Educație

De la Comisia Europeană, înapoi la școală | Dascălul Petre Dumitru povestește întâlnirea cu elevii Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza”

Ziarul de Vrancea
3 oct 2018 1982 vizualizări

Petre Dumitru, un fost învățător vrâncean care acum este reprezentant al Comisiei Europene de la Bruxelles, a făcut joia trecută o vizită elevilor și profesorilor de la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza”, în cadrul unui simpozion dedicat programelor și burselor din Uniunea Europeană. Ulterior, Petre Dumitru a povestit despre experiența trăită în orașul natal, prezentând vizita din perspectiva lui, aceea a dascălului revenit acasă, printre elevi.

Vă invităm să citiți despre vizita în Focșani, așa cu a povestit-o pe blogul său Petre Dumitru.

 

Înapoi la școală: Onorând invitația unei școli de prestigiu din Focșani, România

M-am întors în România, țara mea natală, pentru a-mi vedea familia și prietenii. Am dedicat două zile pentru a derula programul Back to School, care este gestionat de Comisia Europeană. Programul încurajează funcționarii publici să întâlnească elevii și profesorii lor, pentru a face schimb de opinii cu privire la UE și la ultimele sale evoluții.

În anul 2018, prima mea activitate din programul “Înapoi la Școală” a fost organizată la Colegiul Național "Alexandru Ioan Cuza" din Focșani. Aceasta este una dintre instituțiile de învățământ cele mai prestigioase din județ și din țară. Colegiul poartă numele domnitorului Principatelor Române, fost conducător al Moldovei și Țării Românești. Este cunoscut pentru reformele sale, care au condus la modernizarea societății românești la mijlocul secolului al XIX-lea.

Colegiul a fost creat în 1889 și a trecut printr-o serie de schimbări privind proiectele educaționale, resursele și clădirea. An de an, reputația Colegiului a crescut și rezultatele studenților au contribuit la transformarea școlii într-una dintre cele mai prestigioase din regiune și din țară.

Prof. Sîrghie Daniela, directorul colegiului și Prof. Dr. Teodora Bentz au organizat vizita mea. Ei au invitat toți elevii claselor a IX-a și a Xa, cu vârstele cuprinse între 15 și 16 ani. Întâlnirea a fost organizată la Ateneul Popular, o clădire frumoasă, teatru local și loc renumit pentru concerte cu muzică modernă și clasică.

Trebuie să recunosc că m-am simțit important de îndată ce am ajuns pe scenă, unde obișnuisem să stau câteodată ca elev și ca învățător în anii în care locuiam în Focșani.

Contribuția mea la programul "Înapoi la școală" din acest an a fost alcătuită din patru părți. Am invitat studenții și profesorii să interacționeze cu mine în timpul prezentărilor. Scopul a fost acela de a stabili un dialog bazat pe subiecte legate de UE, care sunt în interesul publicului.

Au fost circa 120 de minute de dialog, cu subiecte timide, dar și elaborate, aduse în discuție de cei din public. Cel mai dinamic schimb de idei a avut loc în cadrul celei de-a patra prezentări, care a solicitat studenților să participe la un test european.

Atât profesorii, cât și elevii au primit o serie de publicații ale UE înainte de vizită. Cele mai populare publicații au fost cărțile de benzi desenate, hărțile, posterele și materialele didactice și de învățare. Aș dori să mulțumesc colegilor mei din Comisie, care m-au ajutat să identific cele mai relevante publicații și să le trimit înaintea evenimentului.

Vizita a fost o experiență deosebită. M-am temut puțin de la început. Scena părea înspăimântătoare când am văzut aproximativ 150 de elevi în așteptarea mea și a prezentărilor mele. Dar am depășit sentimentul de îndată ce mi-am dat seama că atât elevii, cât și profesorii sunt foarte interesați de proiectul european. Colegiul a beneficiat de programul Erasmus +, program popular al UE pentru tineri, profesori și pentru școlile din care aceștia fac parte.

Studenții și-au dat seama rapid că majoritatea realizărilor UE rezonează și cu ei: combaterea poluării aerului și a apei, beneficiile pieței comune, modalitatea facilă de a călători, eliminarea taxelor de roaming și studiul în străinătate, pentru a numi doar câteva.

Este ușor să vorbim despre UE atunci când există multe proiecte finanțate de UE care se adresează publicului. Proiectul european este, de asemenea, mai bine perceput de un grup de oameni dacă realizările concrete ale UE sunt vizibile în comunitatea lor locală.

Mă bucur că am avut ocazia să vizitez Colegiul Național "Alexandru Ioan Cuza" din Focșani și să onorez invitația comunităților de învățare și de predare, care depun eforturi enorme pentru a menține și întări reputația școlii de aproximativ 130 de ani. De asemenea, sper că am reușit să aduc UE mai aproape de profesori, dar și de studenți.

Citiți și:Un vrâncean de la Comisia Europeană, în vizită în școlile din județ;

Un învățător focșănean a ajuns șef la Bruxelles


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.