Timp Liber

Astăzi despre Sorin Bottez

Ziarul de Vrancea
1 iun 2019 2079 vizualizări

Sorin Bottez, născut Sorin-Mircea Bottez (n. 2 iunie 1930, Timișoara – d. 31 iulie 2009, București), a fost un om politic român, membru al Acțiunii Populare, membru al Partidului Național Liberal și Președinte al YMCA România.

La 8 februarie 1949 a fost arestat sub acuzația că face parte din organizația anticomunistă „Avram Iancu” și condamnat la 20 de ani de muncă silnică (din care a executat 15 ani, fiind grațiat la 11 noiembrie 1963). În momentul arestării, Sorin-Mircea Bottez era elev în ultimul an la Liceul „Mihai Viteazul” din București. De-a lungul perioadei de detenție a fost supus torturii, fiind unul dintre supraviețuitorii gulagului românesc care a rezistat fără a face compromisuri cu regimul totalitar. După ieșirea din închisoare s-a înscris la Facultatea de Limbi Germanice a Universității București, pe care a terminat-o cinci ani mai târziu.

În perioada 1969-1989 a lucrat ca profesor de limbă și literatură engleză și asistent universitar în cadrul Facultății de Limbi Germanice București.

La 22 decembrie 1989 a inițiat reînființarea Partidului Național Liberal. A deținut funcția de vicepreședinte al PNL și șef al Departamentului de Relații Externe până în septembrie 1992.

La alegerile din 20 mai 1990 a fost ales deputat de București din partea PNL, mandat pe care l-a exercitat până la 1 septembrie 1992. Deputatul Sorin Bottez a fost înlocuit în Parlament de către deputatul Ion Gutzulescu. Bottez a deținut funcția de vicepreședinte al Grupului parlamentar pentru relații de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. A făcut de asemenea parte din Comitetul Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare din Adunarea Deputaților.

Între septembrie 1992-1994 a activat ca ambasador în Republica Africa de Sud. A fost una din concesiile făcute de Ion Iliescu Partidului Liberal, care va colabora cu foștii comuniști prin Dinu Patriciu.

În 1991, reînființează, alături de Aurel Savin, Asociația Creștină a Tinerilor YMCA România, al cărui membru a fost în perioada de dinainte de anul 1947.

În perioada 1997-1998 a făcut parte din Guvernul Ciorbea, fiind numit ministru al informațiilor publice.

În anul 2000 s-a opus apropierii Partidului Național Liberal de Alianță pentru România (considerată de Bottez „partid al coloneilor de Securitate” din cauza prezenței în partid a lui T. Meleșcanu).

După Congresul PNL din 18 august 2000 a demisionat din PNL participând la constituirea PNL-Tradițional (care s-a alăturat CDR-2000).

În ianuarie 2002 a fost ales președinte al PNL-Tradițional. Peste un an și câteva luni PNL-T a fost absorbit de PNL (Câmpeanu). În noul partid Bottez a deținut funcția de prim-vicepreședinte.

În septembrie 2003 a demisionat din PNL (Câmpeanu), nefiind de acord cu fuziunea PNL-PNL(Câmpeanu). În aceeași lună s-a înscris în Acțiunea Populară, formațiune în care a deținut funcția de vicepreședinte și lider al grupului liberal.

În anul 2007 este ales Președinte al ACT YMCA România, funcție pe care o ocupă pînă la moartea sa.

În 2008, conform protocolului semnat la 18 aprilie, Acțiunea Populară și PNL au fuzionat. Astfel, Sorin Bottez a revenit în partidul în care și-a început carieră politică. A fost membru fondator de onoare al PNL.

Sorin Mircea Bottez a fost înhumat la data de 2 august 2009 în Cimitirul Ghencea Civil.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.