Internațional

Topul celor mai bune sisteme medicale din lume

Ziarul de Vrancea Ziarul de Vrancea
19 mai 2017 1133 vizualizări


Două țări europene mici, Andorra și Islanda, domină clasamentul n România apare pe locul 51 din 195 de țări analizate

Două țări europene mici, Andorra și Islanda, domină clasamentul n România apare pe locul 51 din 195 de țări analizate

 

Andorra, Islanda și Elveția se află în fruntea unui clasament al sistemelor publice de sănătate, publicat vineri, care notează decalajul dintre țări în funcție de performanțele lor în acest domeniu. Studiul se bazează pe un indicator care măsoară calitatea și accesul la sistemele medicale ale diferitelor țări. Performanța fiecărei țări este stabilită în funcție de rata mortalității a 32 de boli, care teoretic poate fi evitată cu condiția unui acces rapid la îngrijirile medicale (tuberculoză, cancer la sân, leucemie, unele boli cardiovasculare, etc) În total 195 de țări au fost analizate din 1990 și până în 2015 și notate de la 0 la 100.

Andorra se plasează în frunte cu un scor de 95, urmată de Islanda (94) și Elveția (92).  România se află pe poziția 51, cu 74 de puncte, pe penaultimul loc dintre țările UE, înaintea doar a Bulgariei. Între primele țări, treisprezece state sunt din Europa de Vest, printre care Spania (locul 8, cu 90 de puncte) și Franța (locul 15, cu 88). Celelalte două sunt Australia (locul 6, 90) și Japonia (locul 11, 89). SUA ocupă de abia locul 35 (81), iar Marea Britanie se află pe poziția 30 (cu scorul de 85).

La celălalt capăt al clasamentului se află Somalia cu scorul de (34), Afganistan (32) și pe ultimul loc Republica Centrafricană, care a întrunit doar 29 de puncte. Media rezultatelor a crescut totuși notabil din 1990, ajungând de la 40,7 la 53,7. "În total 167 de țări au asistat la o creștere semnificativă a calității și accesului lor la sistemul public de sănătate", notează studiul. Totuși unele decalaje s-au accentuat: decalajul între prima țară și ultima din clasament a crescut cu 66 de puncte în 2015 față de 62 în 1990. Studiul are în vedere și decalaj dintre performanțele reale ale țărilor și cele legate de nivelul lor de dezvoltare.

Astfel, performanțele SUA sunt mai mici cu 10 puncte față de nivelul lor de dezvoltare, în timp ce în cazul Africii de Sud decalajul este de 25 de puncte. În schimb, pentru primele țări din clasament decalajul este în privința lor de 0. "Aceste rezultate sună ca un avertisment: creșterea nivelului de dezvoltare nu antrenează obligatoriu o ameliorare a creșterii calității și accesului la sistemul de sănătate", a comentat autorul studiului, profesorul Christopher Murray, de la Institutul american de evaluare a sănătății (IHME) din cadrul Universității Washington. Studiul a fost finanțat de fundația Bill & Melinda Gates.

 

 

 


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.