Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Premieră mondială: Un robot şi un astronaut au stat de vorbă în spaţiu

Ziarul de Vrancea
20 dec 2013 411 vizualizări
Un micuţ robot umanoid şi un astronaut japonez au "stat de vorbă" la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) - o premieră mondială care aminteşte de scenele din filmul "Odiseea Spaţială 2001".

"Ai venit singur? E minunat!", a spus astronautul Koichi Wakata, care a ajuns la bordul ISS în luna noiembrie, la trei luni după sosirea la bordul staţiei a robotului Kirobo. "Bineînţeles! Pentru că sunt un robot!", i-a răspuns micuţul android, încercând din răsputeri să se menţină în poziţie verticală, din cauza imponderabilităţii. "Cum a fost când racheta a decolat?", l-a întrebat astronautul. "A fost interesant!", a răspuns Kirobo. Această discuţie informală de câteva minute, ale cărei întrebări nu au fost pregătite dinainte, a avut loc pe 6 decembrie, în limba japoneză.
Dialogul a fost posibil graţiei inteligenţei artificiale implantate în Kirobo, un micuţ robot biped ce are o înălţime de 34 centimetri şi o greutate de 1 kilogram, care este capabil să înveţe din experienţă.
"A fost complicat să îl programăm pentru a putea să susţină o conversaţie într-o manieră «normală»", a declarat inventatorul robotului, Tomokata Takahashi, de la compania Robo Garage, care a colaborat la acest proiect japonez cu Universitatea din Tokyo, cu compania de publicitate Dentsu şi cu gigantul nipon Toyota. "Când două persoane construiesc o relaţie, aceasta se realizează printr-o acumulare de schimburi uneori insignifiante", a explicat Takahashi. Dezvoltarea acestui android se înscrie într-un proiect mai larg ce vizează studierea măsurii în care un însoţitor non-uman poate să reconforteze o persoană izolată pe o durată îndelungată.

Ce ar vrea Kirobo să primească de la Moş Crăciun

În această perioadă, când Crăciunul se apropie, Kirobo a continuat discuţia cu "compatriotul" său astronaut. Întrebat dacă se aşteaptă să îl vadă pe Moş Crăciun făcând o călătorie în spaţiu, Kirobo a răspuns afirmativ, spunând că este sigur de acest lucru: "Moş Crăciun va veni în spaţiu". "Ce cadou îi vei cere, Kirobo?", l-a întrebat astronautul nipon. "O rachetă jucărie", a răspuns imediat Kirobo.
Aspectul micuţului robot nipon este în mod evident inspirat din cel al lui Astro Boy, un personaj de manga (benzi desenate japoneze), imaginat după Al Doilea Răboi Mondial de desenatorul şi ilustratorul Osamu Tezuka. Deşi este foarte mic (are o înălţime de 34 de centimetri) şi uşor (are o greutate de aproximativ 1 kilogram), Kirobo ştie să meargă, să recunoască feţe şi să înregistreze imagini. Geamănul său, botezat Mirata, va rămâne pe Terra pentru a fi utilizat ca model de comparaţie, în cazul în care cercetătorii vor bănui producerea unor anomalii care ar afecta funcţionarea lui Kirobo.

Demonstraţie de forţă la Kremlin

Putin şi-a graţiat principalul opozant politic

n considerat simbolul luptei împotriva autoritarismului impus de Putin, Mihail Hodorkovski a fost eliberat vineri din închisoare şi-a luat primul avion spre Germani

Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, un critic al Kremlinului, a fost eliberat vineri din înhisoarea în care era încarcerat, după ce a fost graţiat de către preşedintele rus Vladimir Putin. El s-a îmbarcat după cateva ore la bordul unui avion către Germania, mama lui fiind internată în spital în această ţară.
Considerat pentru o perioadă cel mai bogat şi totodată cel mai influent om din Rusia, el a fost condamnat în 2005 la opt ani de detenţie pentru "escrocherie şi fraudă fiscală", o pedeapsă majorată la 14 ani după un al doilea proces, în 2010, pentru "furt de petrol şi spălarea" sumei de 23,5 miliarde de dolari. Unii activişti în domeniul drepturilor omului şi numeroşi observatori străini consideră că Hodorkovski, în vârstă de 50 de ani, a fost victima unei reglări de conturi organizate de către Vladimir Putin. Condamnat pentru că şi-a afişat independenţa şi ambiţiile politice, el a devenit simbolul derivei autoritariste a Rusiei.

Comparat cu Al Capone

Însă, în opinia lui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski este un escroc. "Locul unui hoţ este la închisoare", a repetat în multe rânduri preşedintele rus, subliniind că "infracţiunile" comise au fost "dovedite". Putin l-a acuzat, de asemenea, că are mâinile pătate de sânge, comparându-l totodată cu mafiotul Al Capone şi cu verosul escroc american Bernard Madoff.
Cariera acestui bărbat, care poartă ochelari şi părul tuns foarte scurt, rezumă destinul oligarhilor ruşi din anii '90. Aceşti noi capitalişti au apărut în timpul preşedinţiei lui Boris Elţîn şi au pus mâna pe sectoare întregi ale economiei, prin privatizări foarte controversate. Provenind dintr-o familie modestă de ingineri, Mihail Hodorkovski studiază chimia şi economia, după care se lansează în afaceri. În perioada sovietică, este membru al Tineretului Comunist (Komsomol) şi îşi creează legături în cadrul instanţelor partidului unic. Înainte de prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice (decembrie 1991), el fondează, la vârsta de 26 de ani, Banca Menatep, care-i permite să preia controlul, în condiţii netransparente, asupra companiei Iukos. În plus, ocupă, pentru o scurtă perioadă de timp, postul de ministru al Energiei, în 1993.
La începutul anilor 2000, Mihail Hodorkovski schimbă strategia şi devine cel mai important oligarh din Rusia care optează pentru un managemt de tip occidental, devenind un model pentru investitori. Ia în calcul, în acest context, un parteneriat între Iukos şi gigantul american ExxonMobil, ajută din punct de vedere financiar opoziţia rusă şi injectează milioane de dolari în programe de susţinere a societăţii civile.

"Nu vreau să mor în închisoare"

Impulsionat de boomul de pe piaţa petrolieră, Iukos devine numărul unu la nivelul sectorului în Rusia, iar Mihail Hodorkovski devine cel mai bogat om din ţară, cu o avere estimată la aproximativ 15 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes. La începutul lui 2003, o întâlnire la Kremlin între aproximativ 20 de oligarhi şi preşedintele Putin se transformă într-o adevărată furtună. Mihail Hodorkovski, singurul dintre participnaţii la această reuniune care nu purta cravată, îndeamnă la acţiune împotriva corupţiei la vârful statului şi citează ca exemplu apropiaţi ai lui Putin.
Acesta din urmă îi replică: "domnule Hodorkovski, sunteţi sigur că sunteţi în regulă cu fiscul?". "Absolut", îi răspunde Hodorkovski. "Ei, bine, vom vedea", spune Putin într-o tăcere glacială.
Pe 25 octombrie 2003, Mihail Hodorkovski este arestat pe aeroportul din Novosibirsk (Siberia), unde avionul său se oprise pentru o escală tehnică, este inculpat pentru escrocherie la scară mare şi evaziune fiscală. După două procese şi peste zece ani petrecuţi în urma gratiilor, el urma să iasă din închisoare în august 2014, după ispăşirea pedepsei. Presa rusă a evocat în ultimele luni posibilitatea unui al treilea proces, în urma difuzării de către televiziuni apropiate puterii a unor documentare care insinuau că fostul oligarh ar fi responsabil de asasinarea, în 1998, a primarului unui orăşel din Siberia de Vest. În continuare sfidător, Mihail Hodorkovski a declarat, înainte să fie condamnat a doua oară, "nu vreau să mor în închisoare, însă convingerile mele merită să îmi risc viaţa".

Leancă: Declaraţiile lui Băsescu despre unire creează probleme "cruciale"

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu despre unire creează probleme cruciale Republicii Moldova, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, într-o emisiune a postului de televiziune Naţional 4. Premierul a precizat că Republica Moldova are nevoie de altceva. "Declaraţia domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale. Salut declaraţia premierului Ponta. Nu aş vrea să fac divizări, separări. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o ţară vecină, România. Să aibă o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, să poate să ne ajute în realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu înseamnă pierderea suveranităţii, sub nicio formă a statului Republica Moldova, ci doar faptul că urmează să fim un stat funcţional", a afirmat premierul Iurie Leancă.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, că "următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu R. Moldova". Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că "declaraţia le dă apă la moară comuniştilor moldoveni". Declaraţia a fost criticată şi în presa rusă.

Fumatul pasiv nu duce la cancer pulmonar

Fumatul pasiv nu poate fi asociat în mod direct cu dezvoltarea cancerului pulmonar, potrivit rezultatelor celui mai mare studiu realizat pe această temă în Statele Unite ale Americii, pe parcursul a zece ani şi jumătate.
Cercetătorii de la Universitatea din Stanford spun că studiile lor se alătură unor serii de dovezi care arată că, în timp ce fumatul ţigărilor influenţează dezvoltarea cancerului, fumatul pasiv nu are nicio legătură cu această boală. Astfel, cel mai mare studiu realizat în Statele Unite ale Americii, în care au fost implicate mai mult de 76.000 de femei, nu a găsit nicio legătură între această maladie şi fumatul pasiv. Doar oamenii care trăiesc în aceeaşi casă cu un fumător peste 30 de ani ar putea fi predispuşi la a dezvolta cancer pulmonar, au spus cercetătorii.
"Faptul că fumatul pasiv nu este asociat cu dezvoltarea cancerului la plămâni arată nevoia de a găsi alţi factori de risc pentru această boală la nefumători", spune Ange Wang, student la medicină la Universitatea din Stanford, care a prezentat studiul.

Phenianul ameninţă Seulul cu un "atac nemilos"

Coreea de Nord a trimis un fax, joi, Coreei de Sud, în care o avertizează cu un "atac nemilos şi fără avertizare prealabilă", după protestele care au avut loc în această săptămână la Seul. Mesajul avertizează că Phenianul va ataca în cazul în care "provocarea la adresa celei mai înalte demnităţi (a statului) se va repeta în centrul Seulului".
La începutul săptămânii, la împlinirea a doi ani de la moartea fostului lider nord-coreean Kim Jong-il, protestatari conservatori s-au reunit la Seul şi au ars protrete ale liderilor ţării, precum şi drapelul nord-coreean. Astfel de proteste sunt obişnuite în timpul festivalurilor sau aniversărilor de la Phenian. Ministerul sud-coreean al Apărării a anunţat că a trimis un răspuns. "Răspunsul a fost trimis printr-un mesaj online şi printr-un mesaj prin fax, noi avertizăm că dacă Phenianul îşi duce la îndeplinire provocările, vom riposta ferm", a declarat Kim Min-seok, purtătorul de cuvânt al ministerului sud-coreean. El a adăugat că nu au fost manevre militare semnificative în Coreea de Nord. Phenianul ameninţă periodic că se răzbună pe ceea ce consideră a fi "provocări", inclusiv proteste sau baloane lansate în nord de către grupurile sud-coreene.

Nelson Mandela, antrenat de Mossad?

Fostul lider sud-african Nelson Mandela, care a decedat la 5 decembrie, la vârsta de 95 de ani, a fost antrenat militar de agenţii Mossad în 1962, în Etiopia, arată un document secret descoperit în Arhivele Naţionale din Israel. O scrisoare datată 11 octombrie 1962 şi trimisă de Mossad Ministerului de Externe de la Ierusalim dezvăluie că Mandela a urmat antrenamentele sub îndrumarea agenţilor Mossad în Etiopia, fără ca aceştia să cunoască adevărata identitate a liderului sud-african, care s-a prezentat cu pseudonimele David Mobsari şi "Black Pimpernel". "După cum ştiţi, în urmă cu trei luni am discutat cazul unui stagiar care a sosit la ambasada israeliană din Etiopia sub numele David Mobsari", arată scrisoarea Mossad dată publicităţii de cotidianul Haaretz. Potrivit documentului, antrenamentele au inclus cursuri de judo, metode de sabotaj şi tehnici de folosire a armelor. Scrisoarea publicată de Haaretz precizează, de asemenea, că "stagiarul a manifestat un interes deosebit pentru metodele folosite de mişcarea paramilitară clandestină Haganah şi, de asemenea, era interesat de problemele comunităţii evreieşti din Israel".
Haaretz afirmă că antrenamentele au avut loc în 1962, când Nelson Mandela a părăsit în secret Africa de Sud şi a vizitat mai multe ţări africane, inclusiv Etiopia, Algeria, Egipt şi Ghana, în încercarea de a obţine sprijin financiar şi militar de la liderii acestor state pentru braţul armat al Congresului Naţional African. Potrivit Haaretz, scrisoarea a fost descoperită în Arhivele Naţionale din Israel de David Fachler, un israelian în vârstă de 43 de ani, care pregătea un studiu privind relaţiile dintre Africa de Sud şi Israel.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.