Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Ucraina, între UE şi Rusia Războiul din umbră

Ziarul de Vrancea
8 dec 2013 711 vizualizări
Deşi nu dorm în corturi în Piaţa Independenţei din Kiev, oligarhii Ucrainei reprezintă poate o ameninţare la fel de serioasă pentru preşedintele Viktor Ianukovici ca protestatarii de pe străzile capitalei, scrie New York Times.

"Credeţi că există o mare diferenţă între oamenii de pe stradă şi marii oameni de afaceri?", a afirmat unul dintre cei mai vizibili oligarhi pro-occidentali ai ţării, Petro Poroshenko, un magnat din domeniul transporturilor de mărfuri. Poroshenko deţine, totodată, un post de televiziune care, de la începutul protestelor, a transmis non-stop din Piaţa Independenţei.
Poate că protestării au ocupat clădiri guvernamentale şi organizează mitinguri în care cer demisia Guvernului, însă, în spatele scenei, are loc un război la fel de aprins, şi poate chiar cu un impact mai mare, în cadrul unui clan foarte restrans şi foarte bogat de oligarhi, dintre care unii îşi văd viitorul alături de Europa, iar alţii alături de Rusia. Conflictul a fost pornit, ca şi în cazul protestelor, de decizia preşedintelui Ianukovici de săptămana trecută de a amana discuţiile cu Uniunea Europeană pentru zona de liber schimb.

Ahmetov vrea şi cu UE şi cu Rusia

Precum alţi magnaţi împrăştiaţi în statele fost-sovietice, bogaţii Ucrainei au profitat de pe urma privatizărilor defectuoase ale statului ca să adune averi enorme şi ca să obţină monopolul asupra mass-media, asupra sistemului bancar, telecomunicaţiilor, industriei oţelului, cărbunelui şi industriei grele. Dar spre deosebire de Rusia, unde Vladimir Putin a interzis accesul oligarhilor în politică, clanurile bogate ale Ucrainei păstrează o influenţă enormă, acţionand ca un fel de cabinet în umbră cu facţiuni în Parlament. Poziţiile lor politice tind să se alinieze cu locurile pe care le ocupă în economie. Oligarhii mai vechi favorizează o apropiere de Occident în timp ce un grup mai nou, descris de analişti drept rapace şi coagulat în jurul fiului preşedintelui Ianukovici, favorizează Kremlinul.
În această luptă a titanilor, scrie New York Times, strada devine o armă, însă doar una dintr-o multitutudine. Iar deasupra tuturor bătăliile politice se reflectă umbra unei crize financiare iminente. Ucraina, izolată de pieţele mondiale şi fiind nevoită să se confrunte cu un deficit bugetar din ce în ce mai mare, are nevoie de o infuzie de capital de aproximativ 18 miliarde dolari pană în lună martie pentru o criză economică. Cele două tabere de magnaţi au interese divergenţe care dictează modul în care abordează atat Europa cat şi criza financiară. Pe de o parte sunt oameni de afaceri precum Petro Poroshenko, a cărui avere a fost estimată de Forbes la 1,6 miliarde de dolari. Poroshenko este reprezentativ pentru familiile înstărite vechi, interesate mai degrabă să îşi comercializeze bunurile prin oferte publice sau prin parteneri internaţionali, decat să obţină venituri rapide.
Aceştia sperau ca o afiliere cu UE şi măsurile sale mai stricte de protecţie a drepturilor de proprietate s-ar dovedi în beneficiul lor. Ei sunt, totodată, mai receptivi la propunerea unui împrumut de la FMI, lucru care ar necesita o reducere a subvenţiilor la energie şi o reforma structurală, inclusiv modernizarea sistemului judiciar. Alături de Poroshenko se afla şi miliardarul Victor Pinciuk, ginerele fostului preşedinte Leonid Kucima. Cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, este văzut, de obicei, drept un ferm susţinător al lui Ianukovici. Însă compania lui Ahmetov, System Capital Management, a emis o declaraţie în mare măsură neutră în care spune că Ucraina ar trebui să încerce o integrare atat cu Rusia cat şi cu Europa.

"Familia", o organizaţie secretă

De cealaltă parte se afla un grup adunat în jurul lui Ianukovici, o clică secretă de oligarhi, mulţi dintre ei cu interese vechi de afaceri în Rusia, şi niciunul cu un interes prea mare ca Ucraina să aibă o bună guvernare.
"Nu ne aşteptam ca vreunul dintre ei să treacă de partea noastră", a declarat Yuri Levchenko, un reprezentant al partidului naţionalist Svoboda.
Fiul preşedintelui Ianukovici, Oleksandr, de profesie dentist, a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară în timpul mandatului tatălui său.  Oleksandr Ianukovici conduce un grup cunoscut sub numele de "familia" care a reuşit să îndepărteze concurenţa printr-un conglomerat numit Management Assets Company, cu interese în construcţii, bănci şi mineritul cărbunelui în zona de est a Ucrainei, tradiţional pro-rusă. În tabăra lui Ianukovici se mai afla Dmitri V. Firtash, de asemenea unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, care a făcut avere în principal ca "intermediar în domeniul gazelor" în Europa de Est.
Mihail B. Pogrebinsky, un analist politic de la Kiev, spune că unii dintre aliaţii lui Ianukovici sunt atraşi de perspectiva unor gaze mai ieftine, lucru care ar crea un profit instant în industriile mari consumatoare de energie din Ucraina şi ar aduce noi oportunităţi de "jaf".

Miting uriaş la Kiev

Circa 200.000 de manifestanţi proeuropeni s-au adunat, ieri, în Piaţa Independenţei din Kiev, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici.
Potrivit opoziţiei, în piaţă s-ar fi aflat circa un milion de persoane, în vreme ce presa ucraineană estima numărul protestatarilor la o sută sau două sute de mii.
La protest a participat şi preşedintele Partidului Liberal-Democrat din R.Moldova (PLDM), Vlad Filat.  El a susţinut un discurs în faţa mulţimii, alături de fostul preşedintele al Georgiei, Mihail Saakaşvili.
Iulia Timoşenko a cerut ieri, din închisoare, demisia "imediată" a preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, conform unui mesaj citit de fiica sa în Piaţa Independenţei din Kiev. "Obiectivul nostru este retragerea imediată a preşedintelui ucrainean", a spus Evghenia Timoşenko. "Nu trebuie să dăm înapoi, nu trebuie să negociem cu acest regim care are sânge pe mâini. Avem de ales între a ne supune unei dictaturi corupte şi a reveni acasă, în Europa. Şansele de a ajunge din nou într-o dictatură asemănătoare cu cele din Evul Mediu sunt foarte mari. Ianukovici nu va semna niciodată vreun acord de asociere cu Europa, a decis să adere la clubul dictatorilor", a insistat Timoşenko.
Viktor Ianukovici a renunţat, în urmă cu două săptămâni, la negocierile pentru semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, existând indicii că ar încerca să apropie Ucraina de aderarea la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Decizia lui Ianukovici de a abandona negocierile cu UE, care durau de trei ani, a generat un val de proteste violente şi o criză politică fără precedent de la fosta Revoluţie portocalie.
Vineri, Viktor Ianukovici a efectuat o vizită în Rusia, unde a discutat cu preşedintele Vladimir Putin despre "parteneriatul strategic" bilateral

HIV s-a reactivat în cazul unor pacienţi care dăduseră semne de vindecare

HIV, virusul responsabil pentru declanşarea SIDA, s-a reactivat în cazul a doi pacienţi de sex masculin, la virusul atinsese iniţial niveluri insesizabile.
Descoperirea, anunţată de publicaţia The Boston Globe, a fost prezentată la o conferinţă care s-a desfăşurat recent în Boston.
Rezultatele sunt preliminare, dar cercetătorii au dorit să facă publică această informaţie cât mai repede. "Am considerat că ar fi incorect din punct de vedere ştiinţific să nu comunicăm mersul actual al lucrurilor, mai ales pentru pacienţii potenţiali", a afirmat coordonatorul cercetării, Timothy Henrich, medic la Brigham and Women's Hospital din Boston. Reactivarea virusului indică faptul că rezervele HIV ar putea să se ascundă mult mai adânc în organism decât au crezut iniţial cercetătorii.
Informaţia conform căreia virusul ce declanşează SIDA a fost redus la niveluri insesizabile în cazul a doi pacienţi a ţinut prima pagină a ziarelor la începutul anului. În acea perioadă, cercetătorii au anunţat că pacienţii respectivi, care erau seropozitivi şi luat tratament antiretroviral, au putut să renunţe la medicaţie timp de câteva săptămâni, fără ca virusul să mai fie prezent în organism. Pacienţii, afectaţi de limfomul Hodgkin, fuseseră supuşi unui transplant de măduvă osoasă în timp ce luau medicamente antiretrovirale, iar în urma transplantului s-a observat că nivelurile HIV ajunseseră să fie insesizabile.
Prima persoană "vindecată" de SIDA, Timothy Ray Brown, cunoscut şi ca "Pacientul din Berlin", încă nu are nevoie de tratament împotriva HIV, acesta primind un transplant de celule stem de la o persoană cu o mutaţie genetică rezistentă la virus.
Virusologii americani au anunţat, în luna martie, descoperirea primului caz de vindecare funcţională a unui copil infectat la naştere cu HIV, transmis de mama lui seropozitivă şi netratată. În acest caz nu era vorba despre o eradicare din organism a virusului, însă concentraţia acestuia era atât de mică încât sistemul imunitar al pacientului putea să îl controleze fără a fi ajutat de un tratament antiretroviral, au explicat atunci virusologii.

Premierul ceh spera să "evite" participarea la funeraliile lui Mandela

"Ideea de a merge acolo îmi dă fiori", s-a destăinuit premierul unui coleg, fără să ştie că discuţia lor era înregistrată

Premierul ceh în exerciţiu Jiri Rusnok a mărturisit că speră să evite funeraliile lui Nelson Mandela de săptămâna viitoare, în cursul unei conversaţii private înregistrate fără ştire sa şi comentată pe larg pe Internet.
Vorbind vineri cu ministrul Apărării Vlastimil Picek, vecinul său de scaun în parlament, Rusnok a mărturisit: "sper că va merge preşedintele în locul meu. Ideea de a merge acolo îmi dă fiori". Această conversaţie privată a fost înregistrată de microfoanele parlamentului şi apoi difuzată de televiziunea publică cehă în cursul serii, înainte de a căpăta o mare amploare pe Internet sămbătă. "Am un pranz şi o cină prevăzute, prietene, însă mă tem că voi fi obligat să merg. Nu vreau să mă duc", adăugă premierul, conform înregistrării. Acesta a spus că speră că preşedintele Milos Zeman, în vârstă de 69 de ani, se va duce în Africa de Sud pentru a asista la funeralii. Însă şeful de stat se reface după o accidentare la genunchi, iar participarea sa la funeraliile eroului mişcării anti-apartheid prevăzute pentru duminică 15 decembrie nu este sigură. "Cum ar putea urca pe rampa de acces a avionului", adaugă premierul vorbind cu vecinul său de scaun. "Cred că (preşedintele Zeman) nu va lua avionul, aşa că am terminat", adaugă el.
Rusnok, care şi-a exprimat anterior într-un mesaj de condoleanţe "profunda durere" după moartea lui Mandela, şi-a prezentat scuzele sâmbătă într-un scurt mesaj trimis presei cehe, recunoscând că vorbele sale nu au fost "corecte".
Nelson Mandela a vizitat Cehoslovacia în mai 1992, înainte de separarea paşnică între Republica Cehă şi Slovacia. El a devenit prietenul apropiat al lui Vaclav Havel, pe atunci preşedintele cehoslovac şi fost mare reprezentant al dizidenţei anticomuniste. Vaclav Havel a decedat la 18 decembrie 2011 la vârsta de 75 de ani.

Germania vinde două distrugătoare Israelului

Germania a convenit să vândă Israelului două distrugătoare cu un miliard de euro, afirmă cotidianul german Bild, în ediţia de sâmbătă, fără a cita vreo sursă. Aceste nave de război, echipate cu torpile, au fost folosite pentru protejarea conductelor de petrol israeliene, susţine cotidianul. Acesta subliniază că Yossi Cohen, consilier pentru securitate naţională în Israel, a fost la Berlin săptămâna trecută pentru a discuta despre armament. Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a Guvernului german a confirmat vizita lui Cohen la Berlin dar nu a oferit detalii despre conţinutul discuţiilor.

O defecţiune tehnică perturbă traficul aerian în Marea Britanie

O defecţiune tehnică la serviciul de control aerian din Swanwick a provocat haos în transportul aerian britanic şi a provocat întârzieri şi anulări de zboruri în Marea Britanie şi Irlanda, au anunţat autorităţile aeroportuare.
Aeroporturilor londoneze Heathrow, Stansted, Gatwick şi Luton precum şi cele din Dublin, Glasgow şi Edinbourgh şi Cardiff au anunţat toate întârzieri importante. Mai multe zboruri naţionale şi internaţional au fost anulate pe Heathrow, principalul aeroport din Europa după numărul de pasageri şi primul din lume în privinţa traficului internaţional al călătorilor. "Dificultăţi de a trece de la modul de noapte la cel de zi" la Swanwick, în sudul Angliei, sunt la originea problemei, a anunţat serviciul de control aerian britanic.
Un purtător de cuvânt al aeroportului Stansted a declarat că toate zborurile înregistrează la plecare întârzieri cuprinse între 30 de minute şi două ore. La Gatwick, 20 la sută din zboruri au avut întârzieri la plecare, iar pasagerii au fost avertizaţi că riscă să aştepte mai multe ore înainte de a putea pleca.

China: Aripioarele de rechin, interzise din meniurile dineurilor oficiale

Autorităţile chineze au publicat ieri un act normativ care interzice prezenţa în meniurile de la dineurile oficiale a aripioarelor de rechin, a cuiburilor de păsări şi a specialităţilor culinare pe bază de animale sălbatice rare.
Documentul făcut public de Consiliul de stat reglementează folosirea fondurilor publice pentru recepţiile oferite de autorităţile locale cu prilejul vizitelor unor oficiali guvernamentali sau de partid. Aripioarele de rechin, cuiburile de păsări şi produsele din animale sălbatice rare sunt populare la mesele de lux din China. Mai mult, la recepţiile oficiale nu vor mai fi permise nici ţigările şi tăriile scumpe. În plus, responsabilii de stat de un nivel inferior celui provincial nu vor mai avea voie să se cazeze în apartamente în hoteluri, în timpul călătoriilor în interes de serviciu. În acelaşi timp, gazdelor li se interzice să le ofere înalţilor oaspeţi bani, suveniruri sau produse locale sub formă de cadouri.
Noile măsuri vizează promovarea cumpătării, combaterea extravaganţei şi întărirea eforturilor anticorupţie în rândul autorităţilor de partid şi guvernamentale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.