Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Americanii se pregătesc să înfrunte temperaturi neobişnuit de scăzute

Ziarul de Vrancea
6 ian 2014 519 vizualizări
SUA se confruntă cu cele mai scăzute temperaturi din ultimii 20 de ani

Milioane de americani se pregăteau, ieri, să înfrunte gerul la New York, în nord-estul şi centrul Statelor Unite, unde o nouă scădere a temperaturilor, resimţite până la minus 50 de grade Celsius, este aşteptată în această săptămână. Acest val de ger, inedit în ultimii zece ani, însoţit de ninsori şi ploi îngheţate, a provocat circa zece morţi în mai puţin de o săptămână. Plecat din nordul Statelor Unite şi Canada vecină, valul de frig s-a extins în Midwest şi ameninţă chiar regiunile situate mai în sud şi ferite în mod tradiţional, precum Tennessee şi Alabama. "Temperaturile cele mai mici din ultimii aproape 20 de ani vor afecta nordul şi centrul Statelor Unite", precizează meteorologii. "Combinate cu rafale de vânt, aceste temperaturi se resimt la niveluri potenţial mortale, mai scăzute de minus 51 de grade Celsius pe alocuri". La aceste temperaturi, apar leziuni grave ale pielii după doar câteva minute de expunere, au amintit autorităţile, care au multiplicat apelurile la prudenţă.
Populaţia a fost avertizată împotriva riscurilor de blocare a maşinilor pe drumurile îngheţate din cauza deversării canalizărilor, provocată de îngheţ, şi în mai multe oraşe locuitorii au fost invitaţi să rămână acasă şi să îşi facă provizii de hrană.
Mii de zboruri au întârzieri sau au fost anulate, precum cele de pe aeroportul internaţional O'Hare din Chicago, unul dintre cele mai frecventate, sau la New York, duminică. Potrivit unui site specializat flightaware.com, peste 4.200 de zboruri cu sosire sau plecare din Statele Unite au înregistrat întârzieri duminică. Ce este mai rău însă urmează, deoarece azi vor fi doborâte recordurile de ger în nordul şi nord-estul Statelor Unite, dar şi în unele zone din sud-est. Ar urma să fie mai frig la Atlanta, oraş situat la 1.200 de kilometri sud de Chicago, decât la Anchorage, cel mai mare oraş din Alaska, arată CNN.

Ciclismul urban ar putea fi periculos pentru sănătate

Poluarea din aer este resimţită mai puternic de ciclişti decat de pietoni

Pentru reducerea poluării aerului, numeroase asociaţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă înlocuirea deplasărilor cu maşina cu transportul public sau mersul pe bicicletă. Ultima alternativă nu ar fi însă lipsită de riscuri în oraşele cu trafic rutier intens, arată cercetători de la Trinity College, al căror studiu este publicat în cotidianul The Australian.
Ei arată că ciclismul în condiţiile menţionate se dovedeşte nefast pentru inimă şi plămâni din cauza absorbţiei de particule fine. Şi pietonii sunt expuşi aceloraşi riscuri, însă într-o măsură mai mică, pentru că fac un efort mai mic.
În 2011, un alt studiu desfăşurat de Universitatea din Londra arăta că cicliştii din mediul urban inhalează importante cantităţi de "carbon negru". Ei precizau că persoanele din oraşe care merg la serviciu pe bicicletă prezintă o cantitate de carbon în plămâni de 2,3 ori mai mare decât pietonii. Carbonul negru poate duce la tulburări pulmonare, provoca suferinţe respiratorii şi crize cardiace. "Locuitorii oraşelor în care aerul este puternic poluat suferă în număr mai mare de cardiopatii, probleme respiratorii şi cancer pulmonar decât cei din oraşele în care aerul este mai curat", arată OMS într-un ghid practic.
Ca soluţii se recomandă evitarea zonelor cu trafic intens, alegerea unor ore de ieşit (în măsura posibilităţilor) când traficul este redus şi evitarea circulării în spatele autobuzelor şi camioanelor pe motorină. În ceea ce priveşte folosirea unor măşti împotriva poluării, majoritatea particulelor sunt prea fine ca să poată fi filtrate.

Cea mai puternică femeie din lume s-a accidentat la schi

Cancelarul german Angela Merkel s-a rănit după ce a căzut la schi, în timpul vacanţei de Crăciun, fiind nevoită să îşi anuleze întâlnirile prevăzute săptămâna aceasta, a anunţat ieri purtătorul său de cuvânt Steffen Seibert.
"Cancelarul nu va putea onora anumite întâlniri anunţate săptămâna aceasta. A suferit un şoc important în timpul unei căderi la schi, în cursul vacanţei de Crăciun, şi a suferit o fractură la nivelul bazinului", a declarat Seibert. Tratamentul "îi impune să stea cât mai mult timp posibil în rapos şi să meargă ajutată", a precizat el. Cancelarul "se va concentra asupra unui număr redus de întâlniri, la Cancelarie şi la Berlin, şi îşi va desfăşura restul activităţii de acasă", a adăugat purtătorul de cuvânt. Merkel "este întru totul în măsură să muncească şi să comunice. Ea va conduce, spre exemplu, Consiliul de Miniştri de miercuri", a precizat Seibert, oferind asigurări că gravitatea rănii nu necesită publicarea unor "buletine de sănătate în mod regulat".
Purtătorul de cuvânt nu a insistat asupra circumstanţelor accidentului, care s-a produs în cursul vacanţei cancelarului, la sfârşitul lui decembrie, în Alpi, în sudul Elveţiei. El nu a precizat data la care a avut loc accidentul şi nu a spus dacă au fost implicate şi alte persoane. Seibert a precizat, în schimb, că incidentul s-a "produs, fără îndoială, la o viteză redusă", referindu-se la dezbaterea cu privire la viteza pe care o avea pilotul de Formula 1 Michael Schumacher în momentul accidentului de schi în urma căruia se află între viaţă şi moarte, la Grenoble. "Ea a crezut iniţial că este vorba doar despre o contuzie, în pofida faptului că rana era deja foarte dureroasă, iar vineri a aflat de la medici că este mai gravă decât o contuzie şi că este vorba despre o fisură. Astfel, ea urmează sfatul medicilor, pentru o vindecare optimă", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Mătuşa lui Kim Jong-un s-ar fi sinucis

Mătuşa lui Kim Jong-un, Kim Kyong-hui, văduva fostului număr doi al regimului, Jang Song-taek, executat recent, ar fi murit, posibil sinucigându-se, scrie cotidianul sud-coreean Chosun Ilbo în ediţia de ieri. Potrivit publicaţiei, care citează o sursă guvernamentală sud-coreeană, Kim Kyong-hui, care nu a apărut în public în ultima perioadă, fie s-a sinucis, fie a murit în urma unui atac de cord. Sursa citată afirmă că serviciile de informaţii sud-coreene cred că Kim Kyong-hui a murit, însă acestea nu au fost în măsură să confirme acest lucru, încercând totodată să afle dacă a plecat în străinătate pentru a urma un tratament. "Sunt multe zvonuri cu privire la Kim Kyong-hui, dar nu suntem în măsură să confirmăm vreunul dintre ele", a declarat alt oficial guvernamental. Kim Kyong-hui este singura soră a fostului lider nord-coreean Kim Jong-il şi fiica lui Kim Il-sung, fondatorul regimului.
Ea a fost văzută ultima dată în public la marcarea a 65 de ani de la crearea Coreei de Nord, pe 9 septembrie, şi alături de Kim Jong-un şi soţia acestuia Ri Sol-ju la un spectacol muzical, pe 10 septembrie. În pofida execuţiei puternicului ei soţ, considerat "eminenţa gri" a regimului, numele ei a apărut pe o listă cu demnitari care au organizat funeraliile unui oficial de rang înalt din cadrul partidului unic, decedat la jumătatea lui decembrie, lucru care a determinat serviciile sud-coreene de informaţii să presupună că era în viaţă la data respectivă.

Care sunt primele semne ale bătraneţii

Problemele de memorie şi auz se află în fruntea listei semnelor caracteristice ale îmbătrânirii, arată un sondaj realizat în Franţa.   Prima întrebare adresată unui grup de o mie de persoane a fost de la ce vârstă un om poate fi considerat "senior", trei sferturi dintre participanţii la sondaj stabilind acest prag la 60 de ani. Când li s-a cerut să facă o listă cu semnele vârstei, considerate cele mai pregnante, primele au fost tulburările de memorie şi auz (46% şi, respectiv, 42%), urmate de problemele de vedere (34%) şi apariţia ridurilor (26%).

Pauza de cafea are multe avantaje la locul de muncă

Pauza de cafea de la mijlocul dimineţii are funcţii importante din punct de vedere psihologic şi social la locul de muncă, după cum reiese dintr-un scurt studiu realizat de o cercetătoare de la Universitatea din Copenhaga.
Analiza, publicată în revista Symbolic Interaction, şi realizată pe baza a 20 de interviuri cu funcţionarii de la un centru de asistenţă socială din Danemarca, arată că există beneficii ale întreruperii lucrului la mijlocul dimineţii pentru a bea o cafea cu colegii de muncă. Cei 20 de participanţi care au participat la studiu se ocupă de chestiuni sociale precum divorţuri, adopţii, conflicte în familie, astfel că ei consideră că au de-a face cu activităţi stresante şi care îi solicită mult. În aceste condiţii, pauza de cafea era momentul cel mai potrivit şi spontan pentru a elimina unele tensiuni, comenta cazuri mai complicate sau chiar pentru a scăpa de emoţiile derivate din cazurile stresante cu care se confruntau.
Cercetătoarea daneză recunoaşte faptul că studiul a fost efectuat pe un grup mic şi într-un anumit mediu de lucru, însă subliniază faptul că momentul pauzei de cafea nu poate fi considerat o pierdere în productivitate, ci dimpotrivă, poate avea şi o importantă valoare emoţională şi socială pentru companii şi organizaţii. Există şi alţi autori ai unor studii similare care susţin de asemenea faptul că momentul relaxant al pauzei de cafea poate favoriza creativitatea şi dezvolta relaţiile la locul de muncă.


Regimul hipocaloric poate vindeca diabetul de tip 2

O dietă hipocalorică, bazată pe sucuri şi legume, testată clinic în Marea Britanie, a ajutat pacienţii cu diabet de tip 2 să renunţe la medicamente şi a inversat evoluţia bolii după doar câteva luni. După 18 luni, unii dintre bolnavii de diabet care urmaseră dieta continuau să nu prezinte niciun simptom. Deşi dieta a fost testată pe un număr restrâns de pacienţi, în Marea Britanie se va derula în curând o nouă serie de teste, în valoare de 2,4 milioane de lire sterline (peste 2,8 milioane de euro), efectuate pe 280 de diabetici. Pacienţii, care suferă de diabet de tip 2, vor fi supuşi unei diete hipocalorice, bazată pe sucuri şi supe, şi li se va permite să consume doar 800 de calorii pe zi - cantitate pe care unele persoane o consumă numai în timpul prânzului. Diabetul de tip 2 apare de obicei în cazul pacienţilor de vârstă mijlocie, fiind cea mai frecventă formă de diabet, şi se dezvoltă atunci când pancreasul nu secretă suficientă insulină.
Roy Taylor, profesor la Universitatea din Newcastle, a emis ipoteza conform căreia grăsimea din jurul organelor vitale ar putea fi cheia înţelegerii acestei boli. Acest tip de grăsime blochează pancreasul şi ficatul, întrerupând secreţia de insulină şi împiedicând utilizarea adecvată a acesteia. Odată cu această dietă strictă, însă, grăsimile sunt arse, iar organele vitale sunt readuse la funcţionarea lor normală.
Cu toate acestea, cercetarea nu are implicaţii pentru persoanele cu diabet de tip 1, unde lezarea pancreasului este cauzată de sistemul imunitar al organismului.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.