Viața satului

Cum se aplică regimul special de TVA în agricultură

Mihai Boicu
15 ian 2017 3166 vizualizări
Agricultorii pot scapă de obligaţia de a se înregistra ca plătitori de TVA, de la începutul acestui an, dacă au afaceri mai mari de 220.000 lei u aceştia trebuie să anunţe Finaţele şi vor fi publicaţi într-un registru special, publicat pe site-ul ANAF

Agricultorii pot opta în acest an pentru aplicarea unui regim special de TVA, în situaţia în care consideră că regimul normal de TVA nu le este avantajos. Practic, agricultorii scapă de plafonul de 220.000 lei de la care contribuabilii trebuie să devină plătitori de TVA.  Regimul special înseamnă reguli mai simple, care îi scapă de mai multe obligaţii: ţinerea de evidenţe şi depunerea decontului de TVA, cu excepţia emiterii de facturi şi a sarcinilor care derivă din efectuarea de operaţiuni intracomunitare. Agricultorii care aplică acest regim nu au obligaţia de a colecta TVA pentru livrările de produse agricole rezultate din activităţile şi serviciile agricole. Aceştia nu au dreptul să deducă TVA achitată sau datorată pentru achiziţiile efectuate. Regimul special de TVA constă într-o cotă forfetară aplicată gradual, timp de trei ani (perioada 2017-2019), astfel: procent de compensare în cotă forfetară de 1% pentru anul 2017; procent de compensare în cotă forfetară de 4% pentru 2018; procent de compensare în cotă forfetară de 8% pentru 2019.

Agricultorii care doresc regimul special trebuie să notifice Fiscul

Agricultorii care aplică din 2017 regimul special vor fi înscrişi într-un registru distinct, ce va fi publicat pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Pentru aceasta, contribuabilii trebuie să depună la organul fiscal competent o notificare privind aplicarea regimului special. înscrierea în Registrul agricultorilor urmând să se facă până la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost depusă cererea. Agricultorii au obligaţia să emită o factură cuprinzând toate informaţiile necesare, precum şi o menţiune cu privire la aplicarea regimului special pentru agricultori, pentru: livrările de produse agricole/prestările de servicii; vânzările la distanţă; livrările intracomunitare de bunuri către o persoană care îi comunică un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit de autorităţile fiscale din alt stat membru; prestările de servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru.

Ce se întâmplă la achiziţiile intracomunitare

În situaţia în care agricultorul care aplică regimul special realizează livrări intracomunitare cu produse agricole, prestări de servicii intracomunitare, achiziţii intracomunitare de bunuri, achiziţii de servicii intracomunitare, acesta trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal,să depună decontul special de taxă pentru achiziţiile intracomunitare de bunuri şi achiziţiile de servicii intracomunitare pe care le efectuează şi să depună declaraţia recapitulativă pentru operaţiunile pe care le efectuează. De menţionat că agricultorul care poate beneficia de regimul special de TVA este persoană fizică, PFA, II sau IF, cu sediul activităţii economice în România, care  realizează activităţi de producţie agricolă, inclusiv activităţile de transformare a produselor agricole prin alte metode decât cele industriale, precum şi care realizează servicii agricole, prestate de un agricultor care utilizează munca manuală proprie şi/sau echipamentele specifice. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.