Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Acord istoric privind programul nuclear al Teheranului

Ziarul de Vrancea
24 nov 2013 570 vizualizări
Marile puteri şi Iranul au pecetluit în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Geneva, un prim acord istoric în vederea împiedicării extinderii programului nuclear iranian, însă Washingtonul şi Teheranul au afişat imediat divergenţe asupra problemei îmbogăţirii uraniului.

După cinci zile de negocieri-maraton la Geneva şi o cenzură mediatică totală asupra atmosferei şi evoluţiei discuţiilor, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton a anunţat "un acord asupra unui plan de acţiune" cu privire la controversatul program nuclear iranian. Ea se afla în mijlocul celor şase şefi ai diplomaţiilor ţărilor din Grupul 5^1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) şi Iranului Mohammad Javad Zarif . Simultan, la Washington, într-o intervenţie solemnă la Casa Albă, preşedintele american Barack Obama a oferit asigurări că acest acord obţinut cu greu "barează calea" Republicii islamice către o bombă atomică. Preşedintele Barack Obama a spus că va face totul - inclusiv să recurgă la forţă -, pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare. Occidentalii şi israelienii suspectează Teheranul că ascunde scopuri militare în spatele programului nuclear civil, lucru negat de regimul iranian. Obama a avut grijă să catalogheze acest acord interimar pentru o perioadă de şase luni drept o "primă etapă importantă", subliniind asupra unor "enorme dificultăţi" care persistă în acest dosar ce provoacă tensiuni în cadrul comunităţii internaţionale de un deceniu.
Omologul său iranian Hassan Rohani, un moderat care a lansat o politică de deschidere către Occident după ce a fost ales preşedinte în iunie, a salutat o înţelegere care va "deschide noi orizonturi". Ministrul său de Externe, Zarif, a salutat "un rezultat important, dar (care) este doar un prim pas". "Am creat o comisie comună pentru supravegherea aplicării acordului. Sper că cele două părţi vor putea avansa într-un mod care să poată să restabilească încrederea", a declarat ministrul, referindu-se în special la Teheran şi Washington, care şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în aprilie 1980. Zarif a reafirmat totodată "dreptul inalienabil" al ţării sale la îmbogăţirea uraniului. Textul de la Geneva conţine o "referire clară, potrivit căreia îmbogăţirea va continua", a subliniat ministrul, foarte aplaudat de presa numeroasă şi delegaţia iraniene, la Geneva.

O primă etapă

Dreptul la îmbogăţirea uraniului nu este menţionat în Tratatul de Neproliferare (TNP), semnat de Iran. Această problemă se află în centrul îngrijorărilor occidentalilor şi israelienilor, care se tem că uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% ar putea să fie utilizat de către regim pentru a obţine uraniu îmbogăţit la nivelul de 90% în scopuri militare, în pofida dezminţirilor Teheranului. Iranul afirmă că acest uraniu este destinat reactorului său de cercetare şi unor scopuri medicale. Urmând după Zarif în faţa presei, ieri în zori, secretarul de Stat John Kerry a părut să-l contrazică. Acordul de la Geneva, a insistat el, "nu spune că Iranul are dreptul la îmbogăţirea (uraniului), orice-ar spune anumite comentarii de interpretare". "Iranul a acceptat să îşi suspende îmbogăţirea uraniului la un nivel de peste 5%. Iranul a acceptat să-şi degradeze sau să-şi convertească stocul de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20%", a precizat Kerry, care a evocat "o primă etapă" dinaintea unei viitoare "faze mult mai dificile". Kerry, promotorul reluării negocierilor directe israliano-palestiniene, a vrut totodată să asigure Israelul, care s-a opus în mod feroce în aceste ultime săptămâni oricărei relaxări a sancţiunilor impuse inamicului său declarat. Un acord nuclear "complet va face lumea, partenerii (Statelor Unite) din regiune şi aliatul israelian mai sigure", a promis secretarul de Stat. În contextul în care relaţiile americano-israeliene traversează o criză, Kerry a declarat că "nu există nici cea mai mică diferenţă între (poziţiile) Statelor Unite şi Israelului cu privire la obiectivul final, care este acela ca Iranul să nu deţină bomba nucleară".

Israelul: "O eroare istorică"

Reacţia israelienilor nu s-a lăsat aşteptată. Biroul premierului Banjamin Netanyahu a denunţat un "acord prost care oferă exact ceea ce Iranul voia, şi anume ridicarea semnificativă a sancţiunilor şi menţinerea unei părţi semnificative a programului său nuclear". "Ceea ce s-a încheiat la Geneva nu este un acord istoric, ci o eroare istorică. Lumea a devenit (un loc) mai periculos, pentru că regimul cel mai periculos din lume a făcut un pas semnificativ către obţinerea armei celei mai periculoase din lume", a declarat ieri Netanyahu.
Cele cinci zile de negocieri s-au desfăşurat într-un mare hotel la Geneva, în care au fost cazate toate delegaţiile. Diplomaţii şi experţii din cadrul Grupului 5^1 au negociat începând de miercuri, în urma unui eşec la începutul lui noiembrie, după care li s-au alăturat miniştrii lor de Externe.
Marile puteri şi Iranul se aflau în căutarea unui acord interimar pentru o perioadă de şase luni, care să aducă garanţii asupra caracterului paşnic al programului nuclear, în schimbul unei relaxări "limitate" a sancţiunilor care sufocă economia iraniană.

"Somnolenţa" Soarelui stârneşte curiozitatea cercetătorilor

Ultima dată cand activitatea solară a fost la un nivel foarte scăzut omenirea a trecut printr-o mică eră glaciară

"Somnolenţa" neobişnuită a Soarelui, care cunoaşte cea mai puţin activă perioadă de mai bine de un secol, stârneşte curiozitatea cercetătorilor, care se întreabă cât ar mai putea dura acest calm solar.  Numărul de pete solare înregistrate de la începutul ciclului actual, decembrie 2008, este foarte mic comparativ cu media cotidiană observată în ultimii 250 de ani: mai puţin de jumătate. "Acest ciclu, care ar urma să-şi atingă foarte curând maximum, este interesant din punct de vedere ştiinţific. Acesta este pe departe cel mai puţin activ ciclu din era descoperirii spaţiale, veche de 50 de ani", a declarat Doug Biesecker, fizician al Agenţiei Americane Oceanice şi Atmosferice (NOAA), precizând că un ciclu durează în medie 11 ani.
Observate în urmă cu mii de ani de astronomi chinezi şi pentru prima dată cu ajutorul unei lunete de către Galileo Galilei în 1610, petele solare sunt importante, deoarece activitatea electromagnetică intensă care le însoţeşte produce puternice modificări ale razelor ultraviolete şi razelor X, precum şi furtuni solare. Acestea din urmă pot perturba telecomunicaţiile şi reţelele electrice pe Terra.
Pe lângă activitatea slabă, Soarele mai cunoaşte anomalii în ceea ce priveşte modificarea polarităţii câmpurilor sale magnetice. În mod normal, polul sud şi nord îşi inversează simultan polaritatea în medie la fiecare 11 ani, ceea ce corespunde duratei unui ciclu solar. În timpul acestui proces, câmpurile magnetice slăbesc pentru a ajunge aproape de zero şi reapar din nou când polaritatea este inversată, explică oamenii de ştiinţă.
Însă, în timpul ciclului actual, polii s-au desincronizat: polul nord şi-a inversat polaritatea în urmă cu mai multe luni şi are prin urmare aceeaşi polaritate cu polul sud.
Unii cercetători se întreabă dacă nu asistăm la începutul unei perioade prelungite de slabă activitate solară, comparabilă cu cea minimă, supranumită "Maunder", înregistrată între 1650 şi 1715, în timpul căreia nu a fost observată nicio pată solară. Acea perioadă a coincis, în Europa şi America de Nord, cu cea a unei răciri accentuate, denumită "mica eră glaciară".

Bărbaţii ar putea fi fertili şi fără cromozomul Y

Două gene ale cromozomului Y sunt suficiente pentru ca reproducerea să fie posibilă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, astfel că bărbaţii nu ar mai avea nevoie de acest cromozom pentru a fi fertili. Oamenii de ştiinţă au distrus practic ultimul simbol al bărbăţiei în ADN - cromozomul Y -, considerând că ar putea fi eliminat definitiv. Studiul, publicat în revista Science, arată că şoarecii pot avea urmaşi de sex masculin, cu ajutorul unei forme avansate de fertilizare in vitro.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Hawaii este de părere că această cercetare i-ar putea ajuta la un moment dat pe bărbaţii infertili care au cromozomul Y deteriorat. Fiecare persoană are în mod normal o pereche de cromozomi sexuali în fiecare celulă. Cromozomul Y este prezent la bărbaţi, care au un cromozom X şi un cromozom Y, în timp ce femeile au doi cromozomi X. Dacă oricare dintre cei doi cromozomi X ai femeii se combină în timpul fertilizării cu cromozomul X al bărbatului, fătul va avea sexul feminin. Dacă, în schimb, unul dintre cromozomii X ai femeii se combină cu cromozomul Y al bărbatului, sexul copilului va fi masculin.
"Cromozonul Y este un simbol al bărbăţiei", a spus Monika Ward, autoarea studiului. Echipa de la Universitatea din Hawaii a arătat că şoarecii modificaţi genetic cu un cromozom Y având doar două gene se dezvoltă normal. "Aceşti şoareci sunt în mod normal infertili, dar noi am arătat că este posibil să aibă urmaşi când cromozomul Y este limitat la doar două gene, cu ajutorul reproducerii asistate", a spus Ward. Şoarecii ar produce doar spermă de bază, dar ar putea avea urmaşi cu ajutorul unei forme avansate de fertilizare in vitro (FIV), numită injectare cu spermatidă rotundă. Puii rezultaţi în urma cercetării au fost sănătoşi şi au trăit o viaţă normală. Ward este de părere că "ar putea fi posibil să fie eliminat cromozomul Y", dacă rolul acestor gene poate fi reprodus prin alte mijloace, dar a adăugat că o lume fără bărbaţi ar fi "dezechilibrată" şi "ştiinţifico-fantastică".

Consumul exagerat de alcool nu dăunează mereu căsniciei

Consumul exagerat de alcool dăunează căsniciei dacă doar unul dintre parteneri obişnuieşte să bea, însă nu afectează relaţia în cazul în care ambii parteneri de viaţă sunt consumatori de băuturi alcoolice, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani. Cercetătorii de la University of Buffalo Research Institute on Addictions (RIA) din New York au studiat 634 de cupluri, timp de nouă ani din momentul în care aceştia s-au căsătorit. În timpul celor nouă ani de studiu, aproape jumătate dintre cuplurile în care doar unul dintre parteneri consuma alcool au divorţat. Rata de divorţ în cazul celorlalte cupluri a fost de doar 30 de procente. Dacă ambii parteneri consumau alcool, rata de divorţ era aceeaşi ca în cazul cuplurilor în care niciunul dintre parteneri nu consuma alcool. "Rezultatele noastre arată că diferenţa dintre obiceiurile de consum ale cuplurilor, mai degrabă decât consumul în sine, duce la nemulţumiri în căsnicie, separare şi divorţ", a spus Kenneth Leonard, autorul studiului. Potrivit acestuia, cercetarea oferă rezultate solide pentru a susţine ideea că un consum exagerat de alcool de către unul dintre parteneri duce la divorţ. Cercetătorii consideră că persoanele care consumă alcool pot fi mai tolerante cu partenerul de viaţă atunci când trece prin experienţe negative din cauza acestui viciu, tocmai datorită propriilor obiceiuri de consum. Aceştia au avertizat totuşi că acest lucru nu înseamnă că alte aspecte ale vieţii de familie rămân neafectate.
De asemenea, cercetătorii au observat o rată de divorţ puţin mai mare în cazul în care cea care consuma alcool era soţia.

Francezii vor un preşedinte al Uniunii Europene

Francezii susţin ideea unui "preşedinte al Europei" ales prin sufragiu universal şi unei armate comune, dar în alegerile europene din mai îşi vor exprima "neîncrederea" faţă de Uniunea Europeană (UE) aşa cum se construieşte ea în prezent, potrivit unui sondaj. În Franţa există "o raportare paradoxală faţă de construcţia europeană", la "a cărei întreţinere a contribuit" amploarea "crizei euro", potrivit acestui sondaj Ifop, publicat de Sud-Ouest Dimanche, cu şase luni înainte de scrutinul european. Astfel, 74% dintre persoanele intervievate afirmă că la momentul votului, pe 25 mai, vor dori să îşi exprime "mai degrabă neîncrederea faţă de Europa aşa cum se construieşte ea în prezent", în timp ce 26% îşi vor exprima mai degrabă "încrederea". De asemenea, o majoritate a francezilor (58%) ar dori, ţinând cont de criza actuală, "mai puţină integrare europeană şi politici economice şi bugetare proprii fiecărui stat" în parte, în timp ce 42% ar dori "o integrare europeană sporită, cu o politică economică şi bugetară unică".
În mod paradoxal, eventuale avansări în construcţia europeană se bucură de o puternică adeziune, ca de exemplu "crearea unui post de ministru al Economiei şi Finanţelor european" (66% pentru, 34% împotrivă), "crearea unei armate europene" (65% de acord) sau "alegerea unui preşedinte al Europei prin vot universal direct" (61% favorabili). Potrivit Ifop, "criza foarte gravă cu care se confruntă Europa i-a aruncat pe francezi într-o tensiune paradoxală". Adeziunea faţă de anumite progrese europene "coabitează cu o propensiune foarte puternică pentru jucarea cărţii «fiecare pe cont propriu», cu scopul de a evita o antrenare într-o eventuală prăbuşire a unor state ca Grecia, Portugalia sau Spania".

Dacă nu faceţi sport, măcar urmăriţi transmisiunile sportive

Imaginile video cu persoane care fac sport accelerează ritmul cardiac şi alţi parametri fiziologici ai privitorului, ca şi cum acesta ar face sport la rândul său, potrivit unui studiu australian, publicat ieri.  În timp ce o persoană se uită la imagini video cu un alergător, ea înregistrează o creştere a ritmului cardiac, al respiraţiei, circulaţiei sangvine şi transpiraţiei. Aceşti parametri revin la normal atunci când alergătorul din imagine îşi încetează activitatea, afirmă studiul, publicat în revista de specialitate Frontiers in Autonomic Neuroscience. Studiul dezvăluie pentru prima dată că activitatea sistemului nervos simpatetic - responsabil de activităţile inconştiente - se accelerează atunci când o persoană priveşte o activitate sportivă. "Este cunoscut că sistemul nervos simpatetic, responsabil de ritmul cardiac, glandele salivare sau de vasele sangvine, îşi accelerează ritmul în timpul unor activităţi fizice. Studiul nostru atestă că acest sistem se accelerează şi atunci când omul doar priveşte o activitate fizică. Este ca şi cum privitorul ar alerga el însuşI", explică profesorul Vaughan Macefield, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Sidney, coordonator al studiului.
Cu toate acestea, el a ţinut să sublinieze că privitul nu echivalează cu practicarea unui exerciţiu fizic. "Nimic nu poate înlocui ridicatul de pe canapea", afirmă cercetătorul.
 




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.