Internațional

Cum se scrie istoria într-un stat autoritar

Ziarul de Vrancea
17 dec 2013 584 vizualizări
Mii de articole au fost şterse din arhivele presei nord-coreene, după execuţia lui Jang Song-thaek

Presa nord-coreeană a şters din arhiva sa de Internet zeci de mii de articole, după execuţia unchiului liderului Kim Jong-un, considerat numărul doi al regimului, potrivit unui site american. Aproximativ 35.000 de articole au dispărut de pe site-ul agenţiei centrale de informaţii nord-coreene (KCNA), dar şi 65.000 de articole în spaniolă, engleză, chineză şi japoneză, anunţă Frank Feinstein, un analist care monitorizează site-urile nord-coreene de informaţii pentru NK News. De asemenea, aproximativ 20.000 de articole au dispărut din arhivele Rodong Sinmun, cotidianul partidului unic, a adăugat el. În prezent, arhivele digitale ale KCNA nu datează decât din octombrie 2013. Nu se ştie dacă aceste aceste articole au dispărut definitiv, însă această mare curăţenie are loc la câteva zile după execuţia lui Jang Song-thaek, unchiul actualului lider.
Yonhap, o agenţie de presă sud-coreeană, a anunţat recent că secvenţele în care apare Jang au dispărut dintr-un documentar redifuzat de televiziunea nord-coreeană. "Totul pare a fi o acţiune calculată", a declarat Frank Feinstein. Fenomenul se întâlneşte pe "toate site-urile, ceea ce semnifică faptul că ordinul a fost dat, fără niciun dubiu, fiecărei instituţii de presă". "Iniţial am fost şocat până la extrem de o astfel de acţiune, dar este o decizie care a fost atent calculată", a adăugat o expertă neidentificată.
Dispariţia acestor mii de articole se explică printr-un efort de rescriere a istoriei şi printr-o tentativă a lui Kim Jong-un de a-şi asigura fotoliul de lider, dincolo de dorinţa de a şterge toate articolele care conţin numele lui Jang Song-thaek, a afirmat ea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.