Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Summit-ul de la Vilnius Moldova "da", Ucraina "niet"

Ziarul de Vrancea
28 nov 2013 736 vizualizări
UE a parafat ieri la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Acordul de Asociere cu R.Moldova, ce prevede, între altele, crearea unei Zone de Liber Schimb, încurajând astfel integrarea economică a R.Moldova în UE. Ucraina a ales să rămană în trena Rusiei.

Parteneriatul Estic, lansat în 2009 la summitul de la Praga, este o iniţiativă comună a UE, a statelor sale membre şi a ţărilor partenere est-europene (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R.Moldova şi Ucraina). Acesta le oferă ţărilor implicate în parteneriat posibilitatea de a se apropia de UE şi de a-şi întări legăturile politice, economice şi culturale.
Sprijinul oferit de UE în cadrul acestui parteneriat este atât bilateral, cât şi multilateral. O nouă generaţie de Acorduri de Asociere, care înlocuiesc Acordurile de Parteneriat şi Cooperare încheiate cu ţările partenere (excepţie făcând Belarusul) la sfârşitul anilor '90, este negociată cu unele ţări pe baze individuale. În cazul Georgiei şi Republicii Moldova, Acordurile de Asociere conţin şi prevederi pentru stabilirea unei Zone de Liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare (DCFTA).
Parteneriatul promovează democraţia şi buna guvernare, creşte siguranţa energetică, promovează sectorul reformei şi protecţia mediului, încurajează contactele între popoare, sprijină dezvoltarea economică şi socială şi oferă fonduri suplimentare pentru proiecte destinate reducerii dezechilibrului socio-economic şi creşte stabilitatea. UE a încheiat Acorduri de Asociere (deşi nu întotdeauna sub acest nume) cu numeroase ţări. Un astfel de acord, numit Acord European de Asociere la UE, a fost semnat şi de România în 1995. În prezent, acesta nu mai este în vigoare, România devenind membru UE în 2007. Acorduri de Asociere şi Stabilizare au fost semnate şi cu ţările din Balcani, dintre care unele au devenit state candidate pentru aderarea la UE.  Negocierile în cadrul Acordului de Asociere cu R.Moldova au fost lansate la Chişinău la 12 ianuarie 2010. Acestea au fost urmate de mai multe runde de negocieri, care s-au desfăşurat, alternativ, la Bruxelles şi Chişinău. Cea de-a 14-a rundă a avut loc la 14-15 martie 2013 la Bruxelles, iar negocierile s-au încheiat în iunie 2013.

Liderii europeni, şocaţi de pretenţiile Ucrainei

Comisarul european pentru Extindre şi politică de vecinătate Stefan Fule a delarat ieri, la Vilnus, că suma cerută de Ucraina în vederea ridicării economiei la standardele europene este exorbitantă. Suma de "160 miliarde de euro, cerută de partea ucraineană în vederea modernizării economiei este neproporţională, exorbitantă. Dacă ar fi s-o împărţim în tranşe pentru următorii zece ani, ea ar constitui 10% din PIB-al Ucrainei", a declarat Stefan Fule. El a subliniat că cererile partenerilor ucraineni sunt fără precedent în istoria comunităţii europene şi vin în contradicţie cu experienţele statelor care au semnat deja acorduri de liber-schimb cu UE.
Stefan Fule le-a recomandat oamenilor de afaceri ucraineni să se axeze mai mult pe profitul pe care l-ar putea aduce regimul de liber-schimb cu UE. "Îmi displace că oamenii de afaceri ucraineni vorbesc mereu de pierderi şi nu de investiţii sau modernizare", a adăugat comisarul european, punctând că astfel se pune sub semnul întrebării bunăstarea poporului ucrainean.
Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, declarase anterior că ţara sa ar avea nevoie de cel puţin 160 de miliarde de euro, până în 2017, ca să ridice economia Ucrainei la standardele europene.

Cat costă libertatea Iuliei Timoşenko

De asemenea, Viktor Ianukovici a declarat că este dispus să o elibereze din închisoare pe Iulia Timoşenko, dar a condiţionat punerea ei în libertate de achitarea pagubelor pe care se presupune că aceasta le-a provocat ţării prin semnarea unui contract de gaz cu Rusia, estimat de guvern la 20 de miliarde de dolari (circa 14,7 miliarde de euro).
Timoşenko, care ispăseşte o condamare de şapte ani pentru abuz de putere, ar fi semnat în anul 2009 acorduri care au prejudiciat ţara, deşi fosta şefă de guvern şi Uniunea Europeană susţin că procesul are la bază motivaţii politice. Situaţia lui Timoşenko se intersectează cu decizia lui Ianukovici de a renunţa la Acordul de parteneriat politic şi la un tratat de comerţ liber cu Uniunea Europeană şi de a relansa apropierea de Moscova.

Femeia la volan un "rău" pentru societate

Cel puţin aşa susţine un lider religios musulman

Marele muftiu al Arabiei Saudite a afirmat că interzicerea şofatului pentru femei are drept scop să "protejeze societatea de rău", a anunţat ieri presa saudită. Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, la Medina, Abdul Aziz al ash-Shaikh a făcut apel să "nu se facă din subiectul privind acordarea dreptului de a şofa pentru femeile saudite una dintre preocupările majore ale societăţii". El a propus ca acest subiect să fie abordat din perspectiva protejării societăţii de "rău".
Această luare de poziţie a celei mai înalte autorităţi religioase din Arabia Saudită reflectă ostilitatea mediilor religioase faţă de dreptul sauditelor de a urca la volan. Cu toate acestea, activiste saudite au anunţat miercuri că au primit asigurări din partea ministrului de Interne, prinţul Muhammad bin Nayef, că subiectul privind dreptul femeilor de a şofa va fi examinat.
Aziza al-Yousef, care a participat la o campanie privind dreptul femeilor de a şofa organizată pe 26 octombrie, a declarat că a mers, marţi, la ministru, împreună cu o altă activistă, Hala al-Dosari. "Ministrul ne-a spus că problema privind dreptul femeilor de a şofa va fi pe masă şi să sperăm la un rezultat pozitiv", a afirmat ea.
Întâlnirea s-a desfăşurat prin videoconferinţă, deoarece mixitatea socială este interzisă în Arabia Saudită, un regat ultraconservator şi singura ţară din lume în care femeile nu au dreptul să şofeze. Prinţul Nayef ne-a spus că "problema va fi tranşată de instanţele legislative", a adăugat Aziza al-Yousef.
Cele două activiste şi-au exprimat speranţa ca dreptul de a şofa pentru femei să fie acordat printr-un "decret regal", ţinând cont de faptul că regele Abdullah este principalul legislator, în timp ce Consiliul Shura o instanţă pur consultativă.
În octombrie, trei femei, membre ale Consiliului Shura, au depus o recomandare cu privire la anularea interdicţiei de a şofa pentru saudite, însă ea nu a fost reţinută. Mai multe activiste le-au îndemnat pe saudite să urce la volan pe 26 octombrie, dar au retras ulterior acest apel, pentru a evita o confruntare cu autorităţile, care au multiplicat avertismentele.
Autorităţile saudite au arestat şi amendat aproximativ 16 femei aflate la volan în acea zi. În momentul eliberării, fiecare femeie şi tutorele său (tată, frate, soţ sau un al membru de sex masculin din cadrul familiei) au semnat un angajament privind respectarea legilor aflate în vigoare în regat.

Dulciurile au un "gust" diferit, în funcţie de sex

O genă asociată cu obezitatea, din cauza căreia îngheţata şi dulciurile par a fi mai gustoase, făcându-le pe femei să aprecieze aceste alimente mai mult decât bărbaţii, a fost descoperită de oamenii de ştiinţă canadieni.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că descoperirea acestei gene ar însemna faptul că oamenii nu sunt cu adevărat vinovaţi de alegerile alimentare deficitare pe care le fac. Totodată, descoperirea ar putea explica parţial mecanismul de declanşare a obezităţii. Spre deosebire de culpabilizarea persoanelor obeze pentru obiceiurile alimentare deficitare, cercetătorii canadieni spun că obezitatea este cauzată de o predispoziţie genetică, de stresul ambiant şi de sănătatea emoţională. Ei au descoperit o variaţie genetică - alelă - care regularizează sinteza de dopamină, supranumită "hormonul plăcerii". Studiul, publicat în revista Appetite, ar putea reprezenta un important pas făcut în prevenirea şi tratarea obezităţii.
"Am descoperit faptul că o variaţie a genei care regularizează activitatea dopaminei, substanţa ce reglează răspunsul unui individ faţă de alimentele gustoase, a prezis cantitatea de alimente «de consolare» - preparate foarte dulci precum îngheţată, bomboane şi prăjituri - selectată şi mâncată de copii. Acest efect a fost deosebit de important în cazul fetelor, la care am descoperit că erau purtătoare ale alelei genetice ce scade funcţia dopaminei", a spus Patricia Silveira, participantă la realizarea studiului.

Excluderea lui Berlusconi, sfârşitul unui "ere"

Excluderea lui Silvio Berlusconi miercuri din Parlament marchează sfârşitul unei perioade politice de 20 de ani şi reprezintă un "epilog amar" pentru Il Cavaliere, comentau ieri editorialişti în presa italiană. "Am preferat cu toţii alt epilog, mai puţin amar, pentru noi şi demnitatea noastră naţională, pentru imaginea noastră în străinătate", scrie Stefano Folli în Il Sole 24-Ore, cotidianul mediilor financiare. "Nu există vreo îndoială că ziua de ieri (miercuri) marchează sfârşitul unei perioade care a durat aproximativ 20 de ani şi al cărei protagonist principal, cu bune şi cu rele, a fost omlul a cărui excludere a fost decretată ieri de către Senat", adaugă Folli.
Votul de miercuri, care îl face ineligibil pentru o perioadă de şase ani pe Berlusconi, în vârstă de 77 de ani, este rezultatul unei legi menite să asaneze viaţa politică, prevăzând excluderea oricărui ales condamnat la mai mult de doi ani de închisoare. Il Cavaliere a fost condamnat la patru ani de închisoare, dintre care trei au fost anulaţi printr-o amnistie, în procesul Mediaset.
Această excludere "confirmă blestemul italian, care pare să facă imposibilă încheierea unei ere politice fără traumatism şi fără ură", scrie Corriere della Sera. "Numeroşi adversari ai lui Berlusconi sunt responsabili de acest sfârşit (...), dar o responsabilitate puternică îi revine lui-însuşi", continuă publicaţia.
Ziarul de stânga La Repubblica îşi exprimă, în schimb, satisfacţia faţă de faptul că "inclusiv în Italia şi inclusiv pentru un lider politic, şi anume unul dintre cei mai puternici oameni din ultimii 20 de ani, sunt în sfârşit valabile regulile democratice ale statului de drept, iar legea se dovedeşte egală pentru toţi".

Pas important în lupta cu diabetul

Vindecarea diabetului de tipul 1 este cu un pas mai aproape de realitate, în urma unor experimente desfăşurate pe şoareci de o echipă de cercetători danezi care a reuşit să transforme celulele stem ale cobailor în celule care produc insulină.  Cercetătorii danezi au creat pancreasuri miniaturale de şoareci folosind celule stem prelevate de la embrioni, pancreasuri viabile şi capabilă se producă insulină. Ei susţin că acelaşi sistem ar putea fi folosit pentru a-i ajuta pe cei peste 382 de milioane de oameni din întreaga lume care suferă de diabet.
Conform cercetătorilor care au participat la aceste experimente, rezultatele sunt excelente. Aceste rezultate îi privesc în primul rând pe pacienţii care suferă de diabet de tipul 1, dar ar putea avea efecte benefice şi asupra celor care suferă de diabetul de tipul 2. Materialul celular prelevat de la embrioni de şoareci de cel mult două săptămâni, în condiţii de laborator, se dezvoltă spectaculos şi nu prezintă probleme de compatibilitate. Acelaşi principiu poate fi folosit pentru a transplanta noi celule pancreatice în organismul bolnavilor de diabet. Diabetul zaharat de tip 1 reprezintă aproximativ 10% din cazurile de diabet zaharat din Europa şi America de Nord.

Viagra nu îmbunătăţeşte relaţiile de cuplu

Bărbaţii care au luat Viagra spun că relaţiile lor de cuplu şi calitatea vieţii lor nu s-au îmbunătăţit semnificativ după ce au folosit acest medicament utilizat în tratarea disfuncţiilor erectile. Viagra a fost multă vreme considerat un medicament care "condimentează" viaţa sexuală şi stimulează astfel relaţiile de cuplu. Experţii avertizează însă în legătură cu medicamentele prescrise contra disfuncţiilor erectile, precum Viagra, spunând că acestea nu reprezintă "leacul" miraculos la care speră mulţi dintre bărbaţi. Numeroşi bărbaţi au declarat că vieţile şi relaţiile lor de cuplu nu s-au îmbunătăţit semnificativ după ce au luat acest medicament. Studiul a fost realizat pe baza a 40 de teste clinice efectuate pe bărbaţi suferind de impotenţă, cu scopul de a identifica felul în care vieţile acestora s-au schimbat după ce au luat Viagra. Studiul a fost publicat în Journal of Sexual Medicine.
Deşi tratamentul cu Viagra a dus în general la o creştere a nivelului de satisfacţie generală şi la o ameliorare a opiniei despre propria persoană, acest medicament nu a generat însă o ameliorare a calităţii vieţii şi a satisfacţiei generate de relaţia de cuplu. Andrew Kramer, medic urolog la University of Maryland Medical Centre, a precizat: "Fericirea este foarte complicată, iar erecţia reprezintă doar o mică parte a ei. Multe cupluri au în continuare nevoie de terapie adiţională".


Peruca inteligentă, inventată în Japonia

Peruca inteligentă, cu GPS integrat, care, pe lângă mascarea calviţiei, oferă indicaţii legate de traseul persoanei care o poartă, a fost inventată de firma japoneză Sony. Peruca inteligentă dispune de o conexiune wireless la un calculator, care îi oferă instrucţiuni pentru a-şi ghida "subiectul" de la distanţă, cunoscând localizarea acestuia datorită receptorului GPS integrat. Dispozitive de vibraţie situate în diferite părţi ale capului (în faţă, în spate, la dreapta, la stânga) se activează pe rând, în funcţie de direcţia ce trebuie urmată. "Craniul este o parte extrem de sensibilă a corpului, care simte şi localizează foarte bine vibraţiile", au explicat inventatorii perucii, Hiroaki Tobita şi Takuya Kuzi. Altă variantă a acestui prototip de perucă este prevăzută cu captatori ai semnalelor electronice emise de creier şi le poate transforma în comenzi. Datorită acestor captatori, peruca poate măsura temperatura corpului, tensiunea arterială şi poate chiar înregistra imagini pe care posesorul perucii le va putea primi ulterior pe un monitor.
De la inventarea walkman-ului, în 1979, compania Sony nu a mai conceput un produs care să revoluţioneze cu adevărat modul oamenilor de a se distra şi care să se bucure de un succes mondial comparabil.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3793 zile, 6 ore, 25 minute, 17 secunde
Daca ne uitam de exemplu la ce a patit Romania dupa intrarea in UE pretentiile Ukrainei par mult prea mici. O tara estica care intra in UE trebuie sa-si asume distrugerea industriei proprii, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.