Viața satului

VIDEO!!! Mămăliga în pericol! Un gandac periculos atacă lanurile de porumb şi floarea soarelui

Mihai Boicu
13 mai 2015 9020 vizualizări
Din cauza secetei şi a seminţei netratate, mari suprafeţe din toate zonele agricole judeţului sunt afectate de un dăunător denumit popular “răţuşcă” u acesta mănâncă plantele imediat ce apar şi poate compromite total culturile u la Pufeşti fermierii au început deja să semene a doua oară, ceea ce le dublează costurile u situaţia este gravă la nivelul întregului judeţ şi ar putea să devină un dezastru pentru fermieri dacă nu va ploua în curând

Seceta care a uscat pământul la suprafaţă a favorizat în această primăvară apariţia unui dăunător mic, dar foarte periculos, pe care fermierii îl cunosc foarte bine: “răţuşca”. Oamenii spun că gândacul mănâncă planta imediat cum iese din pământ, iar pagubele sunt foarte mari. Cei care au hotărât să aducă situaţia la cunoştinţa presei sunt fermierii din comuna Pufeşti, care au ajuns la disperare şi ar putea fi nevoiţi să-şi însămânţeze din nou terenurile, ceea ce înseamnă o dublare a costurilor. Pe un teren al fermierului Adrian Ionaşcu nu se vedea ieri decât câte o plantă de porumb din loc în loc, “ciuruită” de dăunători. “Aici este o suprafaţa pe care nu mai rămas nimic. Am semănat pe 8 aprilie, iar acum porumbul ar fi trebuit să aibă patru frunze. Am deja 63 de hectare de porumb deja întoarse. Mai aştept până joi, vineri, iar dacă nu plouă trebuie să însămânţez din nou. Costurile sunt la fel de mari ca până acum, atât doar că nu se mai ară”, a spus Adrian Ionaşcu, unul din fermierii din Pufeşti afectaţi de acest dăunător.
 

"În 10 – 12 ore nu mai rămâne nimic"
 

“Răţuşca”, denumită ştiinţific Tanymecus dilaticollis, poate provoca pagube foarte mari în doar câteva ore, spun fermierii

 Pe pământul uscat de razele soarelui, “răţuştele” se găsesc la tot pasul. “În momentul în care apare la suprafaţă, dăunătorul atacă uşor şi apoi unde e verde, o ia pe rând. În 10 – 12 ore nu mai rămâne nimic. Toate cheltuielile pentru întors pământul şi semănat din nou se duc undeva la 25 de milioane lei vechi”, a spus la rândul său Costică Muşat, un alt fermier din zonă. Chiar dacă se însămânţează din nou, perioada optimă a trecut iar recoltele sunt mai mici. Mai mult, există posibilitatea să nu plouă în continuare.

“Instituţiile statului nu au grija ţăranilor”

Viceprimarul comunei Pufeşti, Neculai Radu, la rândul său fermier, spun că din cele 2.000 de hectare ale localităţii, 1.000 au fost afectate de dăunător. Situaţia este gravă pentru localnici, deoarece mulţi dintre ei au luat sămânţă, îngrăşăminte şi ierbicide de datorie, plata urmând să o facă în toamnă, la recoltat. “Noi la Pufeşti am vrut să tragem un semnal de alarmă pentru că instituţiile statului au grija lui Băsescu, Udrea, nu au grija ţăranilor. Ţăranii au luat sămânţă, ierbicide, îngrăşăminte pe bază de contract. Chiar dacă înfiinţează o altă cultură, cine îi mai creditează? Pentru 100 de săculeţi de sămânţă de porumb, am plătit 100 de milioane de lei vechi tratament, dar fără să dea randament. Tratamentul nu mai este eficace. Nimeni nu s-a deplasat la noi să vadă care este situaţia, să facă procese verbale, acte de constatare, să declare calamitate. Nu este de joacă, pentru că în agricultură investeşti şi după aceea aştepţi un an”, a spus  Neculai Radu.

Seminţele au fost tratate doar pentru boli

Situaţia este gravă la nivelul întregului judeţ şi ar putea să devină un dezastru pentru fermieri dacă nu va ploua în curând. “A apărut răţuşca şi la noi. În pământ este rezervă de apă, dar la suprafaţă solul este uscat, iar plantele nu au putere să răsară. Noi sperăm să plouă cât mai repede”, a spus primarul comunei  Vulturu, Nicuşor Păcuraru. Constantin Udrea, directorul Unităţii Fitosanitare spune că dăunătorul Tanymecus dilaticollis, adică “răţişoara” sau “răţuşca”, a apărut datorită condiţiilor deosebit de favorabile. “Anul acesta, pentru că nu s-au făcut tratamente la sămânţă, şi din cauza condiţiilor climatice deosebit de favorabile, se înregistrează forme de atac în toate zonele judeţului. Acolo unde nu s-au făcut tratamente absolut deloc, rezerva biologică a dăunătorului este foarte mare şi la 10 – 15 adulţi pe metru pătrat. În unele locuri numărul este chiar mai mare”, ne-a declarat directorul Unităţii Fitosanitare Vrancea. Acesta a spus că existenţa unui număr mare de dăunători a fost favorizată deoarece, pe aceleaşi suprafeţe s-au cultivat în mai mulţi ani aceleaşi culturi de porumb şi floarea soarelui. De asemenea, cel mai probabil, sămânţa a fost tratată doar cu fungicide, care previn doar bolile, în timp ce insecticidele ar fi combătut şi dăunătorii. Directorul Direcţiei Agricole, Ticu Costandache, spune că un eventual sprijin pentru agricultori ar putea veni doar în condiţiile în care au fost afectate suprafeţe mari, iar pagubele s-au produs din cauza independente de voinţa oamenilor. Deocamdată, autorităţile sunt în expectativă şi nu au trecut la evaluarea situaţiei. (M. BOICU)

Autorităţile au trimis avertizări la primării

Constantin Udrea, directorul Unităţii Fitosanitare Vrancea, spune că la primării a trimis un buletin de avertizare cu privire la dăunătorii care pot apărea. Acesta ne-a pus la dispoziţie un buletin de avertizare din data de 20 martie 2015, cu privire la “tratamente chimice la sămânţa de porumb, floarea soarelui rapiţa de primăvară”. Printre dăunătorii menţionaţi se află gărgăriţa frunzelor (Tanymecus dilaticollis). Unitatea Fitosanitară recomandă următoarele tratamente în vegetaţie pentru combatarea “răţişoarei” la porumb şi floarea soarelui:
Floarea soarelui
Actara 25WE – 0,100 kg/ha
Porumb
Calypso 480 SC – 90 ml/ha
Decis Mega 50EW – 0,150 l/ha
Imidan 50 WP – 1,5 kg/ha
Mospilan 20 SE – 0,1 kg/ha

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
emy, acum 3241 zile, 6 ore, 26 minute, 23 secunde
pai de ce nu se apuca sa irige acesti mari fermieri, sau dupa ce au furat (sau lasat pe altii sa fure) instalatiile de irigat acum se plang ca seceta le distruge (indirect) culturile.. pai cand furau citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.