Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Ne vor învăţa ciorile să vorbim cu extratereştrii?

Ziarul de Vrancea
19 dec 2013 697 vizualizări
Ciorile ar putea deţine secretul pentru ca oamenii să poată să înţeleagă într-o bună zi eventualele limbaje extraterestre, potrivit cercetătorilor germani de la Universitatea Tubingen.

Oamenii de ştiinţă bănuiau de multă vreme că păsările din familia corvidelor - din care fac parte corbii, ciorile şi coţofenele - sunt foarte inteligente. Experţii în neurobiologie au demonstrat că creierul ciorilor produce un comportament inteligent atunci când păsările trebuie să ia decizii strategice, în acelaşi fel în care acţionează şi creierul uman, în ciuda faptului că oamenii şi ciorile nu au un strămoş comun apropiat. Studiul cercetătorilor germani oferă în premieră informaţii despre felul în care funcţionează creierele unor vieţuitoare care nu sunt mamifere - iar acest tipar ar putea să se aplice şi în cazul formelor de viaţă extraterestre.
Lena Veit şi Andreas Nieder, profesori la Universitatea Tubingen, au publicat un studiu în revista Nature Communications care oferă informaţii valoroase şi interesante despre evoluţia paralelă a comportamentelor inteligente. "Multe funcţii sunt realizate diferit la păsări, deoarece o lungă istorie evolutivă ne separă de aceşti urmaşi direcţi ai dinozaurilor", afirmă Lena Veit. "Acest lucru înseamnă că creierul păsărilor ne oferă o soluţie alternativă care să ne arate felul în care un comportament inteligent este realizat cu o anatomie diferită", a adăugat ea.

Primatele cu pene

Ciorile şi primatele au creiere diferite, însă celulele care administrează procesele de luare a deciziilor sunt foarte asemănătoare. Ele evidenţiază un principiu general care a reapărut cu regularitate pe parcursul istoriei evoluţiei speciilor. "Aşa cum putem să tragem concluzii valide despre aerodinamică, comparând aripile construite în mod diferit ale păsărilor şi ale liliecilor, acum putem să tragem concluzii despre felul în care funcţionează creierul prin analiza similarităţilor funcţionale şi a diferenţelor existente în regiuni cerebrale relevante din creierele păsărilor şi cele ale mamiferelor", a spus Andreas Nieder.
Ciorile sunt atât de inteligente, încând experţii în biologia behavioristă le-au denumit "primatele cu pene", întrucât aceste păsări fabrică şi folosesc unelte, sunt capabile să îşi amintească un număr mare de locuri de hrană şi îşi planifică comportamentul social în funcţie de ce fac ceilalţi membri ai stolului. Acest nivel de inteligenţă poate să pară surprinzător, întrucât creierele păsărilor sunt structurate într-un mod fundamental diferit de cele ale mamiferelor, inclusiv ale primatelor - care sunt de obicei folosite pentru a studia aceste comportamente.

Păsările au executat sarcini dificile şi pentru oameni

Cercetătorii de la Universitatea Tubingen sunt primii care analizează fiziologia cerebrală pentru a studia comportamentul inteligent al ciorilor. Ei au antrenat un grup de ciori pentru ca acestea să execute pe computer un set de teste de memorie. Ciorilor le-au fost prezentate o serie de imagini pe care trebuiau apoi să şi le amintească. După puţin timp, păsările trebuiau să aleagă una din cele două imagini prezentate pe monitor, atingând-o cu ciocul, în funcţie de diverse comportamente propuse.
Una dintre imaginile de pe monitor era identică cu prima imagine, iar cealaltă era diferită. Uneori, regla jocului consta în alegerea aceleiaşi imagini. Alteori, trebuia selectată cealaltă imagine. Ciorile au fost capabile să execute ambele sarcini şi să facă schimbarea de comportament cu un grad ridicat de acurateţe. Acest fapt demonstrează un grad ridicat de concentrare şi o flexibilitate mintală pe care le au puţine specii - şi care reprezintă un real efort chiar şi pentru oameni.
Păsările au executat foarte repede aceste sarcini chiar şi atunci când le-au fost prezentate noi seturi cu alte imagini. Cercetătorii au observat prezenţa unei activităţi neuronale în "nidopallium caudolaterale", o regiune din creier asociată cu cel mai ridicat nivel de percepţie în cazul păsărilor. Un anumit grup de celule nervoase au reacţionat întotdeauna atunci când ciorile trebuiau să aleagă aceeaşi imagini - şi un alt grup de celule au răspuns întotdeauna atunci când făceau o alegere pe baza regulei "imaginii diferite". Observând această activitate cerebrală, oamenii de ştiinţă au putut adeseori să prezică regula pe care păsările urmau să le respecte chiar înainte ca acestea să facă o alegere.

Scandal în Moldova pe tema sărbătoririi Crăciunului

n sărbătorirea Naşterii Domnului pe 25 decembrie va "distruge creştinismul" au acuzat ieri parlamentarii comunişti n doar 10 la sută dintre creştin sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie

Parlamentul Republicii Moldova a votat, ieri, un proiect de lege prin care ziua de 25 decembrie, când are loc Crăciunul pe stil nou, este declarată sărbătoare oficială, relatează Jurnal de Chişinău în ediţa electronică. "În Republica Moldova, Crăciunul este sărbătorit în 7 ianuarie şi la 25 decembrie. Acest proiect nu exclude sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie. Având în vedere că după revoluţie tot mai mulţi cetăţeni, mai ales din generaţia tânără serbează această zi, considerăm că este necesar să fie stipulat acest lucru", a declarat deputatul liberal Valeriu Munteanu.
Pe de altă parte, comuniştii au criticat iniţiativa şi au spus că astfel liberalii încearcă să distrugă statalitatea Republicii Moldova. "Acest proiect vine cu valori false. Ca să nu faceţi greşeli fatale care duc la distrugerea creştinismului din Republica Moldova, vă rog mult să vă gândiţi. Sunt sărbători artificiale care aduc ceea ce nu este caracteristic poporului nostru. Nu vă lasaţi şantajaţi. Când o să votaţi, vă rog să vă gândiţi la copiii şi nepoţii voştri. Nu e vorba numai că oamenii stau la masa, dar există canoane bisericeşti", i-a îndemnat pe deputaţi comunistul Sergiu Stati.
După lungi dezbateri, proiectul a fost votat de coaliţia majoritară. Potrivit proiectului, din cele peste două miliarde de creştini, doar aproximativ 200 de milioane sărbătoresc Crăciunul la data de 7 ianuarie.

Mihail Hodorkovski ar putea fi graţiat

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat ieri că se pregăteşte să semneze un decret de graţiere a fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică. "Decretul de graţiere va fi semnat foarte curând", a declarat Putin. Potrivit preşedintelui, Hodorkovski, aflat în detenţie din 2003, a scris o cerere de graţiere, ceea ce până în prezent a refuzat. "Mihail Borisovici trebuia, conform legii, să scrie o cerere, ceea ce nu a făcut dar recent a scris această scrisoare şi mi s-a adresat pentru a-mi cere graţierea", a declarat Putin. "El a petrecut deja peste zece ani în detenţie, este o pedeapsă serioasă, el invocă circumstanţe de ordin umanitar - mama sa este bolnavă - şi eu cred că putem lua această decizie", a adăugat Putin.
Unul dintre avocaţii lui Mihail Hodorkovski, Karina Moskalenko, a declarat că nu dispune de informaţii. "Nu pot confirma şi nu pot nici dezminţi, nu avem informaţii", a declarat ea pentru AFP.

Familia unui şef de stat conduce maşini furate din Germania

Anchetatorii germani au localizat aproximativ 200 de maşini furate în Tadjikistan, iar unele dintre acestea sunt conduse de membri ai familiei preşedintelui Emomali Rahmon, afirmă cotidianul Bild. Cu ajutorul sistemului GPS, anchetatorii germani, autorizaţi de Parchetele din Berlin şi din Kaunas (Lituania), au descoperit în Tadjikistan aproximativ 200 de maşini furate, a explicat purtătorul de cuvânt al autorităţilor judiciare din Berlin, Lisa Jani, confirmând informaţiile publicate de Bild. Poliţiştii au descoperit în fosta republică sovietică 93 de maşini marca BMW înmatriculate iniţial în Germania. Senatorul oraşului Berlin însărcinat cu justiţia, Thomas Heilmann, a avertizat Ministerul de Externe într-o scrisoare din 23 mai. "Majoritatea maşinilor se află în posesia unor persoane care au legături economice sau de familie cu familia preşedintelui tadjik", se arată în scrisoarea trimisă de senatorul Thomas Heilmann.
Potrivit Bild, ambasadorul Tadjikistanului la Berlin a fost convocat la Ministerul german de Externe, dar acesta a refuzat să comenteze informaţiile, afirmând doar că discuţiile cu partea tadjikă au vizat teme privind cooperarea în lupta împotriva criminalităţii organizate. Ambasada Tadjikistanului la Berlin nu a reacţionat la aceste informaţii. Autorităţilor locale li s-a cerut să confişte maşinile, însă solicitarea nu a fost pusă în practică. Potrivit Bild, ancheta lansată la Berlin nu a fost pe placul autorităţilor de la Duşanbe. Ministrul tadjk de externe şi-a anulat în ultimul moment o vizită programată pentru luna octombrie la Berlin, aflând că autorităţile germane intenţionau să abordeze situaţia în cadrul discuţiilor.

Cuba liberalizează importul de vehicule, interzis timp de 50 de ani

Guvernul cubanez a autorizat oficial importul liber de vehicule, interzis de jumătate de secol, în cadrul reformelor economice lansate de preşedintele Raul Castro, a anunţat cotidianul oficial Granma. Consiliul de miniştri a aprobat, miercuri, "noi norme care încadrează importul şi comercializarea de vehicule cu motor", care vor fi "publicate în următoarele zile în Monitorul Oficial", a anunţat Granma. Potrivit cotidianului, de acum va fi autorizată vânzarea en detail a motocicletelor, autoturismelor, furgonetelor, camionetelor şi microbuzelor importate, noi sau de ocazie, pentru cubanezii şi străinii care locuiesc pe insula comunistă, precum şi pentru organizaţiile străine sau diplomatice, la preţuri "similare celor practicate pe piaţa" de vânzare-cumpărare între particulari. Potrivit Granma, liberalizarea importurilor de vehicule se va face "gradual", iar produsul acestor vânzări va permite crearea unui "fond special pentru dezvoltarea transportului public", care întâmpină numeroase dificultăţi pe insulă.
Această reformă ar trebui să permită un aflux de vehicule noi până în prezent importate doar de unii cubanezi care beneficiau de autorizaţii speciale, în general atribuite în funcţie de ocupaţie.
În septembrie 2011, Guvernul a autorizat cumpărarea şi vânzarea de vehicule, una dintre măsurile importante ale autorităţilor care se deschid progresiv către economia de piaţă într-un sistem moştenit de la Uniunea Sovietică în anii '70.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.