Viața satului

Galerie foto si video!!! Comorile folclorice au strălucit în "capitala" Vrancei Arhaice

Alexandra TĂTARU
26 iun 2016 5481 vizualizări
Festivalul "Comoara Vrancei", care şi-a premiat artiştii populari, a deschis seria manifestărilor folclorice estivale

Festivalul concurs interjudeţean de muzică populară "Comoara Vrancei", ajuns la cea de-a XXXIV-a ediţie, a readus duminică, 26 iunie 2016, pe scena amfiteatrului natural din Năruja, atmosfera de sărbătoare specifică Vrancei arhaice. Manifestarea culturală, devenită tradiţională în agenda culturală a judeţului şi nu numai, a fost organizată şi în acest an de către  Consiliul Judeţean, Centrul Cultural Vrancea, Primăria şi Consiliul Local Năruja, alături de Obştea din localitate. În spatele acestor instituţii au fost de fapt câţiva inimoşi care reuşesc an de an, nu fără eforturi, să ducă tradiţia mai departe. Potrivit organizatorilor, festivalul şi-a propus stimularea interesului artiştilor amatori pentru păstrarea şi punerea în valoare a creaţiilor muzicale populare, a portului tradiţional, precum şi descoperirea şi promovarea tinerelor talente. Iar eforturile tuturor s-au văzut şi la această ediţie. Îmbucurător a fost că şi oamenii simpli au participat la sărbătoare îmbrăcand frumoasele costume tradiţionale ale zonei. Au cântat pe scena festivalului peste 30 de solişti vocali, solişti instrumentişti, grupuri vocale şi grupuri instrumentale de la Şcoala Populară de Arte “Ion Irimescu” Suceava, dar şi din Harghita, Vaslui şi, desigur, din Vrancea. Au venit la festival artişti populari din Nereju, Negrileşti, Paltin, Păuneşti, Spulber, Nistoreşti, Năruja dar şi din Focşani. Acompaniamentul concurenţilor a fost asigurat de Orchestra Ansamblului Ţara Vrancei, dirijor prof. dr. Maricel Ghinea. Festivalul-Concurs Interjudeţean de Muzică Populară “Comoara Vrancei” a fost prezentat de realizatoarea de evenimente culturale de la Radio România, Violeta Ianculescu. 

Să nu uităm trecutul!

Deschiderea festivalului a fost făcută de noul primar ales al comunei Năruja, Grigore Mihăeş, care a mulţumit tuturor pentru sprijin şi a urat artiştilor şi invitaţilor un călduros bun venit în "capitala culturală" din inima Vrancei Arhaice. Primarul a amintit celor care preţuiesc comorile Vrancei şi păstrează identitatea culturală, parafrazând pe Tudor Vianu, că  “noi suntem ceea ce faptele noastre sunt”. De asemenea, primul gospodar de la Năruja nu i-a uitat pe cei care s-au implicat de-a lungul timpului în promovarea tradiţiilor strămoşeşti, unii din aceştia nemaifiind printre noi. Un loc deosebit în inima nărujenilor îl are regretatul Simion Hârnea, autorul celebrelor cărţi care au oferit nemurire legendelor vrâncene, dar şi mulţi alţi oameni simpli, învaţători, preoţi sau ţărani, care au rămas în memoria culturală colectivă. Bibliotecara Adriana Bratie, care este şi directorul Căminului Cultural, dar şi soţia preotului din sat, este cea care astăzi se ocupă de viaţa culturală din comună şi încearcă  să ducă tradiţia mai departe. Chiar dacă nu s-a născut în Vrancea, ea este o adevărată ambasadoare a Nărujei şi un promotor al valorilor locale. 

Amatori şi profesionişti au cântat împreună

Juriul concursului, format din Valentin Marin, manager la Radio România Antena Satelor, preşedinte,  Ileana Vieru, redactor muzical la Societatea Română de Radiodifuziune şi  Prof. dr. Maricel Ghinea, dirijor al orchestrei Ansamblului Folcloric Ţara Vrancei, membri, a apreciat autenticitatea şi valoarea cântecelor prezentate în concurs, virtuozitatea, valoarea interpretării acestora, ţinuta artistică respectiv frumuseţea şi trăsăturile caracteristice ale portului popular din zona etnofolclorică reprezentată. “Şi anul acesta am avut satisfacţia să primim tinere talente faţă de cei consacraţi care au participat la ediţiile anterioare, şi să ne bucurăm de evoluţiile lor artistice faţă de anii precedenţi în aşa fel încât să-i ducem către culmi ale perfecţionării lor în domeniul  artei tradiţionale şi a câmpului tradiţional. Bineînţeles că ne bucură şi participarea spectatorilor”, a declarat Dănuţ Stoianof, reprezentantul Centrului Cultural Vrancea. Festivalul concurs s-a încheiat cu un recital susţinut de Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei” şi cu festivitatea de  premiere. Următorul festival folcloric vrâncean va avea loc la Bârsești. (Text şi Foto: Alexandra Tătaru)

Iată premiile festivalului-concurs de la Năruja

Secţiunea  12-16 ani:

Solişti vocali

Premiul I (250 lei):   Tatiana Alexandru, Focşani

Premiul II (150 lei):  Georgiana Andrei, Focşani

Premiul  III (100 lei): Georgiana Olari,  Topliţa

Menţiune (50 lei):  Andreea Dinu, Nereju, Vrancea       

Solişti instrumentişti                                                

Premiul I (250 lei): Haută Ştefănel, Focşani;

Premiul II (150 lei): Haută Valentin, Focşani;

Premiul III (100 lei):  Răzvan Badurlă, Dorohoi;                     

Menţiune   (50 lei): Mara Otvos, Miercurea Ciuc, Harghita ;                                                 

Secţiunea peste 17 ani

Solişti vocali 

Premiul I (350 lei): Răileanu Rareş, Vadul Moldovei, Suceava;

Premiul II (250 lei): Viorel Novac, Păuneşti, Vrancea;                        

Premiul III (200 lei): Iulia Moise, Găgeşti, Vaslui;                                                 

Solişti instrumentişti

Premiul I (350 lei): Coroiu Constantin, Paltin;                         

Premiul II (250 lei): Darie Vasile, Paltin;                                                

Premiul III (200 lei): Pavel Chirică, Nereju                                                  

 

 

                                                                            Nechifor Fănică, 87 de ani, membru al grupului de fluieraşi din Paltin,                                                                                        care a obţinut premiul I la secţiunea grupuri instrumentale

 Secţiunea 12-80 ani


Grupuri vocale                                                          

Premiul I (600 lei): Grup vocal fete Năruja;                                                     

Premiul II (500 lei): Grup vocal “Ansamblul Chipăruşul”, Nereju;  

Premiul III (400 lei): Grup vocal fete Paltin

Grupuri instrumentale:

Premiul I (600 lei): Fluieraşii din Paltin;                                                     

Premiul II (500 lei): Fluieraşii “Chipăruşul”, Nereju;  

Premiul III (400 lei):Cimpoierii din Nistoreşti

 

 

 

Membrii juriului: Maricel Ghinea, Ileana Vieru şi Valentin Marin, cei care au evaluat prestaţia artiştilor din festival

Noul primar Grigore Mihăeș i-a lăudat pe cei care, în ultimii 34 de ani, au pus umărul pentru ca Festivalul Comoara Vrancei să devină o tradiție a Nărujei. În imagine, edilul apare alături de bibliotecara Adriana Bratie. 

Public iubitor de folclor, dar şi de atmosfera de sărbătoare la Năruja


Cimpoi specific din Nistoreşti

Buciumaşii din Spulber, concurenţi şi deschizători de festivaluri vrâncene

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 2853 zile, 1 ora, 38 minute, 35 secunde
Doamna preoteasa nu se spune ca cine
, acum 2853 zile, 12 ore, 44 minute, 4 secunde
Emotii din cauza preotesei ADY. Baietii stiu de ce.
Biblioteca Naruja, acum 2853 zile, 8 ore, 53 minute, 37 secunde
Mullțumiri și felicitări tinerilor care au evoluat pe scenă! Mulțumim juriului pentru aprecieri ! Mulțumiri și părinților care au înțeles că avem obligația morală față de strămoșii citeste integral
eu, acum 2853 zile, 13 ore, 33 minute, 5 secunde
Cine ti-a scris, toarasu' primar, discursul de te balbai asa? Nu esti in stare sa vorbesti liber? Nici macar despre toarasii din partidul care te-au promovat si ridicat pe cele mai inalte culmi, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.