Viața satului

APIA începe plata avansului din subvenţii

Mihai Boicu
23 oct 2016 2075 vizualizări
Ministerul Agriculturii a anunţat că în această săptămană se vor plăti sumele aferente avansului pentru subvenţiile anului 2016 u circa 400 de milioane de euro ar trebui să viraţi fermierilor u subvenţiile din acest an sunt de peste două ori mai mari decat cele de anul trecut

În această săptămană ar trebui să înceapă plata avansului din subvenţiile pe 2016, după ce la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) s-a lucrat intens în ultima perioadă pentru banii să poată fi viraţi în conturile fermierilor. Potrivit lui Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, fermierii vor primi aproape 400 de milioane de euro. Plata subvenţiilor este posibilă după ce săptămana trecută Guvernul a aprobat actul normativ prin care se poate plăti avansul. În prima traşţă sunt cuprinşi circa 315.000 fermieri. Subvenţiile sunt mai mari decat anul trecut. ”Vestea bună este că suma va fi foarte mare, mai mult decat dublu faţă de anul trecut, undeva la 130 de euro, iar regulamentul european spune că se poate da 70% din plăţi în avans. Avem angajament din partea APIA şi a furnizorului de soft că modulul funcţionează corect şi că vom fi în măsură să plătim între 700.000 şi 800.000 de beneficiari dintre cei 900.000 care au depus cererea de plată în acest an. În acest context, sper să reuşim să plătim undeva către 1 miliard de euro, ceea ce înseamnă enorm faţă de anul trecut, cand în ultimele zile din noiembrie, din cauza întarzierilor, am plătit doar 262 milioane de euro. Şi atunci s-au făcut eforturi foarte mari pe ultima sută de metri", a declarat Achim Irimescu.

Şi fermierii controlaţi ar putea lua bani

Avansul ar putea intra şi în conturile fermierilor care sunt în procedura de control, dar care prezintă un risc foarte redus. Să nu uităm că fermierii care sunt în control sunt şi cei mai mari şi au nevoia cea mai mare, pentru că ei înfiinţează cultura de toamnă”, a mai spus Achim Irimescu. Plata avansului a fost programată pană la 30 noiembrie, după care, de la 1 decembrie, va începe acordarea subvenţiilor în regim normal pentru anul 2016. Astfel, pentru schema de plată unică pe suprafaţă — SAPS, plafonul este de 898,24 milioane euro, cuantumul propus pentru avans fiind de 96,8861 euro/hectar, în timp ce pentru schema de plată redistributivă planul este de 94,709 milioane lei, iar avansul de 5 euro/hectar pentru nivelul 1 şi de 48,8554 euro/hectar pentru nivelul 2. Pentru Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire) plafonul este de 531,741 milioane euro şi avansul de 57,3714 euro/hectar şi pentru schema de plată pentru tinerii fermieri de 15 milioane euro, respectiv 22,8718 euro/hectar. Sprijinul cuplat are prevăzut un plafon de 232,779 milioane euro. Plăţile se vor efectua la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană (BCE) în data de 30 septembrie 2016 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 1 octombrie 2016. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.