Viața satului

100.000 euro pentru formarea lanţurilor scurte de aprovizionare

Mihai Boicu
17 iul 2016 2665 vizualizări
Producătorii locali pot obţine pană la 100.000 de euro din fonduri europene pentru cooperarea în formarea lanţurilor de aprovizionare în sectorul agricol şi pomicol u sprijinul este 100% nerambursabil

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) primeşte pană în 31 iulie 2016 cereri pentru finanţarea proiectelor de investiţii pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol, dar şi cel pomicol prin intermediul submăsurii sM 16.4 - pentru sectorul agricol şi sM 16.4a - pentru sectorul pomicol, din cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Alocarea bugetară disponibilă pentru aceste două submăsuri în această sesiune anuală aferentă lui 2016 este de 10,5 milioane de euro. Pentru sectorul agricol fondurile disponibile în această sesiune sunt de 7 milioane de euro, iar pentru sectorul pomicol sunt de 3,5 milioane de euro. Valoarea sprijinului este de  pană la 100.000 euro pe beneficiar, iar intensitatea sprijinului este de 100% nerambursabil. Pragul minim de depunere este de 10 puncte.  Obiectul acestor submăsuri este acela de a promova cooperarea între producători, în scopul comercializării produselor agroalimentare prin intermediul lanţurilor scurte de aprovizionare. Ambele submăsuri susţin atat cooperarea dintre fermieri, procesatori, comercianţi alimentari cu amănuntul, restaurante, hoteluri şi alte forme de cazare în mediul rural, cat şi realizarea de parteneriate cu organizaţii neguvernamentale şi autorităţi publice. Ghidul solicitantului pentru cele două submăsuri poate fi consultat pe site-ul AFIR. Finanţarea pentru acest proiecte vine, practic, în completarea noii Legi a supermarketurilor, care obligă marii retaileri să se aprovizioneze cu produse proaspete în proporţie de 51% de la producătorii locali.
 
Pentru ce se dau banii

Sprijinul financiar prin sM 16.4 şi sM 16.4a se acordă pentru acoperirea costurilor de cooperare şi realizare de investiţii în scopul promovării unor proiecte comune care implică cel puţin două entităţi care cooperează pentru crearea sau dezvoltarea unui lanţ scurt de aprovizionare sau a unor pieţe locale.  Sunt eligibile activităţile de promovare referitoare la crearea sau dezvoltarea unui lanţ scurt sau a mai multor lanţuri scurte de aprovizionare şi la piaţă locală deservită de acest lanţ/ aceste lanţuri. Cheltuielile eligibile în cadrul sM 16.4 şi sM 16.4a, pot fi următoarele: orice membru din cadrul parteneriatului îşi poate promova produsele prin intermediul unui site, unei broşuri, a unui pliant sau banner dacă este sprijinită promovarea lanţului scurt şi a pieţei locale, precum şi construirea unor puncte de prezentare şi de comercializare a produselor realizate de membrii parteneriatului sau decontarea costurilor privind participarea la targuri şi expoziţii. Materialele promoţionale trebuie să crească gradul de informare al potenţialilor clienţi cu privire la existenţa lanţului scurt respectiv pieţei locale şi la beneficiile pe care le pot avea dacă achiziţionează produse pe această cale. Beneficiarii eligibili sunt parteneriatele constituite în baza formate din cel puţin un partener care este fermier, microîntreprindere, întreprindere mică, organizaţie neguvernamentală, consiliu local, unitate şcolară, universitate de profil, unitatea sanitară, de agrement şi de alimentaţie publică şi cel puţin un fermier sau un grup de producători/o cooperativă care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol sau pomicol. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.