Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: UE a trecut Prutul

Ziarul de Vrancea
29 nov 2013 546 vizualizări
Moldova, Georgia şi Azerbaidjanul sunt de vineri cu un pas mai aproape de comunitatea europeană n Ucraina a cedat şantajului rusesc

Republica Moldova şi Georgia, reprezentate de premierul Iurie Leancă şi, respectiv, preşedintele Ghiorghi Margvelaşvili, au parafat, vineri, la Vilnius Acordurile de Asociere cu UE. "Trăim un moment istoric şi anume iniţierea unui acord ambiţios şi de perspectivă între Republica Moldova şi Uniunea Europeană", a declarat premierul moldovean, în limba engleză. "Republica Moldova este o ţară europeană şi va deveni membră a Uniunii Europene într-un viitor previzibil", a mai afirmat Iurie Leancă. Acordului de Asociere va fi făcut public săptămâna viitoare, a declarat vicepremierul Natalia Gherman.
Anterior, Georgia şi UE au semnat acordul de gestionare a crizelor şi cel de colaborare în domeniul energetic, în timp ce Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a regimului de vize cu UE.
Potrivit Unimedia.md, după parafarea de la Vilnius, avocaţi, traducători şi experţi vor revedea textele convenite ale Acordului pentru a se asigura că nu există motive de incertitudine. Textul este tradus apoi în limbile oficiale ale tuturor statelor membre UE. Acest proces durează aproximativ şase luni. Odată ce acest proces este încheiat este necesară o nouă decizie a Consiliului European, care reprezintă statele membre ale UE. Acestă decizie ar urma să fie luată până în toamna anului 2014. Odată aprobat, Acordul va fi semnat oficial de Republica Moldova şi UE.
Etapa finală a procesului este cunoscută sub numele de ratificare: după semnare Acordul de Asociere trebuie ratificat de Parlamentul Republicii Moldova, parlamentele celor 28 de state membre şi de Parlamentul European înainte de a intra în vigoare.

Băsescu: Pentru Romania, drumul a durat 13 ani

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după Summit-ul de la Vilnius, că "UE a trecut Prutul", el menţionând însă că "drumul este lung pentru Republica Moldova" către Uniunea Europeană. Şeful statului a afirmat că, după baltici, şi alte state din fosta URSS optează pentru soluţia europeană. El a amintit că România a semnat acordul de asociere în 1993 şi l-a ratificat în 1995. "Dacă luăm timpul de la ratificare până în 2007, la aderare, este un drum de 13 ani. A semna, a parafa acordul de asociere şi de liber schimb nu înseamnă o intrare, ci un drum lung. Dezavantajul pe care îl are o ţară ca Republica Moldova în raport cu România este, spre exemplu, că în România toate forţele politice au dorit intrarea în UE şi ne-au trebuit 13 ani de la ratificare. Este mult mai grea misiunea statelor în care punctele de vedere ale partidelor sunt împărţite", a spus Băsescu.
Potrivit acestuia, acest drum, parcurs de România în 13 ani, ar putea fi unul cu sincope pentru Chişinău, odată cu alternanţa la putere. "Ei nu sunt în situaţia noastră, când procesul, odată început, a fost ireversibil", a spus preşedintele Băsescu.

Bruxelles-ul critică dur Moscova

UE a afirmat vineri că nu acceptă un vot de "veto" din partea Rusiei asupra relaţiilor sale cu foste republici sovietice, în contextul în care Ucraina a renunţat la semnarea unui acord cu Bruxelles-ul în urma presiunilor exercitate de către Moscova. "Nu putem accepta (un vot de) veto din partea altei ţări" asupra voinţei de apropiere cu aceste state, a declarat preşedintee Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso într-o conferinţă de presă, adăugând că vremea "suveranităţii limitate a trecut în Europa".
În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a apreciat că anumite acţiuni ale Rusiei vizând foste republici sovietice sunt "incompatibile" cu modul în care ar trebui să se petreacă lucrurile în Europa. Reafirmând că acordul pe care Ucraina a refuzat să îl semneze vineri la Vilnius "se află în continuare pe masă", el a îndemnat Kievul să "îndepărteze consideraţiile pe termen scurt şi presiunile exercitate din exterior". "Nu ar trebui să renunţăm din cauza presiunilor externe, inclusiv din partea Rusiei", a insistat Van Rompuy.

Un britanic a aruncat la gunoi un hard disk pe care avea 7.500 bitcoin

în prezent, monedele virtuale au ajuns să valoreze aproximativ 5,5 milioane de euro

Un tanăr britanic caută cu disperare un hard disk pe care l-a aruncat fără a se gandi că cele 7.500 de monede virtuale bitcoin care se aflau pe el vor ajunge să valoreze milioane de euro. James Howells, în varstă de 28 de ani, a început în 2009 să colecţioneze bitcoin, atunci cand acestea nu valorau mai nimic. Un an mai tarziu, computerul său s-a stricat. Deşi a păstrat hardul într-un sertar, a sfarşit prin a uita de existenţa acestuia.
Pană cand a văzut că monedele virtuale s-au apreciat masiv, pană la punctul în care au depăşit miercuri pragul simbolic de 1.000 de dolari.
Prea tarziu, pentru că aruncase hardul "între iunie şi august", în timpul unei curăţenii de amploare, cu tot cu comoara evaluată la circa 5,5 milioane de euro. Ce e mai rău e că acesta ştie exact unde se afla hardul: într-un centru de reciclare a deşeurilor electronice din Newport, în Ţara Galilor. Problema este că centrul are mărimea unui teren de fotbal. "Managerul mi-a confirmat cele mai aspre temeri cand mi-a spus că deşeurile care au fost aruncate aici în urmă cu trei sau patru luni se afla în prezent sub un metru sau un metru şi jumătate de deşeuri aruncate", s-a plans tanărul. Singura sa speranţă constă în organizarea unei căutări de mare amploare. "Nu am mijloacele să finanţez o astfel de operaţiune fără a avea siguranţa că îmi găsesc banii la final", afirmă acesta, cu amărăciune.

Un "test al iubirii" identifică adevăratele sentimente ale tinerilor căsătoriţi

Oamenii de ştiinţă au creat un nou "test al iubirii" despre care afirmă că reprezintă un ghid ce indică succesul sau insuccesul unei relaţii mai eficient decât bunele intenţiile declarate ale tinerilor căsătoriţi. Cercetătorii sunt de părere că o reacţie a subconştientului la prezentarea unei imagini cu partenerul de viaţă poate fi considerată un factor ce prezice succesul unei căsnicii. Soţii care au o reacţie intestinală negativă în acel moment prezintă un risc mai mare de a fi nefericiţi în căsnicie după câţiva ani.
Studiul a fost publicat în revista Science.
Coordonatorul studiului, James McNulty, profesor la Florida State University, spune că noul test identifică adevăratele sentimente pe care tinerii căsătoriţi le au unul faţă de celălalt, contrazicând uneori ceea ce aceştia spun altor persoane sau faptele pe care sunt dispuşi să le recunoască faţă de ei înşişi.
Testul include prezentarea unei fotografii a partenerilor de viaţă timp de o treime de secundă. Partenerii trebuie să răspundă foarte repede, prin cuvinte cu conotaţie pozitivă sau negativă, precum "grozav", "minunat", "oribil" şi "înspăimântător". Testul are la bază principiul psihologic al asocierii. Potrivit acestuia, după o prezentare - pentru un interval foarte scurt de timp - a fotografiei partenerului de viaţă, tinerii căsătoriţi se vor afla într-o stare de spirit pozitivă sau negativă. Dacă aceştia se află într-o stare pozitivă, ei vor alege cuvinte pozitive, precum "grozav" sau "minunat", mult mai repede decât cuvinte negative, precum "oribil" şi "înspăimântător". Cercetătorii americani au descoperit, aşa cum se aşteptau, că răspunsurile conştiente ale tinerilor căsătoriţi, referitoare la căsnicia lor, erau în totalitate pozitive. Însă reacţiile lor la "testul iubirii" au variat considerabil.
Cu toate acestea, cercetătorii americani spun că studiul lor nu este suficient de dezvoltat şi de complex pentru a putea fi oferit persoanelor logodite înainte ca acestea să se căsătorească.

Malnutriţia persistă în Coreea de Nord

Producţia alimentară a Coreei de Nord a crescut pentru al treilea an consecutiv, însă malnutriţia persistă în această ţară, au anunţat agenţii ale Naţiunilor Unite, îngrijorate în special de întârzierea procesului creştere şi dezvoltare a copiilor. În lipsa unui sistem public de distribuţie a alimentelor în economia planificată de stat, familiile depind de pieţele negre şi de trocuri pentru a se hrăni, potrivit unui studiu naţional efectuat de Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) şi Programul Alimentar Mondial (PAM), publicat joi seara. "În pofida unei ameliorări continue a producţiei agricole, sistemul alimentar rămâne foarte vulnerabil la şocuri şi la penurii", anunţă Kisan Gunjal, economist la FAO.
Producţia alimentară totală a Coreei de Nord este estimată la 5,03 milioane de tone pentru 2013, adică o creştere cu 5% în raport cu anul precedent. Dar consumul alimentar, care reprezintă 84%, este considerat "limitat" sau "sărac". Ratele malnutriţiei în rândul copiilor s-au diminuat în cursul deceniului trecut, dar prevalenţa unor întârzieri de creştere rămâne "alarmantă" şi lipsa micronutrienţilor este foarte îngrijorătoare, notează studiul. Ameliorarea situaţiei alimentare din ţară se datorează probabil pieţei negre a alimentelor, unde familiile vând, cumpără sau schimbă produse cultivate în propriile grădini. Aceste pieţe sunt tacit autorizate, după ce o perioadă de timp au fost interzise.
O foamete a provocat moartea a sute de mii de persoane la mijlocul anilor '90. Peste 70% dintre familii depind de sistemul public de distribuţie a cerealelor de bază, dar sistemul de funcţionare este foarte prost, potrivit celor două agenţii ale ONU.

Italia: Rata şomajului a atins un nivel record de 41,2% în rândul tinerilor

Rata şomajului în Italia a rămas neschimbată în luna octombrie, la nivelul de 12,5% în rândul populaţiei active, dar a atins un nivel record, de 41,2%, în rândul tinerilor italieni, potrivit unor estimări provizorii difuzate vineri de Institutul naţional de statistică (Istat). Pe bază anuală, procentul şomajului înregistrat în octombrie este în creştere cu 1,2%.
Rata şomajului atinge deci, pentru a doua lună consecutivă (septembrie şi octombrie), cel mai ridicat nivel înregistrat în ţară de la înfiinţarea statisticilor lunare (în 2004) şi a celor trimestriale (în 1977) difuzate de Institutul naţional italian de statistică.
Potrivit Istat, numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a ajuns în Italia, în luna octombrie, la peste 3,1 milioane, reprezentând acelaşi nivel din luna septembrie, dar cu o creştere de 9,9% în ultimul an (^287.000 de persoane). Printre tinerii activi cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, rata şomajului a atins de asemenea un nivel record, de 41,2% în luna octombrie (663.000 de persoane), adică plus 0,7% faţă de luna septembrie şi plus 4,8% pe bază anuală. Acest lucru înseamnă că 11% dintre tinerii italieni cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani rămân în căutarea unui loc de muncă, potrivit Istat.

Colesterolul "alimentează" cancerul mamar

Un produs derivat al colesterolului are capacitatea de a alimenta creşterea tumorilor şi de a contribui la răspândirea cancerului mamar, afirmă autorii unui studiu publicat recent în revista Science. Rezultatele studiului vin în sprijinul ideii că administrarea de statine - utilizate pentru a scădea concentraţia de colesterol - poate să prevină cancerul. Autorii săi explică, totodată, motivul pentru care obezitatea reprezintă un factor major de cancer. Totuşi, asociaţiile care luptă contra cancerului au transmis un semnal de avertizare, spunând că deocamdată este prea devreme pentru a-i îndemna pe oameni să ia statine. Obezitatea a fost asociată cu multe tipuri de cancer, inclusiv cu cancerul mamar, cancerul intestinal şi cel uterin. Grăsimea persoanelor supraponderale poate să ducă la o sinteză exagerată de hormoni, precum estrogen, care stimulează creşterea celulelor tumorale. Cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii Duke din Statele Unite au arătat că şi colesterolul are acelaşi efect.
Colesterolul este descompus în organism în 27HC (hidroxicolesterol), care poate să mimeze estrogenul şi să declanşeze acelaşi efect ca acest hormon în anumite ţesuturi. Experimentele făcute pe şoareci au arătat că o dietă bogată în grăsimi duce la creşterea concentraţiei de 27HC din sânge şi la apariţia unor tumori cu 30% mai mari decât la şoarecii cu o dietă obişnuită.
Statinele sunt luate deja de milioane de persoane care vor să îşi reducă riscul de maladii cardiace.

Oamenii se îngraşă cu aproximativ un kilogram de sărbători

Oamenii se îngraşă cu aproximativ un kilogram în timpul sărbătorilor, fără a reuşi ulterior să mai slăbească, iar bărbaţii sunt mai expuşi creşterii în greutate decât femeile, se arată într-un studiu efectuat de cercetătorii americani de la Universitatea Tehnică din Texas. Studiul, efectuat pe 48 de bărbaţi şi 100 de femei, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, a arătat că voluntarii s-au îngrăşat cu aproape un kilogram în perioada sărbătorilor de Crăciun, de exemplu. Subiecţii nu au reuşit să slăbească după aceea, deşi jumătate dintre participanţii la experiment făceau regulat sport. De asemenea, voluntarii care erau supraponderali la începutul experimentului au luat cel mai mult în greutate şi au înregistrat cea mai mare creştere a procentajului de ţesut adipos. Conform rezultatelor studiului, exerciţiile fizice nu au avut niciun impact asupra pierderii în greutate. Echipa de cercetători consideră totuşi că, deşi sportul nu împiedică îngrăşarea din perioada sărbătorilor, are alte beneficii pentru sănătate. Probabil că îngrăşarea cu un kilogram nu înseamnă foarte mult, dar acest lucru ar putea constitui un factor al obezităţii dacă oamenii nu reuşesc să slăbească după aceea, consideră Jamie Cooper, profesor asistent de ştiinţe ale nutriţiei la Universitatea din Texas. Astfel, dacă oamenii se îngraşă cu un kilogram în fiecare an, în zece ani vor avea 10 kilograme în plus. Potrivit lui Jamie Cooper, motivul pentru care sportul este ineficient ar putea depinde de faptul că oamenii consumă mai multe calorii decât pot arde prin exerciţii fizice.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Baba Dochia, acum 3798 zile, 15 ore, 12 minute, 15 secunde
S-a deschis poarta Iadului si pentru R.Moldova!!! Inca o piatra de gatul Romaniei,in perspectiva!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.