i-o plătească. Mama lui Spirescu a declarat pentru The Sun că acesta nu este o persoană violentă.
Între timp, românul s-a logodit cu o tânără în vârstă de 19 ani, care a rămas acasă, într-un sat din Transilvania. Catalina Curcean taie lemne să se încălzească în proprietatea evaluată de tabloid la echivalentul sumei de 2.000 de lire sterline (aproximativ 10.940 de lei), care nu are apă curentă.
Lui Victor Spirescu, care potrivit The Times a fost cioban, electrician şi mecanic în România, nu-i vine să creadă cât de cunoscut a ajuns. Acordând interviuri după interviuri, inclusiv la televiziune, el a devenit reprezentantul muncitorilor imigranţi de a căror venire în masă se teme Marea Britanie.

Agenţia Federală pentru Ocuparea Forţei de Muncă: Germania are nevoie de imigranţi

rata şomajului în rândurile romanilor şi bularilor este mai mică decât media în rândul altor străini din Germania

Agenţia Federală pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Germania susţine că românii şi bulgarii care vin să muncească în această ţară acoperă un deficit în anumite domenii şi nu sunt "imigranţii sărăciei", aşa cum i-au numit unii politicieni, relatează Deutsche Welle. Agenţia nu este îngrijorată de dezbaterea privind imigranţii din România şi Bulgaria. Anul trecut, persoanele din aceste două ţări au venit în Germania ca muncitori sezonieri în economia rurală şi în alte domenii în care este nevoie disperată de angajaţi, precum sănătate, geriatrie şi gastronomie. "Majoritatea bulgarilor şi românilor din Germania sunt imigranţi în căutare de muncă, nu imigranţii sărăciei", a declarat Herbert Brücker de la Institutul pentru cercetare privind ocuparea forţei de muncă, într-un interviu acordat Deutsche Welle. Martin Wansleben, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Germane a avertizat chiar cu privire la problemele provocate economiei germane de actuala dezbatere pe tema imigraţiei sărăciei. "Imigraţia nu ar trebui să aibă o imagine proastă din cauza discuţiei politice aprinse", a declarat el.
El a estimat la 1,5 milioane de lucrători calificaţi necesarul de forţă de muncă al Germaniei în următorii ani, din cauza evoluţiei demografice. Imigranţii ajută la "asigurarea dezvoltării economice şi la stabilizarea sistemului de protecţie socială", a declarat Wansleben. Disputa actuală arată necesitatea de acţiune. "Trebuie să stabilim o cultură pentru imigranţi. Este o sarcină pentru societate. Politica, Biserica, sindicatele şi (jucătorii) economici trebuie să trateze împreună această problemă", a declarat el.
În prezent, aproximativ 155.000 de români şi bulgari lucrează în Germania. Rata şomajului în rândurile lor este mai mică decât media în rândul altor străini din Germania. Acum, după noile norme, românii şi bulgarii pot lucra în toate sectoarele. "Totuşi, acum avem opţiuni de integrare mai bune pentru persoanele din aceste ţări graţie libertăţii de circulaţie", a declarat Heinrich Alt, membru al consiliului de conducere al Agenţiei Federale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Ali Khamanei interzice comunicaţiile online între băieţi şi fete

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a făcut publică pe pagina sa de internet decizia de a interzice comunicaţiile online (chat) între băieţii şi fetele care nu se cunosc, considerând că este un lucru "imoral". Potrivit portalului conservator de ştiri Rajanews, Ali Khamanei a anunţat această decizie, care va avea caracter de fatwa (edict religios), pe pagina sa (www.leader.ir), ca răspuns la o întrebare pusă de un credincios musulman. La întrebarea "care este părerea dumneavoastră despre chatul online între băieţi şi fete?", liderul spiritual şi politic al Iranului a răspuns: "Având în vedere caracterul imoral aplicabil acestor cazuri, este un lucru nepermis".
Comentariul lui Khamenei intervine după ce în decembrie a fost blocată în Iran aplicaţia chineză WeChat, amplu utilizată în această ţară. Ulterior, şi utilizatorii reţelelor Instagram şi Viber au avut probleme de conexiune timp de mai multe ore sau zile, însă la puţin timp după aceea interdicţia a fost ridicată şi toatele reţelele au început din nou să funcţioneze.
La începutul lunii ianuarie, directorul autorităţii împotriva infracţionalităţii cibernetice, Abdolsamad Khorramabadi, a anunţat codarea unor aplicaţii precum WeChat, Viber, Tango şi WhatsApp până când Iranul îşi va putea dezvolta propriile aplicaţii. Potrivit lui Khorramabadi, aplicaţiile de postare de fotografii sau de trimitere de mesaje prin telefonul mobil sau computer sunt periculoase, având în vedere că prin acestea "se pot schimba informaţii cu conţinut infracţional" sau, mai concret, deoarece "permit colectarea şi analizarea de informaţii clasificate şi trimiterea lor în străinătate".
Peste cinci milioane de pagini pe internet şi reţele sociale precum Facebook sau Twitter sunt blocate în Iran şi nu pot fi accesate decât prin programe de decodare sau VPN. Interdicţia vizează şi aplicaţiile telefoanelor mobile, dintre care multe nu pot fi descărcate în această ţară.

Aproape 100 de milioane de turişti chinezi în străinătate, în 2013

Nouăzeci şi şapte de milioane de turişti chinezi au călătorit anul trecut în străinătate, un număr record pentru o clientelă care se confirmă a fi cea mai cheltuitoare din lume, a raportat ier presa oficială chineză. Numărul turiştilor chinezi a crescut cu 14 milioane faţă de 2012, iar această tendinţă ar urma să continue, având în vedere perspectivele de creştere puternică a clasei mijlocii din cea de-a doua economie a lumii.
China a trecut în 2012 pe primul loc în lume în privinţa cheltuielilor turiştilor săi în străinătate, cu o sumă totală de 102 miliarde de dolari, potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT). Suma va fi depăşită în 2013, a estimat Song Rui, de la Academia chineză de ştiinţe sociale, un centru de cercetare sub control guvernamental. "Turiştii chinezi cheltuiesc atât de mult în străinătate încât sunt numiţi, uneori, portofele ambulante', a explicat Song pentru China Daily.
În străinătate, concurenţa pentru atragerea turiştilor chinezi s-a înăsprit, aceştia călătorind adesea în grup şi în mai multe ţări odată. Alegerea primei destinaţii a acestora aduce profituri mari ţării în cauză, în contextul în care aceasta este ţara unde turistul chinez îşi face cumpărăturile înainte de plece în alte destinaţii, cu o valoare estimată la 1.500 de euro pe persoană.
În consecinţă, mai multe ţări europene, precum Marea Britanie, Franţa şi Germania, au promis să lanseze măsuri pentru facilitarea procedurilor de obţinere a vizei de către cetăţenii chinezi.
În 2000, doar 10 milioane de turişti chinezi au călătorit în străinătate, potrivit OMT.

Treizeci de minute de meditaţie pe zi, un antidepresiv eficient

Efectuarea a circa 30 de minute de meditaţie pe zi contribuie la atenuarea simptomelor de anxietate şi depresie, rezultă dintr-o analiză realizată pe baza a 50 de studii clinice. "Un număr mare de persoane recurge la meditaţie, însă acest exerciţiu nu este considerat ca făcând parte din vreo terapie medicală", declară Madhav Goyal, profesor de medicină internă la Universitatea Johns Hopkins şi autor principal al acestui studiu, publicat la începutul săptămânii în "Journal of the American Medical Association" (JAMA). "Însă, în studiul nostru, meditaţia pare să atenueze simptomele anxietăţii şi depresia, într-un mod la fel de eficient ca antidepresivele din alte studii", adaugă acesta, subliniind de asemenea că pacienţii monitorizaţi nu sufereau de forme severe de anxietate sau depresie.
Cercetătorii au evaluat gradul de modificare a simptomelor la persoane care suferă de o serie de probleme de sănătate precum insomnia sau fibromialgia, o afecţiune medicală cronică, ce se caracterizează prin dureri în ţesuturile musculare şi moi. Doar un mic număr dintre aceşti pacienţi sufereau de o boală mentală, au precizat autorii studiului.
Oamenii de ştiinţă au constatat că meditaţia denumită "a conştiinţei depline", o tehnică budistă ce constă în concentrarea atenţiei pe momentul prezent, s-a demonstrat cu precădere promiţătoare. În general, ei au observat semne de ameliorare a simptomelor de anxietate, de depresie şi a durerii, după ce participanţii au întreprins un program de opt săptămâni de asemenea meditaţie, cu o durată de circa 30 de minute pe zi. Cu toate acestea, cercetătorii au reperat puţine semne de ameliorare în ceea ce priveşte stresul şi calitatea vieţii.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.