Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Hodorkovski a promis să nu intre în politică, în cererea sa de graţiere

Ziarul de Vrancea
22 dec 2013 395 vizualizări
Fostul oligarh a refuzat însă să-şi asume vinovăţia, deşi Putin a încercat să obţină o recunoaştere a culpabilităţii sale

Criticul Kremlinului Mihail Hodorkovski dezvăluie că şi-a luat angajamentul de a nu face politică în cererea sa de graţiere adresată preşedintelui rus Vladimir Putin. "Am scris în documentele mele ceea ce nu am încetat să spun public: nu mă voi angaja în politică şi nu mă voi lupta pentru restituirea activelor Iukos", fostul său grup petrolier, a declarat Hodorkovski într-un interviu acordat publicaţiei The New Times. El a adăugat, de asemenea, că puterea moscovită voia ca el să plece din Rusia şi că nu se va întoarce în ţară decât dacă va fi "sigur că se poate pleca din nou dacă este nevoie". Dacă plecarea sa bruscă spre Berlin - imediat după ce a fost anunţată graţierea sa - a acreditat deja ipoteza unui exil forţat, un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin a dezminţit categoric această posibilitate.
Hodorkovski este "liber să se întoarcă în Rusia. Absolut", a asigurat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.
Sâmbătă, Hodorkovski s-a întâlnit cu părinţii săi în capitala germană, în special cu mama sa, Marina, în vârstă de 79 de ani ani, a cărei stare de sănătate îngrijorătoare a motivat cererea sa de graţiere pe care a adresat-o preşedintelui Putin. Acesta din urmă, atent să îşi redreseze imaginea în Occident cu câteva săptămâni înaintea începerii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, a vorbit despre acest motiv "umanitar", joi, în anunţul graţierii acestuia.
Într-o înregistrare video difuzată duminică, celebrul opozant, cu părul grizonat şi tuns scurt, slăbit de cei zece ani de detenţie, poate fi văzut în timp ce îşi îmbrăţişează tandru mama, care coboară dintr-o maşină.
Într-un interviu pentru televiziunea independentă Dojd, Mihail Hodorkovski a explicat că preşedintele Putin a încercat să obţină o recunoaştere a culpabilităţii din partea sa în schimbul eliberării, dar că această condiţie era inacceptabilă. El a adăugat că fostul ministru german de Externe, Hans-Dietrich Genscher, care lucra de mai mulţi ani la eliberarea sa, a sugerat ideea unei graţieri din motive umanitare, invocând sănătatea mamei sale, care s-a deteriorat.




Mobilizarea proeuropeană de la Kiev şi-a pierdut intensitatea

n doar 4.000 de protestari s-au adunat ieri în piaţa centrală a capitalei ucrainene

Mobilizarea proeuropeană şi-a pierdut intensitatea la Kiev, după apropierea spectaculoasă a Guvernului ucrainean de Moscova, în această săptămână, un nou apel la proteste reunind mult mai puţine persoane decât în săptămânile precedente. Aproximativ 4.000 de persoane erau în Piaţa Independenţei din Kiev după o oră de la începerea manifestaţiei, potrivit unui jurnalist al AFP. Acest protest ar urma să aducă răspunsuri privind viitoarea strategie a opoziţiei şi viitorul Maidan, Piaţa Independenţei din centrul Kievului, devenită simbolul contestaţiei şi ocupată de o lună de manifestanţi care au înconjurat-o cu baricade.
Manifestanţii intervievaţi de AFP nu şi-au ascuns, ieri dimineaţă, dezamăgirea faţă de rezultatele contestării. "Maidan este în impas. Manifestanţii au făcut tot ce au putut. Acum opoziţia (liderii ei, n.red.) este cea care trebuie să lucreze în culise pentru a slăbi puterea", subliniază Ostap Nikitin, student la Kiev. Vasil Gulii, în vârstă de 49 de ani, un antreprenor din Ternopil (vest) are reproşuri la adresa Europei care, în opinia sa, nu a fost suficient de fermă după violenţele poliţiei de la sfârşitul lui noiembrie împotriva manifestanţilor din Kiev. "Europa ar fi putut face presiune asupra puterii, dar a abandonat Ucraina", deplânge el.
Semnarea, marţi, la Moscova a unor acoduri economice care prevăd un credit de 15 miliarde de dolari acordat Ucrainei şi reducerea cu o treime a preţului la gazele ruseşti, în timp ce ţara este în pragul falimentului, a părut să pună în încurcătură liderii acestei contestări, fără precedent de la "revoluţia portocalie" prooccidentală din 2004. Ei l-au acuzat, marţi, pe preşedinte că a amanetat Ucraina şi s-au întrebat cu privire la documentele semnate, dar refuzul de apropiere de Rusia a dispărut de atunci din revendicările opoziţiei.
O manifestaţie, marţi, pentru a denunţa aceste acorduri a mobilizat aproximativ 50.000 de persone.
Kievul este teatrul contestării de o lună, după refuzul puterii de a semna un Acord de Asociere cu UE, pregătit de trei ani, în favoarea cooperării economice cu Moscova.

Fetele chiar se maturizează mai repede decât băieţii

Creierele fetelor se maturizează într-adevăr mai repede decât cele ale băieţilor, afirmă cercetătorii de la Universitatea Newcastle, într-un studiu citat de dailymail.co.uk. Studiul cercetătorilor britanici ar putea să explice astfel motivul pentru care fetele par să crească mai repede decât colegii lor de clasă de sex masculin. Pe măsură ce oamenii se maturizează, anumite porţiuni ale creierului devin mai mici, întrucât conexiunile inutile dintre celulele neuronale sunt îndepărtate, ducând astfel la apariţia unei "maşini" de procesare optimizată şi mai eficientă. Autorii studiului au scanat în profunzime creierele a 121 de persoane cu vârstele cuprinse între 4 ani şi 40 de ani. Ei au remarcat astfel că procesul de "îndepărtare" a conexiunilor inutile începe în jurul vârstei de 10 ani la fete - însă la băieţi nu începe înainte de vârsta de 20 de ani. "Acest lucru face parte din procesul de învăţare. Creierul, ca întreg, se află în expansiune, însă pierde din conexiunile sale. E ca şi cum ai fi la o petrecere şi toată lumea vorbeşte în jurul tău, iar tu nu poţi să te concentrezi. Însă, dacă unele dintre acele voci dispar, îţi este mai uşor să auzi", a explicat Marcus Kaiser, coordonatorul studiului. Studiul, publicat în revista Cerebral Cortex, a evidenţiat, totodată, faptul că legături de lungă distanţă dintre diverse regiuni ale creierului sunt păstrate

Studiu: Visele influenţează relaţia cu partenerul de cuplu

Conţinutul viselor se repercutează asupra modului în care oamenii se comportă cu partenerul în timpul zilei, au observat cercetătorii britanici şi americani într-un studiu despre relaţia dintre vise şi relaţia de cuplu.
"Rezultatele studiului aprofundează înţelegerea pe care o avem asupra viselor, ca un factor ce contribuie la procese importante ale unei relaţii - mai ales iubirea, intimitatea şi conflictul", se arată în studiul publicat în revista Social, Psychological and Personality Science.
Cercetătorii au rugat 61 de voluntari, bărbaţi şi femei implicaţi în relaţii, să noteze detalii despre ce au visat, imediat după trezire. De asemenea, aceştia au completat chestionare personale şi detalii referitoare la ce au făcut în timpul zilei - de exemplu, cât timp au petrecut cu iubitul sau iubita, cu soţul sau soţia, dacă s-au certat şi cât de mult îşi iubeau partenerul.
În total, au fost analizate 842 de vise, ieşind la iveală că participanţii visau la partenerul lor cel puţin o dată. Dacă subiecţii visau că sunt geloşi pe partenerul de cuplu, în timpul zilei se înregistrau mai multe certuri şi probleme în relaţie, iar visele care implicau conflicte anunţau dificultăţi în relaţie în zilele care urmau. Când subiecţii visau că sunt infideli, acest lucru ducea la scăderea intimităţii şi afecţiunii faţă de partener - ceea ce demonstrează că visele influenţează viaţa, iar nu invers. "După amintirea unui vis la trezire, conţinutul şi emoţiile sunt active în creier, iar acest lucru poate influenţa comportamentul ulterior", se arată în studiul citat.
În acelaşi timp, studiul a descoperit că persoanele care îşi visează partenerul ajung să petreacă mai mult timp cu acesta în timpul zilei - concluzia cercetătorilor fiind aceea că visele pot promova atât conflictul, cât şi apropierea.

Raul Castro este dispus să dialogheze cu SUA

Preşedintele cubanez Raul Castro a declarat sâmbătă că este pregătit să dialogheze cu Statele Unite ale Americii atât timp cât independenţa şi sistemul politic ale insulei sunt respectate. "Dacă ne dorim cu adevărat să progresăm în domeniul relaţiilor bilaterale, trebuie să învăţăm să ne respectăm reciproc diferenţele şi să ne obişnuim să trăim în mod paşnic cu acestea. În caz contrar, noi suntem dispuşi să suportăm alţi 55 de ani în aceeaşi situaţie", de blocadă impusă de Washington, a declarat Castro.
"Noi ne-am exprimat în multiple ocazii disponibilitatea de a purta un dialog respectuos cu SUA, de la egal la egal, fără a compromite independenţa, suveranitatea şi autodeterminarea naţiunii", a adăugat Raul Castro, în cadrul închiderii celei de-a doua sesiuni parlamentare anuale.
"Noi nu le cerem Statelor Unite ale Americii să îşi schimbe sistemul politic şi social şi, drept urmare, nici nu vom accepta negocierea sistemului nostru", a subliniat şeful statului cubanez. Cu ocazia ceremoniei de omagiere a fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, Raul Castro şi Barack Obama au fost protagoniştii unei strângeri de mână istorice a cărei imagine a făcut înconjurul lumii. Cuba şi SUA nu mai întreţin relaţii diplomatice din 1961.

Familia Obama îşi petrece sărbătorile de iarnă în Hawaii

Preşedintele american Barack Obama a ajuns vineri seară în Hawaii, statul său natal, unde va petrece o vacanţă de circa 15 zile, după un an 2013 extrem de dificil la Casa Albă. Avionul prezidenţial a aterizat la Honolulu vineri, înainte de miezul nopţii, familia Obama fiind întâmpinată de amiralul Samuel Locklear, comandantul armatei americane din Pacific, Neil Abercrombie, guvernatorul statului, şi Kirk Caldwell, primarul oraşului Honolulu. După circa o oră, preşedintele, soţia şi cele două fiice au ajuns la reşedinţa rezervată lor.
Preşedintele american şi-a încheiat anul politic susţinând o conferinţă de presă la Casa Albă, cu câteva ore înainte de plecarea spre Hawaii. "Sfârşitul anului este mereu un moment bun pentru a ne gândi ce putem face mai bine anul următor. Sunt sigur că voi avea idei mai bune după câteva zile de somn şi soare", a spus Obama.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.