Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Nu-i de mirare că Ucraina a ales tovărăşia RusieiUniversitatea Kiev, somată să furnizeze numele studenţilor care au participat la proteste

Ziarul de Vrancea
4 dec 2013 616 vizualizări
Parchetul a cerut şi numele celor care au "adoptat măsuri" pentru interzicerea participării studenţilor la proteste

Universitatea Kiev a fost somată să furnizeze o listă cu numele studenţilor susceptibili de participare la manifestaţii proeuropene şi împotriva puterii, scrie în ediţia de ieri cotidianul online Ukrainska Pravda. Parchetul General cere conducerii Universităţii să "furnizeze de urgenţă" informaţii cu privire la studenţii şi profesorii absenţi de la cursuri în perioada 29 noiembrie - 2 decembrie, scrie ziarul. Site-ul publică în facsimil ordinul parchetului. Acesta dispune, totodată, predarea numelor "instigatorilor şi activiştilor care i-au îndemnat pe studenţi să participe la acţiuni de protest în masă". El se interesează şi dacă "au fost adoptate măsuri în vederea interzicerii participării studenţilor la proteste şi, dacă da, care" anume.
Poliţia a dispersat în mod violent, în noaptea de vineri spre sâmbătă o manifestaţie în Piaţa Independenţei, un loc simbolic al "revoluţiei portocalii" din 2004, care a adus la putere prooccidentali. Violenţele s-au soldat cu câteva zeci de răniţi, în principal studenţi.
Manifestaţii fără precedent de la "revoluţia portocalie" din 2004 au fost declanşate de schimbarea poziţiei Kievului, care a refuzat, sub presiunea Moscovei, să semneze în ultimul moment un acord de asociere cu UE pregătit de trei ani, şi care s-a orientat spre Rusia.

Premierul Ucrainei: Liderii opoziţiei instigă la infracţiuni

Premierul ucrainean Mikola Azarov a îndemnat ieri opoziţia să "oprească escaladarea" tensiunilor politice, apărute în urma refuzului Guvernului de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană. "Parlamentul şi-a exprimat ieri (marţi) încrederea în Guvern. Este un fapt pe care opoziţia şi partenerii noştri din străinătate este necesar să îl accepte. Îndemn la oprirea escaladării tensiunii politice", a declarat Azarov în deschiderea şedinţei Consiliului de miniştri, prima de la manifestaţiile împotriva puterii.
Parlamentul dominat de Partidul Regiunilor (la putere) a respins marţi moţiunea de cenzură depusă de opoziţie. Aceasta îl acuză pe Azarov că a "vândut Ucraina Rusiei" şi că poartă personal vina violenţelor comise de poliţişti asupra manifestanţilor proeuropeni. "Vreau să le spun oamenilor acest lucru: liderii voştri vă împing la o infracţiune. Ei se vor refugia în spatele imunităţii parlamentare, pe când voi nu aveţi mijloace de refugiu", a declarat el, în timp ce mii de persoane continuă să manifesteze la Kiev. Azarov a repetat că delegaţii ucrainene urmează să efectueze una o vizită la Bruxelles, cu scopul de a continua negocierile unui acord de asociere cu UE, iar alta la Moscova pentru a relansa relaţiile comerciale. "Motivul de la originea protestelor nu mai există", a subliniat el.

Câinii de companie îi protejează pe copii de alergii

nu însă şi pisicile, susţin cercetătorii italieni

Contactul regulat cu animale domestice se asociază cu un risc scăzut de dezvoltare a unor reacţii alergice - este concluzia unui studiu realizat de cercetători italieni, menţionat de passionsante.be. Dermatita (sau eczema) atopică (sau dermatita bebeluşului) este o boală a pielii care afectează un număr mare de copii şi care se vindecă spontan odată cu vârsta. Rămân însă destui tineri şi adulţi cărora nu le trece boala. Termenul "atopică" se referă la o predispoziţie genetică spre dezvoltarea acestui tip de alergie. Contactul timpuriu cu animale de companie se pare că are efect protector. O echipă de cercetători de la Institutul Mario Negri din Milano şi-a pus întrebarea dacă acest lucru este valabil şi în cazul dermatitei atopice. În acest scop a trecut în revistă studii pe această temă, a comparat datele şi a tras concluzii. Rezultatul a pus în evidenţă un impact favorabil în cazul contactului cu un câine, un oarecare efect în cazul animalelor în general şi niciunul când este vorba de o pisică. Explicaţia constă în flora microbiană care diferă în funcţie de specie şi care nu declanşează acelaşi tip de reacţie din partea sistemului imunitar al copilului.

Cometa ISON a murit

Astronomii americani, după o serie de observaţii anterioare care au trezit speranţele că ISON, supranumită "cometa secolului", ar fi supravieţuit trecerii sale pe lângă Soare, au de acum certitudinea că acest vizitator celest, ce a trezit interesul comunităţii ştiinţifice, "a murit". ISON era un bloc uriaş de gheaţă şi roci, care a trecut pe lângă Soare la distanţa de 1,17 milioane de kilometri, joia trecută, suportând temperaturi de 2.700 grade Celsius şi pierzând 3 milioane de tone din greutatea sa în fiecare secundă.
"Deşi momentul exact al dispariţiei cometei ISON rămâne incert, se pare că ea nu mai există", a anunţat, marţi, Alex Young, director adjunct pentru ştiinţă la divizia de heliofizică din Centrul Goddard al NASA. Dacă ISON ar fi supravieţuit, ar fi putut fi observată cu ochiul liber, de Crăciun, atunci când ar fi trecut destul de aproape de planeta noastră. "Tot ce a rămas din cometă este un nor de deşeuri, fără nucleu", a precizat Alex Young, precizând că există "dezacorduri în privinţa cronologiei exacte" în ceea ce priveşte ultimele clipe de viaţă ale cometei. Dar, potrivit imaginilor transmise de sateliţii solari american şi european, luminozitatea cometei a crescut atunci când se apropia de Soare, ajungând la o intensitate luminoasă maximală cu aproximativ 12 ore înainte de a trece prin punctul cel mai apropiat de suprafaţa solară (periheliu). Apoi, luminozitatea cometei ISON a scăzut cu rapiditate în următoarele două ore.
ISON a captat atenţia comunităţii astronomice după descoperirea ei, în septembrie 2012, de doi astronomi ruşi, întrucât ea reprezintă o dovadă a originii Sistemului Solar, format în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Cometa a scăpat abia în urmă cu câteva milioane de ani din Norul Oort, un fel de "parcare" a cometelor, la marginea Sistemului Solar, aflat la jumătatea distanţei dintre Soare şi cea mai apropiată stea.

Popularitatea lui Putin, la cel mai scăzut nivel din 2001

Un sondaj independent, publicat marţi, arată că o treime dintre ruşi nu sprijină acţiunile preşedintelui Vladimir Putin, dar rezultatele au fost denunţate ca neverosimile de analişti politici influenţi, apropiaţi Kremlinului.
Potrivit sondajului realizat de Centrul Levada la jumătate lui noiembrie, 31 la sută dintre respondenţi au o opinie negativă despre acţiunile lui Putin.
Cei care susţin politicile lui Putin sunt în proporţie de 47 la sută, cea mai scăzută din 2001. Alte 16 procente dintre persoanele chestionate au declarat că nu au suficiente informaţii pentru a exprima o opinie. Dar Dmitri Badovski, şeful Institutului de Cercetări Politice şi Socio-Economice şi fost adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale pentru politică internă, a calificat aceste rezultate drept neştiinţifice. "Pentru a compara aceste numere, este nevoie ca acest lucru să se facă în mod corect, să se ofere informaţia despre proporţia celor chestionaţi care sunt pregătiţi să meargă la vot, proporţia celor care s-au decis în privinţa candidatului", a declarat el pentru RIA Novosti. Badovski a declarat, de asemenea, că marja de eroare subminează impactul final al rezultatelor. În timp ce sondajul realizat de Levada sugerează că sprijinul covârşitor faţă de politicile lui Putin ar fi scăzut, preşedintele este în general privit cu admiraţie. Astfel, 52 la sută dintre cei chestionaţi au declarat pentru Centrul Levada că opinia lor în ansamblu despre Putin este în general favorabilă. Doar 29 la sută susţin că atitudinea lor faţă de preşedinte este în general nefavorabilă.
Sondaje similare, realizate în perioada 2001-2007, în timpul primelor două mandate de preşedinte ale lui Putin, au arătat că ruşii îl susţin în proporţie de 68 până la 76 la sută. Numărul criticilor nu a depăşit 15 procente în această perioadă.

Documentele lui Snowden care vor mai fi publicate vor "şoca"

Jurnalistul Glenn Greenwald, portavocea dezvăluirilor lui Edward Snowden privind sistemul american de supraveghere cibernetică, afirmă că mai multe documente aflate în posesia sa şi care vor fi făcute publice în curând vor "şoca", relatează AFP.  "Intenţionez să public aceste documente până la capăt", atrage atenţia în interviu acest jurnalist implicat în afacerea Snowden, intervievat la Rio de Janeiro. "Nu vreau să spun că ce e mai rău abia va veni — oamenii s-au obişnuit cu aceste dezvăluiri —, însă există mai multe documente privind colectarea de date de către NSA (Agenţia Naţională de Securitate a SUA) şi modul în care a fost făcută care vor şoca", a declarat jurnalistul, care a subliniat că stă pe "un munte de documente".
Avocat de meserie, Glenn Greenwald a colaborat în primăvară cu informaticianul american Edward Snowden la publicarea unei serii de documente secrete care dezvăluie un vast sistem de supraveghere electronică introdus de SUA. Contactat de "jurnalişti din întreaga lume, care vrea să lucreze cu (el) la dosarele care vizează ţările lor" de la primele sale dezvăluiri, Glenn Greenwald explică cum colaborează cu ei, chiar dacă este o activitate "extrem de cronofagă". "Legal, nu pot să mă limitez doar la a le oferi ceea ce îi interesează, deoarece m-aş transforma în sursă, iar justiţia m-ar putea inculpa pentru tăinuire. Nu pot decât să fiu jurnalist, prin urmare trebuie să contribui la anchetele lor, să semnez cu ei articolele", detaliază fostul avocat.

Papa Francisc a fost în tinereţe portar la o discotecă

Papa Francisc a mărturisit, într-o întâlnire cu un grup de credincioşi reuniţi duminică în biserica San Cirillo Alessandrino dintr-un cartier muncitoresc din Roma, că în tinereţe a lucrat ca portar la o discotecă.
Osservatore Romano, ziarul Sfântului Scaun, s-a făcut ecoul acestui detaliu curios şi necunoscut până acum din biografia Papei, într-un articol publicat în ediţia sa de luni. Potrivit ziarului, Papa a admis în faţa unui grup de credincioşi că în tinereţe a lucrat ca portar la o discotecă şi a dat meditaţii la literatură şi că ambele experienţe profesionale l-au ajutat să înţeleagă cum îi poate apropia de Biserică pe cei care s-au îndepărtat de ea. Se ştia deja că în tinereţea sa actualul Papă a spălat podele la o florărie şi că a făcut experimente într-un laborator de chimie, materia pe care a studiat-o. Ceea ce nu se ştia era că Papa Francisc a lucrat ca portar la o discotecă şi că a fost în tinereţe un "om de ordine" care îi împiedica pe cei nepoftiţi să intre în local. Nu pare un loc de muncă potrivit unui viitor Suveran Pontif şi totuşi Bergoglio ne-a obişnuit cu lucruri care ies din tiparele obişnuite, scrie cotidianul spaniol El Mundo.
Papa însuşi a fost cel care a dezvăluit această ocupaţie a sa din tinereţe şi care a subliniat că această experienţă îi foloseşte acum să-i apropie pe cei dezamăgiţi de Biserică. În timpul discuţiei cu grupul de credincioşi el a făcut aluzie şi la momentul în care şi-a descoperit adevărata vocaţie, după ce s-a spovedit unui preot pe care nici măcar nu-l cunoştea. A făcut chiar şi o glumă în acest sens, spunând că cei mai buni duhovnici sunt preoţii necunoscuţi sau cei surzi.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.