Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Kim Jong-un şi-a destituit unchiul şi i-a executat pe apropiaţii acestuia

Ziarul de Vrancea
3 dec 2013 842 vizualizări
Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, considerat eminenţa gri a nepotului său, a fost destituit, iar mai mulţi dintre apropiaţii săi au fost executaţi, au dezvăluit ieri serviciile sud-coreene de informaţii, un eveniment major, cu consecinţe imprevizibile pentru regim.

Influentul Jang Song-thaek, în vârstă de 67 de ani, a fost demis din postul de vicepreşedinte al Comisiei Apărării Naţionale, cel mai puternic organ de decizie din ţară, a declarat pentru presă un deputat sud-coreean la finalul unei audieri a unor reprezentanţi ai Serviciului Naţional sud-coreean de Informaţii (NSI) de către un comitet parlamentar. Jang Song-thaek "a fost îndepărtat recent din post, iar doi apropiaţi de-ai săi, Ri Yong-ha şi Jang Soo-kil, au fost executaţi în public la jumătatea lui noiembrie", a precizat Jung Cheong-rae. Potrivit altui parlamentar, aceştia au fost executaţi pentru "activităţi împotriva partidului". "De la destituire, Jang Song-thaek a dispărut", a mai declarat Jung Cheong-rae.
Jang Song-thaek a fost timp de decenii unul dintre personajele-cheie ale puterii de la Phenian, exercitate de trei generaţii de către familia Kim (bunicul, tatăl şi fiul), de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent. El l-a ajutat pe nepotul său să facă primii paşi la conducerea ţării.
Considerat numărul doi în cadrul regimului de unii experţi, el era, în opinia altora, regentul lui Kim Jong-un care, în vârstă de aproximativ 30 de ani, nu avea experienţa necesară să exercite puterea într-un stat închis, asaltat în mod constant.
Yang Moo-jin, un profesor la Universitatea pentru studii nord-coreene de la Seul, evocă îndepărtarea lui Jang Song-thaek ca pe "cea mai importantă acţiune politică din Coreea de Nord de la instalarea la putere a lui Kim Jong-un". "Jang (Song-thaek) a jucat un rol crucial, ajutându-l pe Kim Jong-un să îşi instaleze puterea după moartea tatălui său, servindu-i ca mentor", subliniază el.

Un moderat, trimis la reeducare ca oţelar

Probabil victimă a unei prime epurări, în anii '70, Jang Song-thaek a căzut în dizgraţie în 2004, sub acuzaţia de corupţie, obişnuită în jocul puterii în Coreea de Nord. Trimis la "reeducare" ca oţelar, el a fost reabilitat anul următor şi a fost promovat în 2007 la conducerea administraţiei Partidului Muncitorilor, un lucru care i-a oferit putere asupra poliţiei şi justiţiei.
El şi-a sporit influenţa în mod considerabil după atacul cerebral suferit de Kim Jong-il în 2008, dar şi după moartea acestuia, trei ani mai târziu. Însă Jang Song-thaek era prezentat în străinătate ca un moderat, chiar ca un reformator, cel puţin în plan economic. Interminabila confruntare dintre Phenian, pe de o parte, şi Seul şi aliaţii săi, pe de altă parte, cu privire la programul nuclear nord-coreean au putut să joace un rol în destituirea sa, sunt de părere unii specialişti. "Jang (Song-thaek) a vizitat Coreea de Sud, unde a putut să îşi facă o idee despre societatea capitalistă, şi a asistat totodată la schimbările din China", relevă Kim Yong-hyun de la Universitatea Dongguk de la Seul. "Era personalitatea cea mai dispusă să militeze agresiv pentru introducerea unor reforme şi deschiderea regimului nord-coreean", adaugă el. Experţi contactaţi de către AFP au opinii foarte împărţite cu privire la faptul dacă îndepărtarea lui Jang Song-thaek, la care Kim Jong-un ar fi putut să fie nevoit să recurgă, îi va slăbi sau îi va consolida puterea personală.
Soţia lui Jang Song-thaek şi totodată sora lui Kim Jong-il, Kyong-hui, în vârstă de 67 de ani, este, de asemenea, un personaj central al regimului, de aproximativ 40 de ani. În septembrie 2010, ea a fost avansată la gradul de general cu patru stele, în acelaşi timp cu Kim Jong-un.

Premieră istorică în Islanda!

Poliţia a deschis focul asupra unei persoane

Poliţia islandeză a fost obligată, pentru prima dată în istorie, să deschidă focul asupra unei persoane, care a decedat luni, în urma incidentului. Incidentul este unul "fără precednt" în Islanda, a declarat în timpul unei conferinţe de presă la Reykjavik directorul naţional al poliţiei, Haraldur Johannessen. Ţara cu 322.000 de locuitori are cea mai slabă rată a criminalităţii din lume, iar poliţiştii înarmaţi intervin foarte rar.
Victima era o persoană cu probleme psihice, care avea mai puţin de 60 de ani şi care, din motive necunoscute, a început să tragă cu o armă de vânătoare din apartamentul său din Reykjavik, în care locuia singur, în noaptea de dumincă spre luni.  După ce a evacuat imobilul şi a încercat fără succes să stabilească un contact cu el, poliţia a lansat grenade cu gaz prin ferestrele apartamentului în care locuia individul, pentru a-l neutraliza.
"Operaţiunea nu a avut succes şi bărbatul a început să tragă prin ferestrele apartamentului său", a declarat directorul poliţiei capitalei, Stefan Eiriksson. O echipă specializată de intervenţie a pătruns în apartament în jurul orei 06.00 şi a fost întâmpinată cu focuri de armă. Un glonţ l-a lovit în cască pe un poliţist, iar altul a ajuns în vesta antiglonţ a altuia. Drept răspuns, poliţiştii au tras în individ, care a decedat în urma rănilor, la spital, în cursul dimineţii. "Poliţia regretă acest accident şi prezintă condoleanţe familiei victimei", a declarat Haraldur Johannessen.
O anchetă a fost deschisă pentru a stabili motivul care l-a determinat pe bărbat să deschidă focul şi dacă acesta se afla sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor.

Pilula contraceptivă masculină, la un pas de a fi creată

Cercetătorii australieni au reuşit să îi facă pe şoarecii de sex masculin să devină infertili prin blocarea funcţionării a două proteine, intrând astfel într-o nouă etapă a procesului de creare a unei pilule contraceptive pentru bărbaţi, afirmă autorii unui studiu publicat ieri. Cercetătorii de la Universitatea Monash din Melbourne au modificat genele şoarecilor masculi pentru a bloca două proteine din celulele musculare care permit celulelor spermatice să călătorească prin organele reproductive ale animalului. Şoarecii au rămas perfect sănătoşi şi s-au acuplat cu femele, însă fără ca acestea să nască pui, a declarat Sabatino Ventura, coordonatorul studiului. "Am arătat că blocarea simultană a două proteine care permit circulaţia spermei în timpul ejaculării provoacă o infertilitate totală", a adăugat el. Acest lucru a fost realizat "fără a afecta viabilitatea pe termen lung a spermei sau sănătatea generală şi sexuală a masculilor. Muşchiul nu primeşte mesajul chimic care îi indică să facă sperma să circule", a precizat acelaşi cercetător.
O eventuală reuşită a experimentului pe oameni va duce la crearea unei pilule contraceptive pentru bărbaţi în cel mult zece ani. "Următoarea etapă va fi dezvoltarea unui contraceptiv oral masculin, care să fie eficient, sigur şi reversibil cu uşurinţă", a subliniat Sabatino Ventura.

Rusia promite Ucrainei gaze mai ieftine

Rusia va oferi Ucrainei gaze naturale mai ieftine dacă Guvernul de la Kiev optează să se alăture blocului economic condus de Moscova, după suspendarea negocierilor cu privire la crearea unei zone de liber-schimb cu UE, potrivit prim-vicepremierului Igor Şuvalov.
Dificultăţile economice cu care se confruntă Ucraina vor fi soluţionate mai bine dacă aceasta alege integrarea alături de Rusia, declara Şuvalov luna trecută într-un interviu pentru Biroul Bloomberg de la Moscova. "Nimeni altcineva în afara Rusiei nu poate oferi Ucrainei fondurile de care are nevoie, atât de repede şi într-o asemenea cantitate", a spus el. "Un acord în domeniul gazelor poate ajuta Ucraina să scape de o problemă uriaşă. Le putem da şi un împrumut, dar nu îi vom ajuta fără un angajament din partea lor", adăuga acesta.
Ucraina nu a semnat un acord de asociere cu UE săptămâna trecută, suspendând negocierile pentru a se orienta către Rusia. Ţara este o rută-cheie în transportul gazelor naturale către UE. Rusia, care asigură 60% din nevoile de gaze naturale din Ucraina, a ameninţat cu măsuri în cazul semnării acordului, oferindu-i ca alternativă calitatea de membru în uniunea vamală cu Belarus şi Kazahstan.

Bărbaţii şi femeile chiar gandesc diferit

Femeile şi bărbaţii chiar gândesc în mod fundamental diferit, conform concluziilor unui studiu care indică faptul că interconexiunile din creierul uman se produc în mod diferit, în funcţie de gen, transmite LiveScience.com. Acest studiu, ce a fost realizat prin imagistică magnetică pe aproximativ 1.000 de adolescenţi, a descoperit că la bărbaţi există mai multe conexiuni în cadrul emisferelor cerebrale, în timp ce la femei există mai multe conexiuni între diferitele emisfere. Rezultatele, care se aplică la întreaga populaţie şi nu doar la cazuri individuale, sugerează că bărbaţii au un creier optimizat pentru abilităţi motorii, în timp ce femeile au un creier optimizat pentru a îmbina intuiţia cu gândirea analitică. "În medie, la bărbaţi conexiunile din faţă în spate (ale părţilor creierului) sunt mai puternice decât la femei", în timp ce "femeile au conexiuni mai puternice de la stânga la dreapta", a explicat coordonatoarea acestui studiu, Ragini Verma, profesor asociat în cadrul Universităţii din Pennsylvania. Ea a avertizat însă împotriva generalizărilor pornind de la aceste rezultate.
Au existat şi alte studii care au identificat diferenţe cognitive între femei şi bărbaţi. Spre exemplu, în medie, femeile au o mai bună memorie verbală şi o cogniţie socială superioară, în timp ce bărbaţii au abilităţi motorii şi spaţiale mai bune. Studiile bazate pe imagistică magnetică au arătat, de asemenea, că în creierul femeilor se află un procent mai ridicat de materie gri, aşa-numitul "ţesut de calcul" al creierului, în timp ce în creierul bărbaţilor se află un procent mai ridicat de materie albă, "cablurile de transmisie ale creierului".
Există însă foarte puţine studii care au demonstrat că femeile şi bărbaţii au interconexiunile din creier realizate diferit.

Vreţi să alungaţi definitiv tristeţea? Urmăriţi ştirile de la ora 5!

Expunerea repetată la ştiri negative, cum ar fi cele despre catastrofe naturale şi crime, poate oferi o "imunizare" la stările de spirit depresive şi proasta dispoziţie, afirmă cercetătorii israelieni de la Universitatea din Tel Aviv. "Proasta dispoziţie încetineşte procesul de cunoaştere. Am demonstrat că, la nivel contraintuitiv, putem evita de la bun început proasta dispoziţie insistând asupra unui eveniment negativ", a afirmat Moshe Shay Ben-Haim, coordonatorul studiului, adăugând că, atunci când titlul unei ştiri negative din ziar atrage atenţia, oamenii ar trebui să citească articolul până la capăt. Expunerea repetată la informaţiile negative le va permite oamenilor să îşi continue ziua "într-o stare de spirit mai bună şi fără efecte nocive", a afirmat cercetătorul israelian.
Specialiştii au verificat teoria folosind testul Stroop, în cadrul căruia subiecţilor li se arată un număr de termeni, scrişi în culori diferite, iar aceştia trebuie să indice culoarea în care sunt scrise cuvintele respective.
Experimentul a relevat faptul că subiecţii au avut nevoie de mai mult timp pentru a preciza culoarea unor cuvinte negative precum "terorism", decât a cuvintelor neutre, cum ar fi "masă". În majoritatea cazurilor, subiecţilor li s-a cerut să identifice patru sau cinci cuvinte negative şi patru sau cinci cuvinte neutre, urmând să repete testul de 10 sau 12 ori. Oamenii de ştiinţă au observat că lista de cuvinte negative arătată voluntarilor pentru evaluarea emoţiilor le-a dat o stare de proastă dispoziţie, dar că, prin repetiţie, cuvintele îşi pierd puterea afectivă. Cei care văzuseră cuvântul negativ o singură dată aveau o stare de proastă dispoziţie şi sufereau de efecte asociate, în timp ce aceia care văzuseră cuvintele negative de mai multe ori au ieşit mult mai repede din starea de proastă dispoziţie.
Cercetătorii consideră că studiul, publicat în revista Attention, Perception and Psychophysics, are implicaţii profunde pentru înţelegerea emoţiilor umane.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.