Internațional

MOZAIC STIRI NATIONALE: Şeful lui Ponta îi dă dreptate lui Băsescu

Ziarul de Vrancea
12 dec 2013 1066 vizualizări
Liderul socialiştilor din PE, grup politic din care face parte şi PSD, critică în termeni duri modificările aduse Codului Penal adoptate de parlamentarii USL n liderii PSD şi PNL au dat ieri un pas în spate n Ponta spune că nu a ştiut, Antonescu se scuză că a fost informat greşit n instanţa supremă a contestat prevederile la Curtea Constituţională

Proiectul de modificare a Codului Penal şi cel privind amnistia trebuie discutate cu Ministerul Justiţiei, CSM şi Parchet, dar şi cu Comisia Europeană, pentru a se stabili dacă este încălcată vreo obligaţie internaţională a României, înainte să fie aprobate de Parlament, a declarat ieri premierul Ponta. În prima sa intervenţie pe această temă, el precizat că a ştiut de legea amnistiei, pe care o apreciază ca bună dacă nu se referă la infracţiuni de violenţă şi de corupţie, nu şi de modificările la Codul Penal (CP). Ponta a subliniat însă că dreptul de a legifera revine Parlamentului, iar "isteria" creată nu se bazează pe o eventuală neconstituţionalitate, ci pe oportunitate.

A greşit ambasada SUA? Liderii USL se contrazic

Pe de altă parte, premierul a calificat reacţia ambasadei SUA la adresa modificărilor CP drept "total greşită" pentru că a adus în discuţie investiţiile americane.  În schimb, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că poziţia exprimată în ultimele zile de mai multe ambasade în România este una "corectă" şi de luat în seamă. "Din păcate astăzi au motive să-şi exprime îngrijorarea", a spus liberalul, care ieri şi-a schimbat în totalitate poziţia privind modificările aduse CP. Astfel, Antonescu a solicitat rediscutarea în Camera Deputaţilor a proiectului şi a propus respingerea tuturor prevederilor interpretate în sensul unei "superimunităţi" a parlamentarilor.
Liderul PNL a adăugat că, dacă acest lucru nu mai este posibil, atunci, în momentul în care proiectul va fi trimis Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu pentru reexaminare, le va propune deputaţilor liberali "să respingă prin vot toate acele modificări care s-au adus şi care pot fi interpretate ca fiind în scopul unei superimunităţi a parlamentarilor".  Antonescu a spus că în primă fază a susţinut modificările pentru că a fost prost informat. "Trebuie să admit că nu am fost suficient şi corect informat. Eu îmi asum întreaga responsabilitate, pentru că sunt lider al PNL, îmi asum răspunderea în exclusivitate", a spus liderul liberal.
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a precizat, ieri, că Antonescu a semnat, în calitate de preşedinte al Senatului, legile de modificare a Codului penal. El a adăugat, cu ironie, că liberalul ar putea să-i scrie preşedintelui Băsescu şi să-l roage să retrimită legile la Parlament.
"Sunt surprins că domnul Crin Antonescu a declarat că nu a fost suficient de bine informat cu privire la modificările aduse Codului Penal, atât timp cât a semnat în calitate de preşedinte al Senatului cele două legi de modificare a unor dispoziţii din Codul Penal", a precizat Zgonea.

"Un adevărat pas înapoi pentru ţară"

Liderul socialiştilor din PE, Hannes Swoboda, a declarat, ieri, că modificarea Codului Penal "contravine valorilor UE", este "un adevărat pas înapoi pentru ţară", "o decizie rea pentru ţară însăşi" şi va împiedica aspiraţiile justificate ale României de aderare la spaţiul Schengen. "Poziţia mea e foarte clară: legea de modificare a Codului Penal contravine valorilor Uniunii Europene, pentru că toţi trebuie să fie responsabili pentru acţiunile care nu ţin direct de mandatul lor, adică vorbitul în Parlament, votarea unor legi etc. Sper că aceste modificări nu vor intra în vigoare. Este un adevărat pas înapoi pentru ţară şi va împiedica aspiraţiile justificate ale României în multe domenii, precum acordul Schengen", a declarat Swoboda. În privinţa modului în care au fost votate modificările în Camera Deputaţilor, liderul socialiştilor din PE susţine că Parlamentul României "s-a grăbit". Întrebat ce le recomandă social-democraţilor români, Hannes Swoboda a răspuns: "Partidul Social Democrat trebuie să spună foarte clar că acest gen de activităţi pripite şi negândite care contravin valorilor europene sunt inacceptabile". Liderul socialiştilor din PE şi-a exprimat convingerea că modificarea Codului Penal va influenţa negativ raportul MCV, "la fel cum va influenţa negativ imaginea României, nivelul potenţialelor investiţii". "Mi se pare o decizie foarte rea pentru ţară însăşi", a mai spus Hannes Swoboda. Reamintim că PSD, partid condus de premierul Ponta, este afiliat politic la grupul socialiştilor europeni.
Preşedintele Traian Băsescu a criticat în termeni asemănători modificările operate de parlamentarii USL la Codul Penal.

ICCJ sesizează Curtea Constituţională

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, ieri, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Codului penal. "Efectul dispoziţiilor art. I pct. 5 şi ale art. II pct. 3 din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative constă, în principal, în restrângerea sferei de aplicare a tuturor normelor de incriminare care prevăd, ca subiect activ, persoana care are calitatea de «funcţionar public» sau «funcţionar» în sensul art. 147 din Codul penal sau calitatea de «funcţionar public» în accepţiunea art. 175 din noul Cod penal, excluzând incidenţa acestei categorii de norme de incriminare în cazul persoanelor exceptate de la dispoziţiile art. 147 din Codul penal şi art. 175 din noul Cod penal", arată instanţa supremă.

Acuzat de antismetism, lăudat pentru "coloana vertebrală"

Premierul laudă propunerea PSD la CCR, în ciuda informaţiilor privind "simpatiile" antisemite ale lui Lucian Bolcaş

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a afirmat ieri că îi va ruga pe senatorii social-democraţi să voteze numirea lui Lucian Bolcaş ca judecător la Curtea Constituţională (CC), bazat pe "uriaşa experienţă, calitatea umană şi coloana vertebrală" a acestuia. Întrebat de jurnalişti despre acuzaţiile de antisemitism aduse acestuia, Ponta a răspuns că "o să vedem aceste lucruri", dar că el ştie că a fost vorba de bătălii politice, precizând că este absolut convins că Bolcaş îndeplineşte criteriile profesionale şi morale pentru o astfel de funcţie. Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că în cazul lui Lucian Bolca va trebui verificat dacă se confirmă acuzaţiile Institutului Elie Wiesel cu privire la declaraţii antisemite, ceea ce ar fi un lucru grav.
Numele lui Lucian Bolcaş este menţionat într-un raport al Institutului Elie Wiesel privind antisemitismul şi negarea Holocaustului în Romania, potrivit cotidianului Evenimentul Zilei. Astfel, în raportul "Negarea Holocaustului şi Antisemitismul în mass-media din Romania" în perioada 2005-2006 se arată că "Eforturile autorităţilor publice, ale Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Romania şi ale unor asociaţii civice de a disloca din spaţiul public simbolurile reprezentandu-l pe Ion Antonescu au cunoscut reacţii de adversitate sau tergiversare din partea unor lideri politici, parlamentari, activişti civici". Într-o notă de subsol, se arată că "împotriva măsurilor de înlăturare a bustului lui Ion Antonescu amplasat în curtea unei bisericii din Bucureşti, PRM a protestat în nenumărate randuri. Astfel, în revista Romania Mare este publicat un protest intitulat "Un atac incalificabil împotriva Istoriei Naţionale şi a Religiei Creştine", semnat printre alţii de Lucian Bolcaş.

PSD, UNPR, PC şi minorităţile, la un vot distanţă de majoritatea absolută în Legislativ

PSD, UNPR, PC şi grupul minorităţilor naţionale deţin, în acest moment, majoritatea absolută în Camera Deputaţilor şi mai au nevoie de un singur parlamentar pentru a deţine majoritatea absolută în Parlament. Astfel, grupul PSD din Camera Deputaţilor, în care activează şi deputaţii UNPR, cumulează 167 de deputaţi. Grupul PC din Camera Deputaţilor totalizează 18 deputaţi. Grupul minorităţilor naţionale cumulează 18 deputaţi.
Prin urmare, grupurile reunite PSD, PC şi cel al minorităţilor din Camera Deputaţilor au în total 203 deputaţi. În acest moment, există 409 deputaţi, aşadar majoritatea absolută în Cameră este de 205 deputaţi. Dacă adăugăm cei 4 deputaţi PPDD care s-au înscris ieri în UNPR, obţinem o majoritate de 207 deputaţi, care depăşeşte cu doi majoritatea absolută din Cameră.
La Senat, grupul PSD, în care activează şi senatorii UNPR, cumulează 71 de senatori. Grupul PC din Senat are 9 senatori. Aşadar, grupurile reunite PSD şi PC din Senat cumulează 80 de senatori. În acest moment, există 174 de senatori, aşadar majoritatea absolută la Senat este de 88 de aleşi.
Dacă adăugăm cei 4 senatori PPDD înscrişi ieri în UNPR, obţinem o majoritate de 84 de senatori, cu 4 senatori sub majoritatea absolută din Senat. În total, la nivelul întregului Parlament, grupurile reunite PSD, în care activează şi parlamentarii UNPR, contabilizează 238 de parlamentari.
Grupurile reunite ale PC contabiliează 27 de parlamentari.
În acest moment, în Parlament există 583 de parlamentari, aşadar majoritatea absolută în Camerele reunite este de 292 de aleşi. Dacă adăugăm cei 18 deputaţi ai grupului minorităţilor, precum şi cei 8 parlamentari PPDD înscrişi joi în UNPR, obţinem 291 de parlamentari, cu unul mai puţin decât majoritatea absolută din Legislativ.

Fostul deputat Dan Păsat, condamnat definitiv la trei ani de închisoare

Fostul deputat Dan Păsat a fost condamnat definitiv, ieri, de instanţa supremă, la trei ani de închisoare cu executare, pentru şantaj şi fapte de corupţie. Completul de cinci judecători al instanţei supreme a menţinut integral decizia din 10 aprilie, prin care Dan Păsat a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, fiind astfel respinse recursurile făcute de fostul deputat şi de procurorii DNA. Constantin Marin a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru două fapte de şantaj, iar Vasile Preda, fost primar al comunei Vărăşti, judeţul Giurgiu, a primit o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă. Dan Păsat s-a prezentat ieri la Poliţia şi urma să fie încarcerat.

Bani pentru primării, alocaţi netransparent de Guvern

Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost suplimentat cu 100 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru lucrările efectuate de primării în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Alocarea banilor a fost decisă, miercuri, de Guvern deşi Mirel Palada, consilier al premierului pe strategii guvernamentale, care a prezentat actele normative aprobate de Executiv, a susţinut că nu există alte alocări de bani decât cele prezentate de el. Consilierul a prezentat hotătâri aprobate pentru alocarea, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, de bani pentru judeţul Suceava (10 milioane de lei), judeţul Bacău (tot 10 milioane lei) şi Ministerul Afacerilor Interne (75 milioane lei). Întrebat de jurnalişti, în conferinţă de presă, dacă în afară de aceste hotărâri au fost aprobate şi altele pentru alocarea de bani din Fondul de rezervă bugetară, Mirel Palada a răspuns că nu.
În Monitorul Oficial a fost însă publicată, ieri, o hotărâre de guvern aprobată miercuri, prin care bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este suplimentat cu 100 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară.
În ultimele săptămâni, Guvernul a alocat pentru primari, prin două hotărâri distincte, dar tot fără să anunţe public, 3,5 milioane lei, respectiv 20 milioane lei, cu justificarea că banii sunt necesari pentru cheltuieli urgente în sezonul rece.

Ministerul Culturii a rămas al nimănui

Daniel Barbu şi-a dat ieri demisia din postul de ministru al Culturii.
Premierul Victor Ponta a explicat, ulterior, că următorul pas va fi să discute cu conducerea PNL despre persoana care va fi propusă pentru preluarea portofoliului Culturii, iar apoi va avea o discuţie şi cu preşedintele Traian Băsescu, pentru a se pune de acord asupra numirii. Astfel, a precizat premierul, demisia ministrului va fi transmisă Preşedinţiei împreună cu propunerea de numire a unui nou ministru.
Daniel Barbu şi-a dat demisia după ce duminică, la o conferinţă pe teme culturale, a lăsat de înţeles că statul finanţează excesiv programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA.

Care este varsta medie la care se căsătoresc romanii

Vârsta medie la care se căsătoresc prima oară femeile din România se situează între 26 şi 27 de ani, iar la bărbaţi este de 29-30 de ani, în timp ce divorţurile se produc în medie la vârstă de 40,4 ani pentru bărbaţi şi la 36,7 ani pentru femei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Durata medie a unei căsătorii care se termină cu un divorţ este de 13,2 ani.
În totalul bărbaţilor care divorţează, ponderile cele mai mari le au cei între 30 şi 34 de ani - 20,8%, între 35 şi 39 de ani - 20,8% şi cei între 40 şi 44 de ani - 19,2%, în timp ce la femei ponderile cele mai mari le au cele între 30 şi 34 de ani - 20,5% şi cele între 24 şi 29 de ani - 18,2%. Nici persoanele peste 60 de ani nu stăpânesc armonia în cuplu, ponderea bărbaţilor divorţaţi fiind de 4%, iar a femeilor - 2,2%.
În 2012, în România au fost înregistrate 31.324 divorţuri şi 107.800 căsătorii.
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.