Viața satului

Patru comune au petrecut la final de săptămână

Mihai Boicu
16 aug 2015 5155 vizualizări
âmbătă şi duminică a fost sărbătoare mare la Vulturu, Vîrteşcoiu, Ciorăşti şi Băleşti, la zilele comunelor u autorităţile locale au inaugurat investiţii, au lansat cărţi, iar fiii comunelor s-au întâlnit la horă u în cele două zile au fost organizate spectacole la care lumea s-a distrat

La Vulturu, Ciorăşti, Vîrteşcoiu şi Băleşti a fost sărbătoare la sfârşitul săptămânii, deoarece primăriile au organizat o nouă ediţie a zilelor comunei. În cazul primelor trei localităţi este vorba de evenimente care au început în anul 2013 şi au ajuns acum la a treia ediţie, în timp ce la Băleşti are o tradiţie ceva mai mare, fiind la a şaptea ediţie. Zilele comunelor au fost pentru locuitori un prilej să se adune în centrul localităţii şi să-i asculte pe artiştii invitaţi. Primarii şi-au prezentat realizările cu această ocazie şi planurile de viitor, mai ales că 2016 este an electoral. La Vulturu a fost lansată o monografie a satului Maluri, aşezare despre care locuitorii au aflat că datează din timpul lui Ştefan Cel Mare. Autorităţile din Ciorăşti au inclus în eveniment lansarea celor trei structuri economice sociale, la care vor fi angajate 26 de persoane. La Vîrteşcoiu s-au inaugurat două investiţii importante terminate în acesta în an, Şcoala Faraoanele şi şase străzi asfaltate.

Fiii satului s-au întâlnit la Căminul cultural

Primarul Nicuşor Păcuraru le-a mulţumit fiilor satului că au venit în număr mare la sărbătoarea comunei

 La Vulturu, zilele localităţii au avut o desfăşurare mai deosebită, deoarece comuna deţine mai multe formaţii corale, instrumentale şi de dans. Pentru că Ansamblul de dans “Rapsodia Vultureană” a mers în ultimul an la multe festivaluri, cu ocazia “Zilelor comunei” au venit în comună nouă formaţii din alte judeţene, care au evoluat într-un spectacol organizat ieri pe scena din piaţa localităţii. “Zilele comunei Vulturu” au început sâmbătă cu o slujbă religioasă, după care oamenii s-au adunat la  Căminul cultural, unde se organizează în fiecare an întâlnirea fiilor satului. “Dumnezeu a vrut ca în acest an să fim iar împreună, să ne bucurăm de ceea ce am realizat fiecare în acest timp. Sunt foarte multe lucruri care s-au făcut în comună, nu le putem enumera pe toate, cu toate că ar fi momentul şi locul. Vreau să vă mulţumesc pentru participare. Sunt mulţi fii ai satului care au sacrificat concediile, alte evenimente pentru a fi alături de noi. Le mulţumim celor care au venit de departe, celor cu funcţii înalte, care au făcut ca localitatea noastră să fie mai vizibilă”, a spus primarul Nicuşor Păcuraru. Printre participanţi s-au numărat, ca în fiecare an, Vasile Soare, ambasadorul României în Federaţia Rusă, Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituţională.

Satul cu cinci secole de istorie

Cu prilejul “Zilelor comunei”, profesorul pensionar Dumitru Dragomir a lansat o monografie a satului Maluri, intitulată “Satul de pe hotar. Maluri 1500. Crâmpeie de istorie între începuturi şi prezent”. Potrivit informaţiilor adunate de autor timp de 45 de ani, satul Maluri datează încă din vremea lui Ştefan Cel Mare şi a fost hotar între Moldova şi Ţara Românească, fiind împărţit între Maluri Moldova şi Maluri Munteni. Între cele două sate se afla pârâul Leica. “Dacă dl profesor Dragomir nu realiza această monografie, cam 100 de ani din istoria locurilor nu ar fi fost cunoscuţi generaţiilor viitoare. Iată că profesorul Dragomir, consultând documente, adunând informaţii din istoria orală, a pus pe hârtie, documentat, o istorie care ajunge până spre vremea lui Ştefan Cel Mare. Nu suntem foarte noi pe aceste meleaguri. Nu ai fi crezut că într-o zonă de câmpie poţi să întâlneşti nişte sate cu un rol foarte important, la marginea ţării”, a spus ambasadorul Vasile Soare, care este chiar din Maluri.

Paradă şi spectacol cu formaţiile invitate

Pe scena Căminului cultural au urcat formaţiile din comună, care le-au arătat locuitorilor performanţele artistice la care au ajuns. Vulturu are o formaţie de dansuri premiată la festivaluri naţionale, “Rapsodia Vultureanu”, corul de adulţi “Ştefan Andronic”, corul de copii “Vulturaşii”, ambele pregătite de profesorul Dumitru Săndulachi, dar şi o formaţie mai nouă, o fanfară de copii. La întâlnirea cu fii satului a fost invitată să cânte şi formaţia instrumentală Animo din Chişinău. Ieri s-a derulat partea a doua a manifestărilor. Aceasta a început cu o paradă a costumelor populare, din centrul comunei, până la piaţa din Hînguleşti, unde au participat formaţiile invitate şi cele din comună, precum şi oficialităţile locale şi invitaţii. Artiştii au evoluat apoi pe scena din piaţă până seara târziu.

Peste 200 de cupluri de vârstnici premiate la Ciorăşti

 
Sărbătoarea comunei Ciorăşti este la a treia ediţia, iar autorităţile vor să o organizeze în fiecare an

Primarul Nicolae Braicău a premiat peste 200 de familii cu peste jumătate de secol de căsătorie

“Ziua comunei Ciorăşti” a ajuns la a treia ediţie şi a debutat pe 14 august, cu o prezentare a structurilor sociale, trei firme înfiinţate cu fonduri europene, în care vor lucra 26 de persoane. Sâmbătă, evenimentul a început de la ora 16.00, în faţa Căminului cultural, unde există un spaţiu special amenajat pentru asemenea evenimente. În acest an, autorităţile locale au decis să premieze cuplurile care au împlinit 50 şi peste 50 de ani de casătorie. Din acest punct de vedere, Ciorăştiul se poate lăuda cu o mare longevitate a famiilor. Peste 200 dintre ele au ajuns şi chiar au depăşit 50 de ani şi au primit din partea autorităţilor câte o sticlă de vin, un buchet de flori şi o diplomă. Primarul liberal Nicolae Braicău le-a spus oamenilor ce a reuşit să facă în ultima vreme în comună şi care sunt planurile de viitor. “Ne-am mărit parcul de utilaje cu tot ceea ce este necesar pentru asfaltarea drumurilor comunale. Aceasta este o realizare importantă pentru că avem aceste utilaje în comună, cum nu au nici multe oraşe. Am reabilitat drumurile comunale prin pietruire. Am reuşit să facem prima asfaltare prin forţe la proprii la Mihălceni pe strada care duce la biserică şi în perioada următoare vom asfalta drumul comunal 192 care pleacă de la biserica din Salcia Nouă până la ieşirea din sat. Toate aceste lucrări sunt făcute şi realizate cu sprjinul dvs, cu banii din taxele şi impozitele pe care le plătiţi an de an şi cărora le voi da cea mai bună destinaţie, în folosul comunei. În 2016 intenţionăm să începem lucrările la un centru pentru îngrjirea bătrânilor şi a bolnavilor cronic. Această investiţie este necesară având în vedere vârsta înaintată a locuitorilor şi voi propune să fie realizat în satul Satu Nou, pentru a da o destinaţie utilă clădiri şcolii de acolo”, a spus primarul Braicău. La Ciorăşti au venit sâmbătă deputaţii PNL Nini Săpunaru şi Florin Secară, co-preşedintele PNL Vrancea Costică Neaţă, dar şi alţi liberali, cum ar fi Mihail Copaci, şeful Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea.

Şcoală şi drumuri inaugurate la Vîrteşcoiu

Locuitorii comunei s-au distrat la spectacolele organizate în cele două zile de sărbătoare

Cele două zile de sărbătoare ale comunei s-au desfăşurat în satul Faraoanele, pentru că aici s-a inaugurat Şcoala generală din Faraoanele. Şcoala a fost începută în anul 2009, după care lucrările s-au întrerupt din cauza lipsei finanţării. După ce în anul 2012 omul de afaceri Gigi Becali a dat 100.000 lei pentru şcoală, în anul 2014 primăria s-a asociat cu şcoala şi a primit o finanţare de 1,8 milioane, bani cu care reabilitarea a fost terminată. La inaugurarea de sâmbătă au participat prefectul Nicuşor Halici şi Ionel Cel – Mare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Oficialităţile au inaugurat apoi şase străzi asfaltate cu fonduri europene şi guvernamentale. La sala de festivităţi a şcolii Faroanele a fost lansat volumul “Istoricul comunelor Vârteşcoiu şi Faraoanele”, al autorului Marius Crângaş, precum şi volumul de versuri al profesorului Costel Florea. Şi în acest an, autorităţile au premiat elevii cu cele mai bune rezultate la învăţătură dar şi la sport, precum şi cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie.

Primari de ieri şi de azi

Un moment deosebit a fost întâlnirea cu foştii primari ai comunei, care au primit câte o plachetă din partea actualei conduceri a administraţiei locale. Foştii primari sunt Eugen Cristea, Nicolae Şaigău şi Geta Şerban, care au condus localitatea după 1990, şi predecesorii lor Petrică Baltă, Ispirache Şaigău, Nicuşor Donciu şi Gheorge Teluţă. Petrică Baltă a fost cel mai vechi primar şi a condus comuna Faraoanele, iar după 1968 comuna Vîrteşcoiu, după ce două comune au fost unificate de administraţia comunistă. De asemenea, autorităţile au premiat cadrele didactice pensionare, care au predat în perioada anilor ’70 – ‘80. Sâmbătă şi ieri după amiază, pe scena din Faraoanele au urcat artişti care au întreţinut buna dispoziţie a localnicilor. “Au fost peste 1000 de persoane care au venit şi s-au simţit bine la “Zilele comunei”. Cu această ocazie ne bucurăm că am reuşit să inaugurăm Şcoala Faraoanele, care este acum o unitate de învăţământ modernă, în care elevii se vor bucura de toate facilităţile necesare pentru a studia. De asemenea, am inaugurat şase străzi, care au fost asfaltate. Le mulţumesc tuturor celor care au venit la eveniment”, a spus Viorel Mîrza, primarul din Vîrteşcoiu.

Sofia Vicoveanca a cântat la Băleşti


Sofia Vicoveanca a cântat în spectacolul de la Băleşti, încheiat cu foc de artificii

 


La Băleşti a avut loc sâmbătă a şaptea ediţie a zilele comunei, sub genericul “Fii satului”. Evenimentul a avut loc în curtea şcolii din comună. La deschidere au participat, din partea autorităţilor judeţene, prefectul Nicuşor Halici şi Ionel Cel – Mare, vicepreşedintele CJ. Primarul Stancu Bălescu i-a invitat şi pe doi dintre fii de seamă ai comunei, omul de afaceri Petrică Ungureanu, administratorul producătorului de pâine Ratcom SA Focşani, şi Vasile Roşu, directorul sucursalei Raiffaeisen din Râmnicu Sărat. Autorităţile locale au pregătit pentru această ocazie un spectacol în care au fost invitaţi artişti cunoscuţi. Pe scenă au urcat elevi de la Şcoala Băleşti, care au prezentat dansuri, cântece şi piese de teatru. Locuitorii comunei s-au distrat la recitalurile susţine de Steliana Sima, Sofia Vicoveanca, Floriana Jinga, Alb şi Negru şi Carmen. Spectacolul s-a încheiat cu un foc de artificii. (Mihai BOICU)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Viorica, acum 3171 zile, 21 ore, 4 minute, 47 secunde
Oportunitate relaxanta de castig! Niciodata nu a fost mai usor ca acum sa obtii castiguri suplimentare in timpul liber, intr-o colaborare deosebit de interesanta si profitabila! Iti faci cum vrei citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.