Home | Vrinceni in Lume | Vrancean blocat în războiul Al Qaeda din Libia

Vrancean blocat în războiul Al Qaeda din Libia

Publicat de 4496 vizualizari 0 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Fotografii făcute ieri în Tripoli, în cartierul unde se află vranceanul Fotografii făcute ieri în Tripoli, în cartierul unde se află vranceanul

Plecat cu o echipă de muncitori din Italia pe un şantier de construcţii, bărbatul din Măicăneşti nu mai poate părăsi ţara din cauza războiului civil care s-a înteţit în ultimele zile u din cauza pagubelor provocate de confruntările armate, aeroportul internaţional din Tripoli a fost închis pentru o perioadă nedeterminată u Ministerul de Externe avertizează că, pe fondul situaţiei de insecuritate, grupările criminale comit asasinate, răpiri, jafuri şi furturi de maşini

Un vrancean se află în aceste zile în iadul din Libia, acolo unde s-a agravat situaţia de securitate, pe fondul unor puternice confruntări armate între miliţiile rivale, în special în zona capitalei Tripoli. De loc din comuna Măicăneşti, bărbatul a plecat în Libia din Italia, cu o firmă care avea nevoie de muncitori în domeniul amenajărilor în construcţii. Aseară, el se afla alături de colegi într-un cartier din Tripoli, acolo unde este situat şi şantierul de construcţii unde lucrează. "Mă aflu pe teritoriul statului libian. Tensiunile au crescut de la o zi la alta. Astăzi (ieri - n.r.) combatanţii au pătruns şi în capitala ţării, Tripoli. Suntem o echipă de muncitori plecaţi cu contract de muncă italian. Cu şapte zile în urmă a început atacul asupra aeroportului din Tripoli. Aici se luptă miliţiile între ele pentru controlul aeroportului dar astăzi (ieri - n.r) cateva bombe lansate au căzut şi în interiorul oraşului. Suntem în aşteptarea unui avion militar italian pentru a ne recupera.", ne-a declarat vranceanul izolat în capitala Libiei.

Miliţiile rivale au paralizat ţara
 

 Ministerul Afacerilor Externe a informat pe 23 iulie cetăţenii români care se află sau care intenţionează să se deplaseze în Libia, că s-a agravat accentuat situaţia de securitate din această ţară situată în nordul Africii. "În Libia au loc puternice confruntări armate între miliţiile rivale, în special în zonele Tripoli şi Benghazi, dar astfel de incidente sunt înregistrate cu o frecvenţă semnificativă şi în alte zone de pe teritoriul libian. La riscurile generate de aceste evenimente se adaugă cele care derivă din activităţile grupărilor criminale: asasinate, răpiri, jafuri, furturi de maşini. Din cauza  pagubelor însemnate provocate de confruntările armate, aeroportul internaţional din Tripoli a fost închis pentru o perioadă nedeterminată. În acelaşi timp, aeroportul internaţional din Benghazi se menţine în continuare închis. Frontierele terestre cu Egipt, Algeria, Ciad, Niger şi Sudan sunt închise. De asemenea, punctele de frontieră terestră cu Tunisia sunt închise în mod frecvent, pentru anumite perioade de timp. Având în vedere aspectele prezentate, Ministerul Afacerilor Externe recomandă ferm cetăţenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia.", se arată în informarea dată publicităţii ieri de MAE roman.
 

"Sperăm să ieşim din ţară, atlfel nu ştiu ce va fi"

Vranceanul spune că grupul său a luat legătura cu ambasada italiană, unde sunt luaţi în evidenţă muncitorii, pentru a solicita protecţie. "Suntem oarecum în "siguranţă" acum, dar situatia se poate înrăutăţi mai ales că la sfarsitul săptămainii se termină şi Ramadanul (luna postului, pocăinţei şi sacrificiului, sărbătoarea musulmană cea mai importantă - n.r.) Pană acum a fost linişte dar cu ei nu se ştie niciodată, sunt imprevizibili. Maine vedem ce şi cum vom ieşi din Libia. Unde lucrez eu mai sunt două echipe de romani, dar de unde sunt aceştia nu vă pot spune. Sperăm ca săptămana aceasta să ieşim din ţară, atlfel nu ştiu ce va fi", ne-a mai declarat bărbatul. Acesta face parte dintr-o echipă de muncitori specializaţi în montarea de marmură. Bărbatul ne-a ceut să nu-i publicăm numele întreg de pentru a nu-şi panica familia. "Nu trebuie să audă nimic, de aceea vă rog frumos să nu-mi daţi numele. Situatia este exact cum am spus ... haos total. Se înrăutăţeşte cu fiecare minut care trece. Au avantat spre centru oraşului acum 15 minute. Bombardează de dimineată fără întrerupere", ne-a spus bărbatul la închiderea ediţiei. 

Al Qaeda face legea după Gaddafi

După 3 ani de la debarcarea lui Gaddafi, Libia arată ca un stat eşuat. Rivalitatea triburilor locale în lupta pentru preluarea puterii a subminat orice încercare de constituire a unei conduceri centrale puternice, agreate, care să asigure stabilitate şi siguranţă. Haosul instalat în ţară este întreţinut şi de facţiunile teroriste asociate Al Qaeda,  extrem de agresive şi susţinute de o parte din populaţie.  Miza războiului o constituie reusursele de petrol din această ţară. La această oră, în Libia are loc un adevarat război civil. Aeroportul din Tripoli este supus tirurilor de artilerie iar mai bine de 90% din avioane au fost distruse la sol. Avertismentele de călătorie făcute publice de SUA sună cam aşa: "Toţi cei care intentionează să călătorească în Libia trebuie să fie conştienţi că riscă să fie răpiţi, atacaţi sau ucişi". MisiuneaNaţiunilor Unite în Libia (UNSMIL) a anunţat, luni, că îşi retrage temporar personalul din ţară în urma confruntărilor armate recente. Deja mai multe ambasade au părăsit Libia din raţiuni de securitate. Vă vom ţine la curent cu situaţia vranceanului în măsura în care reuşim să menţinem legătura cu acesta. (Silvia VRÎNCEANU)

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.57
Soarele apune: 19.36
Calendar creștin- ortodox: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor (Denia Canonului Mare)
Calendar catolic: Sf. Eustasie, ep.

Maxima zilei: „Vremurile noastre sunt vremea mediocrității, a lipsei de sentimente, a pasiunii pentru incultură, a lenei, a incapacității de a te apuca de treabă și a dorinței de a avea totul de-a gata.” (Feodor Mihailovici Dostoievski)

Curs BNR:
1 Euro – 4.5500 lei
1 Dolar American (USD) – 4.1870 leiUltimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail