Viața satului

DOCUMENT ATASAT!!! Ce impozite plătesc vrancenii care obţin venituri din agricultură!

Mihai Boicu
1 mar 2015 3341 vizualizări
Norma de venit a scăzut la aproape jumătate faţă de anul trecut, după un an prost pentru viticultură u la cereale, legume în câmp sau pomi fructiferi, sumele au crescut u suprafeţele, animalele, păsările şi albinele se declară până pe 25 mai la Finanţe, iar impozitul se plăteşte apoi în două tranşe u Ziarul de Vrancea publică normele de venit, suprafeţele scutite de impozit şi sumele de plată pentru acest an

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice a stabilit care sunt normele de venit pentru agricultură valabile pentru Vrancea, decizie aşteptată de toţi cei care se ocupă cu cultivarea pământului sau creşterea animalelor. Persoanele fizice şi asociaţiile fără personalitate juridică au de plătit sume comparabile cu anul trecut, deoarece nu sunt diferenţe mari la veniturile estimate de specialiştii din agricultură şi Finanţe. O diferenţă notabilă este, totuşi, la viţa-de- vie. Dacă anul trecut s-a considerat că un hectar de vie aduce un venit de 600 de lei, în acest an suma a scăzut la doar 340 lei. 2015 este al treilea an când se aplică impozitarea în agricultură bazată pe norme de venit, iar sumele pentru viţa-de-vie au scăzut de la an la an. În 2013, în primul an de aplicare, normele de venit au fost valabile pentru toată ţara şi nu pentru fiecare judeţ în parte. Atunci, veniturile din viticultură au fost stabilite la 1.385 lei la un hectar. Suma a scăzut după ce calculele au fost făcute de Direcţia de Agricultură şi aprobate apoi de Finanţele Publice. Anul trecut, recolta de struguri a fost mai mică din cauza bolilor generate de un ploios, iar acest lucru se reflectă în impozitele pentru acest an.

Peste 500 lei în plus pentru legumicultori

Dacă pentru viticultori veştile pentru acest an sunt bune, la cereale lucrurile stau un pic altfel. Aici, norma ce venit a crescut de la 127 lei în 2014 la 158 lei anul trecut. Totuşi, pentru cei care nu au suprafeţe mari, diferenţa în plus stabilită de Finanţe nu ar trebui să fie o problemă, deoarece sunt doar câţiva lei în plus la hectar care trebuie plătiţi anual. La legume în câmp, creşterea normei de venit este importantă. Dacă anul trecut era de 830 de lei, acum aceasta a crescut la 1.331 lei. În Vrancea sunt câteva localităţi unde locuitorii s-au specializat în legumicultură, cum ar fi Garoafa sau Ţifeşti, în satul Bătineşti. Şi la pomi pe rod norma a crescut de la 1.000 lei la 1.100 lei. La animale, sumele impozitate au scăzut uşor. La vaci, norma s-a diminuat de la 300 lei la 297 lei, iar la porcii de îngrăşat de la 29 lei la 24 de lei.

Impozitul se poate plăti la 54 de primării

Impozitarea în Agricultură se face prin plata unei sume care reprezintă 16% din norma de venit. De exemplu, dacă la viticultură norma de venit este de 340 lei la hectar, pentru supafeţele care depăşesc un hectar, atunci persoana în cauză trebuie să plătească la Fisc 54,4 lei pe an, în două tranşe. Primul pas pentru impozitare este ca persoanele şi asociaţiile fără personalitate juridică care obţin venituri din agricultură să completeze şi să depună la Finanţe, până pe 25 mai 2015, formularul 221 “Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”. După aceea, de la Finanţe se emite o decizie de impunere, cu sumele care trebuie plătite. 50% din impozit se plăteşte până pe data de 25 octombrie, iar 50% până pe 15 decembrie. Pentru plata impozitului, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea a încheiat protocoale de colaborare cu 54 de primării: Andreiaşu de Jos, Bîrseşti, Bogheşti, Boloteşti, Bordeşti, Broşteni, Cîmpeneanca, Chiojdeni, Corbiţa, Dumbvrăveni, Dumitreşti, Garoafa, Goleşti, Homocea, Jariştea, Jitia,  Măicăneşti, Mărăşeşti, Milcovul, Moviliţa, Năneşti, Năruja, Negrileşti, Nereju, Nistoreşti, Obrejiţa, Paltin, Păuleşti, Păuneşti, Ploscuţeni, Poiana Cristei, Popeşti, Pufeşti, Răcoasa,  Reghiu, Rugineşti, Sihlea, Slobozia Bradului, Slobozia Ciorăşti, Soveja, Spulber, Suraia, Tătăranu, Tănăsoaia, Tîmboieşti, Tulnici, Valea - Sării, Vidra, Vintileasca, Vizantea - Livezi, Vînători, Vârteşcoiu, Vrâncioaia, Vulturu. (Mihai BOICU)


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.