Educație

Interviu despre ”Pasiune și carieră”, cu absolventa Colegiului Național Al.I.Cuza, Focșani,Corina Lefter,acum diplomat în Ministerul Afacerilor Externe

Ziarul de Vrancea
4 iun 2018 4518 vizualizări
Corina Lefter,absolventa Colegiului Național Al.I.Cuza, Focșani,acum diplomat în Ministerul Afacerilor Externe-fotografie preluată din revista
Corina Lefter,absolventa Colegiului Național Al.I.Cuza, Focșani,acum diplomat în Ministerul Afacerilor Externe-fotografie preluată din revista "Cuza Vodă 47" lansată pe 1 Iunie 2018 de o echipă de elevi și profesori din Colegiul Național Al.I.Cuza Focșani

Citiți și:O revistă pentru adolescenti lansată de 1 iunie 2018, de elevii CNAIC Focșani

1) Cum a fost experiența dumneavoastră în cadrul Colegiului Național“Al. I. Cuza”?

CL: Am studiat la Colegiul Național “Al. I. Cuza” în perioada 1999–2007. În acest timp am legat prietenii care durează de aproape 20 de ani,am avut ca profesori oameni care mi-au fost mentori și m-au pregătit atât academic, dar și din punct de vedere al dezvoltării personale și am studiat pentru prima dată materiile care mi-au marcat parcursul academic și profesional. Așadar, nu cred că poate fi supraestimată importanța pe care au avut-o acești ani în formarea mea.

2) Ce promoție de absolvenți ați fost dumneavoastră?

CL: Am absolvit în anul 2007.

3) Care este cea mai plăcută amintire din cadrul anilor de liceu?

CL: Sunt foarte multe amintiri plăcute, nu cred ca aș putea nominaliza una singură. Îmi aduc aminte cu plăcere de evenimentele organizate în jurul zilei de 24 ianuarie. Țin minte că într-un an au fost organizate timp de o săptămână diferite ateliere — mese rotunde, dezbateri, vizionări de filme, și mi s-a părut foarte interesant faptul ca am putut să avem parte de o educație “alternativă”, cred că într-adevăr a adus o valoare adăugată programului predat în mod obișnuit.

De asemenea, ultimii ani de liceu au fost deosebiți deoarece am reușit să ne cunoaștem mai bine și să fim într-adevăr un colectiv unit și să construim prietenii care s-au păstrat până în ziua de azi.

4) Ce profil ați studiat?

CL: Am studiat filologie — limbi străine.

5) Faptul că ați studiat la colegiul nostru v-a marcat într-un fel cariera?

CL: Profesorii de excepție marchează întotdeauna cariera elevilor lor. Am avut șansa să întâlnesc oameni dedicați meseriei lor, care au știut cum să imprime elevilor nu doar date și cunoștințe, dar care ne-au ajutat să ne dezvoltăm abilitățile necesare pentru a înțelege și a ne descurca în lumea care ne înconjoară.

În cadrul profilului de limbi străine am studiat engleză intensiv cu regretata doamnă profesoară Rodica Muntenescu, care pentru mine a fost un adevărat mentor și care ne-a încurajat întotdeauna să citim cât mai multă literatură, să ne dezvoltăm o cultură cinematografică, deci să ne formăm o educație umanistă completă. De asemenea, nu cred că mi-aș fi descoperit pasiunea pentru istorie dacă nu mi-ar fi fost predată de către doamna profesoară Gabriela Obodariu. Dumneaei ne-a îndemnat să încercăm să gândim critic diferitele procese istorice, diferitele paradigme, relațiile de cauză și efect și nu să memorăm mecanic evenimente istorice și ani.

6) În ce domeniu al Ministerului Afacerilor Externe vă desfășurați activitatea? V-ați dorit dintotdeauna să urmați această carieră?

CL: În Ministerul Afacerilor Externe îmi desfășor activitatea în cadrul Departamentului ONU, Instituții Specializate și Francofonie.

Cred că întotdeauna mi-am dorit să lucrez în domeniul relațiilor internaționale și de aceea, după absolvirea Colegiului Național „Al. I. Cuza”, am studiat filosofie politică la Universitatea din București și la Universitatea Eberhard Karls din Tübingen, în Germania. Mai apoi am absolvit un masterat în relații internaționale la Institutul de Înalte Studii Internaționale si de Dezvoltare din Geneva, Elveția. Înainte de a activa în cadrul Ministerului Afacerilor Externe am lucrat pentru Organizația Națiunilor Unite, în Geneva și Roma, deci a existat o coerență privind parcursul meu profesional. După anii petrecuți în diferitele organisme ale Organizației Națiunilor Unite, am simțit că a venit momentul să îmi aduc contribuția la nivel național și m-am întors în România.

Dar ca anecdota, când aveam 5 ani am văzut un film despre o doamnă ambasador care salva copii într-o țară care se afla într-o situație de conflict. De atunci, de fiecare dată când eram întrebată “ce vrei să te faci când ajungi mare”, răspundeam “ambasador”. Deci pot să spun, în glumă, că a fost un proiect de lungă durată.

7) Care este pregătirea profesională necesară pentru a putea lucra în Ministerul Afacerilor Externe?

CL: Este un răspuns destul de clasic. Munca de diplomat necesită o bună cunoaștere a istoriei, a limbii române, a limbilor străine și a științelor sociale. Studiul științelor juridice sau al științelor politice poate fi un fundament solid, la nivel de studii de licență, pentru o carieră în diplomație. Totodată, i-aș sfătui pe cei care își doresc să devină diplomați să se orienteze către efectuarea unor stagii/programe de voluntariat încă din timpul școlii, pentru a dobândi și o experiență practică și a decide dacă aceasta este, într-adevăr, meseria pe care și-o doresc.

9) Ați făcut sacrificii pentru a fi omul care sunteți astăzi? Au meritat acestea?

CL: Nu știu dacă “sacrificiu” este cuvântul potrivit. Eu mă consider privilegiată, pentru că am putut studia la școli foarte bune, am avut profesori de excepție, o familie care m-a susținut. Cred că sacrificii în adevăratul sens al cuvântului fac copiii care merg pe jos mai multe ore ca să ajungă la școală, sau părinții care au mai multe locuri de muncă pentru a oferi o educație decentă copiilor. În comparație cu ei, nu pot să spun că munca mea a reprezentat un sacrificiu.

10) În urma eforturilor depuse, aveți parte de satisfacții profesionale?

CL: Faptul că pot să îmi pun pregătirea academică și profesională în slujba României este, fără a cădea în sentimentalism, cu adevărat onorant și reprezintă cea mai mare satisfacție pentru mine.

11) Ce sfat aveți pentru pentru viitorii absolvenți ce ar dori să urmeze calea acestei meserii?

CL: Le recomand să se informeze constant privind relațiile internaționale și să se concentreze pe studiul limbilor străine. În același timp, cred că e esențial ca pregătirea academică să fie însoțită și de un simț al curiozității, al empatiei și al înțelegerii față de alte culturi și mentalități.

Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorului și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Ministerului Afacerilor Externe.

Interviu realizat  de Georgiana Perșiță -elevă a  Colegiului Național Al.I.Cuza, Focșani,publicat în revista "Cuza Vodă 47" 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.