Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Omenirea plange după un om

Ziarul de Vrancea
6 dec 2013 667 vizualizări
Portrete ale lui Nelson Mandela, din celula de pe Robben Island şi până la ultima luptă cu timpul, ţineau vineri prima pagină a tuturor publicaţiilor din lume, mesaje de oamgiu fiindu-i adresate continuu la radio şi la televiziune.

Redacţiile se aşteptau de mult timp la anunţarea decesului primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, ţinând pregătite dosare de presă despre lupta pe care a purat-o împotriva apartheidului. În ţara sa, majoritatea ziarelor a apărut în alb-negru. "Hamba kahle Madiba" (Mergi în pace, Madiba" este unul dintre numeroasele titluri în limba sa, xhosa, care îl numesc cu numele de clan pe fostul preşedinte mort vineri la vârsta de 95 de ani. Cotidianul în limba afrikaans Die Burger scrie simplu "A plecat", iar ziarul Sowetan scrie "Goodbye Tata" ("La revedere, tată"). "Lumea plânge" şi "Africa de Sud este în doliu", rămasă fără un "erou al umanităţii", scria cotidianul naţional The Star, reflectând amploarea reacţiilor internaţionale şi omagiul unanim.

Şi ziarele de sport i-au adus un omagiu

Ca simbol al unei vieţi sacrificate unui ideal de dreptate şi libertate, The New Yorker a ales un portret din tinereţe al lui Mandela, pe când încă purta mustaţă, iar Time Magazine a publicat o imagine mai recentă, cu un "Madiba" grizonant. În ambele fotografii ţine pumnul ridicat spre cer. "Acordul între caracterul său şi evenimente l-au transformat pe Mandela într-o personalitate singulară, ieşită din comun", scria ziarul britanic The Guardian. În Franţa, ziarul sportiv l'Equipe a anunţat moartea lui Mandela pe o bandă neagră, pe prima pagină. "Pasionat de sport, pe care avea să-l folosească drept element de unitate în Africa de Sud, Nelson Mandela era un exemplu pentru numeroşi sportivi din întreaga lume", sublinia cotidianul.
Într-un interviu pentru Le Parisien, ecologistul Nicolas Hulot a mărturisit că l-a numit pe fiul său Nelson "ca un omagiu adus lui Mandela". Le Figaro consacra doar două pagini decesului lui Mandela, în timp ce prima ediţie a Libération nu o menţionează. Cu pumnul ridicat, în alb-negru, Mandela apare pe site-ul Le Monde cu titlul "Nelson Mandela a murit".

"Cel mai paşnic om din lume a murit"

"Eroul libertăţii", titra ediţia online Der Spiegel. "Cu Nelson Mandela, lumea a pierdut unul dintre cei mai mari luptători împotriva opresiunii, unul dintre politicienii secolului care, opunând rezistenţă apartheidului în Africa de Sud, a petrecut câţiva zeci de ani în închisoare", scrie publicaţia. "Nelson Mandela a decedat (1918-2013)" titra sobru tabloidul Bild. "Cel mai paşnic om din lume a murit", continua ziarul, adăugând că "lumea este în doliu pentru eroul naţional al Africii de Sud". În Spania, El Pais a salutat "omul care a învins rasismul", iar în Italia Corriere della Serra saluta un "erou care a doborât apartheidul". Dispariţia lui Mandela a alimentat reţele de socializare, de la Twitter şi până la Facebook, unde navigatorii pe Internet îşi exprimă tristeţea că au pierdut un model de dreptate şi perseverenţă.
Mandela "este o inspiraţie cu privire la ceea ce se poate face în lupta împotriva oprimării", apreciază Yuen Chan, profesor la Facultate de Jurnalism de la Universitatea chineză Hong Kong. La Stockholm, unde fostul preşedinte sud-african a primit Nobelul pentru pace în 1993, ministrul de Externe Carl Bildt a scris într-un mesaj postat pe contul de Twitter că "Nelson Mandela era un gigant al timpurilor noastre. Pentru libertate. Pentru drepturile tuturor. Pentru reconciliere. Pentru compasiune. Un model în doliu".

O dietă sănătoasă costă cu doar 5 lei mai mult decât una cu semipreparate

O dietă bogată în alimente sănătoase, precum legume, fructe, peşte, costă cu aproximativ 5 lei mai mult decât una în care predomină alimentele semipreparate, se arată într-un nou studiu. Oamenii găsesc tot timpul diferite scuze pentru obiceiurile lor alimentare proaste, de la faptul că nu le place gustul legumelor până la faptul că nu le place să gătească, iar cercetătorii au arătat într-un nou studiu că preţul alimentelor sănătoase nu poate fi adăugat pe lista motivelor adoptării unei alimentaţii nesănătoase.
Cercetătorii au descoperit că este nevoie doar de o liră sterlină (5,3 lei) în plus pentru a urma o dietă sănătoasă. Deşi sunt foarte multe persoane care nu cumpără alimente sănătoase din pricina costului acestora, în realitate, diferenţa de preţ dintre legume proaspete, fructe, peşte şi alimentele semipreparate este banală, susţin oamenii de ştiinţă. Iar, dacă se iau în calcul consecinţele pe termen lung asupra sănătăţii, costurile devin insignifiante. Studiul a analizat datele comparând preţul alimentelor sănătoase dintr-o dietă cu preţul celor mai puţin sănătoase. "Oamenii, de obicei, spun că alimentele sănătoase sunt mai scumpe şi asemenea costuri le limitează obiceiurile culinare sănătoase", spune Mayuree Rao, de la Universitatea Harvard.
Cercetarea a analizat 27 de studii din 10 ţări cu venituri ridicate, care au inclus preţuri pentru produsele alimentare individuale şi obiceiurile alimentare. Studiul a evaluat diferenţele de preţuri la o porţie şi pentru 200 de calorii pentru produsele alimentare individuale, precum şi preţurile pe zi şi pe 2.000 de calorii pentru o dietă generală. Cercetătorii au descoperit că dietele sănătoase, acelea bogate în fructe, legume, peşte, costă mai mult decât dietele nesănătoase, de exemplu, cele bogate în alimente procesate, carne şi cereale rafinate. În medie, o dietă sănătoasă pentru o zi costă cu aproximativ o liră mai mult decât una nesănătoasă.

Un consilier al unchiului demis al lui Kim Jong-un a cerut azil la Seul

Un consilier al lui Jang Song-thaek, unchiul demis al liderului nord-coreean Kim Jong-un, a solicitat azil în Coreea de Sud după ce a fugit din ţară, din calea unei epurări în care alţi doi oficiali ar fi fost executaţi, a anunţat vineri postul sud-coreean de televiziune YTN. Autorităţile sud-coreene cred că transfugul controla fonduri plasate sub responsabilitatea lui Jang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un, al cărui consilier din umbră se crede că era, potrivit YTN, care citează surse din domeniul serviciilor sud-coreene de informaţii. Consilierul a fugit de la Phenian cu două luni în urmă şi se află în prezent sub protecţia unor agenţi sud-coreeni de informaţii în China, aşteptând să poată pleca spre Seul. Agenţia de informaţii şi Ministerul Unificării sud-coreene au refuzat să confirme aceste informaţii.
Coreea de Sud a anunţat săptămâna aceasta destituirea probabilă a lui Jang Song-thaek şi execuţia a doi dintre consilierii săi. Jang Song-thaek era vicepreşedintele Comisiei Apărării Naţionale, considerată organul de decizie cel mai puternic din ţară. Zvonuri cu privire la îndepărtarea acestuia au circulat deja în 2009, 2010 şi 2011. În 2004, el a dispărut pentru doi ani, ceea ce sugerează că se afla în dizgraţie, după care a reapărut. Agenţia sud-coreeană de presă Yonhap a anunţat joi că Phenianul l-a rechemat din Malaysia pe ambasadorul Jang Yong-chol, nepotul lui Jang Song-thaek.
În opinia unor experţi, această eventuală epurare, în cazul în care va fi confirmată, va reprezenta evenimentul politic cel mai semnificativ de la preluarea puterii de către Kim Jong-un.
Acesta a luat locul tatălui său, Kim Jong-il, care a murit în decembrie 2011 în urma unei crize cardiace. Kim Jong-il conducea Coreea de Nord stalinistă de la decesul, în 1944, al tatălui său, Kim Il-sung, fondatorul Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), în 1948.

Iulia Timoşenko îl compară pe Ianukovici cu Stalin

Opozanta ucraineană încarcerată Iulia Timoşenko l-a comparat pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici cu Stalin, acuzându-l că transformă Ucraina într-o "Coree de Nord", şi a cerut opoziţiei să-l înlăture de la putere, după reprimarea manifestanţilor proeuropeni. "Asistăm în Ucraina la apariţia unui nou Stalin. Dacă nu îl oprim acum cu ajutorul lumii democratice, vom avea aici o altă Coree de Nord", a declarat Timoşenko, într-un apel citit joi seară de fiica sa Evghenia, în faţa a mii de ucraineni care manifestează contra suspendării integrării în Uniunea Europeană şi represiune. "Poporul ucrainean trebuie să ia imediat puterea şi să nu mai poarte negocieri cu dictatorul", a adăugat Timoşenko, care a fost simbolul "revoluţiei portocalii" prooccidentale din 2004, insistând asupra caracterului "paşnic" al contestării. "Fie câştigăm acum, fie vă pregătiţi pentru ani de dictatură", a afirmat ea. "Cred în voi! Îmi pare rău că nu sunt alături de voi şi vă doresc victorie din tot sufletul meu", a subliniat Timoşenko.
Fost premier şi candidată înfrantă în alegerile prezidenţiale din 2010, contra lui Ianukovici, Timoşenko a fost încarcerată începând din 2011 şi ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.
Aceast caz a fost calificat de opoziţie drept o răzbunare politică.
Eliberarea Iuliei Timochenko sau transferul ei în străinătate pentru a primit îngrijiri medicale a fost condiţia-cheie impusă de Uniunea Europeană, înainte de semnarea unui acord de asociere cu Ucraina.

Jumătate din populaţia lumii va avea cancer în 2020

Numărul persoanelor care vor muri de cancer la sân, la prostată şi de cancer intestinal aproape că se va înjumătăţi până în 2020, potrivit unor noi date. Cancerul la sân va fi fatal pentru o treime dintre bolnave (36%), faţă de 61% în 1992, scrie The Daily Telegraph. Acelaşi procent este valabil şi în cazul cancerului de prostată, potrivit estimărilor pentru 2020, faţă de 72% în 1992. Două din cinci persoane (mai exact 39%) nu vor supravieţui cancerului intestinal, faţă de 67% în 1992.
Datele furnizate de Macmillan Cancer Support sunt mai puţin optimiste în privinţa luptei împotriva cancerului pulmonar, care va fi fatal pentru 76% dintre cei care suferă de această boală, în timp ce în 1992 rata mortalităţii era de 91%. Printre motivele care au dus dintotdeauna la moartea unui mare număr de bolnavi de cancer pulmonar, specialiştii enumeră faptul că oamenii ajung la medic în stadii avansate ale bolii şi accesul diferit la proceduri chirurgicale, în funcţie de locul în care se află cei care suferă de această boală. Cercetări anterioare ale Macmillan arătaseră că, în 2020, aproape jumătate din populaţia lumii va avea o formă de cancer şi 38% vor învinge boala. Date mai recente indică însă o diferenţă în speranţa de viaţă, în funcţie de tipul de cancer. Pentru a îmbunătăţi speranţa de viaţă în cazul bolnavilor de cancer pulmonar, un expert al Macmillan Cancer Support recomandă trei căi: fumătorii trebuie descurajaţi să mai fumeze, boala trebuie depistată în stadii incipiente, iar accesul la procedurile chirurgicale trebuie asigurat în mod egal.

În Olanda au fost descoperite două milioane de parole piratate

Aproape două milioane de parole piratate au fost localizate pe un server din Olanda, a avertizat joi o companie americană specializată în securitate informatică. Aceste parole, pentru conturi de Facebook, Google sau Yahoo!, erau considerate ca "slabe", unele dintre ele având mai puţin de patru caractere. Numai 5% dintre acestea erau compuse din opt caractere sau mai mult. "Din nefericire, acolo erau mai multe parole foarte proaste decât excelente", a subliniat compania Trustwave pe blogul său. Conturile piratate erau conectate cu un program de virusare — botnet—, numit "Pony", care le-a permis piraţilor să acceseze de la distanţă calculatoarele în cauză. Calculatoarele vizate se aflau în peste 100 de ţări. Infractorii cibernetici pot, de asemenea, să fure parole atunci când utilizatorii îşi consultă e-mailurile sau contul de Facebook de pe un calculator public, subliniază Serge Malenkovich, din cadrul companiei de securitate informatică Kaspersky. "Este un lucru foarte neplăcut, însă problema se poate înrăutăţi dacă aveţi obiceiul să folosiţi aceeaşi parolă pentru mai multe conturi online", a atras el atenţia.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.