Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:UE a subestimat capacităţile de "şantaj" ale Rusiei asupra Ucrainei

Ziarul de Vrancea
27 nov 2013 546 vizualizări
Reproşul a fost făcut ieri de preşedintele Poloniei n luni, preşedintele Traian Băsescu îi critica în acelaşi registru pe birocraţii de la Bruxelles

Bruxelles-ul a subestimat capacităţile de "şantaj" ale Moscovei asupra Kievului, care au determinat Ucraina să suspende pregătirea Acordului de Asociere cu UE, a declarat ieri preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, într-un interviu acordat cotidianului Gazeta Wyborcza. "Bruxelles-ul a comis o eroare de apreciere a fondului problemei în relaţiile UE-Ucraina. Nu este vorba despre problema Iulia Timoşenko, ci despre politica de presiune şi şantaj exercitată asupra Ucrainei de către vecinul său din Est", a apreciat Komorowski. Marţi, premierul ucrainean, Mikola Azarov, a recunoscut pentru prima dată că Moscova a descurajat Kievul să semneze Acordul de Asociere cu UE în cadrul summitului Parteneriatului Estic, care va avea loc astăzi şi maine la Vilnius. "Vom lucra la o reacţie înţeleaptă şi fermă a Uniunii Europene faţă de dictatul rus la adresa Ucrainei", a oferit asigurări şeful statului polonez. Potrivit lui, "atitudinea fermă a preşedintelui Putin sporeşte şansele pentru o poziţie omogenă a statelor membre UE şi pentru o acţiune solidară în favoarea Ucrainei, după summitul de la Vilnius". Komorowski urmează să efectueze o vizită în Ucraina pe 2 decembrie.
Potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, liderii europeni iau în calcul să adopte la summitul de la Vilnius o declaraţie care va avertiza Rusia în privinţa amestecului său în afacerile interne ale ţărilor vecine.
Marţi, preşedintele rus, Vladimir Putin, aflat într-o vizită oficială în Italia, i-a îndemnat pe liderii europeni să înceteze "comentariile acide" referitoare la situaţia din Ucraina, apreciind că semnarea unui acord între această fostă republică sovietică şi UE ar fi fost "o trădare majoră" a economiei ruse.

Pas important pentru eliminarea vizelor UE pentru cetăţenii moldoveni

Comisia Europeană a adoptat, ieri, o propunere care prevede eliminarea vizelor de acces în spaţiul comunitar pentru cetăţenii moldoveni care deţin paşaport biometric, informează un comunicat al Executivului UE. "Sunt foarte bucuroasă să propun eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni care deţin paşaport biometric. Vreau să felicit autorităţile moldovene pentru eforturile de implementare a unor reforme-cheie şi pentru progresele semnificative înregistrate. Posibilitatea de a călători în Spaţiul UE fără viză facilitează contactele între popoare şi stimulează afacerile, consolidând legăturile culturale şi sociale între UE şi R.Moldova. Sper cu sinceritate că şi alte state membre ale Parteneriatului Estic care încearcă să obţină eliminarea vizelor vor continua acţiunile în acest sens", a declarat Cecilia Malmström, comisarul UE pentru Afaceri Interne.
Propunerea de eliminare a vizelor de călătorie în UE pentru cetăţenii moldoveni urmează să fie discutată în Parlamentul European şi în Consiliul UE.

Un oficial maghiar propune crearea unei reţele ungare a bazinului carpatic

Conducătorul Institutului de Cercetare pentru Strategie Naţională al premierului ungar, Jeno Szasz, un fost primar la Odorheiul Secuiesc, a propus crearea unor reţele în "bazinul carpatic", apreciind că a venit vremea unei "integrări naţionale". Una dintre idei vizează crearea unor condiţii ca etnici unguri din străinătate şi organizaţii ungureşti din Vest să întocmească aplicaţii comune pentru finanţare UE, a declarat politicianul maghiar ieri pentru jurnalişti la Bruxelles. El a spus că, după integrarea Ungariei în UE şi NATO, acum a venit vremea unei "integrări naţionale".
Viitorul comunităţilor maghiare din străinătate poate fi schiţat doar de la Budapesta, deoarece în prezent ideile de la Bucureşti, Bratislava şi Kiev care-i vizează pe maghiari în teritoriile lor sunt împotriva intereselor etnicilor maghiari din aceste teritorii, a adăugat Szasz.

Angela Merkel s-a înţeles cu social-democraţii

Cancelarul german, Angela Merkel, a ajuns la un acord, ieri, cu Partidul Social-Democrat (SPD) pentru formarea unui Guvern comun, la două luni de la victoria sa fără majoritate absolută în alegerile legislative, au anunţat surse apropiate negocierilor. Acest acord între conservatori (CDU/CSU) şi SPD a fost confirmat ulterior de un grup extins de 75 de negociatori ai celor trei partide reunite. Acesta urmează să fie aprobat de militanţii Partidului Social-Democrat în cadrul unui referendum care va începe în decembrie şi al cărui rezultat este incert.
Dacă baza SPD aprobă acordul, Merkel va fi aleasă la 17 decembrie, de deputaţii din Bundestag, la conducerea unui Guvern de "mare coaliţie" pentru un al treilea mandat de patru ani. Merkel a acceptat concesiuni majore care ar putea să o ajute să învingă reticenţele militanţilor SPD de a se alia cu un partid de dreapta.
În cursul nopţii, surse apropiate partidelor au declarat că CDU a acceptat crearea unui salariu minim în Germania de 8,50 de euro pe oră începând din 2015, dar că acesta se va aplica în toate domeniile începând din 2017.
Acest salariu minim va fi o premieră pentru Germania, o ţară care până în prezent se baza pe partenerii sociali pentru a rezolva problemele salariale.
Acesta ar urma să amelioreze puterea de cumpărare a milioane de salariaţi. Potrivit institutului economic DIW, 5,6 milioane de persoane, respectiv 17 la sută dintre salariaţii germani, câştigă în prezent mai puţin de 8,50 de euro. După mai multe luni de tratative şi la încheierea unei şedinţe de negocieri de 17 ore, care s-a terminat dimineaţă, social-democraţii au obţinut şi un plan de ameliorare a pensiilor pentru micii salariaţii şi pentru mame, precum şi posibilitatea ieşirii la pensie la 63 de ani (în loc de 67) pentru salariaţii care au cotizat 45 de ani. Ansamblul de măsuri sociale şi de investiţii prevăzut în proiectul de "mare coaliţie" ar urma să reprezinte 23 de miliarde de euro, acesta fiind finanţat fără creşterea fiscalităţii.
SPD a obţinut câştig de cauză şi în privinţa revendicărilor sale sociale majore, precum posibilitatea acordării dublei naţionalităţi copiilor străini născuţi în Germania.

Coaforul lui Kate Middleton, concediat

Nu o greşeală legată de măiestria de coafor a dus la concedierea lui James Pryce. Coaforul lui Kate Middleton a comis o eroare mult mai mare: a trădat casa regală britanică, scrie presa din Insulă.  Bărbatul a creat o pagină de Facebook şi un cont Twitter pe care posta cu regularitate zeci de fotografii cu ducesa de Cambridge, folosindu-se de diferitele ei coafuri pentru a-şi face reclamă. De îndată ce s-a aflat acest lucru, Pryce a fost concediat. Kate Middleton nu trebuie însă să se ocupe singură de podoaba capilară, deoarece stilista ei, care aranja din când în când părul soţiei prinţului William, va prelua ştafeta.

Ce înseamnă responsabilitatea politică pe alte meleaguri

Premierul leton Valdis Dombrovskis a anunţat ieri demisia Guvernului pe care-l conduce, în urma catastrofei de săptămâna trecută soldate cu 54 de morţi după surparea acoperişului unui supermarket la Riga. "Având în vedere tragedia de la supermarket şi circumstanţele în care s-a produs, este necesar ca Guvernul să obţină susţinerea unei majorităţi clare în Parlament. Mi-am anunţat demisia din funcţia de premier, asumând responsabilitatea politică a tragediei", a declarat Dombrovskis în faţa presei, în urma unei întâlniri cu preşedintele Andris Berzins. Şeful statului a acceptat demisia premierului şi a anunţat o reuniune a Consiliul Naţional de Securitate pe 4 decembrie în vederea studierii consecinţelor acestei catastrofe, cea mai gravă de la proclamarea în 1991 a independenţei acestei ţări baltice. "Îndemn toată lumea să privească spre viitor, să îşi asume responsabilităţile şi să acţioneze în consecinţă", a declarat el.
Demisia lui Dombrovskis, aflat în funcţie din martie 2009, la conducerea celui de-al treilea Cabinet, are loc în contextul în care numeroase întrebări cu privire la cauzele catastrofei nu au primit un răspuns. Poliţia a deschis o anchetă penală şi privilegiază trei ipoteze, vizând conceperea clădirii, construirea acesteia şi elemente noi care au fost instalate pe acoperiş.
Lucrări erau în curs pe acoperiş în vederea transformării acestuia în grădină suspendată, cu arbuşti şi o zonă de joacă pentru copii.

Analgezicele în formă solubilă cresc riscul de atac de cord

Pacienţii care iau în mod regulat aspirină, paracetamol, ibuprofen şi alte medicamente în formă solubilă prezintă un risc cu 22% mai mare de a suferi un atac de cord, iar posibilitatea de a dezvolta hipertensiune arterială este de şapte ori mai mare, potrivit unui studiu. Analgezicele pe care milioane de persoane le consumă zilnic pot provoca atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale şi chiar moarte, întrucât acestea conţin prea multă sare, potrivit rezultatelor unui studiu recent.
Dozele recomandate pentru unele dintre aceste calmante conţin cu 50% mai multă sare decât limita zilnică maximă indicată pentru adulţi.
Cercetătorii de la University College London şi University of Dundee, care se află în spatele acestui studiu, recomandă pacienţilor să evite să se trateze, în mod regulat, cu medicamente solubile.
Milioane de adulţi, în special bătrânii, se bazează pe analgezice pentru afecţiuni cronice, cum ar fi artrita, în timp ce suplimentele alimentare, precum calciul, sunt luate de femeile însărcinate şi cele care se află la menopauză. Mulţi dintre ei preferă să consume medicamente solubile, pentru că acestea sunt mai uşor de înghiţit şi se crede că acţionează mai repede. Însă acestea conţin un nivel ridicat de sare, pentru a se dizolva mai uşor în apă. În timpul studiului, oamenii de ştiinţă au monitorizat pacienţi cărora le-au prescris forme solubile de paracetamol, aspirină şi ibuprofen, dar şi suplimente, precum vitamina D, zinc şi calciu, pe o durată de şapte ani.
Un adult nu ar trebui să consume mai mult de şase grame de sare pe zi. Pacienţii care iau şapte pastile solubile de paracetamol pe zi, depăşesc doza de sare recomandată cu 50 de procente. Totodată, experţii au subliniat că pacienţii care consumă aceste medicamente ocazional, cel mai probabil, nu vor fi afectaţi.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.