Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: UE pregăteşte un "avertisment" pentru Rusia

Ziarul de Vrancea
26 nov 2013 558 vizualizări
Summitul european al Parteneriatului Estic va adopta vineri la Vilnius o declaraţie care va avertiza "voalat" Rusia în legătură cu o ingerinţă în afacerile ţărilor vecine, scrie ziarul polonez Gazeta Wyborcza.

În urma deciziei Ucrainei de a abandona pregătirile pentru acordul de asociere cu UE, care urma să fie semnat la summitul de la Vilnius, liderii europeni vor adopta la această reuniune o declaraţie care "încurajează ţările din Europa de Est să se reformeze şi să se apropie de Occident", potrivit cotidianului polonez. Această declaraţie, care este o iniţiativă poloneză, "urmează să adreseze, de asemenea, un avertisment Rusiei împotriva ingerinţei sale în afacerile interne ale vecinilor", scrie Gazeta Wyborcza, fără să ofere alte precizări cu privire la conţinutul sau forma acestui document.
O sursă europeană a confirmat ieri, la Bruxelles, că o declaraţie este în pregătire între cele 28 de state membre ale Uniunii şi cele şase state din cadrul Parteneriatului Estic, fără să ofere alte precizări.
UE a adresat luni un ultim îndemn Ucrainei să încerce să salveze acordul de asociere, cerând liderilor ucraineni curaj politic în faţa presiunilor ruse, pe care le-a denunţat cu fermitate. "Oferta de a semna un acord de asociere şi liber-schimb fără precedent este în continuare pe masă", au afirmat într-un comunicat comun preşedinţii Consiliului European Herman Van Rompuy şi Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso. La rândul său, fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski, emisar UE la Kiev, a apreciat ieri că presiunea exercitată de Rusia asupra Ucrainei ar urma să crească. "Nu există vreo îndoială că presiunea Rusiei se va aprofunda. Pasul următor al Moscovei va fi să vrea să transforme statutul de observator pe care îl deţine Ucraina în cadrul uniunii sale vamale în statut de membru cu drepturi depline", a declarat el într-un interviu radiodifuzat.
Însă, în opinia lui Kwasniewski, "nimic nu se pierde, chiar dacă acordul nu este semnat la Vilnius". "Problema este să vedem dacă ne putem întoarce la masa negocierilor cu Ucraina, înaintea alegerilor europene, când UE va cădea într-un fel de letargie instituţională", a adăugat el.

Premierul Ucrainei confirmă presiunile Rusiei

Rusia se află la originea deciziei Ucrainei de a suspenda pregătirea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, a confirmat ieri premierul ucrainean Mikola Azarov. "Rusia a propus amânarea semnării şi începerea de negocieri", a declarat Azarov, în contextul în care UE a acuzat Moscova de faptul că a exercitat presiuni asupra Kievului cu scopul de a împedica acest acord.

Clivajul dintre şiiţi şi sunniţi se accentuează

"Cel mai mare rău încă urmează să se producă", susţine un expert în islamism

Relaţiile între şiiţi şi sunniţi riscă să se deterioreze în Orientul Mijlociu, retorica intercomunitară intensificându-se pe fondul conflictului civil din Siria şi în perspectiva alegerilor din Irak, afirmă experţi citaţi de AFP.
Teama de-a sesiza agravarea relaţiilor între cele două comunităţi s-a accentuat în urma dublului atentat, din 19 noiembrie, împotriva ambasadei iraniene în Liban, revendicat de un grup aparţinând reţelei teroriste sunnite Al-Qaida.
Iranul şiit este un aliat al regimului sirian al lui Bashar al-Assad, care se confruntă cu o rebeliune predominant sunnită. Conflictul sirian se prelungeşte în Liban şi are, de asemenea, repercusiuni în Irak, implicat în prezent într-o spirală a violenţei, lăsând astfel să crească temerile revenirii conflictului confesional din 2006-2007. "Situaţia este îngrozitoare, şi se înrăutăţeşte", spune Fanar Haddad, un cercetator la Institutul pentru Orientul Mijlociu de la Universitatea Naţională din Singapore, autor al studiului "Sectarismul în Irak". "Vedem astăzi efectele cumulate în Irak timp de zece ani. În plus, există Siria... Mă cuprind fiorii când mă gândesc ce se va întâmpla. Se pare că totul duce spre o divizare şi mai mare între sunniţi şi şiiţi", estimează Haddad. "Cred că cel mai mare rău încă urmează să se producă", mai adaugă el. Şiiţii sunt minoritari în comunitatea musulmană mondială, dar majoritari în Iran, Irak şi în Bahrain.
Tensiunile între cele două comunităţi sunt deosebit de mari în timpul dintre Ashura şi Arbain, două sărbători şiite foarte imprtante, care au loc la 40 de zile interval. Celebrarea Ashura, la 14 noiembrie, a fost din nou umbrită de moartea a zeci de şiiţi în atacuri în Irak.
O serie de experţi sunt de părere că dificultăţile tot mai mari între şiiţi şi sunniţi sunt consecinţa invaziei americane în Irak, în 2003, care a pus capăt regimului dictatorului Saddam Hussein şi a instalat autorităţile sunite în locul lui.

Alegerile restrang flexibilitatea

Analiştii atrag atenţia asupra efectelor pe care le-a avut asasinarea prim-ministrului libanez sunnit Rafik Hariri, în 2005, şi războiul din Siria. "În mod sigur clivaj între sunniţi şi şiiţi a crescut din 2005", explică Sahar al-Atrache, un analist specialist pe Liban la International Crisis Group. Printre şiiţi, există "un fel de teamă, îndreptăţită sau nu", determinată de o fortificarea în regiune a islamului politic, dominat de suniţi, mai ales începând cu Primăvara Arabă, estimează Sahar al-Atrache. "Acest lucru a contribuit la fortificarea poziţiilor sectare ale mişcării şiite libaneze Hezbollah, Irak şi Iran cu privire la problema siriană", a adăugat ea. Războiul din Siria, la care Hezbollah a fost de acord să participe, trimiţând combatanţi de partea regimului, a făcut deja 120.000 de morţi. Conflictul care a polarizat regiunea în pro şi anti-regim pare să nu dea niciun semn de respiro. "Sectarismul s-a amplificat în mod clar", spune Omar Shakir, un activist din Homs. "Regimul nostru este un regim sectar. El instruieşte miliţii compuse din combatanţii unei secte. Când oamenii observă masacrele comise de regim reacţionează în manieră sectară cu aceeaşi ură ca aceea la care au fost supuşi în confruntări", explică el.
În Irak, diplomaţii se îngrijorează de turnurile pe care riscă să le aducă alegerile parlamentare din aprilie. Partidele, în mare parte fondate pe diviziuni tribale şi sectare, mai mult decât pe ideologii, ar putea pune mai mult accent pe elemente comunitare, accentuând şi mai mult relaţiile intercomunitare, într-o ţară care abia a ieşit dintr-un conflict confesional (2006-2007). "Tot ce am observat până acum a condus la poziţii şi mai tranşante, în loc să le facă mai moderate. Alegerile mai degrabă restrâng flexibilitatea, decât o măresc. Jucaţi pentru echipa voastră...", explică un diplomat occidental, sub protecţia anonimatului.

Grecii se autoinfectează cu HIV pentru a încasa indemnizaţii sociale

Numeroşi greci îşi autoinoculează virusul HIV pentru a putea încasa un ajutor social de 700 de euro, conform unui raport al OMS citat de postul britanic Sky News. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a constatat că numărul cazurilor de infectare cu virusul HIV a crescut "semnificativ" în Grecia. Potrivit raportului elaborat de OMS, aproape jumătate din infecţiile cu HIV au fost autoinoculate de persoane care încearcă să obţină astfel o indemnizaţie lunară de 700 de euro. Centrul elen pentru prevenirea epidemiilor (Keelpno) a confirmat că rata infectării cu HIV a crescut de trei ori în ultimii zece ani, de la 3,9 la 100.000 de locuitori în 2003, la 10,9 în 2012. În 2012, au existat 1.180 de cazuri de infectare cu HIV, comparativ cu 434 în 2003.

Niciodată este prea târziu să faci mişcare

Activitatea fizică regulată, chiar dacă este începută târziu de cei vârstnici, le-ar înmulţi cu trei şansele acestora de a "îmbătrâni sănătos", potrivit unui studiu publicat ieri.
Studiind timp de opt ani un eşantion de 3.500 de persoane cu vârsta medie de 64 de ani, o echipă de cercetători britanici a arătat că cei care desfăşurau o activitate fizică regulată moderată sau viguroasă aveau de şapte ori mai multe şanse să îmbătrânească frumos decât persoanele inactive. Şansele erau de trei ori mai mari şi în rândul celor 10% care au desfăşurat o activitate fizică doar între 2002 şi 2010 şi au fost sedentari înainte, potrivit studiului publicat în revista de specialitate British Journal of Sports Medicine.
Deşi nu există un consens pe acest subiect, oamenii de ştiinţă au estimat că "îmbătrânirea sănătoasă" poate fi definită prin faptul de a nu suferi de o boală cronică, tulburări cognitive "majore" sau "limitare semnificativă" a capacităţii fizice, precum şi a fi sănătos mintal.

Maghiarii din SUA sar în apărarea lui Laszlo Tokes

Federaţia maghiarilor din Statele Unite a sesizat Comisia Helsinki, o agenţie a Administraţiei SUA, în legătură cu iniţiativa de retragere a distincţiei lui Laszlo Tokes, un istoric american trimiţându-i o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu în acelaşi caz. Federaţia Maghiarilor Americani (AHF) s-a adresat Comisiei denunţând încălcări ale drepturilor omului, acţiuni anti-maghiare şi anularea deciziei de retragere a distincţiei lui Laszlo Tokes. Preşedintele AHF, Ferenc Koszorus, a declarat că iniţiativa de retragere a Ordinului "Steaua României" acordat lui Tokes este rezultatul acţiunilor acestuia în favoarea comunităţii maghiarilor din România. "Comisia Helsinki trebuie să se pronunţe; încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, politicile şi practicile împotriva minorităţilor, intoleranţa şi măsurile antidemocratice nu pot fi tolerate. Ne temem că tăcerea ar putea fi interpretată de unii ca fiind o încuviinţare, având ca efect noi încălcări ale principiilor Comisiei Helsinki", a comunicat AHF într-o scrisoare adresată preşedinţilor Comisiei, Benjamin Cardin şi Christopher Smith.
Pe de altă parte, istoricul american Lee Edwards, directorul Fundaţiei Memorialul Victimelor Comunismului de la Washington, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu pentru a-i cere să nu dea curs iniţiativei de retragere a Ordinului "Steaua României" lui Laszlo Tokes.
Comisia pentru Unitate Naţională a Parlamentului de la Budapesta a anunţat luni că iniţiativa de retragere a distincţiei eurodeputatului Laszlo Tokes este "inacceptabilă" şi reprezintă o lipsă de respect faţă de etnicii maghiari din România. Potrivit Comisiei parlamentare, retragerea distincţiei lui Laszlo Tokes ar ridica dubii în legătură cu libertatea de exprimare şi cu rolul etnicilor maghiari în România.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.