Viața satului

Moş Mihai Hanu, ultimul Răzeş al Nistoreştiului, s-a retras în veşnicie

Eugen Dănuţ Stoianof
18 sep 2016 6509 vizualizări
S-a stins la varsta de 91 de ani

Bătranul Mihai Hanu, identificat cu imaginea vranceanului autentic, s-a stins zilele trecute la varsta de 91 de ani. Moş Hanu, cum era cunoscut în toată Vrancea şi nu numai, ne obişnuise cu prezenţa la toate evenimentele folclorice din judeţ, fiind un foarte cunoscut meşter popular. Nu este localnic în Nistoreşti, unde Mihai Hanu îşi transformase casa într-un adevărat muzeu, să nu-i fi ştiut pasiunea extraordinară pentru valorile trecutului. Casa acestuia este situată într-un peisaj de poveste. Ca să ajungi la ea trebuie să treci un pod suspendat peste apă, iar bătranul obişnuia să îşi întampine oaspeţii la poartă. Odată intrat în căsuţa sa, te surprindea imaginea ce se desfăşura în faţa ochilor: toate lucrurile sunt lucrate manual, la războiul de ţesut, zeci de lucruri  adunate într-o viaţă, fiecare cu povestea lui. Moş Hanu a visat şi a reuşit, să realizeze un muzeu la Nistoreşti, singur, fără să fi fost ajutat de cineva din comună. Obiectele adunate de acesta, prin care se citeşte istoria unui neam, au fost colecţionate în timp de Moş Hanu, unele dintre ale avand peste 120 de ani. Moş Hanu a dovedit, de-a lungul anilor, devotament pentru valorile tradiţionale ale comunităţii locale şi multă dragoste. Toată lumea care ajungea în zona Nistoreştiului nu pleca fără să viziteze muzeul amenajat în casa lui Moş Hanu. Din păcate, acesta s-a stins iar micul muzeu va rămane urmaşilor săi. Eugen Dănuţ Stoianof, şef Secţie Cercetare, Conservare, Promovare şi Valorificare a Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural Vrancea, l-a cunoscut foarte bine pe meşterul popular Moş Hanu şi a scris, în memoria sa, un necrolog, pe care îl redăm integral. (M. V.)

Ultimul Răzeş al Nistoreştiului s-a retras în veşnicie

După aproape un secol de viaţă, presărată cu împliniri şi necazuri, Moş Mihai Hanu, meşterul popular din Nistoreşti, obosit de cei peste 90 de ani împliniţi, cel ce a constituit pentru noi, toţi iubitorii de cultură tradiţională vranceană şi nu numai, imaginea emblematică, la propriu, a răzeşului tipic al lui Ştefan Vodă, personaj coborat parcă din frescele istorice, cu pletele albe coborate pe umeri şi mustaţa răsucită voiniceşte, însoţit permanent de bata ciobănească şi gluga cu simbolul  dacic “Z” pe umăr, îmbrăcat în minunatul şi autenticul costum popular, secular şi el, cu opinci, obiele, brau, pieptar sau suman, cămaşa cusută cu arnici şi căciula-i mandră, iată imaginea cu care ne obişnuise Moş Mihai să fie prezent la toate momentele locale, judeţene şi naţionale unde era invitat permanent.
   În căsuţa lui tradiţională din Nistoreşti, de peste apa care străbate localitatea, cu două odăi, chiler  şi prispă, aşezată pe coasta unui deal, cu o mică livadă în faţa casei, moş Mihai era permanent o gazdă desăvarşită pentru toţi oaspeţii, care nu erau deloc puţini, specialişti ai culturii tradiţionale, turişti ocazionali, elevi, studenţi şi bineînţeles reprezentanţii media - televiziuni şi radio regionale şi naţionale-, vranceanul nostru, sfătos şi primitor, constituind o minunată şi bogată sursă de informaţii pentru aceştia.
   Arta sa tradiţională pe care a creat-o şi promovat-o de-a lungul vieţii a constituit-o confecţionatul piptarelor din piele de oaie, opincile din piele de porc sau de viţel şi crestăturile în lemn (bate ciobăneşti şi linguri din lemn) frumos ornamentate.
   Liliputana sa căsuţă, într-una din cele două odăi foarte curat întreţinute, avea organizată o mini colecţie de obiecte şi ţesături tradiţionale, pe care o prezenta cu deosebită mandrie tuturor oaspeţilor săi, în timp ce se întreţinea la poveşti cu aceştia, la un pahar de ţuică de prune din livada proprie.
   Ei bine, în urma cu două zile, pe 16 sept. a.c., moş Mihai Hanu, răzeşul cu demnitate şi un fel de a fi şi a se comporta în relaţia cu oamenii minunat, obosit de lungul şi dificilul parcurs al celor 90 de ani, a plecat dintre noi cu regretul că arta sa, creaţiile sale nu mai sunt căutate şi apreciate.
   Dumnezeu să te odihnească Moş Mihai, în pace şi linişte, alături de străbunii tăi, Răzeşii lui Ştefan !

Eugen Dănuţ Stoianof, şef Secţie Cercetare, Conservare, Promovare şi Valorificare a Culturii Tradiţionale - Centrul Cultural Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.