Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Analiză economică - Ucraina îşi pierde independenţa financiară în urma acordurilor cu Rusia

Ziarul de Vrancea
18 dec 2013 406 vizualizări
"Nu se ia atât de mult de la un singur creditor", explică fostul ministru ucrainean al economiei

Acordurile încheiate marţi la Moscova cu Rusia vor salva Ucraina de la faliment, vor consolida moneda ei naţională hrivna şi vor îmbunătăţi situaţia într-o serie de industrii, dar fosta republică sovietică riscă să devină dependentă financiar faţă de Rusia, a estimat ieri expertul economic ucrainean Vladimir Lanovoi, fost ministru al economiei, în prezent directorul Centrului pentru reformele de piaţă din Ucraina.
Comisia interstatală ruso-ucraineană, prezidată de preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin, respectiv Viktor Ianukovici a ajuns marţi la o serie de acorduri, între care reducerea cu o treime a preţului la gazele ruseşti livrate Ucrainei până la 268,5 de dolari mia metri cubi, precum şi achiziţionarea de către Rusia a unor titluri de stat ucrainene în valoare de 15 miliarde de dolari. "Preţul mai mic la gaze va proteja hrivna ucraineană de devalorizare, iar ţara de faliment. Un default al titlurilor de valoare ale Ucrainei pe pieţele occidentale era aşteptat pentru sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor", a afirmat Lanovoi. Potrivit acestuia, scăderea preţului la gaze va îmbunătăţi activitatea şi va creşte rentabilitatea întreprinderilor din industria petrochimică, fabricilor de producere a îngrăşămintelor minerale. El anticipează o reducere a costurilor de producţie a oţelului în Ucraina.

Peste trei ani, Ucraina se va afla la picioarele Rusiei

Cu toate acestea, achiziţionarea de către Rusia a eurobondurilor Ucrainei în valoare 15 miliarde de dolari ar putea însemna pierderea independenţei financiare pentru aceasta din urmă. "Ajungem la o dependenţă financiară foarte mare. Nu se ia atât de mult de la un singur creditor. Dacă guvernanţii doresc să-şi păstreze independenţa, suveranitatea şi dependenţa în domeniul extern, astfel de ,împrumuturi ar trebui împărţite între mai mulţi investitori", a afirmat expertul ucrainean. "În trei ani, Ucraina nu va ieşi din criză. Va continua căderea Produsului Intern Brut (PIB). Întreprinderile vor deveni din ce în ce mai puţin profitabile. Deficitul bugetar nu numai că nu se va reduce, ci dimpotrivă va creşte. Şi peste trei ani, Ucraina se va afla la picioarele Rusiei", a avertizat el, apreciind că partea ucraineană, în opinia sa, va trebui să mai facă unele concesii faţă de Rusia în legătură cu aceste investiţii financiare.

Imagini şocante cu imigranţii de pe Lampedusa

Ajunşi de pe continentul african pe insula din Sicilia, imigranţii sunt supuşi de autorităţile italiene unor proceduri de "dezinfecţie" care aduc aminte de lagărele de concentrare

Şeful Guvernului italian Enrico Letta a promis ieri o anchetă "aprofundată" după difuzarea unor imagini înregistrate pe ascuns în centrul de primire de pe Insula Lampedusa (sud) în care apar imigranţi dezbrăcaţi înainte să fie "dezinfectaţi". Anterior, într-un mesaj postat pe contul de Twitter, comisarul european Cecilia Malmstrom a afirmat că UE a "deschis o anchetă asupra tratamentelor îngrozitoare aplicate în mai multe centre de retenţie, inclusiv în cel de pe Lampedusa". "Nu vom ezita să lansăm o procedură de infringement", ameninţa ea.
Difuzat în jurnalul postului Rai2 luni seara, reportajul, constând în imagini filmate pe ascuns de un refugiat, prezintă "imigranţi stând la coadă pentru a face duş, dezbrăcaţi, în frig şi în curent, pregătindu-se să fie daţi cu un produs dezinfectant", scrie Corriere della Sera. Acest reportaj a provocat indignarea unor organizaţii şi personalităţi faţă de condiţiile de primire din acest centru suprapopulat, situat pe insuliţa de la sud de Sicilia, unde continuă să vină mii de refugiaţi din toată Africa şi Orientul Mijlociu.
În opinia primarului Lampedusei Giusy Nicolini, imaginea pe care o oferă această structură este demnă de un "lagăr de concentrare".
Premierul Enrico Letta s-a declarat "şocat". El a promis că va fi deschisă o anchetă "aprofundată" şi că Guvernul "va sancţiona vinovaţii".
Preşedinta Camerei Deputaţilor Laura Boldrini a apreciat că aceste condiţii sunt "nedemne de o ţară civilizată". Contactat de către Corriere della Sera, conducătorul firmei care gestionează structura de primire, Cono Galipo, a răspuns că personalul său aplică "protocoale medicale în vigoare" furnizate de către autorităţile sanitare, apreciind că "realitatea este alta" decât cea din imaginile difuzate.

Cele mai enervante obiceiuri pe Facebook

Persoanele care îşi publică fotografii cu mâncarea servită în fiecare moment al zilei, dar şi cele care oferă o mulţime de detalii despre viaţa personală sunt considerate "cele mai enervante" de pe platforma Facebook, potrivit unui sondaj realizat de sweatband.com. Un număr de 1.793 de persoane au fost întrebate care sunt cei mai enervanţi utilizatori ai platformei de socializare Facebook.
Astfel, utilizatorii care simt nevoia să publice toate informaţiile privind caloriile pe care le consumă şi momentele pe care le petrec efectuând exerciţii fizice sunt consideraţi de 53% dintre cei intervievaţi ca fiind cele mai enervante persoane care utilizează Facebook. De asemenea, 45% dintre respondenţi consideră enervante persoanele care publică pe Facebook fiecare fel de mâncare pe care îl servesc. Pe locul al treilea al topului, cu 42%, se află utilizatorii care publică mesaje criptate, iar pe locul al patrulea se situează userii care îşi invită prietenii să participe la diverse jocuri ale platformei Facebook.
Pe de altă parte, 36% dintre respondenţi consideră că "părinţii mândri" fac şi ei parte din grupul utilizatorilor enervanţi ai Facebook. De asemenea, pe locul al şaselea se află utilizatorii care oferă foarte multe detalii privind viaţa personală, cu un procent de 32%. Totodată, sondajul realizat a arătat că 26% dintre respondenţi îi consideră enervanţi pe utilizatorii care dau check-in în fiecare loc în care merg. Obositori sunt şi utilizatorii care trimit invitaţii la diverse evenimente tututor persoanelor din lista de prieteni de pe Facebook. Dintre cei 1.793 de respondenţi, 22% au afirmat că persoanele care comentează şi apreciază orice stare şi orice fotografie a prietenilor pot fi enervante. De asemenea, 19% dintre respondenţi consideră că utilizatorii care îşi promovează singuri afacerile pe Facebook pot deveni obositori şi enervanţi.

Un deputat rus cere sporirea prezenţei militare în Transnistria

Roman Hudiakov, un deputat rus membru al Partidului Liberal-Democrat, a propus, ieri, sporirea prezenţei militare ruse în Transnistria, cu scopul de a evita o eventuală reluare a "scenariului sud-oset" în această regiune a Republicii Moldova. "Consider că este necesară sporirea contingentului militar rus în Transnistria în vederea prevenirii oricărei provocări din partea lui Saakaşvili, fiindcă un asemenea scenariu nu mai pare imposibil", a anunţat parlamentarul. Potrivit lui, România se pronunţă cu regularitate în favoarea unirii cu R.Moldova, ceea ce nu ar putea avea loc fără soluţionarea problemei Transnistriei, "unde trăiesc peste 200.000 de cetăţeni ruşi". "Oare putem fi siguri că autorităţile moldovene şi române nu vor fi tentate să rezolve această problemă teritorială prin recurgere la forţă?", s-a întrebat Hudiakov. Deputatul a îndemnat autorităţile ruse să acorde o atenţie specială acestei probleme, luând în considerare exemplul "carnagiului sângeros comis în Abhazia şi în Osetia de Sud".

Merkel l-a "urecheat" zdravăn pe Obama

Cancelarul german Angela Merkel a comparat practicile de spionaj ale Statelor Unite cu cele ale STASI, puternica poliţie secretă a regimului comunist din Germania de Est, într-un schimb de replici aprins cu preşedintele american, Barack Obama, relatează The Guardian. Furioasă după ce a aflat din Der Spiegel că americanii i-au ascultat telefonul personal, Merkel i-a spus lui Obama: "Este ca STASI". Cancelarul german i-a spus, de asemenea, preşedintelui american că Agenţia de Securitate Naţională (NSA) nu poate fi de încredere din cauza volumului mare de materiale a căror scurgere a permis-o, prin intermediul lui Edward Snowden.
Preşedintele comisiei pentru serviciile de informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, Mike Roger, a refuzat să comenteze remarcile lui Merkel în discuţia cu Obama. Într-un comentariu pentru The Guardian, el a numit schimbul de replici "o conversaţie care este posibil să fi avut sau să nu fi avut loc".
Snowden urmează să depună mărturie în scandalul NSA în cadrul unei anchete a Parlamentului European, luna viitoare, spre nemulţumirea Washingtonului, care face presiuni pentru a opri această depoziţie.

Peste 50 de jurnalişti au fost ucişi în 2013

Anul 2013 se încheie cu un bilanţ sumbru pentru mass-media din lume, fiind marcat de războiul sirian şi de numărul record de jurnalişti încarceraţi în Turcia, potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor. În 2013, conform raportului acestei organizaţii neguvernamentale cu sediul la New York, 52 de jurnalişti au fost ucişi în exerciţiul funcţiunii, faţă de 73 anul trecut.
Măcinată de un război civil violent, soldat cu 126.000 de victime din martie 2011 până în prezent, Siria este cea mai periculoasă ţară pentru jurnalişti, pentru al doilea an consecutiv. Potrivit CPJ, 21 de jurnalişti au fost ucişi în în această ţară în cursul anului care se încheie. Şase jurnalişti au fost ucişi în Egipt, cinci în Pakistan, patru în Somalia, trei în Brazilia, trei în Irak şi alţi doi în Mali şi Rusia. Turcia, Bangladesh, Columbia, Filipine, India şi Libia au înregistrat fiecare câte un jurnalist ucis în acest an.
Pentru al doilea an la rând, Turcia este ţara cu cei mai mulţi jurnalişti încarceraţi, ea fiind urmată îndeaproape de Iran şi China. În aceste trei ţări se află mai mult de jumătate din cei 211 de reporteri încarceraţi pe mapamond în 2013. "Plasarea jurnaliştilor în detenţie este semnul distinctiv al unei societăţi intolerante şi represive", consideră directorul CPJ, Joel Simon.

Suplimentele alimentare cu vitamine ar putea fi dăunătoare

Vitaminele sunt o risipă de bani, nu oferă beneficii pentru sănătate şi ar putea fi chiar dăunătoare, în cazul adulţilor bine hrăniţi, sugerează un studiu realizat de cercetători britanici şi americani. Rezultatele cercetării, realizat pe un eşantion de aproape 500.000 de persoane de către o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Warwick (Marea Britanie) şi Universitatea Johns Hopkins (SUA), sugerează că "suplimentarea dietei adulţilor bine hrăniţi nu aduce niciun beneficiu clar şi ar putea fi chiar dăunătoare".
În Marea Britanie, unde industria suplimentelor alimentare aduce peste 650 de milioane de lire pe an, una din trei persoane ia pastile cu vitamine şi minerale, notează cotidianul britanic. Potrivit The Times, cercetătorii implicaţi în studiul publicat în revista de specialitate Annals of Internal Medicine, au concluzionat că firmele care vând suplimente alimentare întreţin temeri false legate de sănătate pentru a oferi remedii inutile.
Oamenii de ştiinţă şi-au bazat concluziile pe trei cercetări diferite. Una din aceste cercetări a implicat un studiu retrospectiv asupra a 24 de anchete anterioare, la care au participat în total 450.000 de persoane, şi a arătat că vitaminele nu oferă niciun efect benefic legat de mortalitate.
O altă cercetare a examinat 6.000 de bărbaţi în vârstă şi nu a găsit nicio îmbunătăţire a declinului cognitiv după 12 ani de administrare a unor suplimente alimentare, iar a treia cercetare a concluzionat că aceste suplimente nu au oferit niciun avantaj eşantionului de 1.700 de bărbaţi şi femei cu probleme cardiace care le-au luat timp de cinci ani.
"Unele persoane susţin că avem multe deficienţe nutriţionale în dieta noastră. Adevărul este că deşi suntem, în general, supraalimentaţi, dieta noastră este total adecvată", spune Edgar Miller, cercetător de la Universitatea Johns Hopkins.

Animalele sălbatice, interzise în circurile din Belgia

Animalele sălbatice, precum leii, tigrii şi elefanţii, vor fi interzise în circurile din Belgia, începând din prima parte a anului viitor, a decis ieri Parlamentul belgian. Doar animalele domestice vor mai fi autorizate în "circurile şi expoziţiile itinerante", precizează legea adoptată cu o foarte largă majoritate de către deputaţii belgieni, în pofida opoziţiei profesioniştilor din acest sector. Belgia se alătură, astfel, Austriei, care interzice deja animalele sălbatice, precum şi altor ţări europene unde există o interdicţie parţială (Germania, Ungaria, Danemarca, Suedia), a explicat guvernul în prezentarea textului de lege.
După cum aminteşte AFP, guvernul a indicat în iulie că animalele încă autorizate vor fi "bovinele, bivolii, porcii, lamele, cămilele, dromaderii, dihorii, iepurii, câinii, pisicile, porumbeii, gâştele, găinile, papagalii, peruşii, raţele, caii, măgarii, poneii, oile şi caprele". Măsura, care priveşte şi circurile străine ce vizitează Belgia, a fost luată în urma unei anchete realizate în 2011, care a dezvăluit dificultăţile de garantare a bunăstării animalelor, precum lipsa de spaţiu sau temperaturile ridicate din camioanele de transport.

Cea mai caldă lună noiembrie din istoria măsurătorilor

Lumea a cunoscut, anul acesta, cea mai călduroasă lună noiembrie de la începutul măsurătorilor de temperatură, în 1880, a anunţat Agenţia americană oceanică şi atmosferică (NOAA).
În noiembrie, temperatura medie la sol şi la suprafaţa oceanelor a ajuns la 13,68 grade Celsius, cu 0,78 grade mai mult decât media din secolul trecut, care a fost de 12,9 grade, a precizat NOAA într-un comunicat.
O temperatură globală în luna noiembrie mai joasă decât media din secolul al XX-lea s-a înregistrat în 1976, în timp ce februarie 1985 a fost ultima lună în care s-a înregistrat cea mai joasă temperatură medie în lume.
Majoritatea regiunilor planetei au cunoscut, în noiembrie 2013, temperaturi mai ridicate decât media, între care Eurasia, zona de coastă a Africii, America Centrală, America de Sud şi unele zone din nordul Atlanticului, sud-estul Pacificului, Oceanul Indian şi cea mai mare parte a sudului Rusiei. Însă nordul Australiei, unele părţi din America de Nord, sud-vestul Groenlandei şi regiuni ale oceanului din apropierea Americii de Sud au fost mai reci decât media în noiembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.