Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: NSA, la un pas de crearea computerului universal de decriptare

Ziarul de Vrancea
5 ian 2014 424 vizualizări
Această maşină ar fi capabilă să descifreze orice cod utilizat în prezent la protejarea activităţilor online, indiferent că este vorba despre bănci sau mesageria electronică

Agenţia americană de informaţii NSA este foarte aproape să creeze un "computer cuantic", capabil să decripteze aproape orice codificare, potrivit ziarului The Washington Post, care citează documente divulgate de către fostul consultant Edward Snowden. Potrivit acestor documente, calculatorul la care lucrează NSA îi va permite să spargă codurile informatice care protejează secrete bancare, medicale, informaţii guvernamentale sau din lumea afacerilor.
Giganţi informatici ca IBM urmăresc de mult obiectivul de a crea "computere cuantice", care să permită exploatarea puterii atomilor şi moleculelor, sporind astfel în mod considerabil rapiditatea şi securitatea computerelor. Însă unii experţi consideră puţin probabil ca Agenţia Naţională americană pentru Securitate să fie pe punctul de a crea o asemenea "maşină", fără ca membrii comunităţii ştiinţifice să fie la curent cu acest lucru. "Pare puţin probabil ca NSA să fie atât de avansată în comparaţie cu companiile civile, fără ca cineva să ştie acest lucru", notează în The Washington Post Scott Aaronson, de la MIT.

NSA nu a răspuns unei solicitări AFP pe această temă.

Potrivit documentelor obţinute de cotidian, NSA lucrează la acest proiect în camere speciale, numite "cuşti Faraday", care protejează de o poluare electromagnetică provenind din exterior. Cu puterea potenţială a computerelor cuantice, aceste maşini inovatoare ar fi capabile să descifreze orice cod utilizat în prezent la protejarea activităţilor online, indiferent că este vorba despre bănci sau mesageria electronică.
Snowden dezvăluie de mai multe luni amploarea programului american de spionaj în toate direcţiile, vizând între altele o serie de ţări europene, instituţii UE sau sistemul intern de videoconferinţe al ONU, şi în principal rolul NSA.


Radioul public din Cipru a încurcat mesajul prezidenţial cu cel al fostului preşedinte, de Anul Nou

În loc să difuzeze mesajul actualului preşedinte Nicos Anastasiades (dreapta), postul public de radio din Cipru CyBC a difuzat un mesaj trimis de predecesorul său, comunistul Demetris Christofias. Postul de radio a asigurat într-un comunicat că a demarat o anchetă după "eroarea gravă de a fi transmis din neatenţie timp de câteva secunde mesajul fostului preşedinte al Republicii pentru Anul Nou", precizând că rezultatele anchetei interne vor fi cunoscute rapid.
Nicos Anastasiades a fost ales în februarie 2013 după ce predecesorul său, Demetris Christofias, a renunţat să mai candideze pentru un al doilea mandat. Acesta din urmă a fost declarat responsabil politic, de o comisie parlamentară, de prăbuşirea economică a Ciprului, care a forţat insula să accepte un plan de salvare financiară de zece milioane de euro însoţit de condiţii draconice.

Temperaturile globale ar putea creşte cu cel puţin 4 grade Celsius până în 2100

Temperaturile globale ar putea creşte cu cel puţin 4 grade Celsius până în 2100, dacă nu se reduce nivelul emisiilor de dioxid de carbon, avertizează cercetătorii australieni într-un nou studiu. Specialiştii în domeniu spun că temperaturile ar putea creşte şi cu peste 8 grade Celsius până în 2200, ceea ce ar însemna consecinţe dezastruoase pentru planetă. Cercetarea, efectuată de oamenii de ştiinţă australieni şi publicată în revista Nature, arată că, la nivel global, clima este mult mai afectată de emisiile de dioxid de carbon decât se credea până în prezent. De asemenea, prin intermediul acestei cercetări, s-ar putea rezolva şi unul dintre misterele în ceea ce priveşte sensibilitatea climei - rolul formării norilor şi dacă acesta are un efect pozitiv sau negativ asupra încălzirii globale.
Cercetătorii consideră în acest moment că modelele climatice existente supraestimează nivelul de nori care protejează atmosfera de supraîncălzire. Studiul sugerează că se formează mai puţini nori atunci când planeta se încălzeşte, motiv pentru care mai puţine raze ale soarelui sunt reflectate înapoi în spaţiu, conducând la ridicarea temperaturilor pe Pământ. Profesorul Steven Sherwood, de la University of New South Wales, a declarat pentru publicaţia The Guardian că o creştere a temperaturilor cu 4 grade Celsius ar fi nu doar un fenomen periculos, ci chiar "catastrofal". Prin urmare, cercetătorii avertizează că o creştere a temperaturilor pe Pământ ar duce la secetă şi ar face viaţa dificilă la tropice. Din cauza încălzirii planetei s-ar putea topi calota glaciară din Groenlanda şi o mare parte din stratul de gheaţă din Antarctica.

Credinţa, tratementul ideal pentru depresie?

Persoanele credincioase şi cele care au o latură spirituală mai dezvoltată au secţiuni "mai groase" de ţesut cerebral faţă de celelalte, iar cercetătorii consideră că acest lucru ar putea fi motivul pentru care sunt ferite de riscul depresiei. În timp ce studiul sugerează o asociere între grosimea ţesutului cerebral şi spiritualitate, nu se poate spune că aceste secţiuni mai groase de ţesut cerebral îi fac pe oameni să fie religioşi sau spirituali, arată oamenii de ştiinţă. S-ar putea sugera, totuşi, că faptul de a fi religios poate îmbunătăţi rezistenţa creierului în faţa depresiei într-un mod fizic, mai spun oamenii de ştiinţă. "Convingerile şi stările noastre de spirit sunt reflectate în creier şi, cu ajutorul unor tehnici imagistice, putem începe să vedem acest lucru", a declarat Myrna Weissman, profesor de psihiatrie şi epidemiologie la Universitatea Columbia, unul dintre autorii studiului. "Creierul este un organ extraordinar. Nu doar controlează, dar este controlat de stările noastre de spirit", a mai spus Weissman.
Anterior, cercetătorii au descoperit că oamenii care spun că sunt religioşi sau spirituali prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta depresie.
De asemenea, cercetătorii de la Universitatea Columbia au descoperit că persoanele cu un risc crescut de depresie au cortexul mai subţire în comparaţie cu cei cu un risc scăzut de a dezvolta această tulburare.
Echipa de cercetători a realizat mai multe teste imagistice ale creierelor participanţilor, pentru a vedea dacă dimensiunea cortexului se schimbă în funcţie de nivelul lor de spiritualitate. Acest studiu arată că ar putea exista şi alte zone la nivel cerebral care să aibă legătură cu religia sau spiritualitatea, sunt de părere oamenii de ştiinţă. De asemenea, există posibilitatea ca spiritualitatea să fie un indicator pentru altceva, de exemplu, pentru statutul socio-economic.

"Hobbitul: O călătorie neaşteptată", cel mai piratat film în anul 2013

"Hobbitul: O călătorie neaşteptată/ The Hobbit: An Unexpected Journey" a fost cel mai piratat film al anului 2013, fiind urmat îndeaproape de "Django dezlănţuit/ Django Unchained", "Furios şi iute 6/ Fast & Furious 6" şi "Omul de oţel 3/ Iron Man 3". Potrivit site-ului TorrentFreak.com, "Hobbitul: O călătorie neaşteptată" a fost descărcat ilegal de 8,4 milioane de ori prin intermediul aplicaţiei BitTorrent, ocupând astfel prima poziţie în topul celor mai piratate filme în 2013. Pelicula, care a fost lansată în decembrie 2012, a avut încasări de peste 1 miliard de dolari la nivel global. "Django dezlănţuit/ Django Unchained", care i-a adus lui Quentin Tarantino un premiu Oscar pentru cel mai bun scenariu original, a fost descărcat ilegal de 8,1 milioane de ori, iar "Furios şi iute 6/ Fast & Furious 6", unul dintre cele mai de succes filme ale verii, a generat 7,9 milioane de descărcări ilegale, între ianuarie şi decembrie 2013. "Omul de oţel 3/ Iron Man 3", filmul cu cele mai mari încasări în 2013, se situează pe locul al patrulea în topul celor mai piratate pelicule, generând 7,6 milioane de descărcări ilegale. Pelicula a fost lansată în aprilie şi a avut încasări de peste 1,2 miliarde de dolari.
Printre filmele care au generat foarte multe descărcări ilegale în 2013 se numără şi "Scenariu pentru happy-end/ Silver Linings Playbook", care ocupă poziţia a cincea în acest top, cu 7,5 milioane de descărcări ilegale.
Topul celor mai piratate filme în 2013 este completat, în ordine, de peliculele "Star Trek în întuneric/ Star Trek Into Darkness" (7,4 milioane de descărcări), "Elita gangsterilor/ Gangster Squad" (7,2 milioane de descărcări), "Jaful perfect/ Now You See Me" (7 milioane de descărcări), "Marea mahmureală 3/ The Hangover Part III" (6,9 milioane de descărcări) şi "Ziua Z: Apocalipsa/ World War Z" (6,7 milioane de descărcări).

Ce caută un tun de zăpadă suedez în Coreea de Nord?

Un producător suedez de tunuri de zăpadă şi-a exprimat surprinderea, vineri, după ce a constatat că produsele îi sunt utilizate fără ştiinţa sa în staţiunea de schi care tocmai a fost deschisă în Coreea de Nord. Fotografii din staţiune, publicate de către agenţia oficială de presă surprind tunuri de zăpadă Areco, între alte bunuri occidentale care nu ar trebui să se afle acolo, din cauza unui embargo impus asupra bunurilor de lux. "Nu am nicio idee despre modul în care au aterizat în Coreea de Nord. Nu am vândut în mod direct Coreei de Nord", a declarat pentru cotidianul Dagens Nyheter directorul general Areco Johan Erling. "Am vorbit cu distribuitorul nostru din China şi nu a vândut tunuri de zăpadă acolo", a adăugat el. El a apreciat că probabil au fost achiziţionate de ocazie şi că ar fi foarte dificil să se afle cine le-a furnizat.
Între "bunurile de lux" al căror export către Coreea de Nord este interzis de către Uniunea Europeană (UE) se află "articole şi echipamente de schi, de golf, de scufundare şi pentru sporturi acvatice".
Kim Jong-un a vizitat pe 31 decembrie staţiunea care, potrivit agenţiei oficiale de presă, are în total 110 kilometri de piste. Elveţia a blocat în august o vânzare de instalaţii cu ajutorul cărora schiorii urcă pante, produse de către Bartholet Maschinenbau (BMF), în valoare de şapte milioane de franci (5,7 milioane de euro), refuzând ca firma să îşi dea concursul la "un proiect care serveşte prestigiului şi propagandei regimului".

Papa Francisc atrage de trei ori mai mulţi credincioşi la Vatican decât Benedict al XVI-lea

Papa Francisc a atras aproape de trei ori mai mulţi credincioşi la Vatican în zece luni de pontificat decât predecesorul său Benedict al XVI-lea într-un an întreg, a anunţat joi Prefectura Casei Pontificale. Potrivit Vaticanului, 6.623.900 de credincioşi au fost prezenţi la audienţele generale, liturgiile şi la rugăciunea Angelus de duminică după alegerea ca papă a lui Jorge Mario Bergoglio pe 13 martie, potrivit unor "date aproximative" furnizate presei. Numai la audienţele generale săptămânale, care se ţin în mod tradiţional miercuri, Casa Pontificală a înregistrat peste un milion şi jumătate de participanţi, cu o medie de 51.500 de persoane. În ceea ce priveşte rugăciunea Angelus, susţinută duminica şi cu ocazia sărbătorilor religioase importante, aceasta a adunat peste 2,7 milioane de persoane.
Astfel, Sala Paul al VI-lea de la Vatican, prevăzută în acest scop, nu a fost folosită niciodată în decursul a zece luni, având o capacitate prea mică pentru atât de mulţi credincioşi.
Spre comparaţie, în primele 15 luni ale pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea (1978-2005), media credincioşilor prezenţi a fost de 33.000 pe audienţă. La începutul pontificatului lui Benedict al XVI-lea (2005-2013), din aprilie până în decembrie 2005, 810.000 de credincioşi au fost prezenţi la 32 de audienţe generale de miercuri (în medie 25.300).
Aceste date nu ţin cont de cele câteva vizite efectuate de Papa Francisc în dioceza Romei, pe Insula Lampedusa, la Cagliari (Sardinia) şi Assisi, nici de Zilele Mondiale ale Tineretului, care au avut loc în iulie 2013, la Rio de Janeiro (Brazilia), a precizat Vaticanul. "Efectul Francisc" este net vizibil la Roma, Piaţa Sfântul Petru fiind frecvent plină până la refuz, cu băi de mulţime care durează ore în şir.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.