Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Sangele unei femei de culoare, refuzat în Israel

Ziarul de Vrancea
12 dec 2013 748 vizualizări
Ministerul Sănătăţii apreciază că sângele evreilor de origine etiopiană, care nu sunt născuţi în Israel, este susceptibil să propage boli

Refuzul Magen David Adom, echivalentul Crucii Roşii în Israel, de a accepta sângele donat de o deputată de culoare de origine etiopiană, Pnina Tamano-Shata, a provocat, miercuri, un uriaş scandal în Israel.
Deputata a vrut să doneze sânge cu ocazia unei campanii a Magen David Adom în incinta Parlamentului, la Ierusalim. Dar o reprezentantă a acestui organism, filmată şi înregistrată de o cameră video, i-a explicat că, "potrivit directivelor Ministerului Sănătăţii, nu este posibil să se accepte sânge special de origine evreiască etiopiană". Potrivit presei, Ministerul Sănătăţii apreciază că sângele evreilor de origine etiopiană, care nu sunt născuţi în Israel, este susceptibil să propage boli precum SIDA.
Deputata a criticat, într-un interviu acordat postului de televiziune privat Canal 10, "acest afront împotriva unei întregi comunităţi din cauza culorii pielii sale". "Am 32 de ani, am ajuns la vârsta de trei ani în Israel, mi-am efectuat serviciul militar şi am doi copii, nu există niciun motiv pentru a mă trata în acest fel", s-a indignat ea. Ea a amintit că în urmă cu 16 ani a avut loc o mare manifestaţie a comunităţii evreieşti etiopiene la Ierusalim, în momentul în care autorităţile sanitare se debarasau, fără a-l folosi, de sângele donat de membrii acestei comunităţi. "De atunci, când eu însămi am manifestat, nu s-a schimbat nimic", a declarat ea.
În urma consultărilor, responsabilii Magen David Adom au declarat că sunt pregătiţi să accepte sângele deputatei, dar că acesta va fi congelat şi nu va fi utilizat. Alertat, premierul Benjamin Netanyahu a sunat-o pe parlamentara membră a Yesh Atid, un partid de centru din cadrul coaliţiei, pentru a-şi exprima "admiraţia" şi a declarat că va cere examinarea directivelor aflate la originea acestui caz.
În total, peste 100.000 de evrei etiopieni au imigrat în Israel în ultimii 30 de ani, în special în timpul operaţiunilor "Moise" şi "Solomon" din 1984 şi 1991. În prezent, peste 120.000 de evrei etiopieni, dintre care 80.000 născuţi în Africa, trăiesc în Israel, unde sunt victimele discriminării

Vladimir Putin:
Nimeni să nu-şi facă iluzii că va dobandi superioritate militară asupra Rusiei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, ieri, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, că Rusia nu va permite nimănui să obţină superioritatea militară asupra ei. "Nimeni nu ar trebui să aibă iluzii cu privire la posibilitatea de a obţine superioritatea militară asupra Rusiei. Nu vom permite niciodată aşa ceva. Rusia va răspunde tuturor provocărilor - şi politice, şi tehnologice", a anunţat Putin. El a adăugat că Rusia deţine un rol de lider, însă nu are aspiraţii de hegemonie. "Noi ne-am mândrit întotdeauna cu ţara noastră, însă nu aspirăm la statutul de superputere, care este înţeles ca o revendicare a hegemoniei globale sau regionale", a subliniat el.

Genele transmise de părinţi, responsabile de notele copiilor

Genele copiilor sunt responsabile, în medie, de 58% din notele luate de aceştia la examenele importante, arată un nou studiu

Genele unui copil au un impact mult mai mare asupra rezultatelor la examene decât calitatea şcolii sau eforturile părinţilor, susţine un studiu publicat de cercetătorii de la Kings College din Londra. Potrivit cercetării care a analizat rezultatele a 11.000 de adolescenţi la examenul GCSE (examen susţinut la vârsta de 14-16 ani, la mai multe subiecte, în Marea Britanie, n.red.), ADN-ul este de două ori mai important decât factorii care ţin de mediul în care învaţă copilul - cum ar fi alegerea şcolii - în ceea ce priveşte succesul educaţional. Potrivit Daily Mail, studiul pare să susţină afirmaţia controversată făcută de primarul Londrei, Boris Johnson, în urmă cu o lună, care a sugerat că unele persoane ajung în poziţii importante deoarece sunt în mod natural mai inteligente decât altele. Noul studiu sugerează că genele fiecărui copil sunt responsabile, în medie, pentru o diferenţă de 58% în ceea ce priveşte rezultatele la subiecte importante cum ar fi limba engleză, matematica şi ştiinţele. Factorii de mediu, cum ar fi şcoala, cartierul şi casa familiei, ar avea, potrivit cercetătorilor, un impact de doar 29% asupra rezultatelor la examene. De asemenea, genetica pare să aibă o influenţă mai mare asupra rezultatelor la subiectele ştiinţifice (58%) decât asupra celor la ştiinţe umaniste (42%), cum ar fi studiile privind mass-media, arta sau muzica.
Cercetarea, publicată în jurnalul PLoS ONE, susţine că rezultatele s-ar putea dovedi "incomode" pentru persoanele din sistemul educaţional.

Vaccinul antigripal reduce riscul unor infecţii mai grave

Vaccinarea copiilor împotriva gripei reduce cu peste 50% riscul de contractare a acestei infecţii sau a altor maladii mai grave, precum pneumonia, potrivit unui studiu clinic ale cărui rezultate au fost publicate în New England Journal of Medicine. Acesta a fost primul studiu de amploare realizat pentru a evalua eficienţa vaccinului antigripal la copiii de vârste mici. Autorii săi au recrutat 5.168 de copii cu vârstele cuprinse între trei ani şi opt ani (vârsta medie a fost de 5,4 ani). Jumătate au primit un vaccin contra hepatitei A, iar cealaltă jumătate un vaccin tetravalent contra gripei, care protejează organismul contra a patru tulpini de virus.
Studiul clinic a fost realizat în opt ţări, inclusiv în Bangladesh, Honduras, Republica Dominicană, Liban, Thailanda şi Turcia. Vaccinul antigripal a fost cu 59,3% mai eficient în comparaţie cu grupul ţintă. Însă rata lui de protecţie a atins 74,2% contra unor infecţiui mai severe, precum pneumonia. Autorii studiului au constatat că vaccinarea contra gripei a redus cu 69% numărul de vizite la medic ale copiilor, cu 75% numărul internărilor şi cu 77% numărul zilelor de absenteism şcolar. Pentru părinţii lor, vaccinarea a redus cu 61% numărul zilelor de absenteism la locul de muncă.

Impostorul de la comemorarea lui Mandela avea halucinaţii

Bărbatul acuzat că a interpretat în mod "fals", în limbajul semnelor, ceremonia organizată marţi în memoria lui Nelson Mandela, susţine că este bolnav de schizofrenie. Thamsanqa Jantjie susţine că suferă de schizofrenie, din cauza căreia s-a pensionat medical în urmă cu câţiva ani şi pentru care urmează un tratament medicamentos. El nu ştie ce anume i-a provocat atacul de pe scenă, dacă a fost amploarea evenimentului sau bucuria pe care a simţit-o în ziua respectivă. El şi-a pierdut brusc concentrarea şi a început să audă voci şi să aibă halucinaţii. În cele din urmă a mimat semne care nu aveau sens. "Nu puteam face nimic. Eram singur într-o situaţie foarte periculoasă. Am încercat să mă controlez şi să nu arăt lumii ce se întâmplă. Îmi pare foarte rău", a explicat el pentru cotidian. Jantjie a declarat că deşi trecea printr-un episod acut şi continua să aibă halucinaţii şi să audă voci, lucruri care i-au afectat capacitatea de a auzi bine şi de a interpreta ce se spune, el nu a putut pleca, aşa că a rămas pe scenă şi a continuat să interpreteze lucruri care nu aveau sens.
"Viaţa este nedreaptă. Această boală este nedreaptă. Toţi cei care nu înţeleg această boală vor crede că inventez aceste lucruri", a declarat el.

Femeia ideală din perspectiva femeilor

De multe ori se punte întrebarea "Cum arată femeia ideală?" şi în fiecare an altă persoană apare ca fiind "figura feminină perfectă". Un nou studiu arată acum că femeile şi bărbaţii au o concepţie diferită despre femeia perfectă, relatează 7sur7.be. Sondajul realizat de firma de distribuire de produse cosmetice Escentual demonstrează faptul că femeile sunt "atrase de părul închis la culoare, nasul destul de mare, fruntea proeminentă, sprâncene groase şi pomeţi proeminenţi". Concret, portretul robot al femeii perfecte în viziunea femeilor are pomeţii de la Keira Knightley, fruntea de la Natalie Portman, sprâncenele de la Cara Delevingne, ochii de la Mila Kunis, nasul de la Blake Lively, părul de la Freida Pinto, buzele de la Scarlett Johansson şi bărbia de la Megan Fox. Bărbaţii, în schimb, preferă "părul blond, buzele cărnoase, pomeţii proeminenţi, nasul mic şi sprâncene discrete". Astfel, femeia ideală, în viziunea lor, are părul de la Shakira, fruntea de la Jennifer Aniston, sprâncenele de la Kate Middleton, ochii de la Mila Kunis, nasul de la Miranda Kerr, pomeţii şi buzele de la Angelina Jolie şi bărbia de la Megan Fox.

Internetul, în accepţiunea actuală, ar putea să dispară în 2014

Internetul, aşa cum îl ştim astăzi, ar putea să dispară anul viitor, iar în locul său ar putea veni zeci de reţele naţionale individuale, cu acces limitat la resursele externe, a estimat expertul Aleksandr Gostev, de la Kaspersky Lab. Până de curând, potrivit acestuia, reţele închise existau cu predilecţie în China. Astăzi însă o serie de ţări, printre care şi Rusia, au adoptat deja sau au în vedere legi care interzic utilizarea serviciilor străine în unele cazuri. Având în vedere creşterea continuă şi sofisticarea ameninţărilor, astfel de aspiraţii se vor amplifica şi restricţiile legale vor duce în mod inevitabil la o serie de interdicţii de ordin tehnic.
Expertul de la "Kaspersky Lab" consideră, de asemenea, că anul viitor moneda virtuală Bitcoin va suscita un interes sporit nu numai în rândul utilizatorilor de internet, ci şi printre infractorii cibernetici. În noiembrie a.c., cursul monedei virtuale Bitcoin a ajuns pentru prima oară la nivelul de 1000 de dolari. Gostev estimează că preţul monedei virtuale ar putea ajunge anul viitor chiar la 2.000-3.000 de dolari, dar, în opinia sa, există posibilitatea ca situaţia instabilă din jurul acestei monede să ducă la colapsul Bitcoin.
În 2014, conform prognozelor "Kaspersky Lab", se vor extinde acţiunile "mercenarilor cibernetici" - grupuri mici de hackeri specializate în atacuri-fulger la comandă. Potrivit experţilor, la serviciile acestora vor apela în special companiile din diferite ramuri în scopul de "spionaj cibernetic economic" pentru obţinerea unui avantaj competiţional pe piaţă.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.