Viața satului

Ministerul Agriculturii pregăteşte iar blocarea reconversiei în viticultură

Mihai Boicu
9 aug 2015 2124 vizualizări
Potrivit unui proiect de ordin, Ministerul Agriculturii pregăteşte schimbarea regulilor de acordare a banilor pentru reconversie u viticultorilor li se cere înainte plata furnizorilor de materiale şi servicii u pană acum aceştia făceau dovada lucrărilor, primeau banii şi îi dădeau furnizorilor u viticultorii din Vrancea, principalii afectaţi, spun că reconversia va fi blocată deoarece lucrările sunt foarte scumpe, iar oamenii nu au bani să le plătească în avans.

Oficialii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu renunţă la proiectul de a le cere viticultorilor care au accesat programul de reconversie să efectueze întai plata lucrărilor, după care să primească fondurile europene. Cum lucrările în viticultură sunt foarte costisitoare, această măsură îi va pune în dificultate pe viticultori, pentru că aceştia plăteau lucrările efectuate din banii primiţi. Practic, se va ajunge la blocarea reconversiei pentru cei care nu au fondurile necesare plăţii lucrărilor, care ajung la peste 15.000 de euro la hectar. Prevederile au fost incluse într-un proiect de ordin al ministrului Agriculturii, de modificare a Ordinului 1801/2014, pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de investiţii, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului Naţional de Sprijin al Romaniei în sectorul vitivinicol 2014 – 2018. Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii pe 7 august. Acesta vine după ce, iniţial, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), a luat o asemenea măsură, care ulterior a fost suspendată în urma protestelor viticultorilor din Vrancea, care aveau de primit sume chiar şi de ordinul sutelor mii de euro.

Un ordin care îi îngroapă pe micii producători de vinuri

Constantin Garboiu susţine că ţăranii nu dispun de bani să plătească ei reconversia şi să aştepte apoi banii decontaţi

În Normele metodologice aprobate prin Ordinul 1801/2014, la art. 7, alin. 7.1, lit. d, se prevede că în vederea acordării sprijinului financiar aprobat pentru măsura de investiţii, solicitantul depune la sediile centrelor judeţene ale APIA “documente justificative prin care se atestă efectuarea plăţilor aferente proiectului aprobat”. Acum, prin noul proiect de ordin, la lit. d se adaugă încă trei puncte, în care se precizează exact care sunt aceste documente justificative:
d1) copii ale contractelor de servicii pentru lucrările efectuate cu terţi, însoţite de devizele lucrărilor
d2) copii ale facturilor care atestă achiziţii de materii/materiale şi/sau prestări servicii
d3) copii ale documentelor prin care se atestă plata facturilor/serviciilor achiziţionate
Pană acum, viticultorii care au accesat programul de reconvesie au încheiat contracte cu furnizorii de servicii şi lucrări, cărora le-au afectuat plăţile după ce au primit banii de la APIA.

Pe cine avantajează blocarea reconvesiei

Plata înainte de decontare a lucrărilor poate duce la blocarea programului de reconversie în Vrancea, care este cel mai mare bazin viticol al ţării, cu circa 25.000 de hectare de plantaţii de viţă-de-vie. Aici este şi un specific aparte, în sensul că sunt mulţi proprietari, care nu au o putere financiară suficient de mare pentru a plăti înainte lucrările. Decizia de a umbla la condiţiile de acordare a finanţării vine după ce marii producători de vinuri au înnoit mii de hectare de viţă-de-vie, ceea ce a ridicat şi suspiciunea că se doreşte blocarea intenţionată a programului de reconversie pentru micii de producători, pentru a elimina concurenţa făcută de aceştia. “Dacă introduc această prevedere, se blochează reconversia. În mod sigur nu mai face nimeni înnoirea plantanţiiilor. Deja sunt discuţii mari pe acest subiect. Sunt afectaţi şi furnizorii care lucrau cu noi. Nu mai spun de firmele din Romania care plantează, sunt terminate”, a spus Constantin Garboiu, deţinătorul Cramei Garboiu. “Este un impediment, ca să nu mai putem face noi reconversie. Viticultorii care au proiecte în derulare pot intra în faliment. Pentru cei care vor să îşi facă proiecte de acum s-a terminat, costă 1,4 miliarde lei vechi un hectar, din care primec 540 de milioane, la cat s-a redus pană acum sprijinul. Te pun să dai 1,4 miliarde lei, iar după aia îţi dau 540 de milioane lei vechi”, a spus Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorii. Acesta spune că există şi o soluţie pentru a evita noile prevederi, dacă vor fi aprobate şi anume un contract de cesiune de creanţă încheiat între viticultori şi firmele care prestează servicii, pentru ca aceste firmă să ceară banii direct de la Ministerul Agriculturii.

APIA amană să dea banii pentru reconvesie

La sfarşitul lunii mai, mai mulţi viticultori vranceni au protestat faţă de un ordin al APIA care cerea dovada plăţii lucrărilor, în condiţiile în care aceştia trebuiau să depună documentaţia necesară pentru efectuarea plăţilor. De exemplu, Constantin Gîrboiu avea de primit 600.000 de euro pentru 45 de hectare. După ce viticultorii au mers la Bucureşti şi au discutat cu conducerea APIA, prevederile ordinului respectiv au fost suspendate. Ministerul Agriculturii nu a renunţat  însă la planurile sale după cum se vede. Între timp, viticultorii care au solicitat la sfarşitul lunii mai banii pentru reconversie nu i-au primit nici pană acum, parcă special pentru a fi amananţi pană la schimbarea normelor metodologice. “Nu ne-au virat banii în cont nici pană acum. Ne-au trimis dosarele la Bucureşti, după aia înapoi, ne-au tot verificat. Mai aştept cateva zile şi dacă nu primesc banii îi voi da în judecată şi voi caştiga”, a spus Constantin Gîrboiu. Acesta spune că are încheiate contracte cu furnizorii încă din anul 2013, iar “regulile nu pot fi schimbate în timpul jocului”. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.