Viața satului

Ministerul Agriculturii dă bani pentru amenajamentele pastorale

Mihai Boicu
25 sep 2016 2202 vizualizări
Ministerul Agriculturii vrea să finanţeze lucrările necesare pentru realizarea amenajamentelor pastorale, potrivit unui proiect de hotărare intrat în dezbaterea publică u fără acestea, primăriile nu vor mai putea să concesioneze sau să închirieze păşunile din anul 2018 u în joc sunt subvenţiile mari pentru întreţinerea păşunilor

Păşunile nu vor mai putea fi concesionate din anul 2018 dacă nu au fost realizate amenajamente pastorale, se arată într-un proiect de hotărare de Guvern elaborat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Acesta aduce modificări OUG 34/2013, privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991. De asemenea, se modifică şi normele de aplicare. ”Fondurile necesare pentru întocmirea planului de fertilizare şi a măsurilor agropedoameliorative, necesare întocmirii proiectelor de amenajamente pastorale, prevăzute la art.1 alin.(1), se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, se prevede în art. alin. 1 din proiectul elaborat de Ministerul Agriculturii. Fondurile acoperă cheltuielile realizate de oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene pentru elaborarea planului de fertilizare şi a măsurilor agropedoameliorative, necesare întocmirii proiectelor de amenajamente pastorale. Pajiştile aflate în proprietatea publică sau privată a UAT se concesionează sau închiriează potrivit prevederilor OUG 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică. În cazul în care pe pajişti pe langă activităţi de păşunat şi cosit se desfăşoară lucrări prevăzute în proiectul de amenajament pastoral, investiţii/alte lucrări şi/sau servicii, contractele se încheie cu respectarea prevederilor Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii. Persoanele juridice constitute din membri ai colectivităţilor locale, proprietari de animale înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor, respectiv societăţi comerciale, cooperaţii, grupuri de producători şi alte asemenea, au drept de preferinţă la concesiunea/închirierea pajiştilor permanente aflate în proprietatea UAT.

Grup de lucru constituit prin ordin al prefectului

Una dintre problemele cu care s-au confruntat autorităţile locale a fost necesitatea existenţei amenajamentului pastoral la concesionarea păşunilor. Ministerul Agriculturii propune acum ca acest lucru să se întample din anul 2018. ”Cu respectarea prevederilor art. 9, alin 7 ind. 2 din Ordonanţa de Urgenţă  a Guvernulu nr. 34/2013, începand cu anul 2018 consiliile locale au obligaţia de a include amenajamenul pastoral în cadrul documentaţiei de concesiune sau de închiriere a pajiştilor permanente”, este forma articolului care urmează a fi introdus în normele metodologice. Pană în anul 2018, gestionarea pajiştilor se va realiza în baza regulamentului de păşunat aprobat de consiliul local, în baza prevederilor art. 6 alin. (5) din OUG 34/2013. Proiectul de amenajament pastoral se realizează de un grup de lucru constituit prin ordin al prefectului, care îşi desfăşoară activitatea la sediul UAT pentru care se execută proiectul de amenajament pastoral. Coordonarea grupului de lucru este asigurată de către specialistul direcţiei agricole judeţene. Controlul şi monitorizarea implementării amenajamentului pastoral se fac de către inspectori din cadrul Agenţiei Naţionale de Zootehnie prin oficiile judeţene de zootehnice, pe baza criteriilor de evaluare a pajiştilor permanente şi a punctajului/calificatului, stabilite de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajişti Braşov. Procedurile, criteriile de evaluare şi punctajul se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, în termen de 6 luni de la publicarea hotărarii. (Mihai BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.