Internațional

Pisicile recunosc vocea stăpânului, dar o ignoră

Ziarul de Vrancea
28 nov 2013 697 vizualizări
Deşi pisicile sunt perfect capabile să recunoască vocea stăpânului lor, ele preferă s-o ignore, din motive posibil legate de evoluţia acestui animal, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători japonezi.

Echipa condusă de Atsuko Saito şi Kazutaka Shinozuka de la Universitatea din Japonia a testat 20 de pisici aflate în casele stăpânilor lor. Cercetătorii au aşteptat până când stăpânul a plecat din cameră, apoi au difuzat înregistrările vocilor a trei străini care le chemau pe nume, apoi pe cea a stăpânului, urmată de cea a unui alt străin. Răspunsurile pisicilor la fiecare chemare au fost analizate, luând în considerare o serie de factori precum mişcarea urechilor, cozii şi capului, zgomotele produse sau dilatarea pupilelor. Atunci când îşi auzeau numele chemat, animalele afişau un "comportament de orientare", mişcându-şi capul şi urechile pentru a localiza de unde venea sunetul. Deşi răspunsul la vocea stăpânului era mai puternic decât la cele ale străinilor, pisicile au refuzat totuşi să se mişte la chemarea oricăruia dintre participanţi.
Studiul sugerează că motivul pentru care pisicile nu răspund la chemare poate fi legat de domesticirea timpurie a speciei.
Potrivit unor analize genetice recente, strămoşul comun al pisicii moderne este Felis silvestris, o specie de pisică sălbatică ce a venit în contact cu oamenii în urmă cu circa 9.000 de ani. Pe măsură ce societăţile timpurii au dezvoltat agricultura, aceste animale s-au apropiat de acestea pentru a vâna rozătoarele care erau atrase de depozitele de cereale. În cuvintele autorilor lucrării, pisicile s-au "autodomesticit". "Din punct de vedere istoric, pisicile, spre deosebire de câini, nu au fost domesticite să se supună ordinelor stăpânilor. Dimpotrivă, ele par să ia iniţiativa în interacţiunea om-pisică", se afirmă în studiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.