Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Kim Jong-un şi-a executat unchiul

Ziarul de Vrancea
13 dec 2013 788 vizualizări
Acesta s-ar fi făcut vinovat de "intrigi şi metode josnice de a profita de puterea supremă a partidului", potrivit acuzării n el a fost ridicat duminică de la o întalnire oficială şi joi omorat

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un a fost executat joi la scurt timp după ce a fost condamnat la moarte de către un tribunal militar special, a anunţat vineri agenţia oficială de presă KCNA. Coreea de Nord a confirmat oficial execuţia, pentru comiterea de "acte criminale" şi conducerea "unei facţiuni contrarevoluţionare", a lui Jang Song-thaek, influentul unchi al lui Kim Jong-un considerat până de curând numărul doi al regimului.
KCNA, ale cărei transmisiuni sunt primite la Seul, a adăugat că acesta a fost găsit vionvat de o "crimă atât de hidoasă ca cea de a încerca destabilizarea statului prin tot felul de intrigi şi metode josnice cu o ambiţie frenetică de a profita de puterea supremă a partidului nostru şi a statului nostru". Îndepărtarea acestui demnitar, precum şi executarea a doi dintre consilierii săi apropiaţi au fost anunţate săptămâna trecută de serviciul de informaţii sud-coreean.
La aproape doi ani după succesiunea la putere a lui Kim Jong-un, în vârstă de 30 de ani, această epurare la nivel înalt ar trebui să îi permită acestuia să strângă rândurile în jurul său în faţa Coreei de Sud şi occidentalilor care acuză Phenianul că fabrică rachete intercontinentale cu capacitate nucleară, susţin experţii.
Kim Jong-un l-a succedat pe tatăl său Kim Jong-il după moartea celui din urmă în decembrie 2011. Kim Jong-il a fost preşedinte al Coreei comuniste după decesul în 1994 al tatălui său Kim il-Sung, fondatorul Republicii populare democratice Coreea (RPDC) în 1948. Soţul surorii lui Kim Jong-il, Jang Song-thaek, în vârstă de 67 de ani, era vicepreşedintele Comisiei de apărare naţională, considerat a fi cel mai puternic organism decizional al ţării.

Medici: James Bond suferă de alcoolism

Agentul 007 bea de patru ori mai mult decât doza maximă de alcool acceptabilă pentru un bărbat adult, spun medicii n aceştia îi "recomandă" spionului să consulte de urgenţă un doctor

Analiza minuţioasă a operei scriitorului Ian Fleming, realizată de un grup de medici britanici, a dezvăluit adevărata natură a agentului 007 - cu 92 de unităţi de alcool consumate în medie în fiecare săptămână, James Bond este un alcoolic inveterat.
Cei trei medici britanici au analizat în amănunt 12 romane în care Ian Fleming prezintă aventurile agentului secret britanic, pentru a calcula cu exactitate consumul acestuia de alcool. Rezultatul: agentul secret bea în principal atunci când se află într-o misiune pentru suverana britanică - "Există o singură referire la consumul de alcool în afara serviciului". În plus, în cele 12 cărţi, medicii au recenzat un total de 1.150 de unităţi de alcool consumate de agentul 007. O unitate de alcool în Marea Britanie echivalează cu 10 mililitri sau cu 8 grame de alcool pur. Excluzând din calcul zilele de închisoare, de spitalizare sau de convalescenţă, în timpul cărora se poate presupune că James Bond nu bea alcool, agentul a consumat în medie 92 de unităţi de alcool pe săptămână, adică 736 de grame de alcool pur.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) plasează limita maximală la 210 grame pe săptămână (adică 3 pahare de vin pe zi): dincolo de acest prag, consumul de alcool este considerat ca fiind excesiv. Consumul devine "riscant" începând de la 280 de grame de alcool pur şi "nociv" dincolo de 420 de grame. "Consumul săptămânal de alcool al lui James Bond este de patru ori mai mare decât doza maximală admisă pentru un bărbat adult", spune Patrick Davies, medic la Spitalul public din Nottingham, unul dintre autorii studiului. Agentul 007 prezintă "un risc considerabil de a dezvolta o maladie a ficatului, ciroză, de a deveni impotent sau de a avea alte probleme de sănătate cauzate de alcool, de a se răni grav şi de a muri din cauza alcoolismului", afirmă autorii studiului. "Recunoaştem faptul că întâlnirile cu diverşi terorişti internaţionali pot să te facă să bei alcool, dar îl sfătuim pe domnul Bond să consulte un medic şi să îşi reducă consumul de alcool la un nivel mai puţin periculos", au declarat aceştia.

Chinezii şi americani nu se consideră inamici

Chinezii şi americani sunt neîncrezători unii în alţii, însă doar o minoritate din fiecare ţară o consideră pe cealaltă inamică, potrivit unui studiu american. Majoritatea elitei chineze consideră că relaţiile dintre cele două mai mari economii mondiale sunt cordiale, în pofida frecventelor dezacorduri. Rezultatele acestui studiu, efectuat în rândul elitelor americană şi chineză, precum şi în rândul reprezentanţilor claselor de mijloc, publicat joi, "nu reflectă viziunea vehiculată de obicei de către chinezi faţă de Statele Unite", a explicat Michael Swaine, autorul studiului.
"Acesta nu confirmă părerile internauţilor chinezi, care sunt în general războinici şi uneori char grandilocvenţi referitor la cum ar trebui să arate atitudinea Chinei faţă de America", a adăugat el.
O mare majoritate din cele două ţări apreciază că cealaltă ţară nu este demnă de încredere. Majoritatea elitelor chineze şi americane, dar şi 45% dintre reprezentanţii clasei de mijloc din China, o văd pe cealaltă ţară ca un concurent. Însă doar 15% dintre americanii din clasa de mijloc şi 12% dintre omologii lor chinezi se consideră în mod reciproc inamici.
Aproximativ 27% din elita chineză apreciază că Statele Unite sunt o ţară inamică, faţă de doar 2% din elita americană. Această diferenţă s-ar explica prin faptul că numeroşi oficiali locali chinezi intră foarte puţin în contact cu străinătatea, explică Michael Swaine.
Sondajul a fost realizat înainte de dezvăluirile lui Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA), care au relevat atacuri informatice americane împotriva unor instalaţii chineze, ceea ce a tensionat şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări.

Cel mai bogat oligarh din Ucraina ia apărarea manifestanţilor

Cel mai bogat oligarh din Ucraina, Rinat Ahmetov, a denunţat vineri recurgerea "inacceptabilă" la forţele de ordine, trimise miercuri împotriva manifestanţilor proeuropeni la Kiev, şi l-a îndemnat pe preşedinte să negocieze cu opoziţia. "Faptul că aceşti oameni paşnici ies în stradă pentru a demontra în mod paşnic arată că Ucraina este o ţară liberă şi democratică", scrie miliardarul, a cărui avere este estimată de Forbes la peste 15 miliarde de dolari, într-un comunicat emis prin holdingul SCM.
"Dar faptul că oamenii au suferit este inacceptabil", a adăugat omul de afaceri, după două zile de la un asalt eşuat al poliţiei împotriva manifestanţilor, mobilizaţi de trei săptămâni în piaţa centrală din Kiev, o operaţiune care s-a soldat, potrivit opozaiţiei, cu aproximativ 30 de răniţi.
Originar, ca şi preşedintele Viktor Ianukovici, din oraşul industrial Doneţk, în estul ţării, acest oligarh este considerat eminenţa cenuşie a partidului aflat la putere şi principalul finanţator al acestuia. Experţi au relevat deja că postul său de televiziune, Ukraina, le-a dat cuvântul manifestanţilor, un gest fără precedent, interpretat ca o falie în loialitatea oligarhilor faţă de putere. "Consider că în acest moment dificil pentru ţara noastră este importantă păstrarea unei minţi limpezi şi adoptarea unei poziţii echilibrate", a apreciat Ahmetov. "Politicieni, reprezentanţi ai Guvernului şi autorităţi morale este necesar să se aşeze la masa negocierilor", a apreciat el, cu scopul de a ajunge la "o decizie care să fie benefică Ucrainei pe termen scurt, mediu şi lung".
Imperiul lui Ahmetov este constituit în principal din active în domeniul siderurgic, unul dintre sectoarele de export ale industriei fostei republici sovietice, invitate de către UE să semneze un acord de asociere.

Angajata unui azil, suspectată de uciderea a şase persoane

O angajată a azilului Césalet, în apropiere de Chambéry (estul Franţei), este suspectată că a otrăvit şase pensionari, a anunţat o sursă apropiată anchetei. Suspecta, în vârstă de 30 de ani, "recunoaşte că a vrut să uşureze suferinţele a şase persoane care au decedat la începutul lunii octombrie, însă nu recunoaşte că a vrut să le ucidă", a precizat această sursă. Angajata a vorbit despre un "cocteil de medicamente" pe care l-ar fi administrat celor şase persoane decedate, care erau "în vârstă sau foarte în vârstă" şi sufereau de "boli grave", potrivit aceleiaşi surse. "Dificultatea problemei în acest caz constă în existenţa intenţiei de săvârşire a crimei", a subliniat ea.
Joi la amiază, angajata a fost prezentată unui judecător de instrucţie în vederea deschiderii anchetei penale. Ea fost plasată în arestul poliţiei judiciare marţi, fiind suspectată iniţial că a otrăvit o pensionară de 84 de ani care a intrat în comă, brusc, la 27 noiembrie şi a murit două zile mai târziu.
În acea zi, medicul azilului Césalet din Jacob-Bellecombette, în apropiere de Chambéry, în Alpii francezi, "a constatat intrarea în comă a unei locatare, a cărei cauză, după transferul la urgenţă, nu a putut fi stabilită în mod clar", a anunţat centrul spitalicesc din Chambéry într-un comunicat.
"Imediat după, analize toxicologice au relevat o prezenţă de psihotropi într-o cantitate superioară dozei terapeutice normale. Niciunul dintre aceste produse nu făcea parte din prescripţia medicală a acestei locatare", a adăugat spitalul. "Din momentul în care rezultatele toxicologice au fost cunoscute, conducerea centrului spitalicesc a sesizat procurorul Republicii, care a deschis o anchetă", a precizat spitalul.

Fost director CIA: Victoria lui Al-Assad ar fi "cel mai bun din trei scenarii oribile"

De la tribuna celei de-a şaptea conferinţe anuale asupra terorismului, organizată de grupul de reflecţie Jamestown Foundation, Hayden, director al centrului americane de informaţii între anii 2006 şi 2009, a detaliat ce consideră a fi cele trei scenarii posibile pentru evoluţia situaţiei din Siria, precizând că toate sunt "incredibil de îngrozitoare".
În timp ce detalia una dintre posibilităţi, ca "Al-Assad să câştige", el a declarat: "Trebuie să vă spun că în acest moment, oricât de oribil v-ar părea, sunt înclinat să cred că această opţiune ar fi cea mai bună din cele trei soluţionări foarte, foarte oribile ale conflictului. Cu fiecare minut situaţia devine mai cumplită". El a apreciat, totuşi, că soluţionarea actuală cea mai probabilă o reprezintă destrămarea ţării între facţiuni rivale. "Aceasta înseamnă, de asemenea, sfârşitul frontierelor trasate în 1916 cu ocazia acordurilor franco-britanice Sykes-Picot. Şi ar aduce după sine desfiinţarea statelor create artificial în regiune după Primul Război Mondial', a spus fostul director al CIA. "Mi-e foarte teamă de desfiinţarea statului sirian. Aceasta ar duce la apariţia unei noi zone fără guvernare, la răscrucea civilizaţiilor", a adăugat el. În opinia sa, toate statele din regiune, în special Libanul, Iordania şi Irakul, ar fi afectate. "Naraţiunea, istoria dominantă a ceea ce se petrece acum în Siria este preluarea controlului de către fundamentalişti sunniţi a unei părţi însemnate din geografia Orientului Mijlociu", a mai afirmat Michael Hayden. "Aceasta înseamnă explozia statului sirian şi a Levantului aşa cum îl ştim", a continuat el.
El a precizat că un alt scenariu posibil ar fi continuarea pe termen nedefinit a luptelor, "cu fanatici sunniţi luptând împotriva fanaticilor şiiţi şi viceversa. Costul moral şi uman al unei asemenea ipoteze este absolut prohibitiv".





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.