Viața satului

Ajutor de stat pentru conservarea pădurilor

Mihai Boicu
13 nov 2016 1513 vizualizări
Ministerul Agriculturii propune o schemă de ajutor de stat pentru conservarea pădurilor deţinute de primării, persoane juridice şi persoane fizice u sumele acordate sunt de pană la 200 de euro pe hectar pe an u schema vizează implementarea a două pachete, asigurarea de zone linişte şi utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să instituie o schemă de ajutor de stat pentru ”servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor”. Ajutoarele pentru angajamentele de silvomediu stabilite prin această schemă se acordă în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Beneficiarii schemei sunt unităţile administrativ – teritoriale care au păduri, persoanele fizice şi juridice care au în proprietate privată terenuri forestiere, precum şi asociaţiile dintre primării şi persoane fizice şi firme. Pentru a beneficia de aceste ajutoare de stat, solicitanţii trebuie să fie proprietarii suprafeţelor de teren forestiere localizate pe teritoriorul Romaniei, să se angajeze că menţin angajamentul de silvomediu pentru o perioadă de cinci ani de la data semnării acestuia, să se angajeze că respectă cerinţele specifice pachetelor de silvomediu pentru care se aplică, să deţină contract de administrare sau prestări servicii silvice cu un ocol silvic autorizat pentru suprafeţele de teren forestier pentru care se solicită sprijin, să partipe în cadrul angajamentului cu toată suprafaţa de teren forestier deţinută de acesta într-o unitate de producţie şi/sau protecţie. Obiectul acestei scheme îl fac pădurile, cu excepţia suprafeţelor încadrate în timpul I funcţional, cu condiţia ca terenurile destinate împăduririi sau reîmpăduririi să nu reprezinte mai mult de 15% din suprafaţa angajată. Suprafaţa minimă pentru care se încheie angajamentul este de 100 de hectare. Suprafeţele trebuie să fie identificate în format electronic şi să facă parte dintr-un amenajament silvic în păduri. Amenajamentul se consideră a fi în vigoare după ce a fost avizat procesul verbal al conferinţei a II-a de amenajare, act ce semnifică începerea perioadei de aplicare a amenajamentului. Sprijinul acordat în cadrul schemei este de tip compensatoriu. ”Sprijinul se acordă anual ca sumă fixă pe hectar de teren forestier, constand în costurile standard precizate la art. 12 şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de deţinătorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioadă de cinci ani”, se arată în proiectul de ordin al MADR supus dezbaterii publice.
Sumele scad pentru suprafeţele mari

Schema de ajutor vizează implementarea a două pachete: Pachetul 1- asigurarea de zone de linişte şi Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri. Intensitatea ajutorului public nerambursabil este de 100% din totalul costurilor eligibile, dar nu mai mult de 200 de euro pe hectar şi pe an. Valoarea plăţilor compensatorii se ridică la 25 de euro/an/hectar pentru suprafaţa angajată în Pachetul 1 şi 103 euro pe an pe hectar pentru suprafeţele pentru care se solicitiă sprijin în cadrul Pachetului 2. Pentru suprafaţa cuprinsă între 100 şi 500 de hectare se acorda 100% din valoarea plăţii compensatorii, pentru suprafaţa cuprinsă între 500,01 hectare şi 1000 hectare se acorda 75% din valoarea plăţii/plăţilor compensatorii, pentru suprafaţa cuprinse între 1000,01 hectare şi 5000 hectare se acorda 50% din valoarea plăţii/plăţilor compensatorii, iar peste 5000 de hectare se acordă peste 35% din valoarea plăţilor compensatorii. Solicitanţii vor depune o singură cerere de sprijin în cadrul unei sesiuni de depunere a cererilor de sprijn, iar criteriile de selecţie vor fi stabilite de MADR. Criteriile au în vedere principiul prevalării funcţiilor de protecţie şi principiul zonelor prioritare. Astfel, ”se va acorda prioritate pădurilor situate în zone cu înaltă valoare naturală şi care asigură servicii ecosistemice critice pentru protecţia solului, a apei şi a biodiversităţii, prin prioritizarea grupelor şi subgrupelor funcţionale precizate în Ordinul ministrului apelor, pădurilor şi protecţiei mediului nr. 1672 din 7 noiembrie 2000 privind aprobarea Normelor tehnice pentru amenajarea pădurilor”, se arată în proiectul MADR. (Mihai BOICU)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.