Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Eins, zwei, drei: Merkel

Ziarul de Vrancea
17 dec 2013 550 vizualizări
Angela Merkel a obţinut ieri oficial al treilea mandat consecutiv de cancelar al Germaniei n negocierile cu social-democraţii i-au obligat însă pe conservatori să accepte concesii importante

Conservatoarea Angela Merkel a fost aleasă ieri de către deputaţi, cu o majoritatea zdrobitoare, pentru al treilea mandat de cancelar al Germaniei.
Merkel, în vârstă de 59 de ani, care începe un nou mandat de patru ani, va conduce o "mare coaliţie" alcătuită din uniunile creştine (CDU şi aliata sa bavareză CSU) şi social-democraţi. Considerată cea mai puternică femeie din lume, ea a obţinut 462 de voturi de la cei 621 de deputaţi prezenţi, din totalul de 631, în acest vot secret cu buletine, în contextul în care majoritatea sa deţine 504 mandate. 
Au fost necesare aproape trei luni - un record - pentru crearea noului Guvern al primei economii europene. Este a doua oară când Angela Merkel va conduce o "mare coaliţie", după cea din perioada 2005-2009.
Aşa cum a procedat în 2005 şi 2009, cancelarul urmează să efectueze prima vizită în străinătate la Paris, unde se va întâlni astăzi cu preşedintele francez François Hollande.

Cotă obligatorie de reprezentare a femeilor

Programul asupra căruia conservatorii şi social-democraţii au ajuns la un acord în vederea guvernării Germaniei în următorii patru ani prevede introducerea unui salariu minim de 8,5 euro, o revendicare centrală a SPD. Prevederea urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015 pe întregul teritoriu german. Nivelul salariului minim va fi revizuit "la intervale regulate" de timp de către partenerii sociali. Potrivit institutului de cercetare DIW, 5,6 milioane de salariaţi primesc în prezent un salariu mai mic de 8,50 de euro pe oră. Federaţiile angajatorilor au evocat desfiinţarea posibilă a 1,2 până la 1,8 milioane de locuri de muncă în urma introducerii unui salariu minim la acest nivel. Efectele asupra consumului la nivelul gospodăriilor sunt contestate de către economişti. Măsura urmează, oricum, să permită unui număr de aproximativ un milion de muncitori săraci să nu îşi mai completeze salariul cu ajutoare sociale.
În plus, consiliile de supraveghere a firmelor cotate pe Bursă urmează să fie alcătuite la nivelul de 30% din femei, începând din 2016, iar utilizarea subcontractării să fie reglementată mai strict.

Vinietă pentru şoferii străini

Contractul de coaliţie reafirmă opoziţia germană faţă de orice preluare în comun a datoriei ţărilor din zona euro, prin euro-obligaţiuni sau orice alte mecanisme de acest fel, şi totodată ataşamentul faţă de principiul "solidarităţii şi responsabilităţii", potrivit căruia fiecare ţară este responsabilă de acţiunile şi finanţele sale. Partidele de guvernământ sunt de acord să impulsioneze negocierile privind introducerea în Europa a unei taxe asupra tranzacţiilor financiare. Aşa cum vor conservatorii, impozitele nu vor fi mărite, deşi SPD vrea să-i taxeze mai mult pe cei mai bogaţi.
SPD a reuşit să se impună în chestiunea dublei naţionalităţi. Copiii născuţi în Germania ai cuplurilor de străini vor putea să aibă două paşapoarte, cel german şi cel al ţării de origine a părinţilor. Până acum erau obligaţi să aleagă, până la vârsta de 23 de ani. Sunt vizaţi, însă, doar cei născuţi şi care au crescut în Germania. Această regulă îi favorizează pe turci, cea mai importantă comunitate de migranţi în Germania, cu aproximativ trei milioane de membri.
Introducerea unei taxe pentru automobile străine a fost unul dintre cele mai dur negociate puncte. SPD şi creştin-democraţii lui Merkel s-au pronunţat împotrivă, însă conservatorii bavarezi din cadrul CSU ţin morţiş la el. Această vinietă vizează exclusiv automobilişti străini, dar "conform dreptului european", ceea ce riscă să fie dificil, iar veniturile obţinute urmează să fie investite integral în infrastructuri rutiere germane.
Discriminările faţă de cuplurile cu parteneri de acelaşi sex urmează să fie îndepărtate, însă SPD, care cerea un drept la adopţie pentru acestea, nu a reuşit să obţină câştig de cauză asupra acestui punct

Edward Snowden s-a săturat de Rusia

Fostul consultant NSA Edward Snowden, acuzat de spionaj în Statele Unite şi refugiat în prezent în Rusia, intenţionează să ceară azil în Brazilia în schimbul unor informaţii, relatează cotidianul Folha de S.Paulo. Ziarul a publicat o scrisoare deschisă a lui Edward Snowden adresată "poporului brazilian", transfugul afirmând că este pregătit "să contribuie" la anchetele Senatului brazilian în cazurile de spionaj. "Dar, până când o ţară îmi va acorda azil politic permanent, Administraţia SUA îmi va afecta capacitatea de a vorbi", spune Snowden. În scrisoare, Snowden nu cere în mod direct azil Braziliei, dar afirmă că este dispus să vină în această ţară, unde se află deja jurnalistul american Glenn Greenwald, care a publicat o mare parte a documentelor furnizate de Snowden.
Rusia i-a acordat azil politic temporar fostului consultant al Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA).

Trei candidaţi la şefia Consiliului Europei

Norvegianul Thorbjorn Jagland, actualul secretar general al Consiliului Europei (CoE), care candidează pentru un al doilea mandat, va înfrunta anul viitor alţi doi pretendenţi la acest post, francezul Jean-Claude Mignon şi germana Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Această listă de trei nume a fost comunicată în mod oficial luni, la sediul organizaţiei, la Strasbourg. De stânga, Thorbjorn Jagland, în vârstă de 63 de ani, a fost şeful Guvernului, ministru de Externe şi apoi preşedintele Parlamentului Norvegiei, după care a fost ales, în sepembrie 2009, secretar general al CoE de către Adunarea Parlamentară a organizaţiei.
Deputatul UMP (conservator) francez Jean-Claude Mignon, în vârstă de 63 de ani, prezidează începând din 2012 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). El este, de asemenea, primarul localităţii Dammarie-lès-Lys (Seine-et-Marne) din 1983.
Ministrul federal german în exerciţiu al Justiţiei Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP, libéral), în vârstă de 62 de ani, a fost membră APCE în perioada 2003-2009. Cele trei candidaturi au fost prezentate, conform regulilor, de către guvernele ţărilor lor.
Ultimul cuvânt va reveni, în iulie, APCE, ai cărei 318 membri, provenind din parlamentele celor 47 de state memebre ale CoE, vor alege noul secretar general pentru un mandat de cinci ani, care începe pe 1 octombrie 2014.
Din CoE, spre deosebire de UE care are 28 de state membre, fac parte 47 de state, însumând 800 de milioane de cetăţeni. Principala misiune a organizaţiei este apărarea drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept, cu sprijinul "braţului" său juridic, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). În prezent, Belarusul este singura ţară europeană care nu face parte din CoE.

Unul din trei hoţi prinşi în Franţa este cetăţean străin

Aproape 27 la sută din persoanele inculpate pentru furt în Franţa, în 2012, sunt cetăţeni străini, o creştere de aproximativ zece puncte procentuale în comparaţie cu 2011, potrivit unui studiu publicat de Observatorul naţional al delicvenţei şi răspunderii penale (ONDRP). Această creştere puternică se explică prin numărul tot mai mare de români, georgieni şi, mai nou, tunisieni implicaţi în furturi. Studiul acoperă perioada 2008-2012 şi are la bază fişierul STIC (Sistemul de prelucrare a informaţiilor despre infracţiunile constatate) al poliţiei. În 2012, observă ONDRP, aproape 152.000 de persoane au fost inculpate pentru furt în Franţa, dintre care 36.210 femei (23,8 la sută), 49.480 de minori (32,6 la sută) şi 40.670 de cetăţeni străini (26,8 la sută).
În 2011, studiul arăta că 17,3 la sută dintre persoanele inculpate pentru furt erau cetăţeni străini.

Papa Francisc şi-a serbat ziua de naştere alături de oamenii străzii

Patru persoane fără adăpost l-au ajutat, ieri, pe Papa Francisc să-şi sărbătorească ziua de naştere la Vatican, informează AP. Papa Francisc, care a împlinit 77 de ani, i-a invitat pe cei patru să participe la slujba de dimineaţă pe care o susţine zilnic la hotelul din Vatican unde locuieşte. Unul dintre bărbaţi era însoţit de câinele său când i-a fost prezentat Suveranului Pontif, după slujbă. Vaticanul a precizat că Francisc şi-a invitat de asemenea personalul care îl ajută la treburile gospodăreşti să i se alăture într-o atmosferă "de tip familial" şi a vorbit pe rând cu fiecare în timpul predicii sale. După slujbă, toţi au luat micul dejun cu Papa Francisc la hotel.
Francisc a suflat deja în lumânările de pe tortul care i-a fost adus sâmbătă de copii la Vatican.


Românii sunt binevenţi în Marea Britanie dacă muncesc şi îşi plătesc taxele

Britanicii nu au sentimente rasiste faţă de români şi bulgari, însă consideră guvernul vinovat pentru lipsa de informaţii reale cu privire la impactul pe care îl va avea în continuare imigraţia asupra Marii Britanii, arată un sondaj realizat de think-tank-ul independent British Future, publicat ieri.

Astfel, 77% dintre respondenţi au afirmat că imigranţii din România şi Bulgaria ar fi bineveniţi în ţara lor dacă ar munci din greu şi şi-ar plăti taxele, ar învăţa limba şi s-ar integra în comunitate. Cu toate acestea, 80% dintre persoanele chestionate au afirmat că ar dori măsuri mai dure în ceea ce priveşte imigraţia. "Momentul unui nou val de imigraţie din România şi Bulgaria nu este popular şi oamenii sunt îngrijoraţi cu privire la presiunile pe care le-ar putea provoca — însă nu au prejudecăţi. Oamenii doresc ca lucrurile să fie lămurite, nu să fie creată agitaţie. Dacă nou-veniţii vor depune eforturi să muncească din greu, să contribuie şi să se integreze în Marea Britanie, ei vor fi în mare parte acceptaţi", a declarat Sunder Katwala, directorul British Future.
Sondajul arată că 38% dintre britanici consideră că numărul imigranţilor din România şi Bulgaria va ajunge până la 50.000 în 2014, în timp ce 18% consideră că numărul acestora va fi între 50.000 şi 100.000. Un procent de 13% cred că numărul românilor şi bulgarilor care vor sosi în Marea Britanie ar putea ajunge până la 500.000. Guvernul român a dat însă asigurări că numărul acestora nu va fi atât de mare. Politiceni importanţi din România şi Bulgaria au respins temerile potrivit cărora ridicarea restricţiilor ar putea conduce la un val de imigranţi provenţi din cele două ţări în Marea Britanie.
Aproape trei sferturi dintre britanici consideră că guvernul de la Londra nu a furnizat suficiente informaţii cu privire la ce se va întâmpla atunci când restricţiile de pe piaţa muncii din Marea Britanie vor fi ridicate, la 1 ianuarie 2014, pentru români şi bulgari.
Sondajul a fost realizat după ce premierul Cameron a stabilit planuri radicale de revizuire a normelor privind acordarea de ajutoare sociale, între care şi interzicerea ca noii veniţi să primească beneficii sociale în primele trei luni de la sosirea lor în Marea Britanie.

Cum se scrie istoria într-un stat autoritar

Mii de articole au fost şterse din arhivele presei nord-coreene, după execuţia lui Jang Song-thaek

Presa nord-coreeană a şters din arhiva sa de Internet zeci de mii de articole, după execuţia unchiului liderului Kim Jong-un, considerat numărul doi al regimului, potrivit unui site american. Aproximativ 35.000 de articole au dispărut de pe site-ul agenţiei centrale de informaţii nord-coreene (KCNA), dar şi 65.000 de articole în spaniolă, engleză, chineză şi japoneză, anunţă Frank Feinstein, un analist care monitorizează site-urile nord-coreene de informaţii pentru NK News. De asemenea, aproximativ 20.000 de articole au dispărut din arhivele Rodong Sinmun, cotidianul partidului unic, a adăugat el. În prezent, arhivele digitale ale KCNA nu datează decât din octombrie 2013. Nu se ştie dacă aceste aceste articole au dispărut definitiv, însă această mare curăţenie are loc la câteva zile după execuţia lui Jang Song-thaek, unchiul actualului lider.
Yonhap, o agenţie de presă sud-coreeană, a anunţat recent că secvenţele în care apare Jang au dispărut dintr-un documentar redifuzat de televiziunea nord-coreeană. "Totul pare a fi o acţiune calculată", a declarat Frank Feinstein. Fenomenul se întâlneşte pe "toate site-urile, ceea ce semnifică faptul că ordinul a fost dat, fără niciun dubiu, fiecărei instituţii de presă". "Iniţial am fost şocat până la extrem de o astfel de acţiune, dar este o decizie care a fost atent calculată", a adăugat o expertă neidentificată.
Dispariţia acestor mii de articole se explică printr-un efort de rescriere a istoriei şi printr-o tentativă a lui Kim Jong-un de a-şi asigura fotoliul de lider, dincolo de dorinţa de a şterge toate articolele care conţin numele lui Jang Song-thaek, a afirmat ea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.