Probleme pentru Săpunaru în Legea viei: “ne-am blocat la falsificarea vinului”
Deputatul PNL Nini Săpunaru, care conduce Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Legea viei şi vinului ar fi “cea mai complicată lege pe care o puteam avea” şi spune că vrâncenii sunt printre cei mai interesaţi să iasă o lege bună, care să le apere interesele. În încercarea de a crea cadrul legislativ cel mai favorabil micilor producători de vinuri, politicienii i-au chemat la Parlament pe viticultori, pentru a le transmite celor de la Bucureşti exact problemele cu care se confruntă. Săpunaru a precizat că membrii comisiei pe care o conduce s-au blocat la găsirea unei definiţii pentru expresia “vin falsificat”. “Sperăm să ajungem la o formă finală curând. Ne-am blocat la a explica ceea ce înseamnă «vin falsificat». În Codul Penal, explicaţia face referire la faptul că ar fi vătămător sănătăţii. Acum, noi ar trebui să vedem la Comisia Juridică în ce fel definim falsificarea vinului, nefăcând referire neapărată la explicaţia dată de Codul Penal”, după cum a declarat Nini Săpunaru la o întâlnire cu presa. Pe agenda celor de la liberali mai figurează şi problemele pe care le întâmpină cei din industria cărnii, pentru care, spune Nini Săpunaru, este nevoie de reducerea TVA pentru a evita falimentul. “Cea mai gravă problemă o au crescătorii de porci. Trebuie făcută reducerea de TVA de acum, nu de la anul, că poate până atunci aceşti producători dau faliment. Ar fi o gură de oxigen pentru industria cărnii din România, dar şi un avantaj la buget. Noi propunem ori reducerea TVA-ului ori, dacă nu, pentru şase luni, pe producători i-ar ajuta un model de taxare inversă”, a mai declarat Nini Săpunaru, co-preşedinte PNL Vrancea. Decizia în cazul producătorilor de carne o ia Guvernul României. (Iulia CREŢU)