Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Băsescu îi învaţă pe europeni cum să pună Rusia la punct

Ziarul de Vrancea
25 nov 2013 572 vizualizări
Seful statului i-a dojenit ieri pe oficialii de Bruxelles pentru modul în care au negociat dosarul ucrainian, ţară revenită în sfera de influenţă a Rusiei n preşedintele a precizat că deşi afirmaţiile sale sunt "cam dure", el rămâne un "european convins"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, într-o emisiune la RRA, că summit-ul de la Vilnius este un eşec pentru Uniunea Europeană şi un mic succes pentru România şi Republica Moldova. "Nu vreau să fiu scuzat pentru această abordare, dar asta este realitatea. Ratarea semnării acordului de asociere şi acordului de liber-schimb de către Ucraina este un eşec european, Europă din care facem şi noi parte", a spus Traian Băsescu. El a precizat că, din punctul de vedere strict al României este un succes că Republica Moldova va parafa cele două acorduri şi a adăugat că summit-ul de la Vilnius nu este o "garanţie pentru intrarea în UE a Republicii Moldova", ci un pas, în condiţiile în care nici Uniunea nu consideră parafarea celor două acorduri de către Moldova drept o invitaţie la aderare. "Este doar o şansă la aderare şi nimeni, la această oră, nu se angajează. România s-ar angaja, dar nu poate, în sistemul instituţional al UE nu se poate. Este o perspectivă, şi nu un angajament european, cum nu este o opţiune definitivă nici a Republicii Moldova", a mai declarat şeful statului. Preşedintele a mai spus că aderarea Republicii Moldova la UE depinde de "renunţarea la formule care nu se adresează realităţilor Republicii Moldova de către Bruxelles".

Va fi tratată Moldova cu aroganţă?

De asemenea, Traian Băsescu a criticat "intransigenţa" UE în chestiunea Timoşenko din dosarul ucrainean, considerand că această cerinţă nu a făcut decat să împingă negocierile către un eşec.  Preşedintele a spus că Iulia Timoşenko s-a dovedit mai înţeleaptă decât Uniunea Europeană. "Le-a spus europenilor: «Fraţilor, aţi făcut din mine o cauză care loveşte chiar interesele ţării mele. Eu rămân în puşcărie, dar să semneze Ucraina. Nu mai am nevoie de sprijinul vostru ca să fiu scoasă din închisoare»", a spus Băsescu. În ceea ce priveşte Republica Moldova, Traian Băsescu a arătat că, după summit-ul de la Vilnius, riscul pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganţă din partea UE. "Marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganţă din partea UE - atenţie, folosesc termenul cu responsabilitate - şi care nu ar ţine cont de realităţile electorale ale Republicii Moldova", a afirmat Băsescu. Menţionând că anul viitor sunt alegeri în Republica Moldova, preşedintele a avertizat că, dacă până atunci nu se produce liberalizarea sistemului de vize pentru cetăţenii moldoveni şi nu se ratifică cele două documente semante la Vilnius, există riscul de a se produce răsturnări de situaţie. "Dacă vin tot felul de politicieni care să spună să adăugăm condiţii adiţionale pentru liberalizarea vizelor, se va rata obiectivul", a avertizat Băsescu. El a mai spus că îşi asumă responsabilitatea ca la nivel Consiliului European să transmită aceste mesaje, dar probabil că nu la Vilnius, pentru că nu ar vrea să strice atmosfera. "Nu aş vrea să stric atmosfera şi aşa deteriorată de rateul cu Ucraina, însă sigur o voi face în primul Consiliu European, voi exprima punctul de vedere extrem de limpede", a menţionat preşedintele. El a ţinut să precizeze că mesajul principal pe care îl va transmite la Vilnius va fi unul "optimist". Preşedintele a ţinut să precizeze că, deşi afirmaţiile sale par "cam dure", el rămâne un "european convins".

UE dezaprobă poziţia Rusiei

UE a denunţat ieri poziţia Rusiei cu privire la semnarea acordului de asociere cu Ucraina şi a afirmat că oferta europeană de apropiere este "în continuare pe masă". "Ucrainei îi revine să decidă în mod liber ce tip de angajament vrea cu Uniunea Europeană", au afirmat într-un comunicat comun preşedinţii Consiliului European Herman Van Rompuy şi Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, adăugând că "dezaprobă puternic poziţia şi acţiunile Rusiei în aceast privinţă". "Oferta de a semna un acord de asociere şi pentru o zonă de liber-schimb fără precedent este în continuare pe masă", oferă asigurări cei doi. UE se declară "pregătită să fie mai deschisă şi să ofere mai multă susţinere celor care vor să se angajeze pe calea reformelor şi modernizării".
Rusia, destinaţia unui sfert dintre exporturile ucrainene, a exercitat timp de mai multe luni presiuni asupra Ucrainei, pentru ca aceasta să-şi abandoneze proiectul de asociere cu UE şi să adere la uniunea vamală pe care Moscova a creat-o împreună cu foste republici sovietice.

Noi violenţe la Kiev

Ciocnirile s-au reluat, ieri, la Kiev, unde manifestanţii proeuropeni care încercau să blocheze sediul Guvernului au fost respinşi de poliţie cu ajutorul bastoanelor şi gazelor lacrimogene. După această scurtă confruntare, manifestanţii au rămas în faţa sediului Guvernului, păzit de un dispozitiv impresionant de forţe de ordine.
Liderul partidului de opoziţie Udar, campionul mondial la Box Vitali Kliciko, s-a alăturat manifestanţilor, pe care i-a îndemnat să menţină presiunea asupra regimului preşedintelui Viktor Ianukovici până la summitul Parteneriatului Estic, programat joi şi vineri la Vilnius.  "Vom continua să manifestăm atât timp cât Acordul (de Asociere cu UE) nu va fi semnat", a declarat Kliciko în faţa manifestanţilor. "Vom cere anularea deciziei Guvernului şi demisia sa", a adăugat el.

Cel mai simpatic hoţ

Un hoţ i-a trimis proprietarului telefonului o listă scrisă cu cele o mie de contacte "pierdute"

Un hoţ de telefon a copiat cu multă răbdare pe 11 coli de hârtie o listă lungă de contacte înregistrate într-un iPhone pe care l-a furat, după care le-a trimis prin poştă proprietarului său, a anunţat ieri China Nouă. Aparatul smartphone furat conţinea aproape o mie de contacte, iar proprietarul său, Zou Bin, care nu le avea salvate în altă parte, s-a arătat mai îngrijorat de pierderea acestora decât de furtul telefonului în sine, a relatat agenţia. Convins că hoţul de buzunare i-a furat telefonul atunci când s-au aflat în acelaşi taxi, Zou a trimis mesaje ameninţătoare la adresa acestuia. "Ştiu că aţi stat alături de mine. Pot să vă asigur că vă voi găsi. Uitaţi-vă la contactele din agenda telefonului şi veţi vedea cu cine aveţi de-a face...", i-a scris el. Zou Bin lucrează în domeniul băuturilor alcoolice, cunoscut în China pentru legăturile sale cu grupurile criminale. "Dacă aveţi bun simţ, să-mi trimiteţi telefonul la adresa următoare", a conchis el.
Câteva zile mai târziu, el a primit un colet mic cu cartela SIM şi 11 coli de hârtie pe care erau înscrise toate numerele înregistrate în telefonul său, a anunţat China Nouă, afirmând că Zou Bin a rămas "stană de piatră" văzând gestul hoţului. "A fost nevoie de foarte mult timp pentru a scrie unul câte unul cele 1.000 de contacte, nume şi şirurile de cifre. Îmi imaginez că mâna sa s-a umflat" de la atâta scris, a comentat Zou.
Internauţi chinezi au lăudat ieri abnegaţia hoţului de iPhone, unii supranumindu-l "conştiinţa întregii corporaţii (a hoţilor)". "Ce hoţ simpatic şi devotat! Iată unul care are adevărate valori etice", a subliniat în legătură cu acest caz un utilizator al reţelei de socializare Weibo.

Autorul luării de ostatici în Portugalia este un moldovean

O luare de ostatici într-un restaurant, la Pinhal Novo, în partea centrală a Portugaliei, s-a soldat duminică dimineaţa cu doi morţi, răpitorul, de origine moldoveană, potrivit presei portugheze, şi un membru al forţelor de ordine, şi cu şase răniţi, relatează PRO TV Chişinău. Un bărbat, despre care presa portugheză scrie că este cetăţean al Republicii Moldova, s-a baricadat într-un restaurant din Portugalia, duminică dimineaţă, şi a luat mai mulţi ostatici dintre clienţii localului. Atacatorul a detonat mai multe bombe în local, după care a fost împuşcat de către forţele de ordine şi a murit pe loc. De asemenea, un membru al forţelor de ordine a murit în urma unei explozii, au anunţat reprezentanţi ai Jandarmeriei portugheze. În plus, şase persoane au fost rănite în urma deflagraţiilor, printre care patru membri ai forţelor de ordine, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Jorge Goulao. Unul dintre ei a fost transportat de urgenţă la spital. Bărbatul a intrat liniştit în restaurantul Refugiu din oraşul Pinhal Novo, în centrul Portugaliei, şi părea că vrea să îşi comande ceva de mâncare. La un moment dat, el a scos un pistol şi a început să-i ameninţe pe clienţii localului, cerându-le bani.

Fost militar francez, suspectat de crimă şi canibalism

Carnea găsită într-o farfurie, lângă corpul unui bătrân pe care un fost militar francez susţine că l-a ucis, după care i-a mâncat inima, este carne umană, a anunţat ieri Parchetul din Tarbes (sud-vest). "Bucăţi de carne umană au fost găsite în farfurie", a declarat procurorul Chantal Firmigier-Michel, care conduce ancheta asupra crimei comise pe 15 noiembrie, la Nouilhan (sud-vest), de către Jérémy Rimbaud, în vârstă de 26 de ani, un fost caporal care a efectuat misiuni în Afganistan.
Tânărul a declarat, după ce a fost arestat, că s-a "supus unui mesaj de origine superioară". Un examen psihiatric arată ce se afla în "delir mistic".
Analizele au coroborat spusele lui Jérémy Rimbaud, internat în prezent la psihiatrie. Tânărul le-a spus anchetatorilor că a prelevat şi mâncat, după ce le-a fiert, inima şi limba nonagenarului, după ce l-a ucis prin lovire cu un instrument de metal, pentru că voci îl îndemnau să facă acest lucru.
Anchetatorii au găsit pe masă carne gătită cu fasole verde. Autopsia a confirmat că o parte a inimii bărbatului în vârstă de 90 de ani a fost extrasă din cutia toracică şi că limba i-a fost secţionată. Anchetatorii vor verifica dacă Jérémy Rimbaud a mâncat carnea după ce a gătit-o. Analizele nu permit încă o confirmare a acestui lucru, dar s-ar putea să existe o urmă de muşcătură pe carne, ceea ce ar putea acredita versiunea tânărului despre fapte, a declarat procurorul.

Petiţia britanicilor împotriva romanilor a strâns 150.000 de semnături

Peste 150.000 de persoane au semnat petiţia lansată de cotidianul britanic Daily Express, care îi cere premierului David Cameron să menţină restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari şi dincolo de 1 ianuarie 2014. Potrivit cotidianului, petiţia va fi trimisă Downing Street în această săptămână.
Premierul britanic David Cameron ar urma ca în această săptămână să dezvăluie noi propuneri pentru a descuraja imigranţii, făcând mai dificil accesul la ajutoare sociale pentru nou-veniţi. Parlamentarii care susţin luarea unor măsuri împotriva României şi Bulgariei au salutat această intenţie, dar susţin că ea nu este suficientă. Astfel conservatorul Peter Bone consideră că restricţiile ar trebui să rămână în vigoare. "Este foarte corect să faci accesul la benficii mai dificil pentru noii imigranţi pentru că unul dintre motivele pentru care oamenii traversează Europa de Vest pentru a ajunge aici este că beneficiile noastre sunt mai generoase decât ale altor ţări", afirmă el. "Totuşi, acest lucru nu atacă problema fundamentală, care este că atunci când vom deschide uşa României şi Bulgariei, vor veni mii şi mii", a adăugat el. "Trebuie să îi oprim să vină, în primul rând, pentru că numărul lor va fi aşa de mare, încât eforturile noastre de reducere a imigraţiei vor fi spulberate. Cel mai simplu este să menţinem restricţiile pentru alţi cinci ani şi să nu ne facem griji despre ce spune UE", continuă parlamentarul conservator. "În ceea ce priveşte cele 150.000 de persoane care au semnat petiţia voastră este un număr extraordinar şi arată încă o dată că Daily Express vorbeşte pentru poporul britanic. Încă mai este timp", a adăugat Bone.
Parlamentarul conservator Nigel Mills vrea amendarea proiectului guvernamental privind imigraţia, care merge în Parlament, prin solicitarea menţinerii controalelor pentru români şi bulgari pentru alţi cinci ani. Peste 30 de colegi ai săi conservatori îi susţin cererea, iar duminică el le-a cerut cititorilor Daily Express să exercite presiuni asupra reprezentanţilor lor pentru ca aceştia să îi susţină propunerea. "Daily Express a făcut o treabă strălucită prin evidenţierea acestei probleme", a adăugat el.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.