Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Terapia cu şocuri electrice şterge din memorie amintirile negative

Ziarul de Vrancea
26 dec 2013 471 vizualizări
O intervenţie medicală ţintită, realizată prin şocuri electrice, contribuie la reducerea amintirilor negative specifice în cazul pacienţilor care suferă de depresie, au arătat cercetătorii olandezi într-un studiu publicat în revista Nature Neuroscience.

Procedura, denumită terapie electroconvulsivă (ECT) sau prin electroşocuri, cauzează convulsii prin transmiterea impulsurilor electrice în creier cu ajutorul unor electrozi fixaţi pe craniu. Cu toate că nu s-a bucurat întotdeauna de o reputaţie favorabilă, ECT este un tratament eficient, în cazuri de extremă urgenţă, împotriva depresiei severe, fiind aplicat în prezent în combinaţie cu anestezice şi medicamente de relaxare a muşchilor.
Astfel, Marijn Kroes, un neurolog de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, a descoperit, împreună cu colegii săi, că prin aplicarea strategică a impulsurilor electrice, amintirile anumitor episoade ce cauzează tulburările depresive pot fi ţintite şi anihilate din memoria pacientului. Strategia se bazează pe o teorie denumită reconsolidarea memoriei, conform căreia amintirile sunt extrase din "depozitul mental" de fiecare dată când sunt accesate şi "rescrise" de-a lungul timpului în circuitele neuronale. Rezultatele studiilor efectuate pe cobai şi o serie de dovezi limitate furnizate de experimentele efectuate pe cobai arată că, în timpul reconsolidării, amintirile sunt vulnerabile la alterare şi chiar la îndepărtarea completă din memorie.

Tratament pentru dependenţa de droguri?

Marijn Kroes şi echipa de cercetători au testat această idee pe 42 de pacienţi cărora li s-a recomandat terapia ECT pentru depresie clinică severă. Într-o şedinţă iniţială, cercetătorii au arătat pacienţilor două înregistrări cu episoade traumatizante: un accident de maşină şi o agresiune fizică. Ulterior, cercetătorii au rugat pacienţii să povestească doar unul dintre episoade, arătându-le din nou o parte a înregistrării respective. Imediat după aceea, când memoria reactivată este considerată a fi vulnerabilă, pacienţii au primit terapia electroconvulsivă. În ziua următoare, când pacienţii au fost supuşi unui test-grilă de memorie, aceştia şi-au amintit mult mai puţine detalii din episodul reactivat, rezolvând testul la întâmplare. Cu toate acestea, amintirea pacienţilor referitoare la cealaltă poveste a rămas aproape intactă. Dar când cercetătorii i-au rugat pe pacienţi să rezolve testul la 90 de minute după tratament, aceştia din urmă şi-au amintit la fel de puţin cele două poveşti. Acest lucru arată că terapia a blocat procesul de reconsolidare, care se formează în timp, provocând pierderi bruşte de memorie. "Acest lucru oferă dovezi extrem de puternice şi convingătoare că amintirile din creierul uman trec printr-un proces de reconsolidare şi că există o şansă pentru tratarea amintirilor negative", a afirmat Daniela Schiller, neurolog la Spitalul Mount Sinai din New York, ce studiază reconsolidarea memoriei. Marijn Kroes a adaugat faptul că această terapie nu este întotdeauna cea mai bună soluţie, afirmând însă că aceste rezultate ar putea duce la dezvoltarea unor intervenţii mai puţin invazive, care ţintesc reconsolidarea memoriei. În cele din urmă, a afirmat acesta, procedura ar putea fi extinsă la amintirile implicate în stresul posttraumatic, în dependenţa de droguri şi tulburarea obsesiv-compulsivă.

Vaccinul antigripal, mai puţin eficient pentru bărbaţi

Vaccinul antigripal este în general mai puţin eficient pentru bărbaţi în comparaţie cu femeile, acest fenomen fiind în aparenţă asociat cu nivelurile mai ridicate de testosteron care limitează reacţiile de apărare declanşate de sistemul imunitar, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite. Faptul că bărbaţii sunt mai vulnerabili decât femeile la infecţiile bacteriene, virale sau parazitare era cunoscut de mult timp, însă oamenii de ştiinţă nu cunoşteau niciun motiv bine definit pentru a explica acest fenomen. În afară de gripă, se ştia deja că sistemul imunitar masculin nu răspunde la fel de viguros ca cel feminin la vaccinurile contra febrei galbene, rujeolei sau hepatitei, afirmă autorii aecestui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Studiul, realizat pe 34 bărbaţi şi 53 femei, arată că acestea din urmă au avut o reacţie a anticorpilor apăruţi după vaccinarea contra gripei în general mai puternică decât aceea a bărbaţilor. Totuşi, reacţia imunitară medie a bărbaţilor cu concentraţii joase de testosteron a fost aproximativ similară cu aceea a femeilor, au precizat cercetătorii americani de la Universitatea Stanford din California şi cei francezi de la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM).
Studiile precedente realizate pe animale şi pe celule umane in vitro au evidenţiat, totodată, faptul că testosteronul are proprietăţi antiinflamatoare, fapt care îi face pe cercetători să creadă că ar putea să existe o anumită interacţiune între acest hormon masculin şi reacţia sistemului imunitar - ce constă în apariţia unei inflamaţii după infestarea cu un patogen.
Studiul nu arată o relaţie directă între testosteron şi un răspuns imunitar mai mic. S-ar părea mai degrabă că reacţia sistemului imunitar este redusă prin activarea unui grup de gene asociate cu un nivel ridicat de testosteron, a precizat medicul Mark Davis, profesor de imunologie la Universitatea Stanford. Oamenii de ştiinţă şi-au pus totodată întrebări despre acest aparent paradox ce vizează un hormon responsabil în acelaşi timp cu caracteristicile masculine, precum forţa musculară şi gustul pentru risc şi care contribuie totuşi la slăbirea sistemului imunitar la bărbaţi.
Prin prisma rolului lor de războinici şi de vânători, bărbaţii erau mai expuşi pe parcursul istorie speciei umane decât femeile la răni şi infecţii. Deşi un bun sistem imunitar este de dorit contra patogenilor, o reacţie excesivă poate fi mai rea pentru organism, creând prea multe inflamaţii, un fenomen căreia îi cad pradă mai des femeile decât bărbaţii. Astfel, un sistem imunitar mai puţin sensibil, care este adeseori solicitat, ca în cazul bărbaţilor, pare să fie mai adaptat pentru a asigura supravieţuirea, au declarat autorii studiului.

Mişcarea Fraţii Musulmani a fost declarată organizaţie teroristă

Guvernul egiptean a catalogat, miercuri, mişcarea Fraţii Musulmani drept organizaţie teroristă, atribuindu-i atentatul comis în urmă cu câteva zile la o secţie de poliţie. Mişcarea Fraţii Musulmani, din care face parte preşedintele Mohamed Morsi, demis de armată în iulie, fusese scoasă în afara legii în urmă cu câteva luni. Mii de susţinători ai organizaţiei islamiste sunt în detenţie după ce au participat la protestele violente izbucnite după destituirea preşedintelui Morsi. Decizia luată miercuri permite intensificarea acţiunilor autorităţilor împotriva organizaţiei Fraţii Musulmani.
Hotărârea a fost anunţată de vicepremierul Hossam Eissa, care a avertizat că susţinătorii şi finanţatorii "organizaţiei teroriste" riscă sancţiuni dure.
Guvernul egiptean atribuie organizaţiei Fraţii Musulmani atentatul sinucigaş comis marţi la o secţie de poliţie din Mansura, un atac soldat cu 16 morţi şi peste 100 de răniţi. Mişcarea Fraţii Musulmani a negat orice implicare în atentatul care a fost revendicat de un grup inspirat de reţeaua teroristă Al-Qaida.

Ruşii susţin că Arafat a murit din cauza naturale

Experţii ruşi însărcinaţi cu analizarea unor eşantioane prelevate de la rămăşiţele pământeşti ale lui Yasser Arafat au ajuns la concluzia că acesta a avut parte de o moarte naturală, excluzând ipoteza unei otrăviri, a precizat ieri şeful agenţiei care a efectuat analizele. Yasser Arafat "a murit din cauze naturale, şi nu ca rezultat al unei iradieri", a declarat Vladimir Uiba, directorul Agenţiei federale de analize biologice. Aceste concluzii se alătură celor ale unor experţi mandataţi de justiţia franceză, contestate de văduva liderului istoric palestinian, decedat în 2004 la spitalul militar francez Percy, în apropiere de Paris.
Judecătorii francezi însărcinaţi cu acest dosar au dispus exhumarea rămăşiţelor fostului conducător, ceea ce s-a şi întâmplat în noiembrie 2012. Circa şaizeci de eşantioane au fost repartizate pentru analize către trei echipe de anchetatori - elveţieni, francezi şi ruşi - fiecare făcându-şi munca în mod individual, fără a intra în contact unii cu ceilalţi.
La începutul lui decembrie, Parchetul din Nanterre, în apropiere de Paris, a anunţat că experţii francezi au ajuns la concluzia că nu a existat "o otrăvire cu poloniu-210 (o substanţă radioactivă foarte toxică, n.r.) a lui Arafat". Totuşi, văduva liderului palestinian, Souha Arafat, a precizat că va contesta acest raport în faţa justiţiei franceze.
AFP aminteşte că un articol al revistei medicale britanice The Lancet a fost cel care a relansat ipoteza unei otrăviri a liderului palestinian. Acest articol invoca rezultatele unei expertize medicale efectuate de experţi elveţieni care ar fi descoperit urme de poloniu 210 asupra unor obiecte personale ale lui Arafat. 

Peste jumătate dintre ucraineni îşi doresc demisia actualului guvern

În condiţiile în care protestele din Ucraina intră în cea de-a doua lună, peste jumătate dintre ucraineni vor ca actualul cabinet de miniştri al ţării să demisioneze, potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii miercuri.
Protestele în masă din centrul Kievului continuă de când regimul Ianukovici a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană cu ocazia Summitului de la Vilnius de la sfârşitul lunii trecute, anunţând că va suspenda acest proces pe termen nedefinit şi optând în schimb pentru consolidarea legăturilor cu Uniunea Vamală condusă de Federaţia Rusă.
Mişcările de protest, iniţial proeuropene, au devenit mai radicale după ce poliţia antirevoltă a degajat în mod violent Piaţa Independenţei din capitala ucraineană la 30 noiembrie. În prezent, retragerea actualului executiv şi organizarea de alegeri legislative anticipate se numără printre principalele solicitări ale opoziţiei. Potrivit sondajului, realizat în comun de institutele ucrainene Rating şi Soţis, un total de 50,9% dintre respondenţi au afirmat că le-ar plăcea ca guvernul, condus de premierul Mikola Azarov, să plece. În jur de 38% au spus că nu sprijină acest scenariu, iar 11% s-au declarat indecişi. Ideea de alegeri prezidenţiale anticipate a fost susţinută de 46 la sută dintre respondenţi şi respinsă de 42%, cu 12% încă indecişi.
Ancheta de opinie a fost efectuată în perioada 7-17 decembrie pe un eşantion reprezentativ de 3.200 de ucraineni din toate regiunile ţării, având o marjă de eroare de plus minus 1,8%.

Coreea de Nord: Kim cere armatei să fie gata de luptă

Liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, a cerut armatei nord-coreene să fie gata de luptă, afirmând că un război poate izbucni "fără preaviz", a relatat miercuri presa din Coreea de Nord. Conducătorul statului comunist a făcut aceste declaraţii în cadrul vizitei efectuate, în ajunul Crăciunului, la Comandamentul marii unităţi 526, din oraşul portuar Nampo (vest), a precizat agenţia de presă oficială KCNA.
RPDC este cunoscută pentru declaraţiile sale războinice, însă epurarea în curs de la vârful puterii nelinişteşte SUA şi Coreea de Nord. Jang Song-Thaek, unchiul lui Kim Jong-Un şi oficial numărul doi al regimului de la Phenian, a fost arestat, judecat şi executat în decurs de câteva zile, la jumătatea lunii decembrie, pentru complot şi corupţie. Această execuţie, cel mai important eveniment politic de la sosirea la putere a lui Kim Jong-Un, la sfârşitul lui 2011, într-o ţară secretă şi închisă, a întărit temerile Seulului şi ale aliatului său american asupra unor posibile provocări din partea regimului comunist. Preşedintele sud-coreean Park Geun-Hye a cerut marţi "o pregătire fără greşeală pentru menţinerea securităţii", în cadrul unei vizite efectuate la un post militar, calificând situaţia drept "îngrijorătoare".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.